.
Κατηγορία EDITORIAL
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 15:15

Editorial τεύχους 70, Μάιος 2021

Ελευθερία

Επιχείρηση "Ελευθερία" ονομάζεται το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του COVID-19, όνομα εξαιρετικά ταιριαστό για την περίπτωση, κατά την άποψη μας.

Οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, και τώρα έχει έρθει η σειρά όλων των υπολοίπων, με την επιχείρηση να προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Εμείς έχουμε ήδη κλείσει τα ραντεβού μας στο emvolio.gov,gr και ανυπομονούμε να τελειώνουμε με τις δόσεις μας, ώστε να βγούμε έξω με μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους.

Μετά το άνοιγμα της εστίασης που έγινε την Δευτέρα 3 Μαΐου, την Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν επιτέλους τα σχολεία ενώ το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει επίσημα ο τουρισμός στην Ελλάδα.

Στις 15/5 ανοίγουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ την ίδια μέρα καταργείται και η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις, εισάγοντας μας ξανά σε μια μορφή κανονικότητας που καιρό έχουμε να βιώσουμε.

Η αγορά της μοτοσυκλέτας ήδη αντανακλά την αισιοδοξία όλων, καθώς τον Μάρτιο είχαμε θεαματική άνοδο 107,4% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, ενώ για τον Απρίλιο ο ΣΕΑΑ δεν έχει ακόμα ανακοινώσει στοιχεία, όμως αν οι πηγές μας είναι σωστές τότε θα δούμε… εκτόξευση, που θα ξεπερνά το 300% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020!

Φυσικά η παραπάνω εικόνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρανοήσεις μόνη της, και για να συμπληρωθεί χρειάζεται να αναφέρουμε πως το 2020 είχαμε δραματική πτώση ταξινομήσεων λόγω Covid-19, και για σωστότερη σύγκριση καλύτερα θα ήταν αντιπαραβάλλουμε τις ταξινομήσεις του 2021 με τα νούμερα του 2019.

Ακόμα κι έτσι όμως, ο Μάρτιος του 2021 έχει αυξητική τάση που ξεπερνά το 34%, ενώ ο Απρίλιος του 2021 παρουσιάζει αύξηση που ξεπερνά το 30%, νούμερα καθόλου ευκαταφρόνητα.

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου, και μαζί με την απελευθέρωση των μετακινήσεων μετά τις 15/5 θέτουν ευνοϊκούς όρους για την αγορά της μοτοσυκλέτας.

Παράλληλα, έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας τα περισσότερα από τα νέα μοντέλα του 2021, και η συντακτική ομάδα του ΒΙΚΕΙΤ δεν προλαβαίνει να τα δοκιμάζει.

Από παπιά σε scooter και μοτοσυκλέτες, γίνεται ένας πραγματικός χαμός, κάτι που διαπιστώνετε κι εσείς αν εξετάσετε την ενότητα των δοκιμών στο site μας.

Όπως πάντα τις δοκιμές μας συμπληρώνουμε και με βίντεο, όπου μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση, με κινούμενες εικόνες και το απαραίτητο σπικάζ, δίπλα στα πιο αναλυτικά γραπτά κείμενα των άρθρων δοκιμής.

Στο τεύχος που κρατάτε θα διαβάσετε δοκιμές μοντέλων που ποικίλουν από GT Scooter μέχρι Adventure bikes, και έχουμε ακόμα πολλά στη φαρέτρα μας για τα επόμενα τεύχη.

Φυσικά στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας (αν μιλάμε για smartphone / tablet) ή βλέπετε στην οθόνη των laptop / desktop σας, θα βρείτε και τα καλύτερα άρθρα της επικαιρότητας για τον μήνα που μας πέρασε, ρεπορτάζ, αφιερώματα, ταξιδιωτικά, νέα αγοράς και νέα από τον αγωνιστικό χώρο.

Μιας και είπαμε αγωνιστικό χώρο, δίπλα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 2021 που συνεχίζεται, μετρώντας ήδη 4 αγώνες, έχουμε και το AMA SX του 2021 που έκλεισε αισίως… 17 αγώνες, βγάζοντας και Πρωταθλητές μάλιστα τους Cooper Web για την ΚΤΜ στη μεγάλη κατηγορία των 450 και του Colt Nichols της Yamaha στα 250!

Σειρά έχουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro 2021 που ξεκινά στις 7-9 Μαίου, το WorldSBK 2021 που ξεκινά στις 21-23 Μαΐου, το TrialGP 2021 στις 11-13 Ιουνίου, το MXGP 2021 στις 13 Ιουνίου, και το EnduroGP 2021 στις 18-20 Ιουνίου.

Στην Ελλάδα το Motocross ξεκίνησε ήδη, το Scrambler ξεκινά στις 9 Μαΐου, το Supermoto στις 23 Μαΐου, το Dragster κάνει ντεμπούτο στις 14-16 Μαΐου, η Ταχύτητα ξεκινά στο… βαθύ καλοκαίρι, στις 2-4 Ιουλίου, το Enduro ακόμα πιο αργά, το… φθινόπωρο στις 25-26 Σεπτεμβρίου, ενώ για την ώρα το Trial αγνοείται.

Αφήνοντας τους αγώνες, που προσπαθούν να επιβιώσουν με την απουσία θεατών -για την ώρα-, δεν γίνεται να μην ασχοληθούμε για λίγο με τα όσα συγκλονιστικά παρέθεσε στην πρώτη συνέντευξη τύπου του, ο νέος CEO και Πρόεδρος της Honda, Toshihiro Mibe.

Τα σημεία της συνέντευξης του κ. Mibe που μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι 1) ο απόλυτος εξηλεκτρισμός της γκάμας της Honda μέχρι το 2040, και 2) η αναφορά σε τεχνολογίες που θα κάνουν ασφαλέστερα τα οχήματα της φίρμας, με στόχο την παντελή εξάλειψη των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μέχρι το 2050!

Έτσι, η Honda θα προχωρήσει σταδιακά στον εξηλεκτρισμό των οχημάτων της, ενώ θα προσθέσει στη γκάμα της και περαιτέρω οχήματα κυψελών υδρογόνου.

Όσον αφορά στα ηλεκτρικά δίκυκλα της Honda, η εταιρεία θα παρουσιάσει 2 νέα e-scooter και μια commuter ηλεκτρική μοτοσυκλέτα μέχρι το 2024 (και τα τρία με απόδοση που συγκρίνεται με θερμικών κινητήρων 50-125 κ.εκ.), ενώ μέσα στους στόχους της βρίσκεται και η παραγωγή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών επιδόσεων, αν και ο κ. Mibe απέφυγε να αναφερθεί στον χρονικό ορίζοντα που πιθανώς να δούμε μια sport ηλεκτρική μοτοσυκλέτα από τη Honda.

Ως προς τις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων της η Honda θέλει αυτές να ανέλθουν στο 40% των συνολικών πωλήσεων οχημάτων της μέχρι το 2030, στο 80% μέχρι το 2035 και στο 100% μέχρι το 2040!

Με το παραπάνω χρονοδιάγραμμα ως στόχο, η Honda διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα πάνω στις μπαταρίες στερεού τύπου (Solid State), μπαταρίες που όπως φαίνεται θα ολοκληρώσουν την ηλεκτροκίνηση, με τα πλεονεκτήματα της ταχύτητας φόρτισης και της μεγαλύτερης ασφάλειας, καθώς δεν ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς / έκρηξης όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Μάλιστα η ιαπωνική εταιρεία στοχεύει να έχει διαθέσιμα τα πρώτα μοντέλα με Solid State μπαταρίες στο 2ο μισό της δεκαετίας του 2020.

Περνώντας στον εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο για την εξάλειψη των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται στα οχήματα της, η Honda θα εξελίξει υπάρχουσες και νέες τεχνολογίες για τον σκοπό αυτό, ενώ η εταιρεία θέλει από το 2030 να εφοδιάζει όλα τα νέα της αυτοκίνητα με το σύστημα ADAS (advanced driver-assistance system), που μέσω ραντάρ και αισθητήρων προειδοποιεί τον οδηγό για πιθανό ατύχημα.

Για την έρευνα και εξέλιξη πάνω στους τομείς της προστασίας περιβάλλοντος και της οδικής ασφάλειας, η Honda θα διαθέσει 5 τρις. Γιεν στα τμήματα R&D της τα επόμενα 6 χρόνια!

Φιλόδοξοι στόχοι, και νέα τάξη πραγμάτων, με την ιαπωνική εταιρεία να βάζει το πρώτο καρφί στο… φέρετρο του βενζινοκινητήρα!

Αν τώρα η απόφαση της Honda να εγκαταλείψει τον βενζινοκινητήρα οδηγήσει όπως συνήθως και τις υπόλοιπες εταιρείες να ακολουθήσουν στα χνάρια της (όπως έγινε με την εγκατάλειψη του δίχρονου κινητήρα), τότε οι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου θα μας αποχαιρετήσουν οριστικά μέσα στα επόμενα 20 χρόνια! Όσοι πιστοί προλάβετε να τους απολαύσετε, καθώς το μέλλον διαγράφεται αμιγώς ηλεκτρικό.

Στις ιστορίες τώρα που πέρασαν στα ψιλά των ειδήσεων για τους λάτρεις των 2 τροχών ίσως συμπεριλαμβάνεται και η απόφαση των Renault και Dacia να περιορίσουν την τελική ταχύτητα όλων των αυτοκινήτων τους στα 180 χλμ/ώρα από το 2022. Η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο της κίνησης της Volvo που πρώτη έθεσε εθελοντικά τα 180 ως μέγιστη ταχύτητα όλων των οχημάτων της το 2020.

Ο λόγος που η παραπάνω είδηση θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι πως αν η βιομηχανία του αυτοκινήτου ενωθεί σε ένα εθελοντικό όριο μέγιστης ταχύτητας, το πιθανότερο είναι πως η βιομηχανία μοτοσυκλέτας θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Πέρα λοιπόν από τον θάνατο των θερμικών κινητήρων, ας ετοιμαζόμαστε για εθελοντικά όρια κατασκευαστών στην τελική ταχύτητα μοτοσυκλετών, όρια που πιθανότατα ολοένα θα γίνονται και πιο αυστηρά, καθώς το όραμα για μηδενικούς θανάτους από τροχαία ατυχήματα θα γίνεται ολοένα και πιο ευρέως αποδεκτό.

Τι θα απομείνει στους λάτρεις της ταχύτητας; Οι πίστες, και πάλι καλά να λέμε.

Από την αδιάκοπη επέλαση της τεχνολογίας και την συνεχή ανάγκη για βελτίωση σε όλους τους τομείς της ζωής μας, περνούμε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής κατάθεσης αιτήσεων και δικαιολογητικών για την αντικατάσταση διπλώματος οδήγησης η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 18/03/2021 έως και τις 22/04/2021 συνολικά 3.902 πολίτες εισήλθαν στην ηλεκτρονική υπηρεσία εκ των οποίων 3.179 κατέθεσαν αίτηση αντικατάστασης της άδειας οδήγησης. Αυθημερόν διεκπεραιώθηκαν 2.614 αιτήματα, ενώ σε εκκρεμότητα είναι μόλις 87 λόγω ανεπαρκών στοιχείων του αιτούντος. Οι υπόλοιπες αιτήσεις απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία και πρωτίστως σχετίζονται με την ποιότητα και τις διαστάσεις της ψηφιακής φωτογραφίας.

Το εγχείρημα είναι πρωτοποριακό ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη προτείνει στην κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την ηλεκτρονική μεταβίβαση οχήματος ή μοτοσυκλέτας, με την οποία τουλάχιστον 500.000 πολίτες της Αττικής πρόκειται να εξυπηρετούνται κάθε χρόνο ηλεκτρονικά και από απόσταση!

Νέα δεδομένα, νέοι κινητήρες, νέοι εθελοντικοί περιορισμοί, νέες διευκολύνσεις, νέα ψηφιακή πραγματικότητα, για έναν ταχύτητα εξελισσόμενο κόσμο, που προσπαθεί να αφήσει πίσω του τα βάρη που τον φρενάρουν για μια νέα εποχή.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 14:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon