.
Κατηγορία CFMOTO
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 16:21

Test - CFMOTO 450MT 2024 - Αποστολή στις Φιλιππίνες

Αληθινό playbike

Ο όρος για να περνάς καλα, να έχεις ευχρηστία, ατέλειωτες δυνατότητες για ταξίδι, χώμα, καθημερινότητα, μικρή κατανάλωση, μικρό κόστος κτήσης και χρήσης. Όλα αυτά τα διαθέτει το νέο 450ΜΤ βάζοντας για τα καλά το όνομα του ψηλά στον όρο playbike.

Του Τάκη Μανιάτη

Από το promo στην πραγματικότητα

Καμιά φορά είναι οι φωτογραφίες και τα video, που σε προετοιμάζουν γι’ αυτό που πρόκειται να έρθει. Όπως ακριβώς έκανε και η CFMOTO για το 450MT δίνοντας στην δημοσιότητα συνεχόμενα υλικό το οποίο “έταζε” πολλά για το νέο μικρό adventure. Μία μοτοσυκλέτα με adventure χαρακτηριστικά σε υλικό το οποίο την έδειχνε να κάνει ονειρεμένα κόλπα, άλματα, drift, γρήγορη οδήγηση σε χώμα, φυσικά με αναβάτη ικανό και σχετικό. Και το μικρόβιο, είχε ήδη μπει σε πολλούς αναβάτες που περίμεναν πως και πως για μία μικρού – μεσαίου μοτοσυκλέτα all around η οποία να συνδυάζει την καθημερινότητα, την εκδρομή, τις εκτός δρόμου εξορμήσεις, το ταξίδι με έναν ή δύο επιβαίνοντες, και όλα αυτά, σε μία ελαφριά για τα δεδομένα έκδοση, με full εξοπλισμό, και τρομερά ανταγωνιστική τιμή.

_DSC1187_-_web.jpg

Όλο αυτό το marketing σε προετοιμάζει για να δεχτείς ότι είδες στα social, ή να αντιμετωπίσεις με αυστηρότητα το νέο προϊόν και να το κρίνεις ανάλογα, έχοντας αυτές ακριβώς τις απαιτήσεις. Δεν θα κρύψουμε ότι περιμέναμε πολλά από την νέα CFMOTO 450MT και μάλιστα ήμασταν από τους τυχερούς που θα πέρναμε την πρώτη γεύση, στις Φιλιππίνες, στην παγκόσμια παρουσίαση του νέου μοντέλου. Είχε φτάσει η ώρα να εξακριβώσουμε κατά πόσο αυτά τα ωραία που βλέπαμε στα video, ήταν εφικτά, και δεν ήταν απλά marketing.

Έχοντας κάτσει πάνω του τόσο στην έκθεση EICMA στην Ιταλία, όσο και στην mini παρουσίασή του στην Ελλάδα, έχοντας νιώσει την αίσθηση στην σέλα του και το ζύγισμα του, θέλαμε να δούμε πόσο είναι θετικά όλα αυτά, όταν κυλίσει τους τροχούς. Η παρουσίαση στις Φιλιππίνες μάλιστα δεν έγινε τυχαία, αφού στην Κίνα όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί για τους ξένους που ουσιαστικά, δεν μπορούν να οδηγήσουν. Τα logistics για Φιλιππίνες είναι προφανώς πιο εύκολα από μία παρουσίαση στην Ευρώπη, και άλλωστε, στο νησί Palawan, το off road είναι ελεύθερο και βρίσκεται αρκετά κοντά σε αυτό που καλείται να κάνει μία τέτοια μοτοσυκλέτα στην πράξη. Θα λέγαμε μάλιστα ότι υπάρχει μόνο off road, αφού και το “road”, είναι στο μεγαλύτερο τμήμα του “off,” με το τσιμέντο να αντικαθιστά την άσφαλτο που είναι αρκετά σπάνια στο νησί. Όπως και να έχει, αυτές οι συνθήκες ταιριάζουν άριστα στον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας η οποία θα δοκιμαζόταν σε ένα adventure park, στο οποίο πραγματοποιούνται μαθήματα adventure σε επίπεδα Level 1,2 και 3, με αντίστοιχες διαδρομές – όσοι έχουν παρακολουθήσει μαθήματα off road, εύκολα θα καταλάβουν τις διαφορές: Επίπεδα με στροφές, μικρές ανηφόρες και κατηφόρες, μεγαλύτερες ανηφόρες και κατηφόρες με απότομες στροφές και αντίθετες κλίσεις, και κάποια μονοπάτια.

BIL01283_-_web.JPG

Χαρακτήρας και τεχνικά

Η CFMOTO 450MT έχει όλα τα χαρακτηριστικά adventure για να ταιριάξει σε ένα τέτοιο μέρος, με τροχούς 21/18 ιντσών που διαθέτουν ακτίνες στο πλάι ώστε να χρησιμοποιούν tubeless ελαστικά της CST – σε αντιγραφή των Pirelli Scorpion Rally STR, για διπλή χρήση.

Βασίζεται σε στιβαρό πλαίσιο τύπου διαμάντι με σωλήνες στρογγυλής διατομής και αναρτήσεις της KYB, πλήρως ρυθμιζόμενες, σε απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, αλλά και προφόρτιση ελατηρίων, με ικανές διαδρομές στα 200 χιλιοστά για μπροστά και πίσω. Τα φρένα προέρχονται από την ισπανική J.Juan με έναν δίσκο μπροστά στα 320mm και ακτινικής τοποθέτησης τετραέμβολη δαγκάνα και 265mm πίσω, με δικάναλλο σύστημα ABS της Bosch το οποίο αφαιρείται στον πίσω τροχό για off road χρήση. Διαθέτει ψηλό φτερό για οδήγηση στο χώμα για να μην στουμπώνει από λάσπες, αφήνοντας τα όρια ανεξάντλητα, φαρδιά οδοντωτά μαρσπιέ με αφαιρούμενα ελαστικά παρεμβύσματα, τιμόνι μεταβλητής διατομής με σωστές λαβές για εργονομία και επιθετική στάση σώματος. Παράλληλα, διαθέτει όλη την άνεση για τουριστική adventure χρήση, με μεγάλο fering που προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες, ρυθμιζόμενη κατά 5cm ζελατίνα, οθόνη TFT 5” με όλες τις απαραίτητες ενδείξεις – μείον εξωτερική θερμοκρασία που θα θέλαμε, αλλά και συνδεσιμότητα μέσω bluetooth και CFMOTO Connectivity μέσω εφαρμογής, και θύρα φόρτισης USB και Type C στα 18w. Ένα μπαράκι βρίσκεται πάνω από την οθόνη για τοποθέτηση κινητού ή GPS έτοιμο για χρήση.

Προστατευτικές χούφτες για τα χέρια, προστατευτική ποδιά αλουμινίου αλλά και πλαστικά πλαϊνά για τον κινητήρα, αναδιπλούμενοι καθρέπτες για την είσοδο στο χώμα, συνθέτουν μία μοτοσυκλέτα έτοιμη να λασπωθεί – οι μοτοσυκλέτες της δοκιμής διέθεταν και πλαϊνά προστατευτικά κάγκελα για τα fering, αλλά και ένα κάτω τμήμα το οποίο μάλλον είναι περιττό αφού ο κινητήρας σε εκείνο το σημείο δεν εξέχει. Με την διπλή άνετη χαμηλή σέλα στα 820 χιλιοστά (χαμηλώνει στα 800 με κιτ χαμηλώματος), την έξτρα ψηλή ίσια στα 870, την μεγάλη σχάρα με χειρολαβές που είναι έτοιμη να δεχτεί βαλίτσα, γίνεται ταυτόχρονα μία ωραία καθημερινή ή τουριστική μοτοσυκλέτα με όλες τις ανέσεις. Με γεροδεμένο αφαιρούμενο υποπλαίσιο, αφαιρούμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη, ρεζερβουάρ 17,5 λίτρων για μεγάλη αυτονομία με μικρή κατανάλωση, και ανακοινώσιμα κιλά στα 175 – 20 κάτω από αντίστοιχες μοτοσυκλέτες των 700 κυβικών εκατοστών, δείχνει ιδανική για off road και συνδυασμό χρήσεων.

DSC05873_1_-_web.jpg

Αφθονία και ποιότητα

Οι χώροι για αναβάτη και συνεπιβάτη είναι μεγάλοι και την κάνουν να δείχνει μεγαλύτερη από τα κυβικά της, κάτι το οποίο ουσιαστικά της δίνει την δυνατότητα να συγκριθεί με μεγαλύτερους κυβισμούς, εκτός κατηγορίας – ένα πολύ θετικό στοιχείο για επιλογή μοτοσυκλέτας. Εδώ που τα λέμε, είναι μία adventure μοτοσυκλέτα, με χαρακτηριστικά εκτός δρόμου, που ξεχωρίζει από τα 500άρια, μοναδική στην κατηγορία, και θα λέγαμε ότι τοποθετείται ανάμεσα στα παλιά KTM 640 Adventure και στα Yamaha Tenere 700. Και ως τέτοια, είναι σίγουρα μοναδική, και έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό στην αγορά.

Θα έλεγε κάνεις ότι η CFMOTO έκανε μία αντιγραφή από αυτές τις δύο ώστε να φτιάξει μία μοτοσυκλέτα προσιτή για μεγάλο εύρος κοινού, τόσο οδηγικά, όσο και οικονομικά.

Όντας πληρέστατη αλλά ταυτόχρονα και απλή, δεν έχει ηλεκτρονικά συστήματα πέραν του Traction Control το οποίο αφαιρείται μαζί με το ABS, μέσω ενός πολύ χρήσιμου κουμπιού στο αριστερό άκρο του τιμονιού, το οποίο μάλιστα παραμένει ανενεργό, ακόμη και αν σβήσεις την μοτοσυκλέτα από το Run/Off.

Προγράμματα οδήγησης δεν υπάρχουν – το γκάζι έτσι κι αλλιώς είναι με ντίζες, όπως και ο συμπλέκτης, που είναι μαλακός και προοδευτικός στην χρήση.

Το βασικότερο που συναντά κανείς στην νέα CFMOTO 450MT είναι ο δικύλινδρος κινητήρας, ο οποίος έρχεται από τα μοντέλα δρόμου, 450SR και 450NK, τα οποία έχουμε οδηγήσει έτσι κι αλλιώς και πάνω-κάτω, ξέραμε τι να περιμένουμε. Από τα 47 ανακοινώσιμα άλογα, εδώ βρισκόμαστε στα 44 δίνοντας έμφαση περισσότερο στις χαμηλές και μεσαίες στροφές απόδοσης και στην χρηστικότητα της μοτοσυκλέτας στις αργές ταχύτητες. Με στρόφαλο 270 μοιρών, υπερτετράγωνες διαστάσεις, εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων και συμπλέκτη ολίσθησης για μειωμένο μπλοκάρισμα στο κλείσιμο του γκαζιού και στα κατεβάσματα, ο κινητήρας αυτός είναι ένα διαμάντι για την διπλή χρήση που καλείται να κάνει η μοτοσυκλέτα αυτή.

DSC05856_1_-_web.jpg

Δυνατός όσο πρέπει, χωρίς να σε τεντώνει, οικονομικός σε κατανάλωση, εύκολος στην χρήση, “απλωτός” για διάρκεια στην απόδοση, για άνεση στο ταξίδι αλλά και εύστροφος και με ομαλή καμπύλη, για off road χωρίς απότομες αντιδράσεις. Με ομαλό γκάζι, σωστή περιστροφή χωρίς μεγάλο κύκλο στροφής, το γκάζι του είναι σίγουρα ένα στοιχείο που δεν περιμένεις τόσο καλό λόγω ντιζών.

Γραμμικότητα και ομαλότητα

Με το κόκκινο να βρίσκεται στις 8.000ς.α.λ., ο κινητήρας καλείται να έχει γεμάτες χαμηλές και μεσαίες, και μία κλιμάκωση που να βολεύει σε αργές συνθήκες οδήγησης, και να βοηθά σε εκτός δρόμου διαδρομές, σε ανηφόρες και κλειστές στροφές. Γι’ αυτό κι εμείς χωθήκαμε σε κάθε είδους χωμάτινη διαδρομή στις Φιλιππίνες προκειμένου να οδηγήσουμε σε κάθε δυνατό σημείο, μιας και θέλαμε να δούμε κατά πόσο βρίσκεται στο “σπίτι” της.

Η μοτοσυκλέτα εκπλήσσει από την πρώτη στιγμή με την άνεση που ελέγχεται, με τον τρόπο που τα κιλά εξανεμίζονται, με το ζύγισμα και την ευκολία αλλαγής κατεύθυνσης.

Στέκεται πολύ καλά στο έδαφος, είναι πολύ στιβαρή και σου εμπνέει εμπιστοσύνη, με το πλαίσιο να είναι άκαμπτο και να μην κουνάει καθόλου, όσο και αν ανέβουν τα χιλιόμετρα. Με τις αναρτήσεις να δουλεύουν σωστά, να απορροφούν ανωμαλίες και να είναι κάπως σκληρές στην αρχική διαδρομή, σου δίνουν την δυνατότητα να οδηγάς γρήγορα και να ρυθμίσεις αν επιθυμείς στα μέτρα σου.

DSC05763_1_-_web.jpg

Η συμπεριφορά της είναι προβλέψιμη, θα κάνει πάντα αυτό που θες, θα παραμείνει σταθερή και θα τοποθετηθεί στην είσοδο της στροφής εύκολα σαν enduro, κρύβοντας καλά τον όγκο στο μπροστινό τμήμα. Τα κιλά, δεν αποτελούν πρόβλημα και πραγματικά δεν σου ζητάει αρκετή δύναμη για να την ελέγξεις, για να αλλάξεις κατεύθυνση, να την στρίψεις ή να την φρενάρεις, και αυτό, είναι έκπληξη.

Προβλέψιμη σε κάθε συνθήκη, εύχρηστη στις αργές ταχύτητες αλλά και στις αντίθετες κλίσεις, αφήνει το σώμα να μετακινηθεί άνετα επάνω της και προσφέρει σωστούς μοχλούς για πίεση. Με όσα χιλιόμετρα και αν οδηγάς, με 2η ή 3η σχέση, με 60-70χ.α.ω., η μοτοσυκλέτα δεν κοπανάει αλλά απορροφάει τις ανωμαλίες του εδάφους. Οι αναρτήσεις είναι σφιχτές στην αρχική διαδρομή και τις νιώθεις, αλλά εκτός αυτού δεν σου αλλάζουν πορεία, δεν σε κουράζουν ούτε χοροπηδούν, και επιπρόσθετα, οι ρυθμίσεις σου δίνουν την δυνατότητα να τις φέρεις στα μέτρα σου. Απόδειξη για τις ρυθμίσεις και για την σκληρότητά τους, ότι το μπροστινό σύστημα δεν κάλυψε όλη την διαδρομή του, παρά την πίεση που υπέστη τόσο στα φρένα, όσο και στα σαμαράκια όπου πιεζόταν δυνατά.

_DSC1599_-_web.jpg

Στιβαρή, προβλέψιμη

Είχα στην κατοχή μου μία μοτοσυκλέτα με χαμηλωμένες πλάκες στο μπροστινό σύστημα, κάτι που συνήθως γίνεται για μείωση του ίχνους και ευκολότερο στρίψιμο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, την είχαν χαμηλώσει για κάποιο κοντό αναβάτη, ωστόσο εγώ οδηγούσα αρκετά εύκολα με αυτήν. Ενώ ήταν πολύ εύκολη στην αλλαγή πορείας και στις κλειστές στροφές, δεν είδα διαφορά στην σταθερότητα, εκτός της αίσθησης που την έδειχνε χαμηλωμένη μπροστά. Άλλωστε τα χιλιόμετρα με τα οποία κινούμασταν βρίσκονται κάτω από τα 100 συνεχώς.

Όντας πιο φιλική όμως, με το στιβαρό πλαίσιο διατηρούσε και την σταθερότητα και βόλευε αρκετά στην κλειστή πίστα με αυτό το σετάρισμα. Το κλατάρισμα του μπροστινού ελαστικού της CST, Ambro, σε τσιμεντόδρομο, χωρίς να χτυπήσει σε κάποιο εμπόδιο ή να πατήσει κάτι, αποκάλυψε μία αδυναμία ή μία κακή παρτίδα ελαστικών, αφού το ίδιο συνέβη και σε άλλες δύο τουλάχιστον μοτοσυκλέτες την ίδια μέρα.

Οδηγώντας λίγο αργότερα άλλη μοτοσυκλέτα με τις πλάκες του μπροστινού συστήματος στο σωστό ύψος, ένιωσα να κάθομαι πιο ψηλά και αρχοντικά, με την σταθερότητα να βρίσκεται πάλι σε υψηλά επίπεδα, με πιο καλή αίσθηση πλέον, κάτι που μου έκανε μικρή διαφορά στην είσοδο της στροφής. Είναι αλήθεια ότι στην κλειστή διαδρομή, η αίσθηση ήταν καλύτερη με το μπροστινό χαμηλωμένο, αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά προσωπικές ρυθμίσεις και όχι την στάνταρ έκδοση.

Δεν είχα ωστόσο την τύχη να οδηγήσω στην ίδια πίστα με τις κανονικές πλάκες αλλά η μοτοσυκλέτα γενικά, έδειχνε πολύ εύκολη έτσι κι αλλιώς.

Το βασικό σε όλη την οδήγηση είναι ότι η θέση οδήγησης είναι “εντουράδικη”, το σώμα στέκεται άνετα όρθιο πάνω στα φαρδιά μαρσπιέ, βρίσκει εύκολα το τιμόνι και η εργονομία είναι πολύ φιλική. Το σώμα μπορεί να μετακινηθεί άνετα προκειμένου να πιέσει ή να μεταφέρει το βάρος του κι έτσι, το βάρος της μοτοσυκλέτας στα 175 κιλά ελέγχεται εύκολα. Σκέφτεσαι ότι έχει συγκεντρωμένο όγκο στο άνω τμήμα, εκεί που βρίσκεται και το 17,5 λίτρων ρεζερβουάρ καυσίμου, αλλά η μεταφορά του βάρους αριστερά – δεξιά, γίνεται πολύ άνετα. Όλος αυτός ο όγκος που εντυπωσιάζει στατικά και οπτικά, εξανεμίζεται κατά την κίνηση, απαιτώντας ελάχιστη δύναμη από τον αναβάτη.

Ο όγκος εξαφανίζεται

Όντας ογκώδες στο μπροστινό τμήμα, όντας μία μοτοσυκλέτα φτιαγμένη για τουρισμό, οδηγείται πολύ εύκολα σε κλειστές διαδρομές και ο μόνος περιορισμός εδώ είναι ουσιαστικά τα ελαστικά. Σε τόση πούδρα και χώμα που είχε η διαδρομή, τα ελαστικά διπλής χρήσης της CST, δεν απέδιδαν καλά και γλιστρούσαν συχνά. Αν είχαμε περισσότερο χωμάτινα ελαστικά, εντουράδικα ή adventure με πιο αραιά τακούνια, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε και άλλο τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας.

BIL00968_-_web.JPG

Ωστόσο, πολύ καλό στρίψιμο, καλό drift, αλλά και εξαιρετικά φρένα τα οποία ενώ στην αρχή δεν έδιναν όση δύναμη θέλαμε, έστρωσαν στην πορεία μόλις πάτησαν τα τακάκια και λειτουργούσαν με ένα δάκτυλο – θα δοκιμάζαμε καλύτερο υλικό αν ήταν δική μας η μοτοσυκλέτα για βελτίωση. Ο ένας δίσκος μπροστά απεδείχθη ιδανικός για οδήγηση στο χώμα – άλλωστε δεν έχει “δάγκωμα” οπότε είναι βολικότερος για προοδευτικό φρενάρισμα.

Η μοτοσυκλέτα είναι πολύ καλή στο off roading και ειδικά αν είσαι αναβάτης που ξέρει να οδηγάει, θα απολαύσεις τις δυνατότητες του συνόλου και του κινητήρα. Με ομαλή απόδοση, με καμπύλη ήρεμη στις χαμηλές στροφές και στις μεσαίες και ξέσπασμα ψηλά, είναι ιδανικός για ομαλή μετάβαση στο άνοιγμα του γκαζιού. Ακόμη και χωρίς το Traction Control δεν σε φοβίζει καθώς περιστρέφεις το γκάζι, αφού μέχρι τις 3.000ς.α.λ., δεν συμβαίνει κάτι απότομο. Η δύναμη έρχεται αργά, ομαλά, και η επιτάχυνση δεν τρομάζει, ενώ πρέπει να ξεπεράσεις τις 4.000ς.α.λ. για να επιταχύνει πιο δυνατά. Ουσιαστικά, μέχρι τις 5.000ς.α.λ. μπορείς να αλλάζεις σχέσεις επιταχύνοντας εκμεταλλευόμενος την ελαστικότητα που προσφέρει ο στρόφαλος 270 μοιρών, η ροπή του κινητήρα και η γραμμική απόδοση, που στο χώμα, μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να είναι. Η δύναμη και η ελαστικότητά του ωστόσο, φαίνεται στις αλλαγές σχέσεων, όπου μπορείς να ανεβάζεις ταχύτητες χωρίς να κρεμάει ο κινητήρας, ακόμη και σε ανηφόρες, ακόμη και με λάθος σχέση ή χαμηλές στροφές. Δεν σκορτσάρει, συνεχίζει να ανεβάζει στροφές αλλά πιο αργά, και η μοτοσυκλέτα φεύγει μπροστά ευχάριστα.

Συνδυασμός χρήσεων

Με αυτό το δεδομένο, μπορείς να πας χαλαρή βόλτα στο χώμα, στην άσφαλτο, σε επαρχιακούς, παίζοντας με το θετικό κιβώτιο ταχυτήτων. Έχεις την διάρκεια στην απόδοση για να στρίψεις πλαγιολισθαίνοντας αν χρειαστεί, διανύοντας μία στροφή με μία σχέση, ή να ανέβεις μία ανηφόρα με τον κινητήρα σταθερά σε ψηλές στροφές. Αν ωστόσο επιθυμείς περισσότερη σπιρτάδα στις χαμηλές στροφές για επιθετική οδήγηση, καλό είναι να ψαχτείς λίγο με τα γρανάζια, ώστε να κοντύνεις την τελική σχέση μετάδοσης. Με την 1η σχέση να βγάζει 40χ.α.ω, την 2η 60, την 3η 80 και την 4η 105χ.α.ω., βλέπουμε ότι το κιβώτιο δεν είναι αυτό που θα λέγαμε εντουράδικο, αλλά περισσότερο τουριστικό – τουριστική είναι και η μοτοσυκλέτα βέβαια.

Το κιβώτιο είναι πολύ μαλακό σε σημείο που αλλάζεις σχέσεις σαν να έχεις quick shifter, ο συμπλέκτης προοδευτικός και ακούραστος, παρά τα γκάζια που του χώσαμε και μύρισε λίγο στην αρχή που ήταν καινούρια η μοτοσυκλέτα.

DSC01345_-_web.jpg

Δεν είχαμε δυνατότητα να δούμε την τελική ταχύτητα παρά να πάμε μέχρι αυτά τα χιλιόμετρα σε μία προσπάθεια σε κλειστή διαδρομή, αλλά με αυτά τα δεδομένα, μία ταχύτητα ταξιδίου στα 120-130χ.α.ω θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεν είδαμε επίσης αν η τελική του ταχύτητα ξεπερνά τα 150χ.α.ω. όπως έχει αναφερθεί για τα ανοιχτά ασιατικά μοντέλα, ή αν τα μοντέλα της δοκιμής ήταν ευρωπαϊκά, με μικρότερη τελική ταχύτητα, και είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς αφήνουμε για την δοκιμή μας στην Ελλάδα, μαζί με άλλα που θα θέλαμε να δούμε στις δικές μας συνθήκες οδήγησης.

Είδαμε ωστόσο την κατανάλωση, η οποία με το γκάζι πολλές φορές στο τέρμα, έπαιξε ανάμεσα στα 4,9 και 5,3 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, νούμερο απολύτως λογικό και με ελάχιστη διαφορά από τα 4,5 που ανακοινώνει η εταιρία, και θεωρούμε ότι είναι εφικτό να πετύχει αυτός ο κινητήρας. Έχοντας μέσα σε άλλα, αρκετά καλή ευστροφία στο γύρισμα του γκριπ, αλλά και έναν μοναδικό ήχο από το πανέμορφο τελικό εξαγωγής, ο κινητήρας αυτός σίγουρα ταιριάζει άριστα σε μία τέτοια χρήση.

Απόλυτο playbike

Αυτή η μοτοσυκλέτα μας έδωσε αρκετές χαρές, αφού διαπιστώσαμε ότι γυρνώντας όλη μέρα με ταχύτητες ανάμεσα στα 60-100χ.α.ω., ήταν πολύ εύκολη, ομαλή, ξεκούραστη, ενώ μπορούσαμε να απολαμβάνουμε την διαδρομή χωρίς να κουραζόμαστε. Όλα γινόντουσαν πολύ ομαλά, χωρίς προσπάθεια, και μας εξέπληξε με την συνολική της απλότητα και την άνεση να κινείται σε κάθε είδους έδαφος χωρίς προσπάθεια. Η προσαρμογή σε κάθε τερέν, η ευχρηστία και η άνεση στην παραμονή επάνω της, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστα.

Η ψηλή σέλα είναι αρκετά πιο μαλακιά και όσοι θα κάνουν adventure διαδρομές, πρέπει να σκεφτούν να τη παραγγείλουν έτσι κι αλλιώς, αφού εκτός του ύψους, είναι και πολύ πιο άνετη από την παραγωγής, με το σφουγγάρι της συμπιέζεται ομαλότατα και να φιλοξενεί καλύτερα τα μαλακά μόρια.

DSC05770_1_-_web.jpg

Η νέα CFMOTO 450MT έρχεται να αντικαταστήσει μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες adventure, έρχεται να εισάγει νέους αναβάτες στο χώρο, έρχεται να κλέψει μερίδιο από την κατηγορία των 500cc, όντας μία μοτοσυκλέτα για όλα. Το ότι κοστίζει 5.990euro δεν είναι το μοναδικό της θετικό που αποτελεί από μόνο του έναν λόγο για την απόκτησή της. Όντας καλοφτιαγμένη, με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, με πολύ καλά περιφερειακά και full εξοπλισμό, είναι η μοτοσυκλέτα που ανεβάζει σκαλοπάτι την CFMOTO ποιοτικά.

Βασικά όμως, είναι μία μοτοσυκλέτα η οποία αποτελεί ένα playbike όπως παλιά, μία μοτοσυκλέτα ιδανική για καθημερινότητα και εξορμήσεις κάθε είδους, για έναν ή δύο επιβαίνοντες, μία μοτοσυκλέτα που μπορεί να λασπωθεί αλλά και να ταξιδέψει με αξιώσεις, να ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναβάτη στις εξορμήσεις του. Μία μοτοσυκλέτα η οποία ακροβατεί ανάμεσα σε rally και adventure, πετυχαίνοντας να σου γεμίζει την ημέρα ευχάριστα οδηγικά.

Και το σημαντικότερο, είναι τόσο-όσο. Τόση δύναμη που μπορείς να διαχειριστείς χωρίς να σου λείψει, τόση άνεση για κάθε χρήση, τόσος εξοπλισμός για να καλυφθείς, τόσος όγκος για να ταξιδέψεις, τόσο ζύγισμα για να την ελέγξεις. Πολύ καλά μελετημένη.

Το promo που έκανε η CFMOTO δεν ήταν τυχαίο τελικά, μιας και η μοτοσυκλέτα είναι περισσότερα απ’ ότι υπόσχεται, και ως τέτοια, έχει όλα τα προαπαιτούμενα για να γίνει best seller στον δικό της κόσμο. Προσφέρει ότι έλειπε από τον χώρο του πραγματικού adventure, που είναι μία μοτοσυκλέτα για όλα, για άσφαλτο και χώμα, με δυνατότητες γρήγορης οδήγησης και ενός δικύλινδρου κινητήρα που συνδυάζει ελαστικότητα στις χαμηλές στροφές και δυνατότητες ταξιδίου από τις μεσαίες και πάνω. Έχει επίσης την σχεδίαση που τραβάει το μάτι, τον όγκο που καλύπτει όσους θέλουν τουριστική μοτοσυκλέτα και είναι σαφώς πολύ εμφανίσιμη, σε σημείο που αν την κοιτάξεις από τις πίσω γωνίες, θυμίζει κορυφαίες ευρωπαϊκές. Όλα αυτά, σε μία μοναδική τιμή, και είναι σίγουρα ένα στοίχημα για την CFMOTO που αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει ήδη κερδίσει.

 DSC05694_-_web.jpg

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος Airoh Commander, jacket Nordcode Dakar EVO 2, παντελόνι Nordcode Himalayan, μπότες Forma Adventure, γάντια Five X-Rider από MOTOMARKET

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ   
Μάρκα CFMOTO
Μοντέλο 450MT
Αντιπρόσωπος MUVUS A.E.
Τιμή (€) 5990
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος εν σειρά, τετράχρονος, υγρόψυκτος, στρόφαλος 270°, DOHC
Χωρητικότητα 449
Διάμετρος x Διαδρομή 72 x 55,2
Συμπίεση 11,5:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός EFI
Εξάτμιση Από 2 σε 1 με μονό τελικό
Τελική μετάδοση Αλυσίδα και γρανάζια
Συμπλέκτης Χειροκίνητος, υγρού τύποι, ολίσθησης / υποβοήθησης CF / SC
Κιβώτιο Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο τύπου διαμαντιού με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Πλάτος (mm) 870
Μήκος (mm) 2210
Ύψος (mm) 1380 – 1430
Ύψος σέλας (mm) 820 (προαιρετική χαμηλή 800mm με αλλαγή μοχλισμού) . 870 ψηλή
Απόσταση εδάφους (mm) 220
Μεταξόνιο (mm) 1505
Γωνία κάστερ Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Ψαλίδι Αλουμινένιο
Βάρος (kg) 175
Ρεζερβουάρ (lt) 17,5 L
Αναρτήσεις
Μπροστινή ανάρτηση Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της KYB διαμέτρου 41mm, διαδρομή 200mm, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω ανάρτηση Αμορτισέρ της KYB με μοχλισμό, ρυθμιζόμενη συμπίεση, απόσβεση επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίου, 200mm διαδρομή
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320mm με δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων της J.Juan και δικάναλο ABS της Bosch
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 χιλιοστών, δαγκάνα ενός εμβόλου της J.Juan, απενεργοποιούμενο δικάναλο ABS της Bosch
Τροχοί / ελαστικά CST Ambro
Μπροστά 90/90-21", ακτινωτός, Tubeless
Πίσω 140/70-18", ακτινωτός, Tubeless
Κατανάλωση
Κατανάλωση 4,5l/100 χλμ. 
Ρύποι EURO 5 Standard
Επιδόσεις
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 43,4/8.500
Ροπή (kg/rpm 4,4/6.250
   
Εξοπλισμός Οθόνη TFT 5’’, CFMOTO Ride App Connectivity, αφαιρούμενο ABS και Traction Control της Bosch, θύρα φόρτισης USB 18w type A και Type C, LED φώτα, ρυθμιζόμενη ζελατίνα καθ’ ύψος 5cm, ανακλινόμενοι καθρέπτες
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 16:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - CFMOTO CL-X Adventure Video Test Ride - CFMOTO 800MT Sport »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon