.
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 15:49

Αφιέρωμα – Οι νέες Triumph του 2023

Με αιχμή τη νέα γενιά Street Triple 765 μπαίνει η αγγλική εταιρεία στη νέα χρονιά, η οποία όμως έχει και άλλα ενδιαφέροντα, αφανή και μη.

Έχοντας συμπληρώσει 120 χρόνια ζωής, η Triumph πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο και αυτό αντανακλάται και στη γκάμα των μοντέλων παραγωγής της.

Η πρώτη είδηση του 2023 δε μπορεί να είναι άλλη από την παρουσίαση της νέας Street Triple 765 που θα έρθει σε τρεις εκδόσεις – R, RS και τη συλλεκτική Moto2 – με πολλές βελτιώσεις στο ήδη πολύ δυνατό και ανταγωνιστικό πακέτο.

Street Triple Moto2 MY23 DSCF9876

Σχεδόν όλη η γκάμα της έχει φέτος νέα χρώματα, από τις Modern Classics ως τις Adventure και τις Roadster, ενώ ένα μοτίβο που φαίνεται πως έχει την τιμητική του στις Triumph του 2023 είναι το πορτοκαλί χρώμα που έχει βρει τον δρόμο του σε όλες σχεδόν τις οικογένειες μοντέλων της φετινή χρονιάς.

Δε λείπουν οι ειδικές εκδόσεις, όπως είναι η σειρά Chrome Edition που προσθέτει χρωμιωμένες επιφάνειες στα μοντέλα των Modern Classic και το Rocket 3, αλλά και η νέα αφιερωματική Speed Triple 1200 RR Bond Edition.

SpeedTwin1200 R3Q

Πίσω από την επικαιρότητα των μοντέλων παραγωγής ωστόσο, το 2023 για την Triumph είναι μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά καθώς συνεχίζει να εξελίσσει την αναμενόμενη off-road γκάμα της, με το πρώτο ορόσημο να πλησιάζει.

Όπως έχει δηλώσει επίσημα η Triumph το 2024 σκοπεύει να συμμετάσχει στην κατηγορία MX2 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MX, άρα μέσα στο πρώτο μισό του 2023 περιμένουμε να δούμε επιτέλους την αγωνιστική της 250 που χτίζεται με τη συνδρομή των κ.κ. Ricky Carmichael και Ivan Cervantes.

Triumph TE1 GE

Επίσης, ένα ακόμη σχέδιο της μελλοντικής Triumph, η ηλεκτρική ΤΕ-1, ολοκλήρωσε 2022 την πρώτη φάση της εξέλιξής της και πλέον περιμένουμε να μάθουμε ποια είναι τα επόμενα πλάνα των Άγγλων.

Street Triple 765 R / RS / Moto2

triumph Street Triple 765

Το 2023 ήρθε η ώρα για μια νέα σοδειά Street Triple 765, όπου όλα αλλάζουν στη γυμνή supersport της Triumph, με τρεις νέες εκδόσεις: τη βασική R, η αθλητικότερη RS και η συλλεκτική Moto2 που θα διατεθεί σε 765 κομμάτια μόνο.

Ο τρικύλινδρος κινητήρας σε σειρά έχει υποστεί πολλές επεμβάσεις ώστε να ανεβάσει το ταβάνι της απόδοσής του στους 118.4 hp στις 11,500 rpm, από 116.4/12,000. Αυτή είναι η μέγιστη ισχύς της βασικής έκδοσης R, καθώς οι RS και Moto2 παίρνουν αρκετά παραπάνω από τον ίδιο κινητήρα με μέγιστο στους 128.2 ίππους στις 12,000 rpm.

Η μέγιστη ροπή είναι ίδια για όλες τις εκδόσεις και φτάνει στα 8.2 kgm στις 9,500 rpm.

Το πλαίσιο ακολουθεί την ίδια αρχιτεκτονική, είναι δηλαδή αλουμινένιο δύο δοκών και οπτικά ολόιδιο με το τρέχον, ωστόσο έχει αλλάξει η γεωμετρία του και η θέση οδήγησης. Αυτή καθορίζεται αφενός από το νέο τιμόνι που είναι 12 mm πιο φαρδύ στα R και RS (στενότερο στο Moto2), αλλά και από την πιο κλειστή γωνία κάστερ που υπόσχεται πιο γρήγορη συμπεριφορά στη στροφή.

Σημειώνοντας πολλές μικρές διαφορές στα γεωμετρικά στοιχεία της μοτοσυκλέτας συγκριτικά με τον προηγούμενη γενιά, ξεχωρίζουμε τις τρεις διαφορετικές μορφές που αναλογούν στις νέες εκδόσεις. Τα R, RS και Moto2 μετρούν μεταξύ τους διαφορετικό μεταξόνιο, γωνία κάστερ, ίχνος και ύψος σέλας, επιδεικνύοντας ασυνήθιστη προσαρμοστικότητα στον ρόλο που θέλει να επιτελέσει κάθε μια από αυτές τις μορφές του νέου Street Triple 765.

Στις αναρτήσεις συναντάμε το γνωστό ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm Showa Big Piston και αμορτισέρ της ίδιας, με την εξαίρεση της έκδοσης Moto2 που φορά Ohlins, με ανεστραμμένο 43άρι πιρούνι μπροστά και ένα monoshock RSU πίσω. Εξυπακούεται πως όλες οι αναρτήσεις σε όλες τις εκδόσεις είναι πλήρως ρυθμιζόμενες.

Στα φρένα βρίσκουμε μια ποικιλία της Brembo, ξεκινώντας με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες M4.32 για τη βασική έκδοση R, αλλά Stylema και ρυθμιζόμενη μανέτα Brembo RCS για τις RS και Moto2.

Στο ηλεκτρονικό μέτωπο όλα έχουν επίκεντρο την αδρανειακή μονάδα ελέγχου και όλα έχουν ανανεωθεί, ξεκινώντας από το Cornering ABS που χρησιμοποιεί και συνδυασμένη πέδηση, ενώ ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα απόδοσης.

Στα όργανα υπάρχουν δύο επιλογές. Η R έκδοση φορά μια οθόνη που συνδυάζει μια μονόχρωμη (μπλε) LCD πάνω πλευρά με στροφόμετρο, ταχύμετρο και στάθμη καυσίμου, ενώ από κάτω έχει μια μικρότερη έγχρωμη TFT LCD με άλλες πληροφορίες. Στα δε RS και Moto2 ο αναβάτης βλέπει μια έγχρωμη οθόνη με διαγώνιο 5 ιντσών με συνδεσιμότητα και διαφορετικά χειριστήρια στο τιμόνι (με το γνωστό joystick της Triumph).

Ο εξοπλισμός του νέου Street Triple 765 περιλαμβάνει ακόμη quickshifter δύο δρόμων ως στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις, συμπλέκτη μονόδρομο με υποβοήθηση, παροχή ρεύματος USB κάτω από τη σέλα, φλας με αυτόματη ακύρωση και immobilizer, ενώ ειδικά για τα RS και Moto2 ενσωματώνεται και χρονόμετρο γύρων για την πίστα (lap timer).

Η Triumph Street Triple 765 R θα διατεθεί σε δύο χρώματα, λευκό και γκρι, η RS σε γκρι, κόκκινο και κίτρινο, ενώ η Moto2 σε δύο αποκλειστικούς χρωματισμούς με βάση το κίτρινο ή το λευκό.

Speed Triple 1200 RR Bond Edition

triumph speed triple bond

H νέα μοτοσυκλέτα του James Bond δεν είναι άλλη από τη μοναδική Speed Triple 1200 RR Bond Edition, η οποία θα παραχθεί αυστηρά σε 60 κομμάτια ως φόρος τιμής στα 60 χρόνια παρουσίας του μοναδικού πράκτορα στη μεγάλη οθόνη.

H συνεργασία των δύο βρετανικών brands ξεκίνησε ξεκίνησε με την εμφάνιση της Triumph στην ταινία No Time To Die με δύο μοτοσυκλέτες, μία Scrambler 1200XE και μία Tiger 900.

Η μοτοσυκλέτα που είναι αφιερωμένη στις ταινίες του James Bond έχει γραφική αναπαράσταση επάνω της το σήμα του 007, logo των 60 ετών και βέβαια την κάννη του όπλου του θρυλικού πράκτορα. Οι τίτλοι των 25 ταινιών του James Bond βρίσκονται με τις κλασσικές τους γραμματοσειρές επάνω στο ρεζερβουάρ. Επίσης στα όργανα ελέγχου υπάρχει μία γραφιστικά αποτυπωμένη κάννη πιστολιού.

Κάθε μοτοσυκλέτα από τις 60 είναι αριθμημένη με τον αριθμό της χτυπημένο πάνω σε ειδική πλακέτα και έχει χειρόγραφη υπογραφή αυθεντικότητας. Επίσης δίνεται ειδική κουκούλα για τη μοτοσυκλέτα με γραφικά αντίστοιχης αισθητικής.

Διατίθεται σε τρία χρώματα Black, Granite Grey και Storm Grey.

Chrome Edition

triumph Chrome Edition

Διαθέσιμες για έναν χρόνο μόνο, όλες οι δέκα μοτοσυκλέτες αυτής της εντυπωσιακής συλλογής αποτελούν μια μοναδική, θαρραλέα και γοητευτική νέα εναλλακτική οπτική στην τελευταία γενιά των θρυλικών modern classic Bonneville και του μοναδικού στον κόσμο Rocket 3 της Triumph, με χαρακτηριστική, χειροποίητη εφαρμογή χρωμίου, συνοδευόμενη από μια νέα σειρά αξεσουάρ Chrome Edition.

Η σειρά Chrome Edition περιλαμβάνει τα εξής μοντέλα: Rocket 3 R, Rocket 3 GT, Bonneville T120, Bonneville Bobber, Scrambler 1200 XE, Bonneville Speedmaster, Thruxton RS, Bonneville T100, Speed Twin 900, Scrambler 900, Bonneville Bobber.

Διαθέσιμα άμεσα για παραγγελία, αυτά τα ξεχωριστά μοντέλα περιορισμένης παραγωγής θα είναι διαθέσιμα μόνο για έναν χρόνο και θα φτάσουν στις βιτρίνες του δικτύου της Triumph ανά τον κόσμο από τα τέλη του 2022 ως τις αρχές του 2023.

Speed Triple 1200 RS

triumph Speed Triple 1200 rs

Η χρωματική γκάμα του Sped Triple 1200 RS για το 2023 διατηρεί τα μαύρο (Sapphire Black) και ασημί (Matt Silver Ice), ενώ προσθέτει ένα νέο χρώμα το πορτοκαλί Matt Baja Orange.

Trident 660

triumph Trident

Η φαμίλια του Trident 660 αποκτά ένα νέο χρώμα για το 2023, το Matt Baja Orange and Matt Storm Grey, δηλαδή έναν συνδυασμό μαύρου με πορτοκαλί.

Παράλληλα, διατηρούνται οι υπάρχοντες συνδυασμοί ασημί με κόκκινο (Silver Ice and Diablo Red), μαύρο με ασημί (Matt Jet Black and Silver Ice) καθώς και το κατάμαυρο Sapphire Black.

Rocket 3 R / GT

triumph Rocket 3 R

To αχόρταγο τρικύλινδρο 2,500 cc Rocket 3 δεν αλλάζει για το 2023, φρεσκάρει ωστόσο τις χρωματικές του επιλογές. Συγκεκριμένα, στην έκδοση Rocket 3 R σημειώνουμε έναν νέο ασημί χρωματισμό (Matt Silver Ice) δίπλα στα υπάρχοντα ασημί-κόκκινο (Silver Ice and Cranberry Red) και το μαύρο Phantom Black.

Όσο για το πολυτελέστερο Rocket 3 GT, το νέο χρώμα παίζει με συνδυασμό μαύρου με κόκκινο (Carnival Red & Sapphire Black), ενώ νέο είναι και το μαύρο Sapphire Black.

Tiger 900 GT / GT Pro

triumph Tiger 900 GT Pro

Για το 2023, τα Tiger 900 GT και Tiger 900 GT Pro έρχονται σε τρία χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των ήδη γνωστών μας Sapphire Black και Pure White, μαζί με ένα πιο έντονο χρωματικό συνδυασμό Caspian Blue / Matt Graphite.

Ο νέος αυτός χρωματικός συνδυασμός συμπεριλαμβάνει ρεζερβουάρ, πλαϊνά πλαστικά, ρύγχος και φτερό σε μπλε (Caspian Blue) χρώμα με γκρι προστατευτικά ψυγείου.

Tiger 900 Rally / Rally Pro

triumph Tiger 900 Rally Pro

Tα Tiger 900 Rally και Rally Pro για το 2023 θα διατεθούν σε τρία χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών μας Pure White και Matt Khaki Green με λευκό πλαίσιο, συν ένα νέο Sandstorm.

Ο συνδυασμός Sandstorm αφορά σε ρεζερβουάρ και ρύγχος με μαύρες (Jet Black) λεπτομέρειες σε ρεζερβουάρ και προστατευτικά ψυγείου.

Tiger 850 Sport

Tiger 850 Sport MY23 Baja Orange RHS

Για το 2023 το Tiger 850 Sport θα κυκλοφορήσει σε τρία χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμών Graphite / Caspian Blue και Graphite / Diablo Red, συν τον νέο συνδυασμό Graphite / Baja Orange, με ρεζερβουάρ σε γκρι (Graphite) χρώμα και πορτοκαλί (Baja Orange) λεπτομέρειες σε φτερό, ρύγχος, ρεζερβουάρ και προστατευτικά ψυγείου.

Scrambler 1200 XE και Scrambler 1200 XC

triumph Scrambler 1200 XC

Η κορυφαία σειρά Scrambler 1200 της Triumph για το 2023 διατίθεται σε τρία χρώματα – το εκλεπτυσμένο Sapphire Black, ένα κλασικό σχέδιο Matt Khaki Green και Matt Jet Black και ένα εκπληκτικό νέο σχέδιο Carnival Red και Jet Black που διαθέτει Carnival Red ρεζερβουάρ με λωρίδα Jet Black, πλαϊνό πλαίσιο και καβούκι προβολέα Jet Black.

Thruxton RS

triumph Thruxton RS

Για το μοντέλο του 2023, η εμβληματική café racer Thruxton RS διατίθεται σε δύο χρώματα, ένα διαχρονικό Jet Black και ένα εκπληκτικό νέο σχέδιο Competition Green και Silver Ice. Αυτό το εξελιγμένο νέο σχέδιο διαθέτει ρεζερβουάρ και κοκοβιό Competition Green και Silver Ice, με χρυσές γραφικές λεπτομέρειες και στα δύο. Συνδυάζεται με λασπωτήρες, καβούκι προβολέα και πλαϊνά πάνελ Jet Black και προστατευτικά πιρουνιού Matt Silver Ice.

Speed Twin 1200

triumph speed twin 1200

Για το μοντέλο 2023, η κλασική επιδόσεων της Triumph, Speed Twin 1200, διατίθεται σε τρία χρώματα – το κλασικό Jet Black, ένα εντυπωσιακό Red Hopper και τώρα ένα συναρπαστικό νέο σχέδιο Matt Baja Orange, με κομψά γραφικά ρεζερβουάρ Storm Grey και Aluminum Silver. Το νέο σχέδιο διαθέτει επίσης πλαϊνά πάνελ και καβούκι προβολέα Matt Storm Grey, συνδυασμένα με προστατευτικά πιρουνιού Matt Silver Ice.

Speed Twin 900

triumph speed twin 900

Για το μοντέλο του 2023, η νέα Speed Twin 900 που μετονομάστηκε πρόσφατα (από Street Twin), διατίθεται σε τρία χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του κλασικού Triumph Jet Black, ενός Matt Ironstone και μιας εξελιγμένης νέας επιλογής Matt Silver Ice, με ασημί και κίτρινες πινελιές. Αυτό το νέο σχέδιο βαφής περιλαμβάνει ένα ρεζερβουάρ Matt Silver Ice με ασημί και κίτρινα γραφικά, Jet Black πλαϊνά πάνελ με νέο λογότυπο Speed Twin 900 και Jet Black εμπρός και πίσω λασπωτήρες.

Scrambler 900

triumph Scrambler 900

Για το μοντέλο του 2023, η πρόσφατα μετονομασμένη Scrambler 900 έρχεται σε τρία χρώματα, με ένα κλασικό Triumph Jet Black, ένα νέο σχέδιο Carnival Red και Jet Black με εντυπωσιακά και σύγχρονα νέα γραφικά, καθώς και ένα νέο σχέδιο Matt Khaki που γιορτάζει την εμβληματική εκτός δρόμου κληρονομιά της Scrambler.

Το νέο σχέδιο βαφής Carnival Red και Jet Black περιλαμβάνει ένα ρεζερβουάρ Carnival Red με σύγχρονες λεπτομέρειες ρίγες Jet Black, και πλαϊνό πάνελ, κάλυμμα πλαισίου και λασπωτήρες επίσης Jet Black.

Ο εμβληματικός νέος συνδυασμός χρωμάτων Matt Khaki διαθέτει ρεζερβουάρ, με πλαϊνό πάνελ Matt, κάλυμμα πλαισίου και λασπωτήρες Jet Black.

Bonneville T100

triumph Bonneville T100

Το μοντέλο 2023 της εμβληματικής Bonneville T100 έρχεται σε τρία χρώματα, με ένα διαχρονικό Triumph Jet Black και ένα κλασικό σχέδιο Carnival Red και Fusion White, καθώς και μια κομψή αποτύπωση του αρχικού σχεδίου του 1959, με μια εκπληκτική νέα επιλογή Meriden Blue και Tangerine. με ασημένια γραμμή στο ρεζερβουάρ ζωγραφισμένη στο χέρι. Αυτός ο νέος εντυπωσιακός συνδυασμός χρωμάτων διαθέτει επίσης πλαϊνά πάνελ και λασπωτήρες Meriden Blue.

Bonneville T120

triumph Bonneville T120

Για το μοντέλο του 2023, η θρυλική Bonneville T120 διατίθεται σε τρία χρώματα, με κομψό Triumph Jet Black και εκλεπτυσμένο σχέδιο Cordovan Red και Silver Ice, καθώς και μια νέα επιλογή Aegean Blue και Fusion White, με χρυσή γραμμή στο ρεζερβουάρ ζωγραφισμένη στο χέρι. Ο νέος χρωματικός συνδυασμός εμπνευσμένος από την κληρονομιά του μοντέλου διαθέτει επίσης λασπωτήρες Aegean Blue, πλαϊνά πάνελ και καβούκι προβολέα Jet Black.

Bonneville T120 Black

triumph Bonneville T120 Black

Η κλασική Bonneville T120 Black διατίθεται σε δύο χρώματα για το μοντέλο 2023, με ένα διαχρονικό Triumph Jet Black και ένα εκλεπτυσμένο νέο διπλό σχέδιο Sapphire Black και Matt Sapphire Black σε όλο το ρεζερβουάρ, τονισμένο με ασημί γραμμή προσεκτικά ζωγραφισμένη στο χέρι. Το νέο σχέδιο διαθέτει επίσης λασπωτήρες, πλαϊνά πάνελ και καβούκι προβολέα Sapphire Black.

Bonneville Bobber

triumph Bonneville Bobber

Η αυθεντική εμβληματική custom της Triumph, η Bonneville Bobber, έρχεται σε τρία χρώματα για το μοντέλο 2023, με κλασικό Jet Black, ένα εκλεπτυσμένο σχέδιο Matt Storm Grey και Matt Ironstone και μια εντυπωσιακή νέα επιλογή Red Hopper. Αυτό το νέο σχέδιο βαφής περιλαμβάνει ρεζερβουάρ Red Hopper και πλαϊνά πάνελ και λασπωτήρες Jet Black.

Bonneville Speedmaster

triumph Bonneville Speedmaster

Η εμβληματική βρετανική κλασική custom, η Bonneville Speedmaster της Triumph, διατίθεται σε τρία χρώματα για το μοντέλο 2023, με κλασικό Jet Black, κομψό σχέδιο Sapphire Black και Fusion White και μια εξελιγμένη νέα επιλογή Cordovan Red που διαθέτει ρεζερβουάρ Cordovan Red με πλαϊνά πάνελ, λασπωτήρες και καβούκι προβολέα Jet Black.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 16:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon