BMW

IMG 4260-web

Τουριστικός πλοηγός


Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Γιάννης Δούκας

Ανέκαθεν η σειρά RT έθετε στα standard όσον αφορά στις τουριστικές δυνατότητες των μοτοσυκλετών, με την τελευταία αερο-ελαιόψυκτη, που ξεκίνησε την παραγωγή της το 2010, να αποτελεί τρανό παράδειγμα προς αντιγραφή. Ακόμη και από την ίδια την BMW.

Από το 1970 που ξεκίνησε να κατασκευάζεται η σειρά RT – Reise Tourer (στα Γερμανικά) / Travel Tourer στα Αγγικά, με τις αερόψυκτες κεφαλές που τιμούσαν την παράδοση της εταιρίας – από το 1923 παρακαλώ (!), έφτασε μέχρι το 1995 για να τοποθετηθούν νέες αεροελαιόψυκτες κεφαλές σε έναν πιο σύγχρονο κινητήρα, χωρητικότητας 1100 κυβικών. Έκτοτε, ακολούθησαν εκδόσεις στα 1100 και 1150 κυβικά, πάντα τετραβάλβιδες, ενίοτε με δύο μπουζί (2004), μέχρι να φτάσει στα 1200 κυβικά και την τελική της μορφή – κοντινή σε αυτήν της δοκιμής, το 2007. Αυτό που έμεινε απαράλλαχτο στο πέρασμα του χρόνου ήταν η διάταξη του κινητήρα, αλλά και το σύστημα Telelever / paralever στις αναρτήσεις, από το 1995 και μετά, όπως και η τοποθέτηση του ABS ως standard.

Ήταν τόσο μπροστά στον τομέα της ασφάλειας αυτή η τουριστική BMW που διατηρώντας τα ίδια δεδομένα, ταξίδεψε στο χρόνο, για να ανανεωθεί – φρεσκαριστεί, με την έλευση του κινητήρα 1200, το 2005. Ελαφρύτερη κατά 20 κιλά, με αυξημένη απόδοση κατά 15% σε σχέση με την 1150 με ρυθμιζόμενη σέλα αλλά και ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση ESA, πέρασε στο μοντέλο 2007 που ήρθε και η μορφή που την συνοδεύει ως και σήμερα, με μικρές αλλαγές. Τότε, εμφανίστηκε και το σύστημα σταθερότητας – ASC – Automatic Stability Control, το οποίο πρόσθεσε πόντους στην ασφάλεια. Έχοντας πλήρη εξοπλισμό πλέον, από σύστημα μέτρησης της πίεσης των ελαστικών, στερεοφωνικό συγκρότημα, αλλά και εξαιρετικές επιδόσεις για την κατηγορία, με απόδοση 110 ίππων και τελική που ξεπερνούσε τα 115 χιλιόμετρα, το RT, συνέχισε να γράφει χιλιόμετρα στο αδηφάγο κοντέρ του.

Λίγο αργότερα, το 2010, ήρθε ο κινητήρας νέος κινητήρας που διέθετε τις κεφαλές του HP2 Sport, με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και σύστημα DOHC – Dual Overhead Camshaft. Σε αντίθεση με το HP2 Sport από το οποίο κληρονόμησε τις κεφαλές, στο RT συναντάμε δύο μπουζί, αντί για ένα, για καλύτερη καύση του μείγματος. Ωστόσο, η συμπίεση παραμένει αναλλοίωτη, στο 12:1, στα ίδια επίπεδα παραμένει και η απόδοση των 110 ίππων, 250 στροφές ψηλότερα – στις 7.750σ.α.λ. με μέγιστο ρυθμό περιστροφής τις 8.500σ.α.λ. αντί για τις 8.000σ.α.λ. Αλλά και η ροπή αυξήθηκε ελαφρώς, από τα 11,75kg στα 12,16kg, στις 6.000σ.α.λ.
Οι εσωτερικές διαστάσεις του κινητήρα παρέμειναν ίδιες, δίνοντας τα ίδια 1170 κυβικά εκατοστά, αλλά οι μπιέλες, ο στρόφαλος, τα έμβολα, σχεδιάστηκαν εκ νέου για να ταιριάξουν με τα νέα χαρακτηριστικά του θαλάμου καύσης. Ταυτόχρονα, οι πεταλούδες του ψεκασμού αύξησαν την διάμετρό τους στα 50 χιλιοστά από 47 χιλιοστά – φανταστείτε μόνο ότι το HP2 Sport έχουν διάμετρο 52 χιλιοστά (και μεγαλύτερη απόδοση φυσικά)!

Ένα ψυγείο λαδιού ανέλαβε να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του κινητήρα σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης, ενώ μεγάλη αλλαγή αποτελεί και η συγκράτηση της κεφαλής με δύο βίδες, αντί για τέσσερις του παλαιότερου μοντέλου.
Το κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων είχε βελτιωθεί ήδη από το 2008, κι έτσι, το μόνο που άλλαξε στο μοντέλο 2010 ήταν τα μεγαλύτερα ρουλεμάν και το μειωμένο κενό μεταξύ των αξόνων των γραναζιών.
Έτσι, ο νέος κινητήρας που τοποθετήθηκε το 2010, ήταν ουσιαστικά ο ίδιος με του HP2 Sport, με τις κατάλληλες αλλαγές φυσικά στην λειτουργία, προκειμένου να εξυπηρετεί τον διαφορετικό σκοπό, το ταξίδι.

Η βελτιωμένη καμπύλη της ροπής σε όλο το φάσμα, είναι αυτή που ευθύνεται κυρίως για την ομαλή οδήγηση, αφού το R 1200 RT δεν χρειάζεται πολλές αλλαγές σχέσεων για να κινηθεί αξιοπρεπώς. Σε γενικές γραμμές, μπορείς να βάλεις ακόμη και την τελευταία σχέση, και να κινείσαι με ταχύτητες από 40 έως και 200χ.α.ω., χωρίς να ασχολείσαι. Ο κινητήρας θα λειτουργεί ξεκούραστα, ήρεμα, ομαλά ακόμη και στις χαμηλότερες στροφές που μπορεί να δουλέψει, και στο άνοιγμα του γκαζιού, η μοτοσυκλέτα θα πεταχτεί μπροστά γρήγορα.
Ο τρόπος με τον οποίο το τουριστικό boxer BMW διανύει τις αποστάσεις είναι απλός: Τουριστικά. Είναι φτιαγμένο για να ταξιδεύει, όχι για να πετάγεται σβέλτα από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτό σημαίνει, πως όσο κινείσαι αργά, απολαμβάνεις την λειτουργία του boxer, έχεις το δεξί γκριπ για σύμμαχο προκειμένου να αισθάνεσαι πως, ό’τι και αν συμβεί, θα ανοίξεις το γκάζι και η μοτοσυκλέτα θα επιταχύνει. Δεν θα χρειαστεί να ψαχτείς με τον λεβιέ ταχυτήτων, αφού ο boxer θα σε “τινάξει” μπροστά. Είναι τέτοια η διάθεση της ροπής, που, όποια σχέση και αν έχεις επιλέξει στο κιβώτιο, θα απολαύσεις την επιτάχυνση, ανεξάρτητα από το φόρτωμα που θα έχει πάνω της η μοτοσυκλέτα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος της RT, αυτό ήθελε να πετύχει η BMW, αυτό κατάφερε.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν συμπαθεί τις μεγάλες ταχύτητες, αφού μετά τα 160χ.α.ω. νιώθεις τους κραδασμούς του κινητήρα. Άλλο αν πλησιάζει τα 220 στο κοντέρ, που και με τέτοια μετωπική επιφάνεια, είναι μία εξαιρετική απόδοση. Σίγουρα δεν θες να ακούς τον κινητήρα να λυσσάει έτσι, και θα προτιμήσεις να κινηθείς με ταχύτητες που τον εκφράζουν καλύτερα, και είναι οι πιο χαλαρές, τουριστικές. Άλλωστε, το Cruise Control που διαθέτει, είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, για να συμβάλλει ακόμη και στην “διεκπεραίωση” των μεγάλων ευθειών που σίγουρα θα συναντήσεις στην διαδρομή σου.

Η άνεση στο ταξίδι είναι κάτι που πάντα απασχολούσε την BMW κι έτσι, η σέλα του RT είναι ρυθμιζόμενη σε δύο διαφορετικά ύψη, από τα 780 στα 800 χιλιοστά, προκειμένου να καλύψει κάθε αναβάτη. Υπάρχει και χαμηλότερη σέλα διαθέσιμη για την περίπτωση που κάποιος επιθυμεί / ή παραγγελία με μικρότερες διαδρομές αναρτήσεων, αλλά ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου RT, με ύψος που ξεπερνά ελαφρώς το 1.90, δεν έχει τέτοια ανάγκη. Έχει άλλωστε το fering που είναι σχεδιασμένο εκ νέου χωρίς σημαντικές αλλαγές όμως στην εμφάνιση να τον προστατεύει. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά αφορά στην ζελατίνα του fering, η οποία είναι διαφορετική από του παλαιότερου μοντέλου, για μέγιστη προστασία του αναβάτη. Ρυθμίζει ηλεκτρικά το ύψος της με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ η διαφορά από την κάτω έως την τέρμα πάνω θέση της, φτάνει στα 14 εκατοστά, ώστε κάθε ύψους αναβάτης να καλύπτεται πλήρως. Και το καταφέρνει καλά, αφού σηκώνεις την ζελατίνα στην άνω θέση και νιώθεις ένα τείχος να σε προστατεύει από τον αέρα και βλέπεις κιόλας τις βάσεις της ζελατίνας να τα βάζουν με τα στοιχεία της φύσης για να σε κρατήσουν ξεκούραστο και στεγνό στην περίπτωση βροχής.

Ακόμη και με κράνος τύπου Jet, μπορείς να οδηγάς ξεκούραστα απολαμβάνοντας την μουσική σου, κρυμμένος πίσω από την ψηλή ζελατίνα, ενώ όταν θα μπεις στην πόλη, η χαμηλή θέση της ζελατίνας θα σε αφήσει να δεις άνετα το δρόμο. Το μπροστινό φωτιστικό σώμα, περιλαμβάνει πλέον δύο λάμπες H7 για την μικρή σκάλα φώτων και μία κεντρική ξεχωριστή λάμπα για τα μεγάλα φώτα, κι έτσι, ακόμη και η βραδινή οδήγηση, δεν θα σε προβληματίσει καθόλου
Ωστόσο, ο αναβάτης κάθεται άνετα πάνω στο RT, με τα γόνατα να παραμένουν ξεκούραστα, αλλά και το τιμόνι να βρίσκεται σε ιδανική απόσταση. Έτσι, η μεγάλη μοτοσυκλέτα καταφέρνει να ελίσσεται άνετα για τον κυβισμό και τον όγκο της, ακόμη και ανάμεσα σε αυτοκίνητα ή σε επιτόπου στροφές, μιας και το μεγάλο κόψιμο τιμονιού, είναι ένα τεράστιο ατού.

Το ζύγισμα της R 1200 RT είναι αυτό στο οποίο οφείλει όλη την ευχρηστία της. Η ελαφριά αίσθηση που έχει, “τροφοδοτείται” από τον boxer κινητήρα που συγκεντρώνει το βάρος χαμηλά, κι έτσι, η οδήγηση γίνεται παιχνίδι. Οι αναρτήσεις, Telelever και Paralever, διατηρούν σταθερά οριζόντια την μοτοσυκλέτα στις επιταχύνσεις, αλλά και στις επιβραδύνσεις, κι έτσι, ο αναβάτης δεν νιώθει μετατόπιση του βάρους. Οι αναρτήσεις παραμένουν ίδιες σε χαρακτηριστικά απόδοσης και διαδρομής, αλλά το RT έως και το 2013, διαθέτει το – έξτρα – ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο σύστημα, ESA II. Εκτός από τις αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς, στην ESA II, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει και προφόρτιση των ελατηρίων των αναρτήσεων ανάλογα με το βάρος των επιβαινόντων / αποσκευών. Έτσι, άσχετα με το αν βρίσκεται μόνο ο επιβάτης στη σέλα, ή ο επιβάτης με συνεπιβάτη, και / ή χωρίς, βαλίτσες, τα ελατήρια των αναρτήσεων προφορτίζονται ανάλογα. Το αποτέλεσμα, μας δίνει εννέα διαφορετικές ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με αυτές των αποσβέσεων, σε Sport, Normal, Comfort.

Ό'τι διάθεση και να έχεις, πατάς το μαγικό κουμπί, οι αναρτήσεις ρυθμίζονται και απολαμβάνεις την βόλτα σου ξεκούραστα, ή ενισχύεις την τουριστική πλευρά, ή την Sport που μπορεί να σε ενδιαφέρει. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι εμφανίζονται στα βελτιωμένα όργανα, τα οποία διαθέτουν νέα φιμέ ζελατίνα, και περιλαμβάνουν και τις ενδείξεις της ηλεκτρονικής ανάρτησης ESA II.
Αλλά ο αναβάτης, έχει στην διάθεσή του και έναν διακόπτη με πολλές επιλογές στην αριστερή πλευρά του τιμονιού, με μία χρηστική “ροδέλα” από την οποία θα ταξιδέψει στο menu του GPS, ενώ θα συναντήσει και τα κουμπιά του cruise control - τα κουμπιά των θερμαινόμενων γκριπ και της θερμαινόμενης σέλας για επιβάτη βρίσκονται δεξιά - του συνεπιβάτη η ρύθμιση για την θερμαινόμενη σέλα βρίσκεται στο πίσω κάθισμα.

Η BMW στο τελευταίο αερο-ελαιόψυκτο RT, φρόντισε να προσφέρει το μέγιστο αναφορικά με την “καλοπέραση” των επιβαινόντων. Οι πολυτέλειες συνεχίζονται με τα κουμπιά του νέου ηχητικού συστήματος να βρίσκονται στο αριστερό άνω τμήμα εσωτερικά του fering, το οποίο δέχεται Ipod, mp3 ή ακόμη και USB, ενώ δεν υπάρχει πλέον το CD που συναντήσαμε στο παλαιότερο μοντέλο. Οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να φιλοξενηθούν σε ειδικό ντουλαπάκι που βρίσκεται στο ίδιο μέρος, ενώ μπορεί να δεχθεί άλλη μία πρίζα φόρτισης, στο πίσω τμήμα της μοτοσυκλέτας. Η συγκεκριμένη, της δοκιμής, ήταν το μοντέλο με όλα τα αξεσουάρ της BMW, τις πλαϊνές βαλίτσες, και μία έξτρα topcase προκειμένου να εξυπηρετεί τον τουριστικό σκοπό για τον οποίο αγοράστηκε.

Τα extra αξεσουάρ της Touratech, προβολάκια, αλλά και η εξάτμιση της Akrapovic τοποθετήθηκαν από τον ιδιοκτήτη για προσωπικούς λόγους, ενώ όλα τα υπόλοιπα αφορούν σε standard αξεσουάρ της συγκεκριμένης έκδοσης – όπως άλλωστε και το σύστημα ASC – Automatic Stability Control, που περιορίζει τη ολίσθηση του πίσω τροχού, για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, το R 1200RT που βγήκε από το 2010 έως και το 2013 αντιγράφτηκε από άλλες εταιρίες τουρισμού, τόσο σε χαρακτηριστικά εξοπλισμού, όσο και εμφάνισης, αλλά ακόμη και από την ίδια την BMW, που ταίριαξε στο μεγαλύτερο K 1600 GT πολλά στοιχεία από αυτό. Και το μόνο που μένει πλέον, είναι να οδηγήσουμε την αναβαθμισμένη έκδοση για το 2014, με τον νέο υγρόψυκτο κινητήρα, με νέο πλαίσιο, αναρτήσεις και παρόμοια όμως περιφερειακά.

IMG_4510-web.JPGIMG_4365-web.JPGIMG_4474-web.JPGIMG_4529-web.JPGIMG_4291-web.JPGIMG_4523-web.JPGIMG_4252-web.JPGIMG_4246-web.JPGIMG_4362-web.JPGIMG_4231-web.JPGIMG_4276-web.JPGIMG_4164-web.JPGIMG_4342-web.JPGIMG_4260-web.JPGIMG_4554-web.JPG

IMG_4446-web.JPGIMG_4461-web.JPGIMG_4390-web.JPGIMG_4391-web.JPGIMG_4438-web.JPGIMG_4389-web.JPGIMG_4394-web.JPGIMG_4386-web.JPGIMG_4436-web.JPGIMG_4395-web.JPGIMG_4383-web.JPGIMG_4443-web.JPGIMG_4387-web.JPGIMG_4384-web.JPG

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Δούκα για την παραχώρηση της προσωπικής του μοτοσυκλέτας για τις ανάγκες της δοκιμής

Νέα κόσμου

Meteo & Αnytime – Δείτε τον καιρό στο οδικό δίκτυο της χώρας

Μια νέα υπηρεσία για τα καιρικά φαινόμενα που θα συναντήσετε καθ’ οδόν

Volvo – Αυτόματη ακινητοποίηση σε περίπτωση απερίσκεπτης οδήγησης!

Ένα σύστημα ασφαλείας για τις ευπαθείς ομάδες

Jason Momoa: Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Harley-Davidson - Video

O Kal Drogo / Aquaman έχει μεγάλη τρέλα με τις μοτοσυκλέτες και φαίνεται

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

IPONE προϊόντα περιποίησης μοτό στη Moto Petsas

Κιτ ομορφιάς για την καλή σου

Benelli TRK251: Ήρθε στην Ελλάδα, μάθαμε την τιμή του

Και ακούμε για πρώτη φορά τον ήχο του

Ducati Multistrada 950 - Για 2 ημέρες ακόμη με έκπτωση 1.700€!

Ισχύει μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2019

Λιπαντικό κινητήρα Ipone Red Bull Stroke 4 Racing

100% Συνθετικό για αγωνιστική χρήση

Καθαριστικό μοτοσυκλέτας Ipone Moto Wash

Κατάλληλο για όλες τις επιφάνειες

Bridgestone Battlax AdventureCross Scrambler AX41S

Με έκπτωση έως 25% στην Wheelcity

Νέα αγώνων

gasgas endurogp 800

H GasGas παρουσιάζει την ομάδα της για το EnduroGP

Με τρεις έμπειρους αναβάτες στη μάχη του τίτλου

BMW Motorrad Race Trophy: Αγωνίζεσαι με BMW και επιβραβεύεσαι

Το πρόγραμμα τρέχει για 6η συνεχή χρονιά

H FIM ανακοινώνει ηλεκτρικό Παγκόσμιο Κύπελλο Enduro

Νέος θεσμός, ξεκινά από το καλοκαίρι του 2019

TEST - Vespa Elettrica 2019

Η νέα τάση της μόδας είναι... υψηλή

Νέα αγοράς Αναβάτη

hebo winter climate gantia

Γάντια Hebo Winter Climate

Softshell και παντός καιρού

Δερμάτινα μποτάκια Forma Swift Dry

Casual για κάθε μέρα

Ηλεκτρικό scooter NIU M+ σε προσιτή τιμή

Από την ελληνική αντιπροσωπεία MUVUS

Ελαφριά γάντια Fovos Neoprene

Ελαφριά γάντια για τα δύσκολα

Κάλτσες off road Forma FORX430

Ποιότητα και εκτός δρόμου

Νέο κράνος Caberg Drift Evo

Ανασχεδιασμένο και καλύτερο

KTM παιδικό Neck Brace GPX Carbon, σε προσφορά

Προστασία με υπογραφή

Μπουφάν Nordcode Metropolis II

Σε casual στιλ για την καθημερινότητά σας

Αδιάβροχο σετ Nordcap σε προσιτή τιμή

Στο κατάστημα της Wheelcity

Κράνος κλειστού τύπου Pilot Snake

Με εντυπωσιακά γραφικά

Μοναδικές παροχές για service Piaggio και Vespa στο Moto Petsas

Εγγυημένη φροντίδα, δίκυκλο αντικατάστασης και πολλά άλλα

Χειμερινά γάντια μοτοσυκλέτας στην Wheelcity

Ποικιλία για κάθε πορτοφόλι

Αγώνες

mx1 touratzidis

Π.Π. ΜΧ 2019, 2ος αγώνας, Άργος

Θρίαμβος Yamaha με Τουρατζίδη και Ανδρέου

AMA SX 2019, 11ος αγώνας, Indianapolis (ΗΠΑ)

Γέμισε το βάθρο ΚΤΜ, αμφίρροπη η μάχη του τίτλου

WorldSBK 2019, 2ος αγώνας, Buriram (Ταϊλάνδη)

Ο Rea βρήκε τον δάσκαλό του και αυτός λέγεται Bautista

Έντονος συναγωνισμός με τα νέα ελαστικά της Michelin στον αγώνα του Κατάρ

Ο εναρκτήριος αγώνας MotoGP 2019 όπως τον έζησε η Michelin