Yamaha

DSC 2293 2

Ο πλούτος της περιπέτειας

Κείμενο: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτό: Βασίλης Κωστάκος

Πρωτοεμφανίστηκε το 2010, ως πρωταγωνιστικό μέλος μιας κατηγορίας που τότε γιγαντωνόταν. Οι μεγάλες Adventure μοτοσυκλέτες ξεκίνησαν κάποτε ως ρέπλικες των αγωνιστικών του ράλι Ντακάρ, έγιναν εργαλεία καθημερινής μετακίνησης και εκδρομικής εξερεύνησης, μετά μεγάλωσαν αρκετά πάνω από τα 1,000 κυβικά και απέκτησαν μικρότερα ξαδέρφια μεσαίων κυβισμών.

Κοινός παρονομαστής όλων, η σαφής διάθεση των εταιρειών να ποντάρουν στην εκτός δρόμου ιστορία τους – αν αυτή έχει να κάνει με το Ντακάρ, ακόμα καλύτερα.

DSC 2335 2

Μιλώντας για τη Yamaha, λοιπόν, δεν πρέπει να χρειάστηκε και πολλή σκέψη για να βαπτιστεί το συγκεκριμένο μοντέλο. Το όνομα Super Ténéré, με ή χωρίς το Super, έχει γράψει τα δικά του κεφάλαια στην ιστορία της εταιρείας, ξεκινώντας από τις άμμους των ερήμων και των αγώνων ράλι, για να φτάσει σε σπουδαία μοντέλα παραγωγής, όπως το Super Ténéré 750 που αποτέλεσε και τον κοντινότερο πρόγονο μιας μετέπειτα ιστορικής μοτοσυκλέτας της Yamaha, του TDM.

Στη σύγχρονη εκδοχή του το Super Ténéré μετρά αισίως 1,200 κυβικά εκατοστά από τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα του που δεν μοιράζεται με καμιά άλλη μοτοσυκλέτα στη γκάμα της Yamaha – κάτι που ισχύει σε όλα τα οκτώ χρόνια ζωής του μοντέλου.

Με την πάροδο του χρόνου η κατηγορία των μεγάλων Adventure άλλαξε μορφή, μετατοπίστηκε προς τη λογική των μεγάλων SUV αυτοκινήτων φορτώνοντας εξοπλισμό, άλογα, κιλά. Το Super Ténéré από την άλλη κρατήθηκε πρακτικά στη μορφή και την τεχνολογία που είχε το 2010, με επιλεγμένες επεμβάσεις – είτε για να συμμορφωθεί στις νέες προδιαγραφές, ή απλά για να τροφοδοτήσουν διαφορετικές εκδόσεις εξοπλισμού.

DSC 2235 2

Η Yamaha δεν έφτιαξε εκδόσεις με κοσμογονικές διαφορές μεταξύ τους. Τρεις εκδόσεις διαθέτει το Super Ténéré, όλες με τον ίδιο κινητήρα και απόδοση, ίδια εμφάνιση και διαφοροποιήσεις μόνο στον εξοπλισμό.

Η συγκεκριμένη έκδοση Raid Edition παρουσιάστηκε πέρυσι και βασίζεται στο ΧΤ1200ΖΕ, που εν πολλοίς δεν είναι άλλο παρά το βασικό ΧΤ1200Ζ με την προσθήκη ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων.

DSC 2216 2

Η απόσταση από το ΧΤ1200ΖΕ ως το ΧΤ1200ΖΕ Raid καλύπτεται από μια σειρά γνήσιων αξεσουάρ. Είναι μια ομολογουμένως πλούσια συλλογή που περιλαμβάνει αλουμινένιες πλαϊνές βαλίτσες, προβολείς ομίχλης , ψηλή ζελατίνα, πλαϊνά προστατευτικά από τον αέρα, ποδιά κινητήρα και πλαϊνά φέρινγκ από ανθρακόνημα.

Έχουμε δηλαδή ένα πολύ πλούσιο ΧΤ1200ΖΕ Super Ténéré, έτοιμο για όλα.

Σύμφωνα με τη Yamaha, το Raid ζυγίζει ακριβώς τα ίδια 265 κιλά όσο και το ΧΤ1200ΖΕ – σε αντίθεση με το απλό ΧΤ1200Ζ που σταματά στα 257, προφανώς ελλείψει των ηλεκτρονικών αναρτήσεων κυρίως, που όλο και το κατιτίς τους θα προσθέτουν στην ετυμηγορία της ζυγαριάς.

Το σύνολο των 265 κιλών είναι πρωταγωνιστικός παράγοντας στην οδηγική συμπεριφορά του Raid. Σχεδόν όλες οι μοτοσυκλέτες της κατηγορίας χαρακτηρίζονται από άφθονη μάζα, αλλά το Super Ténéré ξεχωρίζει ρίχνοντας μια δεκαριά κιλά στον κοντινότερο ανταγωνιστή του.

DSC 2281 2

Αυτό σημαίνει αυξημένη αδράνεια στην είσοδο της στροφής, κάτι που σφραγίζει και τη συμπεριφορά του όταν ο δρόμος στενεύει. Το Super Ténéré το αισθάνεσαι κάπως βαρύ όλη την ώρα, κάτι που είναι ευεργετικό στον αυτοκινητόδρομο αλλά όχι στα στροφιλίκια.

Όσο για το χώμα, ό,τι ρύθμιση και να βάλεις στην ανάρτηση, τα κιλά θα είναι πάντα εκεί για να θέτουν τα όρια – τουλάχιστον για αναβάτες του μέσου όρου, σαν και του λόγου μου. Μην με παρεξηγείτε, το Super Ténéré μπορεί να στηθεί εύκολα όπως πρέπει για εκτός δρόμου χρήση χωρίς καν να κατέβεις ποτέ από τη σέλα. Αναλόγως της ικανότητας του χειριστή του, θα περάσει από κάθε είδους έδαφος και θα φτάσει παντού.

DSC 2350 2

Το νέο της Yamaha εδώ είναι οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις, οι οποίες επιτρέπουν επιλογές από προκαθορισμένες ρυθμίσεις για τις αναρτήσεις του και βγάζουν από το κεφάλι του αναβάτη τον ενδεχόμενο μπελά να πρέπει να ρυθμίσει με το χέρι ξεχωριστά κάθε παράμετρο της ανάρτησής του. Η δε παραμετροποίηση των αναρτήσεων είναι εξαιρετικά λεπτομερής, επιτρέποντας πληθώρα ρυθμίσεων για όλα τα γούστα.

Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ πως οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις του Super Ténéré απλά επιτρέπουν τη ρύθμισή τους μέσω μενού στην οθόνη και κουμπιών. Σε αντίθεση με τα πλήρως ενεργά σύγχρονα συστήματα που προσαρμόζουν την ανάρτηση στις οδηγικές συνθήκες κάθε δευτερόλεπτο, εδώ επαφίεται στον αναβάτη να βρει το σετάρισμα που τον εξυπηρετεί και να το αλλάξει όταν κάτι τέτοιο το κρίνει απαραίτητο. Είναι δηλαδή «ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες» αναρτήσεις, για να χρησιμοποιήσουμε την ακριβή έκφραση της Yamaha.

Στην πράξη το Super Ténéré προτείνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, με ιδιαίτερη έμφαση σε ο,τιδήποτε το τουριστικό. Σαφώς προτιμά να βγει από την πόλη, παρά να μπλέξει στην κίνηση, αλλά δε θα βλαστημήσει κανείς κιόλας αν χωθεί στο μποτιλιάρισμα. Χωρίς το βαλίτσες του, το ΧΤ1200ΖΕ Raid δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από οποιαδήποτε άλλη μοτοσυκλέτα της κατηγορίας του.

Η εργονομία του φέρνει το σώμα σε φυσική θέση και τίποτε το παράξενο δεν διαταράσσει τον χειρισμό της μοτοσυκλέτας. Ο ηλεκτρονικός του εξοπλισμός είναι πληρέστατος, με D-Mode επιλογές χαρτογραφήσεων, ρυθμιζόμενο traction control, στάνταρ cruise control και ένα άριστο ABS.

DSC 2382 2

Εκτός πόλης τώρα, η Yamaha προσφέρει ένα ικανότατο σύνολο που δεν πάσχει πουθενά: όλα πάνω του λειτουργούν σωστά και αρμονικά. Στρίβει σταθερά και με ασφάλεια, προσφέρει επαρκή πληροφόρηση στον αναβάτη και συνολικά θα το χαρακτηρίζαμε ουδέτερα στημένο με ποιοτικά περιφερειακά.

Το πρόβλημα θα προκύψει όταν γίνουν οι συγκρίσεις με τον ανταγωνισμό, πολύ απλά διότι το Super Ténéré έχει μείνει λίγο πιο πίσω από πλευράς εξέλιξης και τα χρονάκια του δεν κρύβονται.

Οι αναρτήσεις του είναι ίσως το μόνο σημείο που στέκεται τόσο καλά στο ύψος του, προσφέροντας ό,τι χρειάζεται για να νιώθει ασφαλής ο αναβάτης – προοδευτικότητα, καλές αποσβέσεις και πληροφόρηση.

Το γκάζι του πάλι είναι επαρκές από μόνο του, αλλά δείχνει κάπως λίγο απέναντι στη νέα γενιά αντιπάλων που έχει να αντιμετωπίσει. Δεν είναι λίγο για τη δουλειά που έχει να κάνει, απλά ο ανταγωνισμός μας κακομαθαίνει προσφέροντας πολλά περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται – αν και εδώ πολλοί θα σπεύσουν να θυμίσουν πως το γκάζι δεν είναι ποτέ αρκετό.

DSC 2263 2

Το Super Ténéré θα επιταχύνει γεμάτα και άνετα ως τα 200, ειδικά μετά το τελευταίο πακέτο αλλαγών του 2014 που γέμισε κάπως τις μεσαίες του, ενώ με λίγη υπομονή θα φλερτάρει και με τα 220. Κοινώς, έχει όσο γκάζι χρειάζεται για να ταξιδεύει με κανονικές ως γρήγορες μέσες ταχύτητες και όσο απόθεμα θες. Αν το στήσεις δίπλα στον ανταγωνισμό βέβαια μάλλον θα χάσει, αλλά πιθανότατα δεν πήρες Super Ténéré για κόντρες, έτσι;

Τέλος έχουμε τα φρένα. Εδώ ίσως το Super Ténéré να δείχνει περισσότερο τα χρονάκια του. Δεν έχει πρόβλημα να σταματήσει, απαιτώντας αρκετή δύναμη στη μανέτα σε τριψήφιες ταχύτητες, αλλά πλέον ο ανταγωνισμός έχει πάει ένα και δύο βήματα μπροστά. Με τις φρενούκλες που διαθέτουν πλέον μοτοσυκλέτες όπως τα BMW R 1200 GS, Triumph Tiger Explorer και KTM 1290 Super Adventure, το πακετάκι της Yamaha φτάνει ως τον χαρακτηρισμό «επαρκές».

Η Yamaha διατηρεί στη ζωή το ΧΤ1200ΖΕ Super Ténéré με την πλούσια έκδοση Raid, ωστόσο είναι πια σαφές πως απευθύνεται περισσότερο στο πιο πιστό κοινό της.

Κοιτώντας προς τα έξω, θα έρθει αντιμέτωπη με μια ποικιλία μοτοσυκλετιστών που άλλοι κοιτούν ευρώ ανά ίππο, άλλοι ψάχνουν απλά το δυνατότερο μοντέλο της κατηγορίας και άλλοι θέλουν το πιο χωματερό όλων. Υπό αυτήν την έννοια, το Super Ténéré αρχίζει να υστερεί στα σημεία, καθώς δεν είναι πια ούτε το φτηνότερο, ούτε το δυνατότερο, ούτε το πιο ικανό στο χώμα.

DSC 2339 2

Η τιμή του, στα €19,500, το φέρνει κάπου στη μέση της ολιγομελούς παρέας του. Έχει να αντιμετωπίσει ορόσημα της κατηγορίας, όπως το BMW R 1200 GS, το ΚΤΜ Super Adventure 1290 S και το Triumph Tiger Explorer XCA, μοτοσυκλέτες που διαθέτουν πλούσιες εκδόσεις – ανάλογες με αυτή του XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition – και οι οποίες κοστίζουν ανάλογα χρήματα.

Στην ουσία, διαβάζοντας τα παραπάνω γνωρίζετε ήδη τι κάνει και τι δεν κάνει η Raid Edition. Έχει μάλλον το λιγότερο γκάζι ανάμεσα στις πολυτελείς μοτοσυκλέτες περιπέτειας, είναι στο πάνω όριο του βάρους και ξεχειλίζει από εξοπλισμό.

Μπορεί να ανταποκριθεί μια χαρά στον ρόλο της, θα πάει παντού εντός λογικών ορίων και θα απογοητεύσει μόνο εκείνους που θα ήθελαν να κυνηγούν αντιπάλους των 140 και 160 ίππων. Είναι όμως αναπόφευκτα ξεκάθαρο πως η ανανέωση του μοντέλου έχει κάπως αργήσει.

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
Τιμή (ευρώ) 19,500
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (cc) 1,199
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 98 x 79.5
Συμπίεση (:1)  11.0
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με άξονα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  28
Ίχνος (mm) 126
Μεταξόνιο (mm) 1,540
Ύψος σέλας (mm) 845 / 870
Μήκος (mm) 2.255
Πλάτος (mm) 980
Ύψος (mm) 1,410
Απόσταση εδάφους (mm) 190
Βάρος (πλήρες, kg)   265
Ρεζερβουάρ (lt)  23
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm, διαδρομή 190 mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο
Πίσω  Ένα αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή τροχού 190 mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/80-R19 59V
Πίσω  150/70-R17 69V
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 310 mm με δαγκάνες 4 εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 282 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων
   
Εξοπλισμός  
  Οθόνη LCD με ενδείξεις για ταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δέικτης θερμοκρασίας, στάθμη καυσίμου, κατανάλωση καυσίμου, ένδειξη ψεκασμού, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, ABS, ρυθμίσεις αναρτήσεων, traction control, cruise control
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  112/7,250
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm)  11.9/6,000

DSC_2382-2.jpgDSC_2398-2.jpgDSC_2401-2.jpgDSC_2365-2.jpgDSC_2385-2.jpgDSC_2350-2.jpgDSC_2286-2.jpgDSC_2396-2.jpgDSC_2358-2.jpgDSC_2244-2.jpgDSC_2309-2.jpgDSC_2300-2.jpgDSC_2281-2.jpgDSC_2263-2.jpgDSC_2362-2.jpgDSC_2242-2.jpgDSC_2332-2.jpgDSC_2293-2.jpgDSC_2268-2.jpgDSC_2320-2.jpg

DSC_2203-2.jpgDSC_2218-2.jpgDSC_2206-2.jpgDSC_2228-2.jpgDSC_2226-2.jpgDSC_2213-2.jpgDSC_2211.jpgDSC_2194.jpgDSC_2208-2.jpgDSC_2220-2.jpgDSC_2216-2.jpgDSC_2225-2.jpgDSC_2219-2.jpgDSC_2195-2.jpgDSC_2214-2.jpgDSC_2223-2.jpgDSC_2227-2.jpgDSC_2200-2.jpgDSC_2197-2.jpgDSC_2210-2.jpg

DSC_2232-2.jpgDSC_2340-2.jpgDSC_2339-2.jpgDSC_2235-2.jpgDSC_2335-2.jpgDSC_2237-2.jpgDSC_2274-2.jpgDSC_2271-2.jpg

Νέοι φόροι της Ε.Ε. σε αμερικάνικα εξαρτήματα μοτοσυκλέτας

Ένας ακόμα εμπορικός πόλεμος Ε.Ε. - Η.Π.Α στα σκαριά

Ταξινομήσεις τριμήνου 2019 - Top-15 Παπιών

Δείτε τις επιδόσεις ΟΛΩΝ των παπιών της αγοράς

Νέα κόσμου

Βίντεο - Πώς κουρεύουμε το γκαζόν με 189 άλογα

To Honda Mean Mower V2 σε χλοοκοπτική δράση

Yamaha - Άνοιξε η έκθεση προς τιμή του Jarno Saarinen στο Τόκυο

Φόρος τιμής στο αδικοχαμένο Φινλανδό

Η Polaris στο Iron Man 70.3 στο Costa Navarino

Ένα Ranger 900 για διάσωση και διακομιδή αθλητών από δύσβατα σημεία

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

ktm superduke gr 2018 prosfora 2

KTM 1290 SuperDuke GT 2018 - Τώρα σε προσφορά

Για περιορισμένο στοκ μοτοσυκλετών

Honda SH150i 2019 με άτοκες δόσεις στη Moto Petsas

Διαθέσιμα τα φρέσκα χρώματα του 2019

Öhlins - Νέα σειρά αμορτισέρ για Ducati X-Diavel

Η αρχή της βελτίωσης, σε δύο τύπους αμορτισέρ

Michelin Cup Evo & Power Slick Evo με έκπτωση έως 42%

Σημαντική προσφορά από την Wheelcity

Σετ περιποίησης αλυσίδας Ipone

Διατηρήστε τη σαν καινούρια

Νέο συνθετικό λιπαντικό IPONE R4000 RS, από τη Moto Petsas

Κορυφαία απόδοση και προστασία

Η πιο ισχυρή Vespa με την πιο δυνατή προσφορά

Μέχρι 30/6, όλη η γκάμα Vespa GTS 300 HPE με όφελος έως 410 ευρώ

Νέα αγώνων

mx1 touratzidis

Απόφαση ΑΜΟΤΟΕ για τον Γιάννη Τουρατζίδη

Απίστευτοι διάλογοι και υβριστικοί χαρακτηρισμοί στον αγώνα ΜΧ της Χαλκίδας

10η Εντουριάδα Ικαρίας 2019 στην πίστα Motocross στο Πέζι

O καθιερωμένος Hard Scramble αγώνας Εντούρο την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 στις 10:30 πμ.

Hellas Rally Raid 2019 - Το Ελληνικό Dakar στη Στερεά Ελλάδα

Με συμμετοχές από 30 χώρες στη 10η επέτειο του αγώνα

Ο Paulo Goncalves στη Hero Motorsports!

Μεταγραφή-βόμβα από την ινδική εταιρεία

TEST - Yamaha TMax DX

Tαξίδι στο Max

TEST - Harley Davidson FXDR 114

Μαγικό Power-Cruiser που γυμνάζει σώμα και χτίζει χαρακτήρα

Νέα αγοράς Αναβάτη

muc off snow foam cleaner motomarket

Καθαριστικός αφρός Muc Off Snow Foam 1Lt

Ουδέτρερο ph & πλούσιο άρωμα μούρου!

Μποτάκι Forma Swift Dry δέρμα

Αδιάβροχο και μοδάτο

Σετ περιποίησης κράνους Ipone

Ολοκληρωμένη φροντίδα εντός και εκτός

Κράνος Bell Qualifier Integrity

Εντυπωσιακό και ιδιαίτερα προσιτό

Μπουφάν Nordcode Square

Ελαφρύ και απαραίτητο

Κράνος κλειστού τύπου Caberg Drift Evo Integra

Σπορ κράνος για τους απαιτητικούς

KTM - Συλλογή PowerWear Offroad 2020

Ντυθείτε πορτοκαλί απ’ την κορυφή ως τα νύχια - και μετά λασπωθείτε

Δερμάτινα μποτάκια Forma Swift Dry

Casual για κάθε μέρα

Στο Paddock 512 για αγορά & test ride Bajaj μοτοσυκλετών

Όλα τα μοντέλα της Bajaj άμεσα διαθέσιμα

Νέο κράνος Caberg Drift Evo

Ανασχεδιασμένο και καλύτερο

Χαλάκι Öhlins Racing

Για τους αγώνες, το συνεργείο, το κατάστημα

Γνήσια ανταλλακτικά Husqvarna & Husaberg στo Paddock 512

Η μόνη κάθετη μονάδα Husqvarna στην Αθήνα

Αγώνες

450 tomac win

AMA SX 2019, 15ος αγώνας, Denver (Η.Π.Α.)

Η Kawasaki τα σκούπισε όλα. Ξανά.

WorldSBK 2019, 4ος αγώνας, Assen (Ολλανδία)

Όριο στροφών ε; Σκασίλα μου!

MotoGP 2019, 3ος αγώνας, Circuit of the Americas (Η.Π.Α.)

Ο Rins έσπασε το ρόδι κερδίζοντας τον Rossi!