Ασία

PAMIR ROAD 1

Ταξίδι πάνω από τα 4,000 μέτρα

Κείμενο-φωτογραφίες: Κων/νος Μητσάκης

Ο οδικός άξονας Pamir Road, που ξεδιπλώνεται πάνω στο ορεινό ανάγλυφο των ορέων Pamir της Κεντρικής Ασίας, είναι αναμφίβολα μια από τις δημοφιλέστερες και πιο συναρπαστικές ορεινές διαδρομές στον κόσμο. Οδηγήστε μαζί μου για να φτάσουμε στα 4.655 μ.

Όταν δεν θες να παραδεχτείς ότι οι καλοκαιρινές μοτο-διακοπές τελείωσαν, επιβιβάζεσαι στα μέσα Σεπτεμβρίου στο πρώτο αεροπλάνο για Τατζικιστάν, νοικιάζεις εκεί μια Yamaha XT600 και ξεκινάς ένα συναρπαστικό ταξίδι στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας οδηγώντας πάνω στον περίφημο οδικό άξονα Pamir Road, γνωστό κι ως Μ41.

PAMIR ROAD 16

Ο Pamir Road, που κατασκευάστηκε το 1932 από τους Σοβιετικούς με σκοπό να βγάλουν από την απομόνωση τον ορεινό κόσμο των Pamir, ξεκινά από την πρωτεύουσα Dushanbe του Τατζικιστάν, διατρέχει τα όρη Pamir και καταλήγει στην πόλη Osh του Κιργιστάν.

Από τη διαδρομή των 1,350 χλμ του οδικού άξονα Μ41, ο οποίος κινείται μέσα στο Τατζικιστάν και στο Κιργιστάν, το θεαματικότερο κομμάτι του λογίζεται η διαδρομή των 550 χλμ. που συνδέει τις πόλεις Khorog (Τατζικιστάν), Murghab (Τατζικιστάν) και Sary Tash (Κιργιστάν).

Στις μέρες μας, πάμπολλοι μοτοσυκλετιστές και ποδηλάτες απ’ όλο τον κόσμο καταφθάνουν στην Κεντρική Ασία για να ταξιδέψουν πάνω στην δύσβατη τροχιά του ορεινού κεντροασιατικού δρόμου. Μέσα από την οδική εμπειρία του Pamir Road, αναζητούν τη διαφορετικότητα, τη μοναδικότητα, την αυθεντικότητα, αλλά και τη γνωριμία με τους φιλόξενους και ευγενικούς κατοίκους της περιοχής.

Γιατί εκτός από μια δυναμική περιπέτεια δρόμου, το δίτροχο ταξίδι στα όρη Pamir αποτελεί παράλληλα και μια ευκαιρία να γνωρίσουν τους ανθρώπους που κατοικούν και διαφεντεύουν με σεβασμό τούτο το τραχύ και άγονο κομμάτι γης στην Κεντρική Ασία.

Οι ντόπιοι ανήκουν σε δύο φυλές (Κιργίσιοι και Τατζίκοι), έχουν ως κύρια ασχολία τους την κτηνοτροφία και τη γεωργία, ενώ η τήρηση των πατροπαράδοτων ηθών, εθίμων και παραδόσεων αποτελεί τρόπος και στάση ζωής.

PAMIR ROAD 14

Το οροπέδιο Pamir (σημαίνει «ορεινό λιβάδι») αποτελεί τον πυρήνα του ορεινού συστήματος της Κεντρικής Ασίας και απλώνεται στα 3,900 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι επιβλητικές βουνοκορφές που περιβάλλουν το κεντροασιατικό οροπέδιο υπερβαίνουν τα 6,000 μ., με ψηλότερη κορυφή την Ismail Simani (7,500 μ).

Από το οροπέδιο Pamir πέρασε κι ο Μάρκο Πόλο πηγαίνοντας στην Κίνα – διέσχισε το πέρασμα Terek Pass σε υψόμετρο 3,715 μ.

Λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν τον χειμώνα (η θερμοκρασία αγγίζει τους –40ο C), η χλωρίδα του οροπεδίου είναι αρκετά φτωχή. Όμως, οι εικόνες της ορεινής φύσης είναι καταπληκτικές, με κρυστάλλινες αλπικές λίμνες, γρανιτένιες βουνοπλαγιές και κελαρυστά ποτάμια να συνθέτουν έναν εκπληκτικό πίνακα ζωγραφικής.

Με αφετηρία την πρωτεύουσα Dushanbe του Τατζικιστάν, ο Μ41 ξεκινά τη δαντελωτή διαδρομή του με αρχικό προορισμό την πόλη Qal'ai Khumb (372 χλμ.). Στα τελευταία 110 χλμ. της κακοτράχαλης ασφάλτινης διαδρομής, ο οδικός άξονας κινείται δίπλα στα σύνορα του Αφγανιστάν, ενώ σε μεγάλο κομμάτι της διαδρομής ο ποταμός Panj εκτελεί χρέη συνοριακής γραμμής.

PAMIR ROAD 21

Από την πόλη Qal'ai Khumb, ο Μ41 οδηγεί κατόπιν στην πόλη Khorog (242 χλμ.). Μπορεί το υπέροχο ορεινό σκηνικό να επιβεβαιώνει το γεγονός πως βρίσκεστε πλέον στην καρδιά των ορέων Pamir, αλλά η κακή κατάσταση του δρόμου σίγουρα θα σας προβληματίσει. Χρειάζονται περίπου 8 ώρες οδήγησης για να φτάσει κανείς στην Khorog.

Μεγάλη ατραξιόν της Khorog αποτελεί το υπαίθριο αφγανικό παζάρι που διεξάγεται κάθε Σαββατοκύριακο. Τότε επιτρέπεται στους Αφγανούς να περάσουν τα σύνορα του Τατζικιστάν και να έρθουν στην Khorog για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Αξίζει να περιπλανηθείτε μέσα στο πολύβουο παζάρι και να αγοράσετε ένα τοπικό χειροποίητο κόσμημα ή ένα αυθεντικό αφγανικό χειροτέχνημα.

Οδηγώντας στη συνέχεια πάνω στην διαδρομή Khorog – Murghab (320 χλμ.), δύσκολα θα βρείτε λέξεις για να περιγράψετε την άγρια ομορφιά του τοπίου. Πρόκειται για το πιο θεαματικό ίσως κομμάτι του Μ41, με ορεινά περάσματα άνω των 4,000 μ. (Nayzatash Pass – 4,314 μ. και Kok-Tezek Pass – 4,272 μ.). Όμως, ο ασφαλτόδρομος σε πολλά σημεία κρύβει παγίδες (τρύπες, σαμάρια, νεροφαγώματα, χώματα) και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή - απαιτούνται περίπου 8-9 ώρες για να φτάσει κανείς οδικώς από την μια πόλη στην άλλη.

PAMIR ROAD 7

Καθοδόν αξίζει μια στάση στην λίμνη Yashikul - πρέπει όμως να κάνετε μια χωμάτινη παράκαμψη 20 χλμ. βόρεια του Μ41. Καταλύματα ύπνου (Homestay) ανάμεσα στις δυο πόλεις υπάρχουν στον οικισμό Alichur, ενώ δεν υπάρχουν πρατήρια καυσίμων.

Μια εναλλακτική διαδρομή για να μεταβείτε από την Khorog στη Murghab είναι ο οδικός άξονας Khorog-Eshkashem-Yamchun- Langar-Vrang- Alichur, που διατρέχει την κοιλάδα Wakhan. Πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα διαδρομή που κινείται παράλληλα με τα αφγανικά σύνορα και τον ποταμό Panj, προσφέρει πρόσβαση στις ιαματικές πηγές Bibi Fatima (Yamchun), αλλά το κομμάτι Langar-Vrang- Alichur είναι ένας πολύ δύσκολος χωματόδρομος που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Αποχαιρετώντας τη Murghab θα χρειαστεί να οδηγήσετε 225 χλμ. μέχρι να φτάσετε στην πόλη Sary Tash του Κιργιστάν. Τα σύνορα του Κιργιστάν απέχουν 180 χλμ. από τη Murghab, καθοδόν δεν υπάρχουν πρατήρια καυσίμων, ενώ μεσολαβούν και 60 χλμ. βατού χωματόδρομου.

Περίπου 80 χλμ. βόρεια της Murghab ο Μ41 αγγίζει το ψηλότερο σημείο του, φτάνοντας τα 4,655 μ στο πέρασμα Ak Baital Pass – είναι το ψηλότερο ορεινό πέρασμα στην Κεντρική Ασία και σε όλη την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

PAMIR ROAD 9

Άλλη δημοφιλής στάση μέχρι τη συνοριακή γραμμή είναι η γαλάζια λίμνη Karakul. Δίπλα στις όχθες της λίμνης απλώνεται ο ομώνυμος οικισμός, όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε Homestay ή να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ.

Τα δυο συνοριακά φυλάκια απέχουν μεταξύ τους 25 χλμ. και συνδέονται μ’ έναν κακοτράχαλο χωματόδρομο. Μετά τις σύντομες συνοριακές διατυπώσεις, ένας καλός ασφαλτόδρομος θα σας οδηγήσει κατόπιν στην κωμόπολη Sary Tash, που διαθέτει ικανοποιητική υποδομή για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ταξιδιωτών σε ύπνο και φαγητό.

PAMIR ROAD 38

Τα τελευταία 180 χλμ του Μ41 (Sary Tash – Osh) αποτελούν τον επίλογο ενός ξεχωριστού οδοιπορικού στην ορεινή καρδιά της Κεντρικής Ασίας. Χωρίς αμφιβολία, η περιοχή των Pamir αντιπροσωπεύει ένα συναρπαστικό πεδίο ταξιδιωτικής δράσης, που σίγουρα αξίζει να εξερευνήσετε με τη μοτοσυκλέτα σας…

 

PAMIR_ROAD_6.jpgPAMIR_ROAD_12.jpgPAMIR_ROAD_18.jpgPAMIR_ROAD_1.jpgPAMIR_ROAD_10.jpgPAMIR_ROAD_4.jpgPAMIR_ROAD_19.jpgPAMIR_ROAD_9.jpgPAMIR_ROAD_11.jpgPAMIR_ROAD_20.jpgPAMIR_ROAD_14.jpgPAMIR_ROAD_17.jpgPAMIR_ROAD_2.jpgPAMIR_ROAD_21.jpgPAMIR_ROAD_13.jpgPAMIR_ROAD_8.jpgPAMIR_ROAD_16.jpgPAMIR_ROAD_5.jpgPAMIR_ROAD_3.jpgPAMIR_ROAD_7.jpg

PAMIR_ROAD_27.jpgPAMIR_ROAD_29.jpgPAMIR_ROAD_33.jpgPAMIR_ROAD_23.jpgPAMIR_ROAD_36.jpgPAMIR_ROAD_31.jpgPAMIR_ROAD_25.jpgPAMIR_ROAD_32.jpgPAMIR_ROAD_24.jpgPAMIR_ROAD_30.jpgPAMIR_ROAD_35.jpgPAMIR_ROAD_26.jpgPAMIR_ROAD_38.jpgPAMIR_ROAD_28.jpgPAMIR_ROAD_34.jpgPAMIR_ROAD_22.jpgPAMIR_ROAD_37.jpg

Σύγκριση γερμανικής και ελληνικής αγοράς μοτοσυκλέτας 2018

Χαοτική διαφορά μεγέθους, ταξινομήσεων και κυβικών

Ταξινομήσεις 2018 - Top-3 μοντέλων ανά εταιρεία

Τα 3 πιο δημοφιλή μοντέλα (scooter, παπιά, μοτοσυκλέτες ή ATV) κάθε φίρμας της ελληνικής…

Νέα κόσμου

google maps

Google – Πιλοτικές δοκιμές για εμφάνιση καμερών τροχαίας στο Google Maps

Οι χρήστες θα προειδοποιούνται με εικονίδια αλλά και φωνητικά

ΗΠΑ – “Καθαρίζουν” τις μοτοσυκλετιστικές συμμορίες

Στο στόχαστρο οι περιβόητοι “Μongols”, απαγορεύτηκε το έμβλημα τους

Υπερελαφρύ concept “τροχόσπιτο” με πιθανή μοτοσυκλετιστική χρήση

Καρπός της συνεργασίας BMW Designworks και της North Face

H Suzuki πατεντάρει νέο σύστημα μεταβλητών βαλβίδων

Αυτή τη φορά επιλέγει μια διάταξη με πίεση λαδιού

Αναζητούνται μάρτυρες θανατηφόρου τροχαίου

Συνέβη στις 2 Ιανουαρίου στη συμβολή Συγγρού-Καλλιρρόης

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

TARGET 125

Keeway – Νέες τιμές για το 2019

Αλλαγές σε 5 μοντέλα

Benelli Tornado Naked T 125 – Νέα τιμή

Ένας μικρός Ανεμοστρόβιλος στην Ελλάδα

Husqvarna - Νέες τιμές Svartpilen 401 & Vitpilen 401

Επίσημο Δελτίο Τύπου - Spread the rumor!

Νέoς τιμοκατάλογος Suzuki

Εν αναμονή των εκδόσεων Katana

Kawasaki – Νέος τιμοκατάλογος 2019

Με όλα τα νέα μοντέλα

Vespa – Νέος τιμοκατάλογος 2019

Με όλα τα νέα μοντέλα του 2019, συμπεριλαμβανομένης και της Elettrica

Νέα αγώνων

rally dakar 2019 benavides sunderland 3

"Είστε κλέφτες!" Βαριές κατηγορίες σε K. Benavides & Sunderland από τη διοργάνωση του Dakar

H διοργάνωση αποκαλύπτει τους λόγους πίσω από τις εξοντωτικές ποινές των 2 αναβατών

Rossi – “Eίναι πολύ σημαντικό να φοβάσαι λίγο…”

Δηλώσεις με μεγάλο ενδιαφέρον σε ραδιοφωνικό σταθμό

Pata Yamaha WorldSBK YZF-R1 2019 - Video

Bike Porn... δείτε το βίντεο, αναμείνατε στο site για φωτογραφίες

Rally Dakar 2019: Adrien Van Beveren - Έσπασε ο κινητήρας της Yamaha του!

Ορθάνοιχτο πλέον το πεδίο για ΚΤΜ & Husqvarna

Ο Valentino Rossi στο Dakar 2020!

Ο Nasser Al-Attiyah επιβεβαιώνει τις φήμες

Νέα αγοράς Αναβάτη

motodirect ekptoseis 800

Motodirect Winter Sale

Επιλεγμένα προϊόντα σε τιμές έως -50%

Μπότες τουρισμού IXS Tour Classic-ST

Προσιτή ποιότητα

Χειμερινά γάντια IXS Buran WP

Ό,τι πρέπει για τα κρύα!

Μπουφάν Alpinestars Volcano Drystar

Για οδήγηση παντός καιρού

Κράνος κλειστού τύπου Bell Srt

Ποιοτική πρόταση με υπογραφή

Αδιάβροχο jacket IXS Classic Urban-ST

Μοντέρνο και καθημερινό

Enduro jacket Nordcode Pindos

Μοντέρνα και διακριτική σχεδίαση

Νέο ηλεκτρικό scooter NIU U-Series

Μοντέρνο και έξυπνο

Κράνος CMS GTV Strada

Λύση η προσιτή από την Μοτοδυναμική

Kawasaki Versys winter sales

Διαλέξτε ανάμεσα σε έκπτωση ή δώρα

Κράνος Shark Ridill

Καθημερινός σύντροφος

Αγώνες

Toby Price

Ο Toby Price νικητής του Dakar 2019 - 2ο δικό του, 18ο συνεχόμενο για την ΚΤΜ

ΚΤΜ οι πρώτες 3 μοτοσυκλέτες, ακολουθούμενες από 2 Husqvarna - Top-5 για το KTM Group!

Rally Dakar 2019: 9η μέρα, Pisco - Pisco

Νίκη Michael Metge και Sherco, έπεται η μητέρα των μαχών μεταξύ KTM-Husqvarna

Rally Dakar 2019: 8η μέρα, San Juan de Marcona - Pisco

Εγκατάλειψη Brabec, ηρωικός Price - Η ΚΤΜ δείχνει τα δόντια της

Rally Dakar 2019: 7η μέρα, San Juan de Marcona - San Juan de Marcona

Πρωτιά Sunderland & KTM, Brabec και Honda έτοιμοι για την έκπληξη!