Yamaha

yamaha niken snow edition 4

Τα παιδία παίζει με... NIKEN!

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής

Πέφτει το NIKEN στο χιόνι; Γλιστράει, κάνει παντιλίκια; Κινδυνεύεις; Αυτά και άλλα πολλά ήταν τα ερωτήματα στα οποία θέλαμε να απαντήσουμε, γι' αυτό το πήραμε και βγήκαμε βόλτα στο... απέραντο λευκό!

Χιόνισε στην Αθήνα. Ε και, πρώτη φορά είναι; Όχι, αλλά είναι μία από τις σπάνιες φορές που το λευκό ντύνει την τσιμεντούπολη, και θέλαμε κάτι να περάσουμε καλά, να ξεδώσουμε, να κάνουμε την πλάκα μας - στα πλαίσια πάντα της δουλειάς. Μία από αυτές τις ωραίες μέρες που λες, ''πάμε να κάνουμε χαβαλέ'', με σκοπό πάντα να δούμε πράγματα, να εξακριβώσουμε αν ισχύουν αυτά που φανταζόμαστε.

Έχοντας την τιμή να έχουμε ηγηθεί των NIKEN Tours στην Ελλάδα, οδηγήσαμε το νέο επαναστατικό τρίτροχο της Yamaha τόσο σε στεγνό οδόστρωμα, μέχρι και σε βρεγμένο και ισχυρή καταιγίδα. Μετά από 1400 κυκλικά χιλιόμετρα, διαπιστώσαμε ότι τα όρια του είναι ατελείωτα και συνήθως ο οδηγός φαντάζει "λίγος" μπροστά του. Γι' αυτή την εμπειρία όμως, έχουμε ήδη μιλήσει στις αναλυτικές δοκιμές, αφού έχουμε γράψει ξανά και ξανά για τις αστείρευτες δυνατότητες του.

yamaha niken snow edition 20

Πρώτες μέρες του 2019, παραλάβαμε από το νέο κατάστημα της Yamaha στην Μεσογείων ένα από τα NIKEN που είναι διαθέσιμα για δοκιμή. Οι δρόμοι χιονισμένοι, και στόχος μας να φτάσουμε στην ευρύτερη περιοχή του Παπάγου, οδηγώντας από στενά που δεν έχουν καθαριστεί, για να δούμε ''τι ψάρια πιάνει''.

yamaha niken snow edition 16

Ξεκινώντας από την καθαρισμένη και βρεγμένη Λ. Μεσογείων, η εμπιστοσύνη που σου δίνει στο νερό, φυσικά δεν συγκρίνεται με δίκυκλο. Αλλά το σοκ έρχεται όταν οι μπροστινοί τροχοί πατάνε στο χιόνι, και δεν φτάνει σε σένα τίποτα - νομίζεις ότι πατάς στην άσφαλτο. 

Όσο κινείσαι σε ευθεία γραμμή, με τους τροχούς να πατάνε κάθετα στο χιόνι, τίποτα δεν συμβαίνει. Σε αντίθετη περίπτωση, με δύο τροχούς, θα είχαμε πέσει πριν ακόμη το καταλάβουμε.

Το γλίστρημα στο χιόνι έρχεται όταν ανοίξεις το γκάζι, και ο πίσω τροχός αρχίσει να φεύγει από την πορεία του, και να επεμβαίνει το Traction Control. Εκεί θέλει αρκετή προσοχή, γιατί αν το παρακάνεις και γυρίσει αρκετά στο πλάι, η μοτοσυκλέτα θα σε πάρει μαζί της προς την κλίση του δρόμου ή του χιονιού.

Πρώτη αίσθηση, κορυφαία.

yamaha niken snow edition 29

Όταν στην διαδρομή σου πατάς με τον ένα τροχό χιόνι, και ο άλλος, στην άσφαλτο, η μοτοσυκλέτα δεν το καταλαβαίνει καθόλου, και δεν γλιστράει. Άρα δεν κινδυνεύεις. Οδηγώντας δικάβαλο, το κάναμε αυτό ακόμη και σε στροφή, με τον εσωτερικό τροχό να πατάει στο χιόνι, και τον εξωτερικό στην βρεγμένη άσφαλτο, και δεν υπήρξε το παραμικρό γλίστρημα.

Όλα καλά λοιπόν σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, κι έτσι συνεχίσαμε άνετοι πλέον να πηγαίνουμε προς τον κοντινό προορισμό μας.

yamaha niken snow edition 28

Βγαίνοντας από τα στενά και οδηγώντας σε κεντρική αρτηρία με χιόνι, όντας άνετοι για τον τρόπο με τον οποίο η μοτοσυκλέτα ''πατούσε'' στους τρεις τροχούς της, διαπιστώσαμε με τον χειρότερο τρόπο αυτό που γνωρίζαμε: Πως τα ελαστικά, παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Τα καθαρά ασφάλτινα ελαστικά, μπούκωσαν από το χιόνι και στο πρώτο φρενάρισμα, ενώ το ABS τέθηκε σε λειτουργία, γλίστρησαν. Επόμενο στάδιο ήταν να γυρίσει λίγο το τιμόνι, και στο επόμενο δευτερόλεπτο, να ξαπλώνουμε απαλά πάνω στα χιόνια, ευτυχώς χωρίς κανένα ''παράσημο'', ούτε εμείς, ούτε η μοτοσυκλέτα.

Συμπέρασμα: Το NIKEN πέφτει - φυσικά και πέφτει μιας και έχει τρεις τροχούς. Όμως, εκεί που κινούμασταν, με τα χιλιόμετρα που κινούμασταν, αφενός δεν θα πήγαινε δίτροχο, αφετέρου, θα είχε πέσει αρκετή ώρα πριν. Και πιστεύω πως αν οδηγούσα πιο αργά, με σεβασμό στις συνθήκες, δεν θα είχαμε πέσει.

yamaha niken snow edition 17

Φτάνουμε σε γνωστό μας μέρος όπου σε χωμάτινη επίπεδη έκταση, το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα με 5 εκατοστά ύψους - μην γελάτε οι Βόρειοι, για μοτοσυκλέτα παραείναι πολύ!

yamaha niken snow edition 12

Βλέπω κάτι ροδιές από τρακτερωτά ελαστικά - κάποιος πέρασε πιθανότατα με μοτοσυκλέτα enduro, και τα τακούνια του έχουν χωθεί για τα καλά στο χιόνι. Κάτι που δεν ισχύει φυσικά στην περίπτωση του NIKEN, αφού τα ασφάλτινα ελαστικά, γλιστράνε αμέσως με το που βρεθούν πάνω στο χιόνι. Λογικότατο. Κι όμως, μπορώ να διασχίσω την έκταση άφοβα, με τους τρεις τροχούς να ανοίγουν το χιόνι, και την μοτοσυκλέτα να πατάει καλά στο έδαφος. Σημείωση: Η μοτοσυκλέτα κάθετα ως προς το έδαφος, όχι υπό κλίση. Έστω και κάτι τέτοιο όμως, δίτροχο με ασφάλτινα ελαστικά, δεν το κάνει.

yamaha niken snow edition 5

Ξεθαρρεύω και απενεργοποιώ το Traction Control για την φωτογράφιση, για να βγει κάτι εντυπωσιακό, και με την πρώτη γκαζιά, το NIKEN "διπλώνει", και φυσικά, πέφτω. Τόσο αργά και τόσο ακίνδυνα όμως, που το NIKEN ξαπλώνει μόνο του, κι εγώ απλά κατεβαίνω όρθιος. Η μάζα του μπροστινού συστήματος και ο τρόπος με τον οποίο ο ένας τροχός συγκρατεί την μοτοσυκλέτα, πριν ξεκολλήσει και αυτός από το έδαφος, κάνουν την κίνηση αργή.

Ωστόσο, για να στρίψω μέσα στο χιονισμένο τοπίο, μόνο καθιστός, και με πολύ προσοχή, και επιλέγοντας σημεία στα οποία αποκαλύπτεται το χώμα για να πατάει έστω ο ένας τροχός.

yamaha niken snow edition 8

Τα ελαστικά εδώ, φαίνονται άχρηστα, και με την παραμικρή πίεση από το βάρους του NIKEN στο χιόνι, διώχνουν. Τι περίεργο....!

yamaha niken snow edition 23

Άσφαλτος, λιωμένο χιόνι, συγκεντρωμένο νερό στην εσωτερική της στροφής: Μούρλια! Το NIKEN έχει την μοναδικότητα να αδιαφορεί για το οδόστρωμα, σε κάθε του πτυχή, μιας και η πρόσφυση αυξάνεται λόγω των δύο τροχών μπροστά. Κάποιος από τους δύο, θα πατάει καλά, και θα σώσει την κατάσταση. Στην συγκεκριμένη στροφή, είχε συσσωρευτεί νερό ύψους 5-10 εκατοστών, και στρίψαμε στο σημείο αυτό, με τους τροχούς να πέφτουν μέσα, μη γνωρίζοντας κάλλιστα τι υπάρχει στο έδαφος. Το NIKEN μπαίνει στο νερό με στιβαρότητα, και το μόνο που νιώθεις είναι την κόντρα των τροχών στο υδάτινο στοιχείο - όπως ένα σκάφος κοντράρει στο κύμα. Κατά τ' άλλα, η γραμμή που έχεις επιλέξει δεν αλλάξει, οι τροχοί δεν γλιστράνε, και το NIKEN μπορεί σε μερικά περάσματα, να αδειάσει την λίμνη από το νερό!

yamaha niken snow edition 26

Να σημειωθεί πως δεν πλαγιάσαμε ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο σημείο, ένα σημείο στο οποίο ένα δίτροχο, απλά δεν θα πέρναγε, ή αν πέρναγε, θα έπεφτε απευθείας. 

yamaha niken snow edition 31

Η μοτοσυκλέτα σε κάθε της πτυχή, καλό είναι να αποφεύγεται όταν οι δρόμοι είναι χιονισμένοι. Εμείς δοκιμάσαμε την τύχη του NIKEN στους χιονισμένους δρόμους της Αθήνας, και είδαμε ότι όντως μπορεί να κινηθεί πολύ πιο άνετα από ένα δίκυκλο, όχι όμως με 100% ασφάλεια. Σε αυτό παίζουν ρόλο οι συνθήκες, η ταχύτητα, η σύσταση του χιονιού, και φυσικά ο πάγος, στον οποίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. "Γουρούνα" πάντως το NIKEN δεν είναι, ούτε αυτοκίνητο είναι, και εδώ που τα λέμε, ούτε φτιάχτηκε για το χιόνι.

yamaha niken snow edition 33

Η μικρή απόσταση των ελαστικών από τα φτερά και τα φρένα μπροστά, και από το ψαλίδι και τον λασπωτήρα πίσω, δεν αφήνουν περιθώριο για τοποθέτηση αλυσίδων - ίσως με αρκετό ψάξιμο ή κάποια ιδιοκατασκευή, βρεθεί κάτι - αν και δεν βλέπουμε τον λόγο.

Σίγουρα πάντως έχεις αυξημένες πιθανότητες να βγεις αλώβητος σε μία χιονισμένη ή "ημί-χιονισμένη" διαδρομή, σε σχέση με ένα δίκυκλο, και αν υπήρχε δυνατότητα επιλογής χειμερινών ελαστικών, τότε ίσως να μπορούσαμε κι εμείς να περάσουμε καλύτερα μαζί του.

yamaha-niken-snow-edition-8.jpgyamaha-niken-snow-edition-9.jpgyamaha-niken-snow-edition-16.jpgyamaha-niken-snow-edition-3.jpgyamaha-niken-snow-edition-11.jpgyamaha-niken-snow-edition-19.jpgyamaha-niken-snow-edition-7.jpgyamaha-niken-snow-edition-5.jpgyamaha-niken-snow-edition-14.jpgyamaha-niken-snow-edition-15.jpgyamaha-niken-snow-edition-12.jpgyamaha-niken-snow-edition-10.jpgyamaha-niken-snow-edition-13.jpgyamaha-niken-snow-edition-20.jpgyamaha-niken-snow-edition-1.jpgyamaha-niken-snow-edition-18.jpgyamaha-niken-snow-edition-4.jpgyamaha-niken-snow-edition-6.jpgyamaha-niken-snow-edition-17.jpgyamaha-niken-snow-edition-2.jpg

yamaha-niken-snow-edition-25.jpgyamaha-niken-snow-edition-31.jpgyamaha-niken-snow-edition-27.jpgyamaha-niken-snow-edition-30.jpgyamaha-niken-snow-edition-32.jpgyamaha-niken-snow-edition-29.jpgyamaha-niken-snow-edition-21.jpgyamaha-niken-snow-edition-28.jpgyamaha-niken-snow-edition-24.jpgyamaha-niken-snow-edition-26.jpgyamaha-niken-snow-edition-33.jpgyamaha-niken-snow-edition-34.jpgyamaha-niken-snow-edition-22.jpgyamaha-niken-snow-edition-23.jpg

Σύγκριση γερμανικής και ελληνικής αγοράς μοτοσυκλέτας 2018

Χαοτική διαφορά μεγέθους, ταξινομήσεων και κυβικών

Ταξινομήσεις 2018 - Top-3 μοντέλων ανά εταιρεία

Τα 3 πιο δημοφιλή μοντέλα (scooter, παπιά, μοτοσυκλέτες ή ATV) κάθε φίρμας της ελληνικής…

Νέα κόσμου

google maps

Google – Πιλοτικές δοκιμές για εμφάνιση καμερών τροχαίας στο Google Maps

Οι χρήστες θα προειδοποιούνται με εικονίδια αλλά και φωνητικά

ΗΠΑ – “Καθαρίζουν” τις μοτοσυκλετιστικές συμμορίες

Στο στόχαστρο οι περιβόητοι “Μongols”, απαγορεύτηκε το έμβλημα τους

Υπερελαφρύ concept “τροχόσπιτο” με πιθανή μοτοσυκλετιστική χρήση

Καρπός της συνεργασίας BMW Designworks και της North Face

H Suzuki πατεντάρει νέο σύστημα μεταβλητών βαλβίδων

Αυτή τη φορά επιλέγει μια διάταξη με πίεση λαδιού

Αναζητούνται μάρτυρες θανατηφόρου τροχαίου

Συνέβη στις 2 Ιανουαρίου στη συμβολή Συγγρού-Καλλιρρόης

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

TARGET 125

Keeway – Νέες τιμές για το 2019

Αλλαγές σε 5 μοντέλα

Benelli Tornado Naked T 125 – Νέα τιμή

Ένας μικρός Ανεμοστρόβιλος στην Ελλάδα

Husqvarna - Νέες τιμές Svartpilen 401 & Vitpilen 401

Επίσημο Δελτίο Τύπου - Spread the rumor!

Νέoς τιμοκατάλογος Suzuki

Εν αναμονή των εκδόσεων Katana

Kawasaki – Νέος τιμοκατάλογος 2019

Με όλα τα νέα μοντέλα

Vespa – Νέος τιμοκατάλογος 2019

Με όλα τα νέα μοντέλα του 2019, συμπεριλαμβανομένης και της Elettrica

Νέα αγώνων

rally dakar 2019 benavides sunderland 3

"Είστε κλέφτες!" Βαριές κατηγορίες σε K. Benavides & Sunderland από τη διοργάνωση του Dakar

H διοργάνωση αποκαλύπτει τους λόγους πίσω από τις εξοντωτικές ποινές των 2 αναβατών

Rossi – “Eίναι πολύ σημαντικό να φοβάσαι λίγο…”

Δηλώσεις με μεγάλο ενδιαφέρον σε ραδιοφωνικό σταθμό

Pata Yamaha WorldSBK YZF-R1 2019 - Video

Bike Porn... δείτε το βίντεο, αναμείνατε στο site για φωτογραφίες

Rally Dakar 2019: Adrien Van Beveren - Έσπασε ο κινητήρας της Yamaha του!

Ορθάνοιχτο πλέον το πεδίο για ΚΤΜ & Husqvarna

Ο Valentino Rossi στο Dakar 2020!

Ο Nasser Al-Attiyah επιβεβαιώνει τις φήμες

Νέα αγοράς Αναβάτη

motodirect ekptoseis 800

Motodirect Winter Sale

Επιλεγμένα προϊόντα σε τιμές έως -50%

Μπότες τουρισμού IXS Tour Classic-ST

Προσιτή ποιότητα

Χειμερινά γάντια IXS Buran WP

Ό,τι πρέπει για τα κρύα!

Μπουφάν Alpinestars Volcano Drystar

Για οδήγηση παντός καιρού

Κράνος κλειστού τύπου Bell Srt

Ποιοτική πρόταση με υπογραφή

Αδιάβροχο jacket IXS Classic Urban-ST

Μοντέρνο και καθημερινό

Enduro jacket Nordcode Pindos

Μοντέρνα και διακριτική σχεδίαση

Νέο ηλεκτρικό scooter NIU U-Series

Μοντέρνο και έξυπνο

Κράνος CMS GTV Strada

Λύση η προσιτή από την Μοτοδυναμική

Kawasaki Versys winter sales

Διαλέξτε ανάμεσα σε έκπτωση ή δώρα

Κράνος Shark Ridill

Καθημερινός σύντροφος

Αγώνες

Toby Price

Ο Toby Price νικητής του Dakar 2019 - 2ο δικό του, 18ο συνεχόμενο για την ΚΤΜ

ΚΤΜ οι πρώτες 3 μοτοσυκλέτες, ακολουθούμενες από 2 Husqvarna - Top-5 για το KTM Group!

Rally Dakar 2019: 9η μέρα, Pisco - Pisco

Νίκη Michael Metge και Sherco, έπεται η μητέρα των μαχών μεταξύ KTM-Husqvarna

Rally Dakar 2019: 8η μέρα, San Juan de Marcona - Pisco

Εγκατάλειψη Brabec, ηρωικός Price - Η ΚΤΜ δείχνει τα δόντια της

Rally Dakar 2019: 7η μέρα, San Juan de Marcona - San Juan de Marcona

Πρωτιά Sunderland & KTM, Brabec και Honda έτοιμοι για την έκπληξη!