Yamaha

yamaha yzf-r3 5-web

Γεννημένος νικητής

 

Του Thierry Sarasyn, www.motornieuws.be

Εν έτη 2015, το να οδηγάς μοτοσυκλέτα είναι και πάλι διασκεδαστικό. Για την ακρίβεια, έγινε πιο διασκεδαστικό απ’ ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό. Από τις φοβερές superbike με τα διακόσια άλογα και τα πολύπλοκα προγράμματα, στις retro αισθητικής, ελαφριές sport μοτοσυκλέτες, η πληθώρα μοτοσυκλετών με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους, έχει διευρυνθεί πολύ. Με το νέο R3 όμως, η Yamaha τις συγκεντρώνει όλες κάτω από την ίδια σκέπη και προσφέρει απόλαυση σε όλο της το μεγαλείο.


Η νέα Yamaha YZF-R3 θα λέγαμε ότι είναι μια βασική sport μοτοσυκλέτα δρόμου. Όμως αντίστοιχα, οι KTM και Kawasaki με το RC 390 και το Ninja 300 διαθέτουν και naked έκδοση, η Yamaha όχι. Η Yamaha όμως πάει ένα βήμα πιο πέρα, καθώς σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες, δεν στοχεύει στο κοινό που είναι κάτοχοι αδείας Α2 αποκλειστικά. Κάθε άλλο, τους θεωρεί μέρος μόνο του ευρύτερου κοινού στο οποίο επιδιώκει. Για να το καταφέρει αυτό όμως, το R3 θα πρέπει να διαθέτει αρκετά στοιχεία "ωριμότητας" προκειμένου να αποσπάσει μερίδα καταναλωτικού κοινού που σκοπεύει να αγοράσει μια ελαφριά sport μοτοσυκλέτα. Ή εκείνους που επιθυμούν μια κλασική μοτοσυκλέτα της κατηγορίας των 600cc αλλά δεν διαθέτουν το ανάλογο αντίτιμο για να την αποκτήσουν. Εκτός λοιπόν από τον δικύλινδρο κινητήρα, η μοτοσυκλέτα αυτή θα πρέπει να διαθέτει και αρκετά στοιχεία άνεσης. Και για το εξακριβώσουμε, βρεθήκαμε στην Tarragona της Ισπανίας προκειμένου να οδηγήσουμε το νέο μοντέλο της Yamaha και να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι αν τα παραπάνω είναι πραγματικότητα.

Το R3 είναι εντελώς ανανεωμένο, και αυτό αφορά και στον νέο παράλληλο δικύλινδρο κινητήρα των 321 κυβικών εκατοστών, ο οποίος έχει. 25 κυβικά περισσότερα από το Kawasaki Ninja, και πέντε επιπλέον άλογα, στα 42, αλλά και 30Νm ροπής. Με τα νούμερα αυτά καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια αρκετά ώριμη sport μοτοσυκλέτα. Όχι εκείνη με την οποία θα πας σε trackday ενδεχομένως, αλλά εκείνη που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο στην καθημερινότητα με τον σπορ χαρακτήρα της. Εξωτερικά είναι πανέμορφη, έχοντας πάρει τα γονίδια της οικογένειας R φυσικά, με τις τροποποιήσεις που είναι απαραίτητες για μια μοτοσυκλέτα της κατηγορίας της. Το ταμπλό είναι ευκρινές και άρτιο λειτουργικά, όμως απλό σχεδιαστικά. Μπροστά διαθέτει μονό δίσκο και ρυθμιζόμενο τηλεσκοπικό πιρούνι ενώ το αμορτισέρ διαθέτει προφόρτιση ελατηρίου, ενώ οι μανέτες φρένου και συμπλέκτη αλλά και το ποδόφρενο, δεν ρυθμίζονται.


Όταν βρίσκεσαι πάνω στη μοτοσυκλέτα, τίποτα δεν σε ενοχλεί. Αντιθέτως, η οδήγηση του νέου R3 είναι σαν να συναντάς έναν καλό φίλο μετά από καιρό. Όλα είναι εκεί που θα περίμενες να είναι, δεν υπάρχουν μυστικά και εκπλήξεις. Εκτός από τον κινητήρα του, που είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Το R3 δείχνει να είναι λιγότερο υψηλόστροφο από το Kawasaki Ninja για παράδειγμα, κι ας είναι δυνατότερο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η ροπή έχει μεγαλύτερο εύρος. Κάτω από τις 5.000 στροφές δεν συμβαίνουν και πολλά, από το σημείο αυτό και πέρα όμως, τα πράγματα αποκτούν άλλο ενδιαφέρον. Όχι ότι τρελαθήκαμε στις σούζες από στροφή σε στροφή, αλλά κάναμε καλές προσπεράσεις.

Τόσο καλές μάλιστα, που νομίζουμε πως με κάποια άλλη supersport μοτοσυκλέτα δεν θα πηγαίναμε γρηγορότερα. Σπανίως χρησιμοποιήθηκε ο συμπλέκτης, κατά κύριο λόγο ο κινητήρας έκανε τη δουλειά και βασιζόμασταν στο άνοιγμα του γκαζιού και μόνο. Η θέση οδήγησης είναι αρκετά ψηλή, ψηλότερη από ό,τι θα περίμενες (ύψος αναβάτη 1,87μ) και με ευρεία γωνία στο τιμόνι. Η σέλα είναι άνετη και φαρδιά και η προστασία από τον αέρα επαρκής. Οδηγώντας το νέο R3 στους επαρχιακούς δρόμους της Ισπανίας, μπήκαμε στον πειρασμό να βγούμε στην Εθνική, να δούμε πώς συμπεριφέρεται σαν sport tourer. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να κάνουμε αρκετά χιλιόμετρα, μπορέσαμε όμως να διαπιστώσουμε ότι ο κόφτης μπαίνει με 6η ταχύτητα στα 177 χ.α.ω., αρκετά ώστε να σε κάνουν να χαμογελάσεις πίσω από το κράνος σου.


Το χαμόγελο αυτό θα παραμείνει στο πρόσωπό σου αν οδηγήσεις το R3 σε πίστα, τουλάχιστον σε μια αντίστοιχη της πίστας της Calafat, όπου έγινε η παρουσίαση. Η εν λόγω πίστα είναι ιδανική για το Yamaha R3, καθώς διαθέτει αρκετές στροφές. Στην πίστα δεν αλλάξαμε τα ελαστικά, οδηγήσαμε με τα ίδια Michelin Pilot που είχαμε και κατά την οδήγηση στο δρόμο. Το μόνο που άλλαξε ήταν ότι η Yamaha μας αφαίρεσε τα υποπόδια προκειμένου να έχει η μοτοσυκλέτα μεγαλύτερη απόσταση από την άσφαλτο. Για να οδηγήσεις γρήγορα, είναι απαραίτητη η απόσταση των μαρσπιέ από το έδαφος, κάτι το οποίο μας άλλαξε η Yamaha για τις ανάγκες της παρουσίασης. Έτσι, το σώμα μετακινείται πιο άνετα πίσω, και το σκύψιμο πάνω στη σέλα είναι άνετο και έχεις χώρο να μετατοπιστείς από στροφή σε στροφή.

Στην πίστα, εκεί όπου σπάνια θα πέσεις κάτω από τις 6.000 σ.α.λ., το R3 δείχνει ότι έχει αρκετή δύναμη. Όχι τόση ώστε να αφήσει ροδιές στην άσφαλτο, αλλά αρκετή ώστε να το οδηγάς άνετα, χωρίς να χρειάζεται να πιάνεις τον συμπλέκτη σε κάθε στροφή. Ούτε καν στην αργή φουρκέτα του Calafat. Η βασική πρόκληση είναι να διατηρήσεις την ταχύτητα σου και να μην φρενάρεις απότομα, ανοιγοκλείνοντας το γκάζι. Η ομαλή οδήγηση είναι το “κλειδί” της επιτυχίας για το νέο Yamaha R3. Και για όσους δεν συμβιβάζονται, προτείνουμε την αλλαγή των ελαστικών, με ένα ζευγάρι που να δίνει μεγαλύτερη πρόσφυση από τα Michelin. Αν και, σημειωτέων, ακόμη και με αυτά τα ελαστικά μια χαρά τα πήγαμε στην πίστα, προς τιμήν και της Michelin και της Yamaha.


Είναι αλήθεια ότι κατά την οδήγηση, ξεχνιόμασταν και συγκρίναμε το R3 με το R6, κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται, αλλά γινόταν μιας και τα πήγαινε αρκετά καλά η νέα μικρή supersport μοτοσυκλέτα. Το R6 είναι μια μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη για μεγάλες επιδόσεις, όπως είναι η κατάκτηση ενός παγκόσμιου τίτλου. Για τον λόγο αυτό ό,τι διαθέτει είναι κορυφαίο και η ιπποδύναμη, έχει τεράστια διαφορά. Από την άλλη μεριά, το R3 έχει άλλο στόχο: Είναι η τέλεια μοτοσυκλέτα για κάποιον που δεν έχει βλέψεις να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά να γίνει πρωταθλητής της γειτονιάς και των περιχώρων. Ό,τι διαθέτει το R3 είναι επαρκές, τίποτα υπερβολικό, ούτε στη δύναμη, ούτε στο φρενάρισμα, ούτε στις αναρτήσεις.

Αρκεί να παραδεχτείς ότι ναι, δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο. Και με τιμή κάτω από τα 6.000 ευρώ – λιγότερα από τα μισά του R6 δηλαδή – τότε καμία σύγκριση με το R6 δεν ευσταθεί. Η οδήγηση του R3 είναι ξέγνοιαστη και δεν απαιτεί προσπάθεια από την πλευρά του αναβάτη. Για τα 300 κυβικά της, η Yamaha δεν έχει κάνει κανένα λάθος πάνω της. Έτσι, εσύ μπορείς να επικεντρωθείς μόνο στην οδήγηση και στην απόλαυσή της. Πολλές φορές, η απουσία αρνητικών είναι το θετικό της υπόθεσης, και αυτό είναι το ατού της Yamaha στο R3. Αν αξιολογήσεις το νέο Yamaha R3 αποκλειστικά σε σχέση με την τιμή του, τότε βλέπεις ότι πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα κορυφαία για την κατηγορία της, η οποία κάνει όλα όσα της ζητήσεις, τόσο στην πίστα όσο και στο δρόμο, με σπορ χαρακτήρα αλλά και μεγάλη άνεση.

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο YZF-R3
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή 5.750euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος εν σειρά, τετράχρονος, υγρόψυκτος, DOHC, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 321
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 68 x 44.1
Συμπίεση (:1) 11.2
Τροφοδοσία Fuel injection
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 2.4
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα
Σχέσεις 6 ταχύτητες
Τελική σχέση Δ.Α.
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό τύπου "diamond"
Μήκος (mm) 2090
Πλάτος (mm) 720
Ύψος  (mm) 1.135
Μεταξόνιο (mm) 1.380
Γωνία κάστερ (°) 25
Ίχνος  (mm) 95
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση εδάφους  (mm) 160
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 14
Βάρος (kg) 169 (πλήρες υγρών)
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41mm - διαδρομή 130mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με μοχλικό Monocross - διαδρομή 125mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 110/70-17"
Πίσω 140/70-17"
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 298mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm, δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp /σ.α.λ.) 42 / 10.750
Μέγιστη ροπή (kgm / 9.000) 3 / 9.000

 

yamaha_yzf-r3_25-web.jpgyamaha_yzf-r3_23-web.jpgyamaha_yzf-r3_32-web.jpgyamaha_yzf-r3_27-web.jpgyamaha_yzf-r3_31-web.jpgyamaha_yzf-r3_24-web.jpgyamaha_yzf-r3_28-web.jpgyamaha_yzf-r3_29-web.jpgyamaha_yzf-r3_30-web.jpg

 

Νέοι φόροι της Ε.Ε. σε αμερικάνικα εξαρτήματα μοτοσυκλέτας

Ένας ακόμα εμπορικός πόλεμος Ε.Ε. - Η.Π.Α στα σκαριά

Ταξινομήσεις τριμήνου 2019 - Top-15 Παπιών

Δείτε τις επιδόσεις ΟΛΩΝ των παπιών της αγοράς

Νέα κόσμου

Husqvarna Concept E go 1 800

Η Husqvarna εξετάζει τη δημιουργία ηλεκτρικού σκούτερ

Δε θα είναι η πρώτη της απόπειρα, ούτε για ηλεκτρικό, ούτε για σκούτερ

Honda – Ενσωμάτωση πίσω κάμερας σε κράνος

Συλλογή δεδομένων για εφαρμογές που αφορούν την ασφάλεια

Έκθεση Μοτοσυκλέτας για τη στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες

Σπουδαία πρωτοβουλία που αξίζει να υποστηρίξουμε όλοι

To Women Riders World Relay έρχεται στην Ελλάδα - Δηλώστε συμμετοχή

Γίνε μέρος της παγκόσμιας σκυταλοδρομίας για τη γυναίκα και τη μοτοσυκλέτα

Ducati World - Το νέο θεματικό πάρκο ανοίγει στις 18 Απριλίου 2019

35.000 τετραγωνικά μέτρα αφιερωμένα στην ιταλική φίρμα

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

ohlins du 726

Öhlins - Νέα σειρά αμορτισέρ για Ducati X-Diavel

Η αρχή της βελτίωσης, σε δύο τύπους αμορτισέρ

Michelin Cup Evo & Power Slick Evo με έκπτωση έως 42%

Σημαντική προσφορά από την Wheelcity

Σετ περιποίησης αλυσίδας Ipone

Διατηρήστε τη σαν καινούρια

Νέο συνθετικό λιπαντικό IPONE R4000 RS, από τη Moto Petsas

Κορυφαία απόδοση και προστασία

Η πιο ισχυρή Vespa με την πιο δυνατή προσφορά

Μέχρι 30/6, όλη η γκάμα Vespa GTS 300 HPE με όφελος έως 410 ευρώ

KTM 250 EXC TPI MY19 - Σε δελεαστική προσφορά!

Για περιορισμένο αριθμό μοτοσυκλετών

Νέα αγώνων

ktm fan package 2019 3

KTM Fan Packages 2019 - Η απόλυτη «πορτοκαλί» MotoGP εμπειρία

Εντυπωσιακά πακέτα παρακολούθησης 11 αγώνων του 2019

Π.Π. ΜΧ - Βαριά τιμωρία για τον Νίκου Λυρίου

Ελέγχεται και ο "αντίδικος" Γιάννης Τουρατζίδης

Hellas Rally 2019 - Το επίσημο Trailer - Video

Στο Καρπενήσι, στις 18-26 Μαίου

Π.Π. ΜΧ 2019 - Άσχημο επεισόδιο με Κουζή & τιμωρία του από την ΑΜΟΤΟΕ

Βαριές κουβέντες και τσακωμοί που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

Νέα αγοράς Αναβάτη

muc off snow foam cleaner motomarket

Καθαριστικός αφρός Muc Off Snow Foam 1Lt

Ουδέτρερο ph & πλούσιο άρωμα μούρου!

Μποτάκι Forma Swift Dry δέρμα

Αδιάβροχο και μοδάτο

Σετ περιποίησης κράνους Ipone

Ολοκληρωμένη φροντίδα εντός και εκτός

Κράνος Bell Qualifier Integrity

Εντυπωσιακό και ιδιαίτερα προσιτό

Μπουφάν Nordcode Square

Ελαφρύ και απαραίτητο

Κράνος κλειστού τύπου Caberg Drift Evo Integra

Σπορ κράνος για τους απαιτητικούς

KTM - Συλλογή PowerWear Offroad 2020

Ντυθείτε πορτοκαλί απ’ την κορυφή ως τα νύχια - και μετά λασπωθείτε

Δερμάτινα μποτάκια Forma Swift Dry

Casual για κάθε μέρα

Στο Paddock 512 για αγορά & test ride Bajaj μοτοσυκλετών

Όλα τα μοντέλα της Bajaj άμεσα διαθέσιμα

Νέο κράνος Caberg Drift Evo

Ανασχεδιασμένο και καλύτερο

Χαλάκι Öhlins Racing

Για τους αγώνες, το συνεργείο, το κατάστημα

Γνήσια ανταλλακτικά Husqvarna & Husaberg στo Paddock 512

Η μόνη κάθετη μονάδα Husqvarna στην Αθήνα

Αγώνες

450 tomac win

AMA SX 2019, 15ος αγώνας, Denver (Η.Π.Α.)

Η Kawasaki τα σκούπισε όλα. Ξανά.

WorldSBK 2019, 4ος αγώνας, Assen (Ολλανδία)

Όριο στροφών ε; Σκασίλα μου!

MotoGP 2019, 3ος αγώνας, Circuit of the Americas (Η.Π.Α.)

Ο Rins έσπασε το ρόδι κερδίζοντας τον Rossi!