.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 17:00

BMW G 450 X στο Dakar

 

 Όνειρα για το Ντακάρ γεννιούνται για την ομάδα Speedbrain

 





Η βασισμένη στην BMW G 450 X μοτοσικλέτα που αναπτύχθηκε από τη Speedbrain θα πάρει μέρος στο Ράλι Ντακάρ 2011, με τους κορυφαίους αναβάτες Frans Verhoeven και David Fretigne. Το πλήρωμα της ομάδας BMW που θα αγωνιστεί με την τεχνολογία της Speedbrain θα συμπληρώσουν οι Πορτογάλοι αναβάτες Pedro Bianchi Prata και Paulo Goncalves. Ο Verhoeven, πρώην εργοστασιακός αναβάτης της KTM, εργάζεται στη Speedbrain ως αναβάτης αυτού του συναρπαστικού project ανάπτυξης, ενώ ο Γάλλος David Fretigne είναι αποδεδειγμένος «εξπέρ» στα ράλι με μοτοσικλέτες 450 cc, καθώς ήταν πάντα ανάμεσα στους «πρωταγωνιστές» των αγώνων από το πρώτο του κιόλας ξεκίνημα το 2004, μέχρι που τελικά κατάφερε να τερματίσει στο βάθρο το 2009.

Μετά το ξεκίνημά του τον Ιούνιο στο «Vodafone Estoril Marrakech Rally», όπου ο Πορτογάλος αναβάτης Paulo Goncalves και ο Ολλανδός Frans Verhoeven τερμάτισαν στην τρίτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, το επόμενο στάδιο του project ανάπτυξης της Speedbrain σε αγώνες ράλι έλαβε χώρα στη Βραζιλία από τις 10 έως τις 20 Αυγούστου στο «Rally dos Sertoes». Αυτό το event παγκόσμιου πρωταθλήματος προσέφερε ένα 10ήμερο αγωνιστικής δράσης και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι μετά το Dakar. Ο Βραζιλιάνος πρωταθλητής Ze Helio αγωνίστηκε στη σέλα της Speedbrain BMW και απέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες της μοτοσικλέτας. Ο Wolfgang Fischer της Speedbrain είναι ενθουσιασμένος με τους ρυθμούς και την κατεύθυνση προς την οποία κινείται αυτό το project.

«Παίρνουμε μέρος σε αγώνες με την G 450 X από το 2007, όταν ακόμα ήταν ένα πρωτότυπο sport enduro, αλλά σύντομα διαπιστώσαμε ότι αποτελούσε μια εξαιρετική βάση για μοτοσικλέτα ράλι, καθώς η θέση του πλαισίου και του κινητήρα της παρέχουν άφθονο χώρο ακριβώς κάτω από τον αναβάτη, ένα ιδανικό σημείο για την ενσωμάτωση ενός μόνο μεγάλου ρεζερβουάρ στη μοτοσικλέτα», παρατηρεί ο Wolfgang. «Εκτός αυτού, η κατασκευή του πλαισίου προσδίδει υψηλή ακαμψία και ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες, δηλαδή ό,τι ακριβώς χρειάζεται μια μοτοσικλέτα ράλι.»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η μοτοσικλέτα sport enduro G 450 X έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στη χρήση της ως μοτοσικλέτας ράλι. Σύμφωνα με τον Fischer, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της πρωτοποριακής σχεδίασης του υπεύθυνου του project της G 450 X, Markus Theobald, είναι ότι ο χώρος που δημιούργησε αρχικά για εξαρτήματα όπως ο καταλυτικός μετατροπέας μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει εξαρτήματα που είναι άκρως απαραίτητα για αγώνες ράλι, χωρίς αυτό να επηρεάζει τον έλεγχο και την ευστάθεια της μοτοσικλέτας στις υψηλές ταχύτητες.

«Αυτό δεν έγινε εντελώς τυχαία», επιβεβαιώνει ο Wolfgang. «Ο Markus Theobald σκέφτηκε πάρα πολύ το πώς να σχεδιάσει αυτήν τη μοτοσικλέτα, πώς να την κάνει ξεχωριστή και πώς να την κάνει να προσφέρει πλεονεκτήματα – έτσι λοιπόν προέκυψε όλος αυτός ο χώρος! Δεν είχε ποτέ υπόψη του να δημιουργήσει μια μοτοσικλέτα ράλι, αλλά τον ενδιέφερε η αντοχή και η ευστάθεια στις μεγάλες ταχύτητες. Αυτό που τώρα γίνεται αντιληπτό είναι το γεγονός ότι οι κανονισμοί άλλαζαν προς την κατεύθυνση του περιορισμού του κυβισμού για τους επαγγελματίες αναβάτες του Ντακάρ στις μοτοσικλέτες 450 cc, πράγμα το οποίο αποτελεί τώρα σπουδαία ευκαιρία και δίνει ελπίδες σε ακόμα περισσότερες ομάδες, μάρκες και αναβάτες.»

Την ίδια στιγμή που ο Fischer έκανε τα σχέδιά του, και άλλοι αναβάτες έκαναν στροφή προς τις BMW, έχοντας ακριβώς την ίδια ιδέα να μετατρέψουν την G 450 X σε μοτοσικλέτα ράλι. Ένας από αυτούς ήταν και ο Frans Verhoeven από την Ολλανδία, ο οποίος είχε τεράστια εμπειρία σε project ανάπτυξης με την KTM. Πριν από το Ντακάρ της προηγούμενης χρονιάς, ήρθε σε επαφή με τον Wolfgang και οι δύο τους ξεκίνησαν μια συνεργασία με κοινό σκοπό την ανάπτυξη μιας μοτοσικλέτας ράλι ικανής να κερδίζει αγώνες. Μετά από πάρα πολλές ώρες δουλειάς στο συνεργείο και διεξοδικές δοκιμές, προέκυψε μια πολλά υποσχόμενη μοτοσικλέτα ράλι, για την οποία ο Frans είναι εξαιρετικά υπερήφανος.

«Νιώθω υπέροχα βλέποντας τον ενθουσιασμό των ανθρώπων της BMW που αντιλαμβάνονται ότι αυτή η μοτοσικλέτα έχει μεγάλες προοπτικές», λέει ο Frans. «Η ευστάθειά της με το μακρύ ψαλίδι είναι συγκλονιστική – ακόμα και στις υψηλές ταχύτητες χωρίς απόσβεση διεύθυνσης. Το ειδικό πλαίσιο για ράλι και το μεγάλο ρεζερβουάρ εξασφαλίζουν εξαιρετική ισορροπία – ακόμα και με γεμάτο το ρεζερβουάρ. Είναι τέτοια η ευστάθειά της που, πραγματικά, ακόμα και άλμα να κάνει ο αναβάτης, δεν ξεφεύγει από την πορεία. Μάθαμε πάρα πολλά από τη συμμετοχή μας στο «Vodafone Rally» στο Μαρόκο και από τις δοκιμές που κάναμε στο Abu-Dhabi. Επιπλέον, και ο Ze Helio απέδειξε περίτρανα τις δυνατότητες της Speedbrain BMW στη Βραζιλία. Παράλληλα, πρόκειται σύντομα να πάω στην Τυνησία για δοκιμές του κινητήρα και για οδήγηση στις πιο ζεστές συνθήκες που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η Speedbrain προσφέρει τώρα κιτ ράλι ειδικά σχεδιασμένα για αγώνες, τα οποία περιλαμβάνουν εξαρτήματα που έχουν αναπτυχθεί και δοκιμαστεί σε αγώνες από τον Frans. Το κιτ ράλι Speedbrain περιλαμβάνει ρεζερβουάρ ράλι 30 λίτρων, σέλα ράλι, πίσω φτερό ράλι, εξάτμιση ράλι, προστατευτικό ράλι από ανθρακονήματα με δοχείο νερού και φέρινγκ ράλι με στέλεχος κράματος αλουμινίου, προβολέα, μπροστινό φτερό και κιτ αυτοκόλλητων γραφικών. Για όσους θέλουν να οδηγήσουν στην έρημο, όχι όμως στα πλαίσια συμμετοχής σε ράλι, προσφέρεται επίσης το Κιτ ερήμου Speedbrain, το οποίο περιλαμβάνει ρεζερβουάρ ράλι Speedbrain, σέλα ράλι, πίσω φτερό ράλι, εξάτμιση ράλι και προστατευτικό κινητήρα από κράμα αλουμινίου.

Ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για αυτά τα κιτ, με ερωτήσεις από υποψήφιους πελάτες από όλο τον κόσμο. Αρκετοί αναβάτες έχουν ήδη αγοράσει κιτ ειδικά για τη συμμετοχή τους στο Ντακάρ 2011 με μοτοσικλέτες BMW, ενώ στη διάρκεια του «Rally dos Sertoes», πάρα πολλοί φαν των αγώνων off-road είδαν τη βασισμένη στην G 450 X αγωνιστική μοτοσικλέτα της Speedbrain. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εξαρτήματα και τη διαθεσιμότητά τους, επισκεφτείτε την τοποθεσία www.speedbrain.de

 Πηγή: bmw-motorrad.gr


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 13:44

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « O Laverty με YZF-R1 MotoGP Μαλαισία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon