Ασία

PAMIR ROAD 1

Ταξίδι πάνω από τα 4,000 μέτρα

Κείμενο-φωτογραφίες: Κων/νος Μητσάκης

Ο οδικός άξονας Pamir Road, που ξεδιπλώνεται πάνω στο ορεινό ανάγλυφο των ορέων Pamir της Κεντρικής Ασίας, είναι αναμφίβολα μια από τις δημοφιλέστερες και πιο συναρπαστικές ορεινές διαδρομές στον κόσμο. Οδηγήστε μαζί μου για να φτάσουμε στα 4.655 μ.

Όταν δεν θες να παραδεχτείς ότι οι καλοκαιρινές μοτο-διακοπές τελείωσαν, επιβιβάζεσαι στα μέσα Σεπτεμβρίου στο πρώτο αεροπλάνο για Τατζικιστάν, νοικιάζεις εκεί μια Yamaha XT600 και ξεκινάς ένα συναρπαστικό ταξίδι στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας οδηγώντας πάνω στον περίφημο οδικό άξονα Pamir Road, γνωστό κι ως Μ41.

PAMIR ROAD 16

Ο Pamir Road, που κατασκευάστηκε το 1932 από τους Σοβιετικούς με σκοπό να βγάλουν από την απομόνωση τον ορεινό κόσμο των Pamir, ξεκινά από την πρωτεύουσα Dushanbe του Τατζικιστάν, διατρέχει τα όρη Pamir και καταλήγει στην πόλη Osh του Κιργιστάν.

Από τη διαδρομή των 1,350 χλμ του οδικού άξονα Μ41, ο οποίος κινείται μέσα στο Τατζικιστάν και στο Κιργιστάν, το θεαματικότερο κομμάτι του λογίζεται η διαδρομή των 550 χλμ. που συνδέει τις πόλεις Khorog (Τατζικιστάν), Murghab (Τατζικιστάν) και Sary Tash (Κιργιστάν).

Στις μέρες μας, πάμπολλοι μοτοσυκλετιστές και ποδηλάτες απ’ όλο τον κόσμο καταφθάνουν στην Κεντρική Ασία για να ταξιδέψουν πάνω στην δύσβατη τροχιά του ορεινού κεντροασιατικού δρόμου. Μέσα από την οδική εμπειρία του Pamir Road, αναζητούν τη διαφορετικότητα, τη μοναδικότητα, την αυθεντικότητα, αλλά και τη γνωριμία με τους φιλόξενους και ευγενικούς κατοίκους της περιοχής.

Γιατί εκτός από μια δυναμική περιπέτεια δρόμου, το δίτροχο ταξίδι στα όρη Pamir αποτελεί παράλληλα και μια ευκαιρία να γνωρίσουν τους ανθρώπους που κατοικούν και διαφεντεύουν με σεβασμό τούτο το τραχύ και άγονο κομμάτι γης στην Κεντρική Ασία.

Οι ντόπιοι ανήκουν σε δύο φυλές (Κιργίσιοι και Τατζίκοι), έχουν ως κύρια ασχολία τους την κτηνοτροφία και τη γεωργία, ενώ η τήρηση των πατροπαράδοτων ηθών, εθίμων και παραδόσεων αποτελεί τρόπος και στάση ζωής.

PAMIR ROAD 14

Το οροπέδιο Pamir (σημαίνει «ορεινό λιβάδι») αποτελεί τον πυρήνα του ορεινού συστήματος της Κεντρικής Ασίας και απλώνεται στα 3,900 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι επιβλητικές βουνοκορφές που περιβάλλουν το κεντροασιατικό οροπέδιο υπερβαίνουν τα 6,000 μ., με ψηλότερη κορυφή την Ismail Simani (7,500 μ).

Από το οροπέδιο Pamir πέρασε κι ο Μάρκο Πόλο πηγαίνοντας στην Κίνα – διέσχισε το πέρασμα Terek Pass σε υψόμετρο 3,715 μ.

Λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν τον χειμώνα (η θερμοκρασία αγγίζει τους –40ο C), η χλωρίδα του οροπεδίου είναι αρκετά φτωχή. Όμως, οι εικόνες της ορεινής φύσης είναι καταπληκτικές, με κρυστάλλινες αλπικές λίμνες, γρανιτένιες βουνοπλαγιές και κελαρυστά ποτάμια να συνθέτουν έναν εκπληκτικό πίνακα ζωγραφικής.

Με αφετηρία την πρωτεύουσα Dushanbe του Τατζικιστάν, ο Μ41 ξεκινά τη δαντελωτή διαδρομή του με αρχικό προορισμό την πόλη Qal'ai Khumb (372 χλμ.). Στα τελευταία 110 χλμ. της κακοτράχαλης ασφάλτινης διαδρομής, ο οδικός άξονας κινείται δίπλα στα σύνορα του Αφγανιστάν, ενώ σε μεγάλο κομμάτι της διαδρομής ο ποταμός Panj εκτελεί χρέη συνοριακής γραμμής.

PAMIR ROAD 21

Από την πόλη Qal'ai Khumb, ο Μ41 οδηγεί κατόπιν στην πόλη Khorog (242 χλμ.). Μπορεί το υπέροχο ορεινό σκηνικό να επιβεβαιώνει το γεγονός πως βρίσκεστε πλέον στην καρδιά των ορέων Pamir, αλλά η κακή κατάσταση του δρόμου σίγουρα θα σας προβληματίσει. Χρειάζονται περίπου 8 ώρες οδήγησης για να φτάσει κανείς στην Khorog.

Μεγάλη ατραξιόν της Khorog αποτελεί το υπαίθριο αφγανικό παζάρι που διεξάγεται κάθε Σαββατοκύριακο. Τότε επιτρέπεται στους Αφγανούς να περάσουν τα σύνορα του Τατζικιστάν και να έρθουν στην Khorog για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Αξίζει να περιπλανηθείτε μέσα στο πολύβουο παζάρι και να αγοράσετε ένα τοπικό χειροποίητο κόσμημα ή ένα αυθεντικό αφγανικό χειροτέχνημα.

Οδηγώντας στη συνέχεια πάνω στην διαδρομή Khorog – Murghab (320 χλμ.), δύσκολα θα βρείτε λέξεις για να περιγράψετε την άγρια ομορφιά του τοπίου. Πρόκειται για το πιο θεαματικό ίσως κομμάτι του Μ41, με ορεινά περάσματα άνω των 4,000 μ. (Nayzatash Pass – 4,314 μ. και Kok-Tezek Pass – 4,272 μ.). Όμως, ο ασφαλτόδρομος σε πολλά σημεία κρύβει παγίδες (τρύπες, σαμάρια, νεροφαγώματα, χώματα) και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή - απαιτούνται περίπου 8-9 ώρες για να φτάσει κανείς οδικώς από την μια πόλη στην άλλη.

PAMIR ROAD 7

Καθοδόν αξίζει μια στάση στην λίμνη Yashikul - πρέπει όμως να κάνετε μια χωμάτινη παράκαμψη 20 χλμ. βόρεια του Μ41. Καταλύματα ύπνου (Homestay) ανάμεσα στις δυο πόλεις υπάρχουν στον οικισμό Alichur, ενώ δεν υπάρχουν πρατήρια καυσίμων.

Μια εναλλακτική διαδρομή για να μεταβείτε από την Khorog στη Murghab είναι ο οδικός άξονας Khorog-Eshkashem-Yamchun- Langar-Vrang- Alichur, που διατρέχει την κοιλάδα Wakhan. Πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα διαδρομή που κινείται παράλληλα με τα αφγανικά σύνορα και τον ποταμό Panj, προσφέρει πρόσβαση στις ιαματικές πηγές Bibi Fatima (Yamchun), αλλά το κομμάτι Langar-Vrang- Alichur είναι ένας πολύ δύσκολος χωματόδρομος που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Αποχαιρετώντας τη Murghab θα χρειαστεί να οδηγήσετε 225 χλμ. μέχρι να φτάσετε στην πόλη Sary Tash του Κιργιστάν. Τα σύνορα του Κιργιστάν απέχουν 180 χλμ. από τη Murghab, καθοδόν δεν υπάρχουν πρατήρια καυσίμων, ενώ μεσολαβούν και 60 χλμ. βατού χωματόδρομου.

Περίπου 80 χλμ. βόρεια της Murghab ο Μ41 αγγίζει το ψηλότερο σημείο του, φτάνοντας τα 4,655 μ στο πέρασμα Ak Baital Pass – είναι το ψηλότερο ορεινό πέρασμα στην Κεντρική Ασία και σε όλη την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

PAMIR ROAD 9

Άλλη δημοφιλής στάση μέχρι τη συνοριακή γραμμή είναι η γαλάζια λίμνη Karakul. Δίπλα στις όχθες της λίμνης απλώνεται ο ομώνυμος οικισμός, όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε Homestay ή να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ.

Τα δυο συνοριακά φυλάκια απέχουν μεταξύ τους 25 χλμ. και συνδέονται μ’ έναν κακοτράχαλο χωματόδρομο. Μετά τις σύντομες συνοριακές διατυπώσεις, ένας καλός ασφαλτόδρομος θα σας οδηγήσει κατόπιν στην κωμόπολη Sary Tash, που διαθέτει ικανοποιητική υποδομή για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ταξιδιωτών σε ύπνο και φαγητό.

PAMIR ROAD 38

Τα τελευταία 180 χλμ του Μ41 (Sary Tash – Osh) αποτελούν τον επίλογο ενός ξεχωριστού οδοιπορικού στην ορεινή καρδιά της Κεντρικής Ασίας. Χωρίς αμφιβολία, η περιοχή των Pamir αντιπροσωπεύει ένα συναρπαστικό πεδίο ταξιδιωτικής δράσης, που σίγουρα αξίζει να εξερευνήσετε με τη μοτοσυκλέτα σας…

 

PAMIR_ROAD_6.jpgPAMIR_ROAD_12.jpgPAMIR_ROAD_18.jpgPAMIR_ROAD_1.jpgPAMIR_ROAD_10.jpgPAMIR_ROAD_4.jpgPAMIR_ROAD_19.jpgPAMIR_ROAD_9.jpgPAMIR_ROAD_11.jpgPAMIR_ROAD_20.jpgPAMIR_ROAD_14.jpgPAMIR_ROAD_17.jpgPAMIR_ROAD_2.jpgPAMIR_ROAD_21.jpgPAMIR_ROAD_13.jpgPAMIR_ROAD_8.jpgPAMIR_ROAD_16.jpgPAMIR_ROAD_5.jpgPAMIR_ROAD_3.jpgPAMIR_ROAD_7.jpg

PAMIR_ROAD_27.jpgPAMIR_ROAD_29.jpgPAMIR_ROAD_33.jpgPAMIR_ROAD_23.jpgPAMIR_ROAD_36.jpgPAMIR_ROAD_31.jpgPAMIR_ROAD_25.jpgPAMIR_ROAD_32.jpgPAMIR_ROAD_24.jpgPAMIR_ROAD_30.jpgPAMIR_ROAD_35.jpgPAMIR_ROAD_26.jpgPAMIR_ROAD_38.jpgPAMIR_ROAD_28.jpgPAMIR_ROAD_34.jpgPAMIR_ROAD_22.jpgPAMIR_ROAD_37.jpg

Ταξινομήσεις διμήνου 2019 - TOP-15 Παπιών

Μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των 2 πρώτων

Νέα κόσμου

Meteo & Αnytime – Δείτε τον καιρό στο οδικό δίκτυο της χώρας

Μια νέα υπηρεσία για τα καιρικά φαινόμενα που θα συναντήσετε καθ’ οδόν

Volvo – Αυτόματη ακινητοποίηση σε περίπτωση απερίσκεπτης οδήγησης!

Ένα σύστημα ασφαλείας για τις ευπαθείς ομάδες

Jason Momoa: Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Harley-Davidson - Video

O Kal Drogo / Aquaman έχει μεγάλη τρέλα με τις μοτοσυκλέτες και φαίνεται

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

IPONE προϊόντα περιποίησης μοτό στη Moto Petsas

Κιτ ομορφιάς για την καλή σου

Benelli TRK251: Ήρθε στην Ελλάδα, μάθαμε την τιμή του

Και ακούμε για πρώτη φορά τον ήχο του

Ducati Multistrada 950 - Για 2 ημέρες ακόμη με έκπτωση 1.700€!

Ισχύει μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2019

Λιπαντικό κινητήρα Ipone Red Bull Stroke 4 Racing

100% Συνθετικό για αγωνιστική χρήση

Καθαριστικό μοτοσυκλέτας Ipone Moto Wash

Κατάλληλο για όλες τις επιφάνειες

Bridgestone Battlax AdventureCross Scrambler AX41S

Με έκπτωση έως 25% στην Wheelcity

Νέα αγώνων

gasgas endurogp 800

H GasGas παρουσιάζει την ομάδα της για το EnduroGP

Με τρεις έμπειρους αναβάτες στη μάχη του τίτλου

BMW Motorrad Race Trophy: Αγωνίζεσαι με BMW και επιβραβεύεσαι

Το πρόγραμμα τρέχει για 6η συνεχή χρονιά

H FIM ανακοινώνει ηλεκτρικό Παγκόσμιο Κύπελλο Enduro

Νέος θεσμός, ξεκινά από το καλοκαίρι του 2019

TEST - Vespa Elettrica 2019

Η νέα τάση της μόδας είναι... υψηλή

Νέα αγοράς Αναβάτη

hebo winter climate gantia

Γάντια Hebo Winter Climate

Softshell και παντός καιρού

Δερμάτινα μποτάκια Forma Swift Dry

Casual για κάθε μέρα

Ηλεκτρικό scooter NIU M+ σε προσιτή τιμή

Από την ελληνική αντιπροσωπεία MUVUS

Ελαφριά γάντια Fovos Neoprene

Ελαφριά γάντια για τα δύσκολα

Κάλτσες off road Forma FORX430

Ποιότητα και εκτός δρόμου

Νέο κράνος Caberg Drift Evo

Ανασχεδιασμένο και καλύτερο

KTM παιδικό Neck Brace GPX Carbon, σε προσφορά

Προστασία με υπογραφή

Μπουφάν Nordcode Metropolis II

Σε casual στιλ για την καθημερινότητά σας

Αδιάβροχο σετ Nordcap σε προσιτή τιμή

Στο κατάστημα της Wheelcity

Κράνος κλειστού τύπου Pilot Snake

Με εντυπωσιακά γραφικά

Μοναδικές παροχές για service Piaggio και Vespa στο Moto Petsas

Εγγυημένη φροντίδα, δίκυκλο αντικατάστασης και πολλά άλλα

Χειμερινά γάντια μοτοσυκλέτας στην Wheelcity

Ποικιλία για κάθε πορτοφόλι

Αγώνες

mx1 touratzidis

Π.Π. ΜΧ 2019, 2ος αγώνας, Άργος

Θρίαμβος Yamaha με Τουρατζίδη και Ανδρέου

AMA SX 2019, 11ος αγώνας, Indianapolis (ΗΠΑ)

Γέμισε το βάθρο ΚΤΜ, αμφίρροπη η μάχη του τίτλου

WorldSBK 2019, 2ος αγώνας, Buriram (Ταϊλάνδη)

Ο Rea βρήκε τον δάσκαλό του και αυτός λέγεται Bautista

Έντονος συναγωνισμός με τα νέα ελαστικά της Michelin στον αγώνα του Κατάρ

Ο εναρκτήριος αγώνας MotoGP 2019 όπως τον έζησε η Michelin