.
Κατηγορία EDITORIAL
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 14:21

Editorial τεύχους 77, Δεκέμβριος 2021

Ένας γεμάτος μήνας...

...ήταν ο Νοέμβριος, με το σαλόνι της EICMA στο Μιλάνο να επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά από έναν χρόνο απουσίας λόγω Κορωνοϊού, και με τους συντάκτες του ΒΙΚΕΙΤ να τρέχουν να προλάβουν να γράψουν όσο πιο γίνεται άμεσα τις παρουσιάσεις των μοντέλων του 2022.

Το έργο μας ήταν σαφώς ευκολότερο από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι εταιρείες που είχαν φυσική παρουσία στην EICMA του 2021 ήταν πολύ λιγότερες από ότι συνήθως, ενώ αρκετές από αυτές είτε είχαν ήδη παρουσιάσει τα νέα τους μοντέλα πρωτύτερα, είτε παρουσίασαν κάποια από αυτά μετά την έκθεση.

Η επιρροή των κινέζικων εταιρειών, αλλά και αρκετών ευρωπαϊκών εταιρειών υπό κινέζικη ιδιοκτησία, ανέβασε επίπεδο, τόσο σε πλουραλισμό εργοστασίων και μοντέλων όσο και ποιότητας, με Benelli, CFMOTO, Zontes,Voge, Brixton, Moto Morini, Vmoto και πολλές ακόμα φίρμες να παρουσιάζουν εντυπωσιακά σε ποιότητα κατασκευής, τεχνικά χαρακτηριστικά και εξοπλισμό αλλά και σε αναμενόμενες τιμές μοντέλα για τις αγορές της Ευρώπης.

Θα δούμε τους μεγάλους Ευρωπαίους και Ιάπωνες κατασκευαστές να ρίχνουν τις τιμές τους ώστε να ανταγωνιστούν το νέο κινέζικο κύμα; Δύσκολο για την ώρα, καθώς τα έξοδα λόγω των συνεπειών του Κορωνοϊού είναι μεγάλα, με την έλλειψη ημιαγωγών και ρητινών να συνεχίζεται, και με τις τιμές των κοντέϊνερ να μην σταματούν την ανοδική τους πορεία. Στο μέλλον όμως ίσως αυτό αλλάξει.

Η έλλειψη σε μοτοσυκλέτες και αξεσουάρ συνεχίζεται στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, και θα πρέπει να έχουμε αρκετή υπομονή και για την αρχή τουλάχιστον του 2022. Οι παραγγελίες μοτοσυκλετών γίνονται πλέον με ένα ευτελές αντίτιμο (50 / 100 ευρώ), ενώ ο χρόνος παράδοσης τους μετριέται πολλές φορές σε αρκετούς μήνες.

Στις αρχές Δεκεμβρίου τώρα, το ΒΙΚΕΙΤ ξεκίνησε τη συμμετοχή του στις διεθνείς παρουσιάσεις νέων μοντέλων, με μια πραγματικά συγκλονιστική αποστολή στην πίστα της Jerez, όπου και οδηγήσαμε το Ducati Panigale V4 S του 2022. Μια μοτοσυκλέτα-διαστημόπλοιο που ακόμα και στην ελληνική αγορά Superbikes που περνά δύσκολες μέρες διατηρεί σταθερά την πρωτιά στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού απ’ όταν εμφανίστηκε το 2018, με 10-15 ταξινομήσεις σε ετήσια βάση!

Ναι, τα ταξίδια είναι ακόμα εφικτά μέσα στην Covid-19 εποχή, αν και ο βαθμός δυσκολίας έχει ανέβει αισθητά.

Τώρα, για να ταξιδέψουμε σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε. πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα σωρό χαρτιά ή αρχεία στο smartphone, όπως το PLF (Person Location Finder) που είναι διαφορετικό για κάθε χώρα και εμπεριέχει άγχος για τη σωστή του συμπλήρωση, το πρόσφατο πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό αποτέλεσμα σε Rapid / PCR test που θα έχει γίνει συγκεκριμένες ώρες πριν την άφιξη μας στη νέα χώρα (συνήθως 48 ώρες για PCR ή 24 για Rapid), και φυσικά ταυτότητα ή διαβατήριο.

Μην ξεχάσουμε και την δυσκολία ενός ταξιδιού 8-9 ωρών με 2 συνήθως πτήσεις για να φτάσουμε στον προορισμό μας, και του ίδιου ταξιδιού για την επιστροφή φορώντας χειρουργική μάσκα που δυσκολεύει την αναπνοή και θολώνει τα γυαλιά. Φυσικά οι μάσκες παραμένουν και στην παρουσίαση, ενώ αφαιρούνται την ώρα του φαγητού και της οδήγησης.

Σημειώστε τέλος πως οι ταξιδιωτικοί κανονισμοί αλλάζουν συνεχώς, ενώ οι πιο πρόσφατοι κανόνες για τις χώρες της Ε.Ε. ανακοινώνονται συνήθως κάθε Δευτέρα μεσημέρι.

Μετά από άγχος και κούραση όμως, η οδήγηση μιας υπέρ-μοτοσυκλέτας όπως το Panigale V4 S στην Θεϊκή πίστα της Jerez για 75 λεπτά, χαράσσεται βαθιά στη μνήμη ως μια ανεπανάληπτη εμπειρία που κάνει αυτή τη δουλειά να αξίζει την κάθε ταλαιπωρία x10!

Για βάλτε με το μυαλό σας τα έξοδα που θα ήθελε ένας ιδιώτης να αγοράσει μια Panigale V4 S, ή έστω να την νοικιάσει αν αυτό είναι δυνατόν, να ταξιδέψει στην καλύτερη πίστα του κόσμου, με καλό καιρό, όπου θα έχει στη διάθεση του τον δικό του μηχανικό που θα προσέχει τη μοτοσυκλέτα του, θα την ανεφοδιάζει και θα της βάζει κουβέρτες πριν το κάθε session, και αναβάτες από το MotoGP να του δίνουν συμβουλές;

Όνειρο ζούμε, μην μας ξυπνάτε! Ένα δίτροχο όνειρο που ζούμε εδώ και δεκαετίες, όνειρο που με την οικονομική κρίση μπορεί να ξεθώριασε αρκετά, διατηρείται όμως ζωντανό ακόμα και με την οδήγηση commuter bikes στην Αθήνα, ενώ ενίοτε γίνεται παραδεισένιο όπως στη συγκεκριμένη αποστολή.

Από τις σημαντικότερες συνεργασίες που έχουν ανακοινωθεί τα τελευταία χρόνια στον κόσμο της μοτοσυκλέτας είναι και η συμφωνία των 4 μεγάλων κατασκευαστών της Ιαπωνίας (Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki) για την εξέλιξη δικύκλων που θα κινούνται με κυψέλες υδρογόνου.

Με τη συνεργασία και των εταιρειών αυτοκινήτου Subaru, Toyota και Mazda, οι 4 Ιάπωνες κατασκευαστές δικύκλων σκοπεύουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εξερευνήσουν τις ακόλουθες τρεις κατευθύνσεις: 1) να συμμετάσχουν σε αγώνες με καύσιμα με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, 2) να εξερευνήσουν την χρήση κινητήρων υδρογόνου σε δίκυκλα και άλλα οχήματα, και 3) να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αγώνες χρησιμοποιώντας κινητήρες υδρογόνου.

Συνεργασίες σαν την παραπάνω θα επιταχύνουν δραματικά την εξέλιξη των “πράσινων” μοτοσυκλετών, ενώ επιτέλους βλέπουμε συνεργασία μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών, που μέχρι σήμερα έχουν αφήσει μικρότερες αμιγώς ηλεκτρικές εταιρείες και startup να ορίζουν τους κανόνες των ηλεκτρικών δικύκλων.

Πρόσφατα (1 Μαρτίου 2021) σας είχαμε αναφέρει την είδηση πως οι ΚΤΜ, Honda, Piaggio και Yamaha συνέστησαν το Swappable Batteries Consortium for Motorcycles and Light Electric Vehicles, μια κοινοπραξία για την ανάπτυξη ανταλλάξιμων μπαταριών ηλεκτρικών δικύκλων, καλώντας και άλλους κατασκευαστές να μπουν στην ομάδα.

Μαζί με τις παραπάνω συνεργασίες, είδαμε τον Πρόεδρο και CEO της Kawasaki Motors Ltd., κ. Hiroshi Ito να υπόσχεται στην EICMA πως το 2022 το Akashi θα παρουσιάσει τουλάχιστον τρία ηλεκτρικά δίκυκλα, ενώ σαν βόμβα μεγατόνων έσκασε στα τέλη Οκτωβρίου και η ανακοίνωση της Ducati για εξέλιξη ηλεκτρικής Superbike, με την οποία το 2023 θα αναλάβει τα ηνία του κυπέλου ηλεκτρικών μοτοσυκλετών MotoE στο MotoGP, από την Energica! Μεγάλες αποφάσεις και τρανταχτές δηλώσεις λοιπόν όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση μοτοσυκλετών, και αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τους καρπούς των παραπάνω συνεργασιών και ανακοινώσεων.

Κι αν κάποιοι έχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητας της “επίθεσης” των ηλεκτρικών οχημάτων στο κοντινό μέλλον, θα πρέπει πρώτα να ρίξουν μια ματιά στις ανακοινώσεις κρατών για απαγόρευση πώλησης βενζινοκίνητων οχημάτων, ενώ δεν χρειάζεται να κοιτάξουν μακριά, καθώς στα μέσα Νοεμβρίου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας έδωσε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του πρώτου Εθνικού Κλιματικού Νόμου της χώρας.

Όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση, το σημείο που κίνησε το ενδιαφέρον μας στο ΒΙΚΕΙΤ, είναι η ανακοίνωση της απαγόρευσης πώλησης καινούργιων επιβατικών οχημάτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2030!

Το ίδιο συμβαίνει όμως και με όλες τις χώρες και τις ενώσεις χωρών του κόσμου, που θεσπίζουν συνεχώς αυστηρότερους νόμους αλλά και αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων και θορύβου, όπως τις επερχόμενες Euro 5+ το 2024-2025, προδιαγραφές που κρίνονται απαραίτητες για τη μείωση των ασθενειών που προκαλούνται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Σίγουρα για να είναι πραγματικά “πράσινες” οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα πρέπει α) η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν να προέρχεται από όσο το δυνατόν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος, ο αέρας και το νερό, και β) η κατασκευή αλλά και ανακύκλωση των μπαταριών τους να γίνει όσο γίνεται πιο φιλική στο περιβάλλον.

Όσον αφορά στο σκέλος της ανακύκλωσης, αξίζει να μάθετε για τη Northvolt, έναν Σουηδό κατασκευαστή μπαταριών ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα, που στους συνεργάτες της φιγουράρουν το BMW Group, η Volkswagen, η Scania, αλλά και η Cake με τα ηλεκτρικά δίκυκλα.

Στα μέσα Νοεμβρίου του 2021, η Northvolt παρουσίασε την πρώτη μπαταρία με 100% ανακυκλωμένο νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να κατασκευάσει ένα γιγάντιο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων της Northvolt ονομάζεται Revolt, και στις 12/11/2021 η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε πως παρήγαγε την πρώτη κυψέλη μπαταρίας με κάθοδο νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου (NMC) που είχε παραχθεί με ανακυκλωμένα υλικά από μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Πρόκειται για σημαντικό βήμα για τη Northvolt αλλά και για τη βιομηχανία μπαταριών γενικότερα.

Η διαδικασία ανακύκλωσης της Northvolt μπορεί να ανακτήσει το 95% των μετάλλων σε μια μπαταρία, σε επίπεδο καθαρότητας συγκρίσιμο με παρθένα υλικά! Η ανακύκλωση του νικελίου, του μαγγανίου και του κοβαλτίου από μπαταρίες που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους γίνεται μέσω μιας υδρομεταλλουργικής επεξεργασίας χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων, που χρησιμοποιεί ένα υδαρές διάλυμα ώστε να απομονώσει τα μέταλλα και να τα διαχωρίσει από τις ακαθαρσίες / προσμείξεις.

Στη συνέχεια, η Northvolt θέλει να αυξήσει τις δυνατότητες ανακύκλωσης μπαταριών της εταιρείας, με στόχο να παράγει μαζικά κυψέλες μπαταριών που θα προέρχονται από 50% ανακυκλωμένα υλικά μέχρι το 2030.

Κι έτσι, το πρώτο γίγα-εργοστάσιο της Revolt βρίσκεται στα σκαριά, δίπλα στο γίγα-εργοστάσιο της Northvolt στο Skelleftea της Σουηδίας, με στόχους που ξεπερνούν τα αρχικά σχέδια για μαζική ανακύκλωση 125.000 τόννων μπαταριών ανά έτος. Η κατασκευή του εργοστασίου ξεκινά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το 2023. Όταν το εργοστάσιο ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη, ενώ πέρα από την ανάκτηση νικελίου, μαγγανίου και κοβαλτίου η Revolt θα ανακτά παράλληλα και χαλκό, αλουμίνιο και πλαστικά από τις μπαταρίες που θα ανακυκλώνει.

Επιστρέφοντας στις εγχώριες ειδήσεις που σημάδεψαν τον Νοέμβριο, θα πρέπει να σταθούμε και στο σχολείο επανεκπαίδευσης του σώματος της Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), σχολείο που θα παρακολουθήσουν συνολικά 2.500 άνδρες και γυναίκες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε 25 εκπαιδευτικές σειρές, διάρκειας έξι ημερών, και για διάστημα από 29 Νοεμβρίου 2021 έως 16 Ιουλίου 2022. Θυμίζουμε πως η επανεκπαίδευση κρίθηκε αναγκαία μετά από αιματηρό επεισόδιο καταδίωξης που οδήγησε στον θάνατο ενός νεαρού Ρομά από τις σφαίρες των αστυνομικών στο Πέραμα.

Τώρα οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. έχουν τη δυνατότητα να μετεκπαιδευτούν και να ενημερωθούν διεξοδικά στο θεωρητικό μέρος, από ιδιώτες πανεπιστημιακούς καθηγητές, δικαστικούς λειτουργούς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέματα ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρατσισμού, ξενοφοβίας, διεθνούς προστασίας, επαγγελματικής αγωγής, κανόνων δεοντολογίας, οπλοφορίας, χρήσης πυροβόλων όπλων, ψυχολογίας, επικοινωνίας και οργανισμών - κανονισμών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, στο πρακτικό μέρος τους παρέχεται η δυνατότητα να αναπτύξουν και να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους, στις πρώτες βοήθειες στο πεδίο, μέσω πρακτικής εξάσκησης σε σενάρια εξομοιούμενα ένοπλης συμπλοκής με τραυματίες αστυνομικούς και πολίτες, στη διαχείριση εγκλημάτων σε εξέλιξη – καταδιώξεων και μνημονίων ενεργειών, στους ελέγχους υπόπτων ατόμων μέσω σεναρίων κλιμακούμενης έντασης συνεργάσιμων και μη συνεργάσιμων ατόμων, στους ελέγχους οχημάτων, στην αστυνομική αυτοάμυνα, στην οπλοτεχνική, καθώς και στους κανόνες ασφαλείας και χρήσης πυροβόλων όπλων.

Ευχόμαστε η επανεκπαίδευση αυτή να πιάσει τόπο, γιατί θέλουμε τους αστυνομικούς, και ειδικά τους ανθρώπους της ΔΙ.ΑΣ. που οδηγούν μοτοσυκλέτα, έχουν καθημερινή δυναμική παρουσία στην Αττική και πολλές φορές σταματούν για έλεγχο δικυκλιστές, να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα εκπαιδευμένοι για τις πολύ δύσκολες αποστολές που έχουν να φέρουν πέρας, με την ελαχιστοποίηση των όποιων ανθρωπίνων απωλειών λόγω κακής εκπαίδευσης.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 14:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon