.
Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 21:12

Αφιέρωμα - MotoGP vs Formula1 – Ποια τα κόστη, ποια τα κέρδη μεταξύ τους;

Με το φετινό, αγωνιστικό σαββατοκύριακο πρεμιέρας της F1 να είναι μια εβδομάδα πριν από εκείνο του MotoGP, ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα οικονομικά δεδομένα* των κορωνίδων του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ας ξεκινήσουμε με το MotoGP, έχοντας υπόψιν ως προαπαιτούμενο το διαχωρισμό των εργοστασιακών από τις δορυφορικές ομάδες, οι οποίες μισθώνουν από τη Dorna τις μοτοσυκλέτες τους. Το.. μισθωτήριο μοτοσυκλετών προηγούμενης χρονιάς «παίζει» περί τα 2 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ για αγωνιστικές μοτοσυκλέτες τρέχουσας χρονιάς ανεβαίνει στα 4 εκ. ευρώ. Μιλάμε άλλωστε για πρωτότυπα φτιαγμένα στο χέρι, με ισχύ άνω των 250 ίππων και τελική άνω των 360 χλμ/ώρα, ενώ αν σκεφτούμε και ό,τι στα παραπάνω μισθωτήρια περιλαμβάνονται από δυο μοτοσυκλέτες, τα καύσιμα και 12 κινητήρες ανά σεζόν, σχεδόν… συμφέρει.

Για τις εργοστασιακές ομάδες, επιτρέπονται λιγότερα λίτρα καυσίμου, ενώ γενικά και σύμφωνα με τη Dorna, η αλλαγή κινητήρα κοστολογείται κοντά στο μισό εκ. ευρώ, τα ελαστικά ανα σετ στις 15.000 ευρώ, οι τροχοί από μαγνήσιο στις σχεδόν 4.000 ευρώ. Τα ηλεκτρονικά, αισθητήρες, καλώδια κτλ κοστολογούνται περί τις 100.000 ευρώ, ενώ μια πτώση που εύκολα θα τραυματίσει ρεζερβουάρ, ψαλίδι, πλαίσιο και ηλεκτρονικό εξοπλισμό άνετα ζημιώνει την ομάδα με μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ένα άλλο κομμάτι της οικονομικής εξίσωσης του MotoGP δεν είναι άλλο από τους μισθούς των αναβατών οι οποίοι ποικίλουν. Ένας Rookie αναβάτης δίχως μεγάλες προσδοκίες από την ομάδα του, θα δει ετήσιο συμβόλαιο κοντά στις 250.000 ευρώ, με τους πρωτοκλασάτους αναβάτες (βλ. Marc Marquez – επί Honda, όχι τώρα) να βλέπουν το κασέ τους ως και τα 20 εκ. το χρόνο. Τα έσοδα των αναβατών, έρχονται ακόμα από προσωπικούς χορηγούς, αλλά και από εκείνους που θα θέσουν την εικόνα τους στο fairing της μοτοσυκλέτας.

Κάπου εδώ πρεέπει να δούμε και άλλα κόστη που δεν είναι τόσο εμφανή, όπως εκείνα της μετακίνησης μελών της ομάδας και των στελεχών τους, με το κόστος μετακίνησης περίπου 30 ατόμων σε 20 μέρη το χρόνο να εκτιμάται σε πάνω από 1 εκ. ευρώ, ενώ σε άλλα τόσα εκτιμάται το κόστος στέγασης και σίτισης της ομάδας, χωρίς άλλα ακόμα κόστη, όπως μισθοί, έξοδα διαφήμισης κ.α.

Αν κάνουμε τη σούμα -στο περίπου- το ετήσιο κόστος μιας μικρής, δορυφορικής ομάδας με δύο αναβάτες φτάνει τα 7 εκ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο μεγάλων εργοστασίων μπορεί να φτάσει τα 40 και πλέον εκ. ευρώ, δεδομένου ότι τη διαφορά μπορούν να κάνουν οι μοτοσυκλέτες αλλά και οι πιο ακριβοπληρωμένοι αναβάτες.

Έσοδα

Βέβαια, υπάρχουν και πολλά κέρδη για το θεσμό, με τη Dorna να βλέπει τις εισπράξεις της να έρχονται από τους θεατές, με περίπου 20 εκ. επισκέπτες στις πίστες το χρόνο (-40% από τους αντίστοιχους θεατές της F1). Το κομμάτι του οπτικοακουστικού υλικού επίσης, είναι εκείνο που φέρνει σχεδόν το 70% του… ταμείου, ενώ έσοδα έρχονται ακόμα από χρεώσεις για να «έρθει το MotoGP στην πίστα σας», διαφημίσεις, τηλεοπτικές μεταδόσεις κ.α., με τη ροή του χρήματος να καταλήγει και στους νικητές

Στη Formula1 τα ίδια…Χ10

Εν προκειμένω, ας τα πάρουμε από εκεί που τελειώσαμε με το MotoGP, δηλαδή από τα έσοδα. Εδώ τα ποσά γίνονται από αστρονομικά, εξωφρενικά, με τη FIA να εκτιμά περί τα 900 εκ. δολάρια στην αρένα των πρώτων, με τον Πρωταθλητή-Κατασκευαστή να παίρνει αναμενόμενα τη μερίδα του λέοντος του προαναφερθέντος ποσού. Εντωμεταξύ, μπορεί τα έσοδα των ομάδων να έχουν παρόμοιες πηγές με εκείνες των 2 τροχών, ωστόσο εδώ οι χορηγοί που βλέπουμε σε μονοθέσια, ρούχα κτλ. κυμαίνονται από περίπου 1 μέχρι σχεδόν 50 εκ. ευρώ. Η περασμένη χρονιά δε για την F1, είχε και μορφή ρεκόρ, μιας και τα έσοδα της ξεπέρασαν τα 3 δις. Ευρώ.

Ακριβά γούστα

Εν αρχή το μονοθέσιο, το οποίο είναι και ο κορμός της εκάστοτε ομάδας. Εδώ τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα, μιας και τα κόστη είναι πραγματικά δεκαπλάσια από εκείνα του MotoGP. Ενδεικτικό της κατάστασης του χρήματος που έρεε αλόγιστα, είναι το γεγονός πως για το 2024 το οικονομικό ταβάνι εξέλιξης των μονοθέσιων για κάθε ομάδα είναι τα 128 εκ. ευρώ, με το μονοθέσιο αυτό καθεαυτό να εκτιμάται πχ στην περίπτωση της Red Bull στα 15,8 εκ. ευρώ. (2024)

Ως προς τους οδηγούς, τα χρήματα είναι πάλι πολλαπλάσια, με τα… «μεροκάματα» να κυμαίνονται από 760.000 μέχρι και πάνω από 50 εκ. ευρώ το χρόνο και άλλα 40 εκ. να καταλήγουν συνολικά στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. ,Για να μετακινηθεί το καραβάνι κάθε ομάδας, καλύπτοντας έξοδα που περιλαμβάνουν έξοδα συντήρησης, καυσίμων, τηλεπικοινωνιών κτλ. καθώς και αγορές εξοπλισμού κ.α. έχουμε άλλα 70 εκ. ευρώ. (Toro Rosso 2018)

Οπωσδήποτε, τα παραπάνω ποσά έχουν ίσως αποκλίσεις από την τωρινή πραγματικότητα, μιας και είναι πρακτικά μη συγκρίσιμα τα δυο μεγέθη και είναι μάλλον αδύνατο να δούμε το πραγματικό κόστος σε πολλές από τις φάσεις μεταξύ εξέλιξης και καρό σημαίας είτε για μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα, είτε για ένα μονοθέσιο. Αυτό που μαρτυρούν όμως τα οικονομικά δεδομένα από το 2018 μέχρι σήμερα -με εξαίρεση τη μαύρη οικονομικά τρύπα του 2020 και τα όποια απόνερα της- είναι το γεγονός ότι το κόστος μιας ομάδας του MotoGP είναι το 1/10 από εκείνο μιας αντίστοιχης της F1. Αντίστοιχα, παραπάνω από δεκαπλάσια ήταν και τα έσοδα της F1, με τα 3+ δις της το 2023 να έρχονται απέναντι στα... μόλις 200 εκ. ευρώ του MotoGP της ίδιας χρονιάς. Ποιος ξέρει, ίσως για να πωλείται όπως είναι επιπλωμένο...

*Με συγκριτικά ποσά σε βάθος εξαετίας, ελπίζοντας σε λιγότερες ανατιμήσεις λόγω Σουέζ, κορωνοϊού, πολέμου στην Ουκρανία, Χούθι, εισβολής εξωγήινων και οτιδήποτε άλλο επηρρεάζει τις τιμές πχ. στα ελληνικά βενζινάδικα

Πηγές: Forbes, onestopracing.com, sportspromedia.com, gpone.com

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 23:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon