.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 14:25

Yamaha Tenere 700 – Πως η μεσαία Adventure έγινε 2η πιο επιτυχημένη Yamaha σε πωλήσεις

Μία μοτοσυκλέτα που ξεκίνησε πολύ επιθετικά την παρουσία της στην αγορά μας και, λίγα χρόνια μετά, έχει δημιουργήσει την δική της γκάμα και έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία στις πωλήσεις και στην Adventure συνείδηση των μοτοσυκλετιστών.

Η Yamaha Tenere έκλεισε, την χρονιά που μας πέρασε,  τα 40 χρόνια ύπαρξης της. Μία μοτοσυκλέτα που γεννήθηκε στις ερήμους αλλά και από την εμπειρία των αγώνων εκτός δρόμου, καθώς βαφτίστηκε από την έρημο για την οποία γεννήθηκε, εκείνη που έπρεπε να διασχίσει για τα πρώτα, τα αυθεντικά ράλι, από το Παρίσι στο Ντακάρ. Πλέον ολοκαίινουργια σε όλα τα επίπεδα και έχοντας δημιουργήσει την δική της γκάμα, η Tenere 700 αναδείχθηκε για το 2023 σε μία από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά μοτοσυκλέτες της Yamaha, καθώς οι πωλήσεις της -αθροιστικά, όλων των διαθέσιμων εκδόσεων της- άγγιξαν τις 376, καθιστώντας την την δεύτερη πιο επιτυχημένη Yamaha μοτοσυκλέτα, μετά την Tracer 9 GT.

Η απαρχή - 1983 Yamaha XT600Z Tenere (34L)

Την αρχή έκανε ένα υπερκυβισμένο XT550, με ένα «χαοτικά» μεγάλο ρεζερβουάρ 30 λίτρων και σε στυλ… ράλι χάρη στα αγωνιστικά του χρώματα, έγινε σύντομα best seller, ιδιαίτερα στη Γαλλία. Και λογικό άλλωστε, μιας και ήταν εμπνευσμένο από τη μοτοσυκλέτα που τρέχοντας Paris-Dakar, έστεψε νικητή τον Cyril Neveu και τη Yamaha Motor France τα 1979-80.

Ο αεροελαιόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετραβάλβιδος κινητήρας των 595 κ.εκ. απέδιδε 43 ίππους. Αν αναλογιστούμε κάποια χαρακτηριστικά όπως τα 255 χιλιοστά της ανάρτησης και τα 163 κιλά πλήρης υγρών, εύκολα θα θέλαμε τέτοιους αριθμούς και στα σύγχρονα On/Off. 

Στην συνέχεια θα ακολουθούσε μια μακροχρόνια πορεία του ονόματος Tenere στην γκάμα της Yamaha, με μοντέλα τόσο ενός όσο και δύο κυλίνδρων, αλλά και με την λέξη «Super» να προστίθεται στην ονομασία του μοντέλου με τον κυβισμό να φτάνει τα 1.200 κυβικά. Διαβάστε ένα αναλυτικό αφιέρωμα στην ιστορία του Yamaha Tenere με ένα κλικ εδώ. Ωστόσο, η μεγάλη «αναγέννηση» ήρθε το 2019, με την παρουσίαση του Tenere 700 και την γέννηση της σημερινής γκάμας.

Yamaha Tenere 700 2019 – Ένα «paradigm shift» στην κατηγορία Adventure

Μια δεκαετία και πλέον από το προηγούμενο «μάχιμο» Tenere, θα ερχόταν στη ζωή το Tenere 700. Πέρασε μια τριετία μαρτυρίου της σταγόνας, με το περίφημο T7 να είναι ένα απλά ένα Concept που όλο και περισσότερος κόσμος ήθελε να δει στην παραγωγή.

Έχοντας εντός του πια ένα κινητήρα «διαμάντι», ερχόμενο με την εμπειρία των MT-07 και Tracer 700, θα ήταν πλέον οριστικά δικύλινδρο και ριζικά αλλαγμένο. Τα 689 κ.εκ. του CP2, αποδίδουν περί τους 73 παρά κάτι ίππους, σε συνδυασμό όμως με βέλτιστη οικονομία καυσίμου αλλά και αξιοπιστία. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ήδη αγαπηθεί πολύ, με τους επικριτές να μένουν στο κομμάτι των ηλεκτρονικών βοηθημάτων, μιας και ίσως το απενεργοποιούμενο ABS το καθιστά «σπαρτιάτικο» σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Παρόλα αυτά, μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα που άνετα μπορεί να είναι καθημερινής μετακίνησης Δευτέρα με Παρασκευή και έτοιμη για σκληροπυρηνικό enduro το Σαββατοκύριακο.

Και αυτή ήταν και η συνταγή της τεράστιας επιτυχίας του Tenere 700. Ερχόμενο σε μία εποχή όπου τα Adventure μοντέλα μεγάλωναν σε μέγεθος, βάρος, κυβισμό και τιμή, γίνονταν όλο και πιο περίπλοκα και έστρεφαν το βλέμμα μακριά από το χώμα ακόμη και χωρίς να το δηλώνουν ευθέως, η Yamaha τόνισε την εκτός δρόμου περιπέτεια και διέγειρε τις επιθυμίες του κόσμου για μία «μεσαία, χρησιμοποιήσιμη, προσιτή» μοτοσυκλέτα στην κατηγορία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια οι μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες (500-900 κυβικά) είναι η πιο επιτυχημένη κατηγορία της αγοράς και η Yamaha πέτυχε την ιδανική τοποθέτηση του Tenere 700. Τόση είναι η επιτυχία του στις συνειδήσεις πολλών αναβατών, άλλωστε, που χρησιμοποιείται ως «σημείο αναφοράς» για συγκρίσεις επίσημες και μη, ενώ η προσιτή του τιμή που ξεκινά από τα 11.600 ευρώ, παίζει τον δικό της ρόλο στην επιτυχία του μοντέλου.

Ακόμα και για τους... ακραίους των ακραίων, που θέλουν να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν την Yamaha Tenere 700 τους σε επίπεδο ράλι, η Yamaha προσφάτως ανακοίνωσε την διάθεση των τμημάτων GYTR και για το Tenere 700 - δείτε αναλυτικότερα με ένα κλικ εδώ. 

Οι εκδόσεις της Yamaha Tenere 700 για το 2024

Yamaha Ténéré 700

Τιμή: Από 11.600 ευρώ

H βασική έκδοση της μοτοσυκλέτας που τα ξεκίνησε όλα, το 2019. Η Yamaha Ténéré 700 βασίζεται στον πασίγνωστο δικύλινδρο κινητήρα CP2, που κινεί επίσης τα MT-07 και Tracer 7, με απόδοση 74 ίππων. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο, διπλό σωληνωτό και οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις προσφέρουν μεγάλες διαδρομές εμπρός και πίσω, φέρνοντας το ύψος του μοντέλου από το έδαφος στα 240 χιλιοστά. Οι τροχοί του μοντέλου είναι 21 και 18 ιντσών διαμέτρου, εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ και από την σιλουέτα του Ténéré 700 γίνεται σαφές, ότι η μοτοσυκλέτα σχεδιάστηκε εξαρχής για πιο έντονη χρήση εκτός δρόμου, από το «μέσο» σημερινό Adventure.

Πλέον το Yamaha Ténéré 700 επωφελείται και από την τοποθέτηση μίας νέας, έγχρωμης οθόνης TFT 5 ιντσών σε «όρθια» διάταξη, η οποία έρχεται και με δυνατότητα συνδεσιμότητας του Ténéré με κινητό τηλέφωνο. Επιπλέον, η μοτοσυκλέτα έχει πλέον σύστημα ABS με 3 επιλογές λειτουργίας, που μπορεί να απενεργοποιηθεί για τον πίσω τροχό ή και πλήρως, αν… ξέρετε τι κάνετε, στο χώμα. Ακόμα, η μοτοσυκλέτα έχει προετοιμασία για τοποθέτηση Quickshifter, θύρα παροχής ρεύματος USB και πλήρως LED φωτισμό.

Διαβάστε την δοκιμή μας για την Yamaha Ténéré 700 κάνοντας ένα κλικ εδώ.

Yamaha Ténéré 700 Extreme 2024

Τιμή: 12.500 ευρώ

Η νέα Ténéré 700 Extreme έρχεται να προσφέρει μια λίγο πιο καθαρόαιμη εναλλακτική από τη World Rally με διαφορετικό εξοπλισμό και το μικρότερο 16λιτρο ρεζερβουάρ της βασικής έκδοσης. Δίχως διαφορές σε πλαίσιο και κινητήρα, η Extreme φορά ένα σετ πλήρως ρυθμιζόμενων αναρτήσεων της ΚΥΒ (Kayaba) με μεγαλύτερες διαδρομές κατά 20 mm από την Ténéré 700, στα 220 και 230 mm μπροστά και πίσω αντιστοίχως. Ουσιαστικά πρόκειται για περίπου το ίδιο πολυρυθμιζόμενο πιρούνι της World Rally, με μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά όπως η αντιτριβική επίστρωση Kashima και το χρυσό φινίρισμα στα καλάμια.

Η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος ωστόσο για την Extreme είναι η μεγαλύτερη σε όλη την οικογένεια Ténéré 700, φτάνοντας στα 260 mm έναντι 255 της World Rally και 240 της βασικής έκδοσης. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει μερικά αποκλειστικά δωράκια για την Extreme και συγκεκριμένα ένα ζευγάρι ελαφριά μαρσπιέ αναβάτη κατασκευασμένα από τιτάνιο με 35% μεγαλύτερη επιφάνεια για σίγουρο πάτημα με εντουρομπότες, καθώς και προστατευτική σίτα ψυγείου και οδηγό αλυσίδας από αλουμίνιο. Το υγρό βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 205 υγρά κιλά, όσα δηλαδή και η βασική έκδοση.

Η rally σέλα είναι μονοκόμματη και επίπεδη για να επιτρέπει μετακίνηση του σώματος κατά μήκος της, ενώ μπροστά το χαμηλό φτερό έχει δώσει τη θέση του σε ένα δίδυμο με ψηλό μπροστινό φτερό και χαμηλό πίσω για να συγκρατεί καλύτερα όσα εκτοξεύονται από τη ρόδα προς τον αναβάτη.

Yamaha Ténéré 700 Explore 2024

Τιμή: 12.400 ευρώ

Η βασική διαφορά της Explore έγκειται στο ύψος της, καθώς φορά αναρτήσεις με διαδρομές 190 mm μπροστά και 180 πίσω, δηλαδή 20 mm χαμηλότερες από τη βασική έκδοση Ténéré 700. Επιπλέον, τα ελατήρια τόσο του πιρουνιού όσο και του αμορτισέρ είναι λίγο πιο σφικτά για να ανταποκρίνονται καλύτερα σε ασφάλτινα καθήκοντα, ειδικά με μεγάλο φορτίο όπως δικάβαλο με φουλ μπαγκάζια. Αυτό το χαμήλωμα έχει φυσικά συνέπειες και στο ύψος της σέλας, το οποίο κατέβηκε στα πιο ευπρόσιτα 860 mm, από 875 της βασικής έκδοσης. Οι παραπάνω επιλογές έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τον ταξιδιάρικο χαρακτήρα της adventure της Yamaha και να την κάνουν φιλικότερη σε περισσότερο κόσμο που ίσως να τους τρομάζει η πανύψηλη σέλα, αφαιρώντας λίγη από την off-road αιχμή για να δώσει καλύτερη προσαρμογή στο ασφάλτινο ταξίδι.

Έτσι η Yamaha συνοδεύει το χαμήλωμα της Ténéré 700 Explore με μερικά ακόμη αξεσουάρ που θα εκτιμηθούν από τον τουρίστα: ψηλότερος και φαρδύτερος ανεμοθώρακας που προσφέρει 50% περισσότερη επιφάνεια για να προστατεύει τον αναβάτη, καθώς και το quickshifter στον βασικό εξοπλισμό.

Τέλος, η Yamaha προσθέτει στο βασικό πακέτο της Ténéré 700 Explore και τις μεταλλικές βάσεις για τις πίσω πλαϊνές βαλίτσες, έχοντας στρωμένο το έδαφος για να τοποθετηθούν εκεί είτε η σκληρές ή οι μαλακές βαλίτσες της Yamaha.

Yamaha Ténéré 700 Rally Edition

Τιμή: Από 13.200 ευρώ

Μία έκδοση της Ténéré 700, που αποτίνει φόρο τιμής στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του Rally Dakar. Η ειδική έκδοση κοσμείται από μοναδικό χρωματισμό που συνδυάζει λευκό, κόκκινο και μαύρο, με την ονομασία Heritage White.

Οι διαφορές της έκδοσης αυτής όμως δεν σταματούν εκεί, αφού η Ténéré 700 Rally Edition προσφέρει μία σειρά από «καλούδια» που αναβαθμίζουν την εμπειρία οδήγησης της. Συγκεκριμένα, μιλάμε για:

  • Ειδικά σχεδιασμένη σέλα rally
  • Λεπτή μικρών διαστάσεων εξωτερική σχεδίαση και εργονομική σέλα
  • Slip-on σιγαστήρας Akrapovič
  • Ποδιά βαρέως τύπου
  • Προστατευτικό ψυγείου
  • ABS με 3 επίπεδα λειτουργίας και διακόπτη απενεργοποίησης
  • Διαθέτει πλήρη φωτισμό LED και πρίζα USB
  • Χειρολαβές εκτός δρόμου
  • Προστατευτικά γκριπ
  • Ετοιμότητα για QSS (Σύστημα Γρήγορης Αλλαγής Ταχυτήτων)

Yamaha Ténéré 700 World Raid

Τιμή: Από 13.400 ευρώ

Η ειδοποιός διαφορά της έκδοσης World Raid της Ténéré 700, είναι τα δύο μεγάλης χωρητικότητας ρεζερβουάρ γεμίζουν με 23 λίτρα καυσίμου και σας προσφέρουν αυτονομία έως και 500 χλμ., έτσι ώστε να μπορείτε να διασχίζετε τεράστιες εκτάσεις άγριας φύσης, χωρίς να ανησυχείτε για την επάρκεια του καυσίμου. Για να παραμένετε ενημερωμένοι και σε επαφή όπου κι αν βρεθείτε, η έγχρωμη οθόνη TFT 5" με συνδεσιμότητα smartphone εμφανίζει μηνύματα και ειδοποιήσεις για τις εισερχόμενες κλήσεις.

Στα αποκλειστικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται το αμορτισέρ τιμονιού Öhlins, καθώς και η πλήρως ρυθμιζόμενη μπροστινή και πίσω ανάρτηση για μεγάλες διαδρομές, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για ανώμαλο έδαφος εκτός δρόμου, ενώ το ABS 3 τρόπων λειτουργίας προσφέρει σιγουριά σε όλες τις συνθήκες. 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 14:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon