Συγκριτικά

hero

Οι νέες μεσαίες Adventure από την EICMA 2018

Είναι η νέα καυτή κατηγορία που αναδύεται. Αφού χορτάσαμε υπερωκεάνια 1,200+ cc που σε λίγο θα βγάζουν τα ίδια άλογα με τα superbikes του λίτρου, καιρός ήταν να δούμε και μια στροφή στη λογική. Οι μεσαίες Adventure είναι η επιστροφή στη σύνεση, είναι εν τέλει οι μοτοσυκλέτες που οι περισσότεροι από μας μπορούμε να ονειρευτούμε ρεαλιστικά σε ένα κοντινό ή μακρινό μέλλον. Διότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να σκάσουν εικοσάρικα για μοτοσυκλέτα.

256115
KTM 790 Adventure

Η νέα αυτή σχολή ήταν ανέκαθεν δημοφιλής, χάρη σε μοτοσυκλέτες που μεγαλουργούν εδώ και χρόνια στην αγορά – από τα Transalp και V-Strom 650, ως τις σημερινές βασίλισσες της κατηγορίας, BMW F 850 GS και Triumph Tiger 800.

2019 yam xtz700 eu mdnm6 stu 002 03 63700
Yamaha Ténéré 700

Πλέον όμως αυτές δεν παίζουν μόνες τους, καθώς με μια EICMA έσκασαν τρία τρυγόνια. ΚΤΜ, Moto Guzzi και Yamaha έκαναν το αναμενόμενο, παρουσίασαν τις μεσαίες τους προτάσεις και πλέον η κατηγορία αποκτά ένα νέο ενδιαφέρον, αρχίζει να μυρίζει μπαρούτι.

01 moto guzzi v85 tt still life
Moto Guzzi V85 TT

Σε μια πρώιμη προσπάθεια να δούμε τι καινούργιο φέρνουν αυτές στην κατηγορία, ας κάνουμε μια πρώτη σύγκριση στο χαρτί με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί επισήμως για τις τρεις νεοφερμένες.

Το πρώτο αίμα πάει στην ΚΤΜ, η οποία παρουσιάζει τη μοτοσυκλέτα που στα χαρτιά έχει τη μεγαλύτερη ιπποδύναμη. Παράλληλα, τη γαρνίρει με τον πλουσιότερο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, από τα κλασικά και πολυθρύλητα riding modes και traction control, ως ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα (engine braking) και μονόδρομο συμπλέκτη. Αν δεν ήταν εξαρχής σαφές από το 790 Duke πως εδώ δεν ψάχνουμε μια νέα πολυθρόνα με ρόδες μα ένα τέκνο της πορτοκαλιάς ready to race σχολής, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του 790 Adventure μάλλον το επιβεβαιώνουν οριστικά.

256874 LFA7991 miwi B flat790 Adventure 2019

Η πρόταση της Moto Guzzi ζει σε έναν άλλο πλανήτη. Δεν είναι τόσο η απόσταση σε ισχύ – που δεν είναι δα και χαοτική – όσο η συνολική στόχευση της εταιρείας που προφανώς δεν ψάχνει το πολεμικό όπλο που θα γυρίσει τη χώρα από μόνο χώμα, αλλά να μας ξαναφέρει σε παλιότερες εποχές που οι μεγάλες on-off ήταν τουρίστριες με ορειβατικά μποτάκια. Ούτε ψηλοτάκουνα, ούτε εντουρομπότες. Η έμφαση είναι στην κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση κατανάλωση χιλιομέτρων.

Προσέχουμε την απόδοση της ροπής στο V85 TT, η οποία μεγιστοποιείται στις 5,000 σ.α.λ. και η Moto Guzzi μας λέει πως το 90% της είναι διαθέσιμο ως τις 3,750! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, έτσι; Οικονομία καυσίμου και αριστοκρατική χαλαρόοοτητα.

Επίσης, να μην ξεχάσουμε πως αυτός ο κινητήρας έχει μεταλλαχθεί από αυτόν των V9, δηλαδή στον άλλο του εαυτό μετά βίας περνά τα 50 άλογα. Έχει πέσει δουλειά σε αυτή τη μεταμόρφωση από τους Ιταλούς.

2019 yam xtz700 eu mdnm6 stu 005 03 63701

Η πρόταση της Yamaha, τέλος, δείχνει έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό στο χώμα και η επιλογή του θρυλικού ονόματος Ténéré παραπέμπει στον ένδοξο παρελθόν της εταιρείας στο Dakar. Δεδομένου ότι φορά τον μικρότερο κινητήρα σε χωρητικότητα, έχει αναμενόμενα και τη μικρότερη ονομαστική ισχύ. Ο κινητήρας μας είναι ήδη γνωστός από το ΜΤ-07 και ήδη ξέρουμε τι διαμάντι είναι, μένει να δούμε πως προσαρμόζεται και ταιριάζει εδώ.

Είναι μάλλον αδόκιμο (αν όχι αδύνατο) να βγάλουμε συμπεράσματα κοιτώντας εικόνες και πίνακες με αριθμούς, αλλά μια γεύση μπορούμε να την πάρουμε. Oι KTM και Yamaha, με τους μπροστινούς τροχούς των 21 ιντσών, βλέπουν το χώμα με μάλλον επιθετικές διαθέσεις και η καθεμιά το προσεγγίζει με τον δικό της τρόπο.

Οι μεν Αυστριακοί προσφέρουν τη μοτοσυκλέτα τους σε δύο εκδόσεις, με το 790 Adventure R να είναι το ακριβότερο μοντέλο που ξεχωρίζει κυρίως για τις ανώτερες αναρτήσεις του, τη σειρά Xplor της WP που μας έρχεται από την καθαρόαιμη χωμάτινη γκάμα της εταιρείας.

254864 LFA6578 wotr B flat790 Adventure R 2019790 Adventure R 2019

Η ΚΤΜ έχει φορτώσει τη μοτοσυκλέτα της με πράγματα που θυμίζουν αγωνιστικό εξοπλισμό, ενώ απέναντί του η Yamaha προτείνει ένα εντελώς σπαρτιάτικο Ténéré 700 – αλήθεια, ποια άλλη μοτοσυκλέτα σε αυτά τα κυβικά δεν έχει traction control; Η Yamaha βέβαια δεν έχει ανακοινώσει ακόμη κρίσιμα στοιχεία της μοτοσυκλέτας, όπως το βάρος και οι διαστάσεις της, οπότε ίσως και το traction control να βρεθεί στην τελική μορφή παραγωγής.

Προς το παρόν πάντως, για όσους ψήνονται περισσότερο για χώμα και μάλιστα για απαιτητικές διαδρομές, το ΚΤΜ δείχνει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά.

02 moto guzzi v85 tt action

Η άλλη άκρη έχει το Moto Guzzi. Από την εικόνα και μόνο η σέλα σε ψήνει ως η πιο άνετη και μια πιο ενδελεχής ματιά στον εξοπλισμό του V85 TΤ φωνάζει «τουρισμός» και όχι «εντούρο» – ασχέτως αν το μισό press kit ασχολείται με μνήμες από τις εποχές που η Guzzi έτρεχε στα Dakar. Αυτή εδώ είναι απλούστατα η σύγχρονη εκδοχή μοτοσυκλετών όπως το θρυλικό BMW R80 G/S και αφήνει να εννοηθεί πως θα ταξιδεύει στον ανοικτό δρόμο καλύτερα από τις άλλες δύο. Το cruise control στον βασικό εξοπλισμό είναι, νομίζουμε, αρκετά σαφές.

2019 yam xtz700 eu mbl2 act 003 63669

Όσο για χώμα, για το V85 TT το ζητούμενο δεν είναι φυσικά τα άλματα και τα μπερμ, αλλά η αναμενόμενη ικανότητά του να περνά από εκτός δρόμου διελεύσεις χωρίς ο ιδιοκτήτης του να νιώθει πως προσπαθεί να μανουβράρει ένα τάνκερ στο Παγκράτι. Στο χαρτί θα λέγαμε πως η Moto Guzzi έχει πετύχει διάνα.

Εδώ τα πράγματα είναι μάλλον απλά, μετρημένα κουκιά. Η ΚΤΜ έχει γεμίσει τη μοτοσυκλέτα της με πλούσιο εξοπλισμό ασφαλείας, ένα κορυφαίο cornering ABS της Bosch, λεπτομερή παραμετροποίηση των συστημάτων ασφαλείας, αλλά και στοιχεία που δύσκολα θα χρειαστούν στον μέσο αναβάτη αστικής χρήσης – ναι, λέμε για το ρυθμιζόμενο engine braking, το σταμπιλιζατέρ τιμονιού, τον μονόδρομο συμπλέκτη κ.ο.κ.

Τι μας κάνουν όλα αυτά; Μια μοτοσυκλέτα με πολύ σοβαρές χωμάτινες βλέψεις, εξίσου ικανή να ταξιδέψει στον δρόμο και, αν κρίνουμε από την πρόσφατη επαφή μας με το 790 Duke, μάλλον ένα πυροβόλο με άδεια.

2019 yam xtz700 eu mbl2 det 007 63684

Το Ténéré 700 είναι η άλλη μοτοσυκλέτα εκ των τριών που δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά του. Για την ακρίβεια, σε φιλοσοφία είναι πολύ παραπλήσια και σε εκτέλεση μοιάζει να επιλέγει να λειτουργήσει ως μια πιο προσιτή εναλλακτική του 790 Duke. Ίδιος χωμάτινος χαρακτήρας, λιγότερος εξοπλισμός, μικρότερος κινητήρας, πιο προσιτή τιμή. Ας κρατήσουμε πάντως μια πισινή για το Yamaha, τουλάχιστον μέχρι να έχουμε τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του στο χέρι, μιας και φαίνεται πως ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα.

14 moto guzzi v85 tt still life

Το Moto Guzzi τέλος συνεχίζει τον μοναχικό του δρόμο σε αυτήν την τριάδα, προσεγγίζοντας φαινομενικά ένα εντελώς διαφορετικό πελατολόγιο. Επιλέγει εξοπλισμό από το πάνω ράφι, αλλά σε λελογισμένες δόσεις και με ξεκάθαρη στόχευση: το δικό του είναι το μόνο press kit εκ των τριών που ασχολείται με θύρες φόρτισης USB και δυνατότητες πολυμέσων στα όργανα.

Σαφώς και δεν έχει νόημα ένα οριστικό συμπέρασμα σε όσα είπαμε και είδαμε ως τώρα. Ο στόχος αυτής της «σύγκρισης» δεν είναι να βρούμε την καλύτερη μοτοσυκλέτα πριν καν τις καβαλήσουμε, αλλά απλώς να παρουσιάσουμε τη φιλοσοφία της καθεμιάς με τα ως τώρα δεδομένα.

05 moto guzzi v85 tt action

Εξ αυτών λοιπόν, καταλήγουμε πως η ΚΤΜ δείχνει να διαθέτει το πληρέστερο πακέτο με γνώμονα το σύνολο δύναμης-εξοπλισμού-χωμάτινων ικανοτήτων. Χωρίς να έχουμε πληροφόρηση περί των αναμενόμενων τιμών τους, περιμένουμε να είναι στα ψηλότερα επίπεδα ανάμεσα στα τρία.

Το Yamaha έρχεται να προσφέρει μια πιο προσιτή εναλλακτική, με λιγότερη δύναμη αλλά σε καμιά περίπτωση λίγη, με λιτότερο εξοπλισμό και πιθανότατα την χαμηλότερη τιμή σε αυτήν την ομάδα.

256852 LFA2272 wotr B flat790 Adventure 2019

Το Moto Guzzi τέλος μπαίνει σφήνα για να προσφέρει αυτό που θα ήθελε ο αναβάτης εκείνος που θεωρεί εαυτόν περισσότερο τουρίστα παρά εντουρά, πιο εξερευνητή παρά βουνοκατακτητή. Είναι εύστοχα εξοπλισμένο, ο κινητήρας στα χαρτιά ακούγεται ιδανικός και πρακτικά δε μένει παρά να ακούσουμε και μια γλυκιά, φιλική και ουδόλως απαγορευτική τιμή για να δέσει το γλυκό.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως, δίπλα στα F 850 GS και Tiger 800, η μεσαία κλάση της Περιπέτειας γεμίζει όμορφα με επιλογές που έχουν ποικιλομορφία και άφθονες χάρες για όλους.

Κατασκευαστής

ΚΤΜ

Moto Guzzi

Yamaha

Μοντέλο

790 Adventure (R)

V85 TT

Ténéré 700

Αντιπρόσωπος

KTM S.E.E.

Piaggio Hellas

Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.

Τιμή (€)

Αναμένεται

Αναμένεται

Αναμένεται

Κινητήρας

Τύπος

4T, δικύλινδρος εν σειρά, υγρόψυκτος, 2 EEK, 8 βαλβίδες

4Τ, δικύλινδρος εγκάρσιος V 90, 4 βαλβίδες, ωστήρια

4Τ, δικύλινδρος εν σειρά, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Κυβισμός (κ.εκ.)

799

853

689

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

88 x 65.7

84 x 77

80 x 68,6

Συμπίεση

12.7:1

10.5:1

11,5:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός, σώματα 46 mm

Ψεκασμός, σώματα 52 mm

Ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής

Λίπανση

Υγρό κάρτερ

Ξηρό κάρτερ

Υγρό κάρτερ

Εκκίνηση

Μίζα

Μίζα

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος μηχανικός

Ξηρός μονόδισκος μηχανικός

Υγρός πολύδισκος, μηχανικός

Μετάδοση

6 σχέσεων με αλυσίδα

6 σχέσεων με άξονα

6 σχέσεων με αλυσίδα

Πλαίσιο

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Ατσάλινο σωληνωτό

Ατσάλινο σωληνωτό

Κάστερ (°)

25.9

Δ.Α.

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

107.8

Δ.Α.

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,509

Δ.Α.

1,590

Ύψος σέλας (mm)

830-850

830

880

Μήκος (mm)

Δ.Α.

Δ.Α.

2,365

Πλάτος (mm)

Δ.Α.

Δ.Α.

915

Ύψος (mm)

Δ.Α.

Δ.Α.

1,455

Βάρος (kg)

189 (χωρίς καύσιμο)

208 (στεγνό) / 229 (πλήρες)

Δ.Α.

Ρεζερβουάρ (lt)

20

21

16

Αναρτήσεις

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι WP 43 mm, διαδρομή 200 mm, χωρίς ρυθμίσεις (R: WP Xplor 48 mm, διαδρομή 240 mm, πλήρεις ρυθμίσεις)

Ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm, διαδρομή 170 mm, προφόρτιση ελατηρίων και απόσβεση επαναφοράς

Ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm, διαδρομή 210 mm, πλήρεις ρυθμίσεις

Πίσω

Ένα αμορτισέρ WP χωρίς μοχλικό / διαδρομή 200 mm / Προφόρτιση ελατηρίου  (R: WP Xplor, διαδρομή 240 mm, πλήρεις ρυθμίσεις)

Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 170 mm, προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς

Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 200 mm, προφόρτιση ελατηρίου

Ελαστικά

Μπροστά

90/90-21

110/80-19

90/90-21

Πίσω

150/70-18

150/70-17

150/70-18

Φρένα

Μπροστά

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες Brembo 4 εμβόλων, ABS

Δύο δίσκοι 282 mm, δαγκάνες Brembo 2 εμβόλων, ABS

Πίσω

Δίσκος 260 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS

Δίσκος 260 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS

Δίσκος 245 mm με δαγκάνα 2 αντικρυστών εμβόλων, ABS

Εξοπλισμός

Bosch Cornering ABS, traction control, riding modes, engine brake, slipper συμπλέκτης (R: σταμπιλιζατέρ τιμονιού)

Continental ABS, βαλβίδες εισαγωγής τιτανίου, riding modes, traction control, cruise control, USB port, multimedia platform

ABS

Επιδόσεις

Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)

95 / 8,000

80 / 7,750

72.4 / 9,000

Ροπή εργοστασίου (Kg.m/rpm)

9 / 6,600

8.2 / 5,000

6.9 / 6,500

2019_yam_xtz700_eu_mbl2_stu_005_03-63704.jpg256874_LFA7991_miwi_B_flat790_Adventure_2019.jpg256852_LFA2272_wotr_B_flat790_Adventure_2019.jpg2019_yam_xtz700_eu_mdnm6_stu_002_03-63700.jpg02-moto-guzzi-v85-tt-action.jpg2019_yam_xtz700_eu_mbl2_det_007-63684.jpg14-moto-guzzi-v85-tt-still-life.jpghero.jpg05-moto-guzzi-v85-tt-action.jpg254864_LFA6578_wotr_B_flat790_Adventure_R_2019790_Adventure_R_2019.jpg256115.jpg2019_yam_xtz700_eu_mbl2_act_003-63669.jpg01-moto-guzzi-v85-tt-still-life.jpg254124_790_ADV_White_MY19_Rear-Left.jpg03-moto-guzzi-v85-tt-still-life.jpg2019_yam_xtz700_eu_mdnm6_stu_005_03-63701.jpg

Ταξινομήσεις Νοεμβρίου 2018 - Top 20 Εταιρειών

Άνοδος 29,4% της ελληνικής αγοράς τον 11ο μήνα του έτους

Ταξινομήσεις 11μηνου 2018 - Top 30 Εταιρειών

Άνοδος 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 11μηνο

Νέα κόσμου

bonhams las vegas auction 2019 2

Ducati 550 Supermono σε δημοπρασία!

Δυνατά εκθέματα στη Las Vegas Motorcycle Auction του οίκου Bonhams

BMW και TVS γιορτάζουν την κατασκευή 50,000 G 310

Πολλή δουλειά στη γραμμή παραγωγής της Ινδίας

Piaggio Group - Νέο εργοστάσιο στη Βοστώνη

Για ρομποτικές εφαρμογές του Piaggio Fast Forward

Βίντεο - Η ανάβαση του Pikes Peak με Kawasaki Z900RS

Ένας Ιάπωνας, μια Ιαπωνέζα, ένα βουνό και δύο τούμπες

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

KTM End of series offers - Προσφορές στοκ

Από RC 200 και ηλεκτρικά, μέχρι 690 Enduro και 1050 Adventure

Αμορτισέρ Hagon για Yamaha TDM 900

Βελτίωση ουσίας για τη γνωστή μοτοσυκλέτα της Yamaha

Νέα αγώνων

albert cabestany retires 2

Albert Cabestany - Ανακοίνωσε το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας

Θα παραμείνει στον χώρο του Trial, σε ρόλο που θα ανακοινώσει σύντομα

Τραυματίστηκε ο Toni Bou σε επίδειξη της Honda

Δεν προκύπτει σοβαρή ανησυχία

Toby Price - Ατύχημα λίγο πριν το Dakar 2019!

Έπεσε στην προπόνηση και τραυματίστηκε

Billy Bolt – Βίντεο-αφιέρωμα στη χρονιά ενός πρωταθλητή

Οι καλύτερες στιγμές του σε 11 λεπτά

Monster Energy Supercross: Anaheim 1 2019 - Video Teaser

Το αμερικανικό πρωτάθλημα SX ξεκινάει στις 5 Ιανουαρίου 2019

Νέα αγοράς Αναβάτη

Προσφορά ATV Linhai 550L EPS

Κορυφαία εξοπλισμένο σε μοναδική τιμή

Χριστουγεννιάτικες προσφορές Triumph

Στην Αθήνα οι μάγοι με τα δώρα για δύο μέρες

Μπότες Diadora Tourismo με έκπτωση 50%

Μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων

Σφουγγαράκι καθαρισμού ζελατίνας κράνους Visorvision V2

Η γρήγορη λύση για καθαρό οπτικό πεδίο

Αδιάβροχο μπουφάν Fovos Raptor

Για μικρές και μεγάλες περιηγήσεις

Ducati Athens - Εορταστικό Bazaar αυτό το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Με εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 80% σε ρουχισμό προηγούμενων ετών!

Γάντια Five Boxer

Ιδανικά τις περισσότερες μέρες του χρόνου

Νέος τιμοκατάλογος Husqvarna 2019

Περιλαμβάνεται και το 701 Svartpilen

Αγώνες

2018 monza rally show 19

Monza Rally Show 2018 - 7η νίκη για τον Valentino Rossi

Ο «γιατρός» κέρδισε και τα 9 stages του event

SuperEnduro 2019, 1ος αγώνας, Κρακοβία (Πολωνία)

Taddy Blazusiak, ο εντός έδρας ήρωας

Motul Roof of Africa 2018 - Wade Young & Sherco οι θριαμβευτές

Τέταρτη νίκη του Young στον «Mother of Hard Enduro» αγώνα

ISDE 2018, Ημέρα 6η

Αυστραλιανός θρίαμβος