Vespa

test vespa primavera 150s 10

Peperoncino!*

*(μτφ. από ιταλικά: κόκκινη, καυτερή πιπεριά)

Του Κώστα Γαμβρούλη 
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος 

Η Vespa Primavera 150 S, μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε αδιάφορη αστική διαδρομή σε μια “πικάντικη”  οδηγική εμπειρία! ‘Εχει  θρυλικό όνομα, κλασσική σχεδίαση που αποτελεί σημείο αναφοράς και αποτελεί ένα από τα πιο γρήγορα οχήματα για κίνηση στην πόλη, παρά τα “μόλις” 150 κ.εκ. της. Άλλωστε οι πιο καυτερές πιπεριές, είναι οι μικρού μεγέθους!

Primavera στα ιταλικά σημαίνει άνοιξη και αυτό ακριβώς, μεταφορικά τουλάχιστον, πέτυχε η παρουσίαση της πρώτης Vespa με το συγκεκριμένο όνομα, το 1967. Μικρή σε κυβισμό και σε μέγεθος, ευέλικτη, σπιρτόζικη, οικονομική, επέφερε μια “άνθηση” πωλήσεις, όντας ένα από τα πλέον πετυχημένα εμπορικά μοντέλα της οικογενείας. Παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι και το 1982, έχοντας συνδέσει το όνομα της με τη νεανική έκφραση του ιστορικού αυτού οχήματος των δύο τροχών, αποτελώντας σταθερά την επιλογή νέων αναβατών. Αν οι πρώτες Vespa συνδυάστηκαν με την εργατική και μικροαστική τάξη της Ιταλίας, τον νεορεαλισμό στον κινηματογράφο και την “dolce vita” ευδαιμονία της δεκαετίας του 50, η Primavera συνδυάστηκε με τους φοιτητές και τα κινήματα τους, καθώς και με τα μοντέρνα pop και rock ρεύματα της εποχής εκείνης.
Στις μέρες μας η Vespa, ως ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα δίτροχα μοντέλα, αποτελεί, για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω, έναν ζωντανό θρύλο. Είναι απόλυτα λογικό και επόμενο λοιπόν, το ότι η Piaggio, έχει φροντίσει ώστε να αξιοποιήσει αυτή την κατάσταση στο έπακρο, παρουσιάζοντας πληθώρα μοντέλων και εκδόσεων. Η επαναφορά της Primavera, σχεδόν 50 χρόνια μετά από την πρώτη παρουσίαση της, αποτελεί μια κίνηση που εντάσσεται μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Δεν στερείτε όμως σε καμία περίπτωση ουσίας, αφού η ευελιξία εντός πόλης, εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα θέμα επίκαιρό.

test vespa primavera 150s statika 1

Οι σύγχρονες Primavera λοιπόν, είναι εξίσου μαζεμένες διαστασιακά όπως και στο παρελθόν και φιλοδοξούν, σε πρακτικό επίπεδο, να αποτελέσουν άξιες διαδόχους των προκατόχων τους. Φυσικά, όντας προσαρμοσμένες στην σύγχρονη εποχή. Σημείο που ξεχώρισε στην πρώτη επαφή; Το υπέροχο ματ κόκκινο χρώμα, που μαζί με την απόδοση του μοντέλου, ενέπνευσαν τον τίτλο της δοκιμής.
Τι να σχολιάσει κανείς για την σχεδίαση της Vespa;  Μιλάμε για σχήμα διαχρονικό, το οποίο η Piaggio έχει με τέχνη και σεβασμό μεταφέρει στο σήμερα, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση άρρηκτους δεσμούς με το παρελθόν. Εδώ δεν έχει χώρο για υποκειμενική κρίση, κάθε Vespa είναι όμορφη. Τελεία και παύλα.  Η Primavera 150 S, φέρει τις γραμμές και τις καμπύλες αυτές, έχει και ορισμένα κλασσικά στοιχεία στρατηγικά τοποθετημένα πάνω της και το μόνο που ξενίζει -τουλάχιστον αρχικά- είναι ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων, μια έγχρωμη TFT οθόνη 4,2 ιντσών.  Βέβαια το ασημί “σιρίτι” που την περιβάλλει καθώς και το στρογγυλεμένο, χωρίς αιχμές σχήμα της, καταφέρνουν να εντάξουν αυτή την “σύγχρονη πινελιά” εντός του γενικότερου νοσταλγικού σχεδιαστικού συνόλου.

test vespa primavera 150s statika 14

Σε πρακτικό επίπεδο η οθόνη είναι ευανάγνωστη, προσφέρει ικανοποιητικό για την κατηγορία βαθμό πληροφοριών, με σημαντικότερη ένδειξη αυτή της στάθμης βενζίνης, ενώ μέσω του συστήματος VMP (Vespa Multimedia Platform), υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με smartphone. Ο αναβάτης αποκτά έτσι πρόσβαση σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με το όχημα, ενώ μπορεί, μέσω των χειριστηρίων στο τιμόνι να διαχειρίζεται τηλεφωνικές κλήσεις και αρχεία μουσικής προς ακρόαση (σε wireless ακουστικά φυσικά). Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική, με μοναδικό σημείο που εξαιρείται αυτής της γενικής εντύπωσης, να είναι οι διακόπτες.

test vespa primavera 150s statika 13

Είναι σε κάθε περίπτωση λειτουργικοί και κάνουν μια χαρά την δουλειά τους, ωστόσο δείχνουν φθηνοί και σε συνδυασμό με το πλαστική τους νίκελ βάση τους, αποτελούν ένα αταίριαστο στοιχείο πάνω στην Primavera.
Το μοντέλο διατηρεί κάποια από τα κλασικά δομικά χαρακτηριστικά της Vespa. Μπροστινή ανάρτηση με μονό, αιωρούμενο βραχίονα, μονοκόκ στρατζαριστό πλαίσιο και “μονόμπρατση” μετάδοση στο πίσω αριστερό μέρος. Όχι, ρεζέρβα λάστιχο δεν έχει δεξιά, είναι άλλες οι σύγχρονες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και αυτές απαιτούν μια διαφορετική χωροταξία. Ο χώρος κάτω από την σέλα είναι –δεδομένου του μεγέθους του scooter- μεγάλος και μπορεί να φιλοξενήσει ένα full face κράνος αλλά αν μιλάμε για XL+ μέγεθος και με εξέχοντες αεραγωγούς, ίσως τα πράγματα να δυσκολέψουν λίγο.

test vespa primavera 150s statika 15

Μικρός αποθηκευτικός χώρος αποκαλύπτεται και στο ντουλαπάκι της ποδιάς (με κλείδωμα), ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει έγγραφα και μικροαντικείμενα, ενώ παρέχει και θύρα φόρτισης USB.  Οι τροχοί, έχουν μεγαλώσει κατά μια ίντσα σε διάμετρο και έχουν φτάσει τις 12”, σε σύγκριση με τους 11” που αποτελούσαν την “standard” διάσταση στις Vespa, ενώ φέρουν ελαστικά διαστάσεων 110/70-12” και 120/70-12”μπροστά και πίσω αντιστοίχως.

test vespa primavera 150s statika 6

Σε ότι αφορά στα φρένα, αυτά αποτελούνται από δισκόφρενο διαμέτρου 200 χλστ. μπροστά, το οποίο ελέγχεται από μονοκάναλο ABS, και από ταμπούρο με τύμπανο 140 χλστ. πίσω.

Η κινητήρια μονάδα της Primavera 150 S, είναι ένα μονοκύλινδρο μοτέρ χωρητικότητας  154,8 κ.εκ. της σειράς “i-Get” της Piaggio. Tα μηχανικά σύνολα αυτά, δημιουργήθηκαν με σκοπό να στελεχώσουν τα αμιγώς αστικά οχήματα της εταιρείας. Οικονομικά, ελαφριά και αξιόπιστα, χαρακτηρίζονται, στις εκδόσεις 125 και 150 κ.εκ., από τις τρεις βαλβίδες που ελέγχονται από έναν εκκεντροφόρο στην κεφαλή και φυσικά, από τον ψεκασμό στην τροφοδοσία.

test vespa primavera 150s statika 3

Είναι αερόψυκτα, προκειμένου να απλοποιηθεί η λειτουργία τους, να μειωθεί το βάρος και να υπάρχουν μικρότερες απαιτήσεις στην συντήρηση, με τον αέρα  να οδηγείται στην κεφαλή και σε καίρια σημεία , μέσω φτερωτής και καναλιών, όπου χρειάζεται ψύξη. Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί από τους μηχανικούς, ώστε ο παραγόμενος ήχος από το μοτέρ να είναι χαμηλός και η απόδοση να είναι ομαλή και γεμάτη σε όλο το φάσμα των στροφών. Οι τιμές ισχύος που ανακοινώνει η Piaggio για την Primavera 150 S, είναι 12,8 ίπποι στις 7.750 σ.α.λ. και 1,3 kg-m ροπής στις 6.500 σ.α.λ.
Η προοπτική του να οδηγήσεις μια Vespa σε φτιάχνει έτσι και αλλιώς, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι η πανέμορφη κόκκινη Primavera της δοκιμής, ο καιρός ακόμα καλά κρατεί (Οκτώβριος 2018) και η κίνηση στους δρόμους, στα μέσα του φθινοπώρου, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η σέλα στα 790 χλστ. δεν θα δυσκολέψει τους βραχύσωμους αλλά ούτε και τις δεσποινίδες και κυρίες, στις οποίες επίσης –και σαφώς- απευθύνεται το μοντέλο αυτό. Το πλάτος της σέλας είναι αρκετά στενό μπροστά, ώστε τα πόδια να έχουν εύκολη πρόσβαση στο έδαφος, ενώ το βάρος, αν και δεν αποκαλύπτεται από την Piaggio, δεν το αισθάνεσαι σε καμία περίπτωση.

test vespa primavera 150s 1

Το τιμόνι είναι αρκετά ψηλά τοποθετημένο και αυτό περάν της βολικής λαβής εξυπηρετεί και στο γεγονός του ότι δεν βρίσκει στα πόδια, όταν το “κόβει” κανείς πολύ μέσα στην πόλη. Στα πρώτα χιλιόμετρα, αυτά της εξοικείωσης με το όχημα, απαιτείται προσοχή, η Primavera αλλάζει κατεύθυνση με την σκέψη, αρκεί μια υποψία εντολής και έχεις βρεθεί σε άλλη ρότα, πολύ πιο άμεσα απ΄όσο θα περίμενες. Όταν το συνηθίσεις και προσαρμοστείς σε αυτά τα δεδομένα, ξεκινά το πάρτυ! Κύριες και κύριοι, ιδού το πιο αποτελεσματικό όχημα για να λύσει κανείς τους κυκλοφοριακούς “γρίφους” των πόλεων, όσο μπλεγμένοι και αν είναι αυτοί! Δεν υπάρχει άλλο δίτροχο που να ελίσσεται με αυτό τον τρόπο, να τρυπώνει και να βρίσκει δρόμο προς τα ανοίγματα της κίνησης, όπως η Primavera 150 S.

test vespa primavera 150s 11

To γράφω αυτό με πλήρη επίγνωση της βαρύτητας της δήλωσης και έχοντας βρεθεί στην σέλα πληθώρας μοντέλων με αστικό προσανατολισμό. Δεν είναι μόνο το γεγονός της δαιμονιώδους ευελιξίας, είναι επίσης και το γεγονός ότι η Primavera τα κάνει όλα αυτά παραμένοντας σταθερή, χωρίς να ανησυχεί τον οδηγό της με νευρικές αντιδράσεις. Ας έχει τροχούς 12 ιντσών, ας είναι μια σταλιά σε μέγεθος, τις λακκούβες θα τις αποσβέσει χωρίς δράματα και θα παραμείνει ακλόνητη ακόμα και στην τελική της, που ξεπερνά για λίγο τα 110 χλμ./ώρα. Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών δεν “έτυχε” απλώς, η Vespa ως όχημα εξελίσσεται για περισσότερες από 5 δεκαετίες και είμαι σίγουρος ότι ακόμα και το τελευταίο παξιμάδι επάνω της, έχει ακριβώς την θέση που πρέπει, ώστε να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα. 

test vespa primavera 150s 14

Τα χαρακτηριστικά αυτά, συνδυάζονται με ένα εξαιρετικό μοτέρ, που παρέχει γραμμικά και αδιάκοπα ισχύ, από το χαμηλό μέχρι το ψηλό φάσμα της λειτουργίας του, ενώ τα φρένα, παρά την ύπαρξη ταμπούρου πίσω, αποδίδουν επίσης καλά, σταματώντας προοδευτικά και με ακρίβεια το όχημα όπου και όποτε ζητηθεί. Με όλα αυτά τα εφόδια, ακόμα και η πιο “γκρίζα” και ανιαρή διαδρομή μπορεί να μετατραπεί σε κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, με την Primavera να αποτελεί το καλύτερο παιχνίδι, ακόμα και αν τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανυθούν είναι πολλά, αφού τα ποσοστά άνεσης για τον αναβάτη είναι πολύ υψηλά. Η εικόνα αυτή αλλάζει βέβαια, όταν ανέβει συνεπιβάτης στην Primavera, καθώς τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται αρκετά “στριμωχτά”.

test vespa primavera 150s statika 11

Είναι καθαρά χωροταξικό το θέμα, δεν γίνεται και μικρές διαστάσεις και ανέσεις GT και στην τελική, προσωπικά δεν αντάλλασα σε καμία περίπτωση την αίσθηση αστικού λούνα παρκ που μου προσέφερε η Primavera σε solo οδήγηση για καμία άλλη πρακτική ιδιότητα! Τώρα σε ότι αφορά στην κατανάλωση, η Primavera με πολύ χαλαρούς ρυθμούς οδήγησης, μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τα 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, αλλά αυτό το σενάριο είναι δύσκολο, καθώς αποκλείεται να την οδηγήσει κανείς χαλαρά και ήπια. Τα 3,5+ λίτρα είναι μια επίδοση πιο κοντά στην αληθινή σπιρτόζικη φύση της και πραγματικά… χαλάλι της!


test vespa primavera 150s statika 2

Οι επιστήμονες λένε ότι τα καυτερά φαγητά προκαλούν έκκριση ενδορφίνης και άλλων ορμονών στον οργανισμό, που φτιάχνουν την διάθεση. Η Primavera 150 S, δεν είναι βρώσιμη αλλά έχει τα ίδια αποτελέσματα. Το πρώτο χαμόγελο το σκας όταν την βλέπεις και όταν την οδηγάς, σου διώχνει κάθε μίζερη σκέψη και σε απαλλάσσει από οποιοιδήποτε φορτίο σου έχει απιθώσει η καθημερινότητα στους ώμους. Ναι, οκ, είναι πολλά τα 4.050 ευρώ που ζητάει για αντάλλαγμα, αλλά τέτοιος συνδυασμός χαρακτηριστικών τα αξίζει: Θρυλικό όνομα, πανέμορφη –αυθεντική- εμφάνιση και κορυφαία συμπεριφορά εντός αστικού πεδίου. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;  Είναι από τα δίτροχα που δεν κοστίζουν αλλά αξίζουν!
test_vespa_primavera_150s_12.jpgtest_vespa_primavera_150s_8.jpgtest_vespa_primavera_150s_5.jpgtest_vespa_primavera_150s_7.jpgtest_vespa_primavera_150s_2.jpgtest_vespa_primavera_150s_9.jpgtest_vespa_primavera_150s_10.jpgtest_vespa_primavera_150s_13.jpgtest_vespa_primavera_150s_14.jpgtest_vespa_primavera_150s_3.jpgtest_vespa_primavera_150s_11.jpgtest_vespa_primavera_150s_4.jpgtest_vespa_primavera_150s_6.jpgtest_vespa_primavera_150s_1.jpg
test_vespa_primavera_150s_statika_3.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_16.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_1.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_11.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_14.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_15.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_7.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_13.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_8.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_9.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_6.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_17.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_10.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_4.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_5.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_12.jpgtest_vespa_primavera_150s_statika_2.jpg
Κατασκευαστής Piaggio 
Μοντέλο Vespa Primavera 150 S
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 4.050 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος , τετράχρονος, αερόψυκτος, 1ΕΕΚ, τριβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 154,8
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 58 x 58,6 
Ιπποδύναμη 12,8 Hp / 7.750 rpm
Ροπή 1,3 Kg-m / 6.500 rpm
Τροφοδοσία Fuel injection 
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Ιμάντας 
Σχέσεις CVT 
Πλαίσιο
Τύπος Μονοκόκ, στραντζαριστό 
Μήκος (mm) 1.870
Πλάτος (mm) 735
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.340
Ύψος σέλας (mm) 790
Απόσταση εδάφους  (mm) Δ.Α.
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ / ρεζέρβας (lt) 8
Βάρος (kg) Δ.Α. 
Αναρτήσεις
Μπροστά Αιωρούμενος μονός βραχίονας, 78mm διαδρομή 
Πίσω Μονό αμορτισέρ, διαδρομή 70mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 110/70-12"
Πίσω 120/70-12"
Φρένα
Μπροστά Μονός δίσκος διαμέτρου 200mm, ABS 
Πίσω Ταμπούρο 140 mm 

Νέα κόσμου

Meteo & Αnytime – Δείτε τον καιρό στο οδικό δίκτυο της χώρας

Μια νέα υπηρεσία για τα καιρικά φαινόμενα που θα συναντήσετε καθ’ οδόν

Volvo – Αυτόματη ακινητοποίηση σε περίπτωση απερίσκεπτης οδήγησης!

Ένα σύστημα ασφαλείας για τις ευπαθείς ομάδες

Jason Momoa: Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Harley-Davidson - Video

O Kal Drogo / Aquaman έχει μεγάλη τρέλα με τις μοτοσυκλέτες και φαίνεται

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

IPONE προϊόντα περιποίησης μοτό στη Moto Petsas

Κιτ ομορφιάς για την καλή σου

Benelli TRK251: Ήρθε στην Ελλάδα, μάθαμε την τιμή του

Και ακούμε για πρώτη φορά τον ήχο του

Ducati Multistrada 950 - Για 2 ημέρες ακόμη με έκπτωση 1.700€!

Ισχύει μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2019

Λιπαντικό κινητήρα Ipone Red Bull Stroke 4 Racing

100% Συνθετικό για αγωνιστική χρήση

Καθαριστικό μοτοσυκλέτας Ipone Moto Wash

Κατάλληλο για όλες τις επιφάνειες

Bridgestone Battlax AdventureCross Scrambler AX41S

Με έκπτωση έως 25% στην Wheelcity

Νέα αγώνων

gasgas endurogp 800

H GasGas παρουσιάζει την ομάδα της για το EnduroGP

Με τρεις έμπειρους αναβάτες στη μάχη του τίτλου

BMW Motorrad Race Trophy: Αγωνίζεσαι με BMW και επιβραβεύεσαι

Το πρόγραμμα τρέχει για 6η συνεχή χρονιά

H FIM ανακοινώνει ηλεκτρικό Παγκόσμιο Κύπελλο Enduro

Νέος θεσμός, ξεκινά από το καλοκαίρι του 2019

TEST - Vespa Elettrica 2019

Η νέα τάση της μόδας είναι... υψηλή

Νέα αγοράς Αναβάτη

hebo winter climate gantia

Γάντια Hebo Winter Climate

Softshell και παντός καιρού

Δερμάτινα μποτάκια Forma Swift Dry

Casual για κάθε μέρα

Ηλεκτρικό scooter NIU M+ σε προσιτή τιμή

Από την ελληνική αντιπροσωπεία MUVUS

Ελαφριά γάντια Fovos Neoprene

Ελαφριά γάντια για τα δύσκολα

Κάλτσες off road Forma FORX430

Ποιότητα και εκτός δρόμου

Νέο κράνος Caberg Drift Evo

Ανασχεδιασμένο και καλύτερο

KTM παιδικό Neck Brace GPX Carbon, σε προσφορά

Προστασία με υπογραφή

Μπουφάν Nordcode Metropolis II

Σε casual στιλ για την καθημερινότητά σας

Αδιάβροχο σετ Nordcap σε προσιτή τιμή

Στο κατάστημα της Wheelcity

Κράνος κλειστού τύπου Pilot Snake

Με εντυπωσιακά γραφικά

Μοναδικές παροχές για service Piaggio και Vespa στο Moto Petsas

Εγγυημένη φροντίδα, δίκυκλο αντικατάστασης και πολλά άλλα

Χειμερινά γάντια μοτοσυκλέτας στην Wheelcity

Ποικιλία για κάθε πορτοφόλι

Αγώνες

mx1 touratzidis

Π.Π. ΜΧ 2019, 2ος αγώνας, Άργος

Θρίαμβος Yamaha με Τουρατζίδη και Ανδρέου

AMA SX 2019, 11ος αγώνας, Indianapolis (ΗΠΑ)

Γέμισε το βάθρο ΚΤΜ, αμφίρροπη η μάχη του τίτλου

WorldSBK 2019, 2ος αγώνας, Buriram (Ταϊλάνδη)

Ο Rea βρήκε τον δάσκαλό του και αυτός λέγεται Bautista

Έντονος συναγωνισμός με τα νέα ελαστικά της Michelin στον αγώνα του Κατάρ

Ο εναρκτήριος αγώνας MotoGP 2019 όπως τον έζησε η Michelin