Honda

honda nc750x dct bikeitgr 2

110 % Honda

Κείμενο-φωτό : Βασίλης Κωστάκος

Όλες οι μοτοσυκλέτες Honda έχουν το χαρακτηριστικό "φτερό" στο ρεζερβουάρ αλλά υπάρχουν κάποια μοντέλα που απλά ταυτίζονται με το ζεν της εταιρίας που θέλει το δίτροχο Honda να είναι με σχετικά συντηρητική σχεδίαση αλλά να ενσωματώνει κορυφαία τεχνολογία και να στοχεύει στην ευκολία, την λειτουργικότητα και την ευχαρίστηση χωρίς να δίνει έμφαση στις επιδόσεις. Δηλαδή κάτι σαν το Honda NC 750 X DCT.

honda nc750x dct bikeitgr 16

Ήταν το 2012 όταν η Honda παρουσίασε για πρώτη φορά στο αγοραστικό κοινό το NC 700 X. Από τότε λίγα πράγματα άλλαξαν, πέρα από την αύξηση του κυβισμού και ένα face-lift, κάτι που αποδεικνύει την διαχρονική αξία της μοτοσυκλέτας. Έτσι λοιπόν ξενίζει σήμερα η θέση του τιμονιού που βρίσκεται αρκετά εμπρός και ψηλά ή ότι ακόμα διαθέτει ένα δίσκο εμπρός.

Αυτά όμως δεν αποτελούν κάποιο ουσιώδες πρόβλημα στη γενικότερη χρήση του NC, καθώς η θέση του τιμονιού γρήγορα συνηθίζεται και παράλληλα βοηθά να μην πέφτει βάρος στα χέρια, ενώ όσο κρατάς σε καλή κατάσταση τους δίσκους και τα τακάκια έχεις ένα αρκετά δυνατό και αποτελεσματικό φρενάρισμα, και με τη βοήθεια του abs.

Η θέση οδήγησης σε τοποθετεί πολύ μπροστά δίνοντας σου ένα πολύ καλό έλεγχο της μοτοσυκλέτας, ενώ ο 17άρης τροχός εμπρός διευκολύνει ακόμα περισσότερο με την ευελιξία που προσφέρει μέσα στην πόλη. Η ζελατίνα αν και πολύ κοντά στον αναβάτη δεν εμποδίζει καθόλου το οπτικό του πεδίο ενώ προσφέρει αρκετά καλή προστασία από τον αέρα.

Η μοτοσυκλέτα σου δίνει μια συμπαγή αίσθηση αν και στερείται της πληροφόρησης για το τι συμβαίνει με τους τροχούς. Μέρος της ελλιπούς πληροφόρησης ήταν και θέμα των αναρτήσεων από το πρώτο μοντέλο, αλλά φέτος η Honda προσπαθεί να το λύσει με την τοποθέτηση ενός νέου πιρουνιού της Showa (Showa Dual Bending Valve -SDBV) που εν μέρει βελτιώνει την αίσθηση, αλλά οι αναρτήσεις είναι παραπάνω σφικτές από ότι πρέπει για τις ανωμαλίες στους ελληνικούς δρόμους. Αυτό βέβαια δεν είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς η ευχρηστία και η λειτουργία του DCT παραμερίζει όποιο μικρό-ελάττωμα του NC.

honda nc750x dct bikeitgr 7

Ο κινητήρας έρχεται άμεσα σε λειτουργία μόλις πατηθεί το κουμπί της μίζας, αλλά με σχεδόν αθόρυβη λειτουργία ενώ ένας ψίθυρος μόλις που καταφέρνει να ξεφύγει από την εξάτμιση. Η επόμενη κίνηση δεν ανήκει στο αριστερό πόδι όπως σε μια συμβατική μοτοσυκλέτα αλλά ο λόγος είναι πάλι στον δεξιό αντίχειρα, που λίγο πριν εκκίνησε τον κινητήρα. Εκείνος είναι που θα πατήσει το αντίστοιχο μπουτόν στο δεξί διακόπτη για να επιλέξει τη λειτουργία «D» (Drive) και το αυτόματο κιβώτιο να κουμπώσει την πρώτη ταχύτητα.

Αν για πρώτη φορά βρεθείς στη σέλα ενός Honda με κιβώτιο DCT θα χρειαστείς κάποιο χρονικό διάστημα για να συνηθίσεις τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Αυτός ο χρόνος ποικίλει βέβαια από αναβάτη σε αναβάτη, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος καθώς η σχεδόν αψεγάδιαστη λειτουργία του DCT θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος προσαρμογής.

Εδώ θα θέλαμε να κάνουμε μια παρένθεση και να ομολογήσουμε ότι κανένα αυτόματο κιβώτιο δεν θα ξεπεράσει την ακρίβεια ενός κλασικού, αλλά και ένα μηχανικό κιβώτιο δεν θα είναι τόσο πρακτικό και εύκολο όσο ένα αυτόματο. Και ειδικά εάν είναι το DCT της Honda, που ουσιαστικά είναι ότι καλύτερο υπάρχει στα δίτροχα, ενώ μπορεί να κοιτά «επί ίσοις όροις» τα αντίστοιχα κιβώτια διπλού συμπλέκτη σε κάποια supercars.

Στο συγκεκριμένο NC το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίγεις το γκάζι και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά ακολουθούν τις εκάστοτε επιθυμίες σου. Δηλαδή εάν οδηγείς χαλαρά ή αν σου αρέσει να στύβεις το γκάζι. Οι αλλαγές στο κιβώτιο γίνονται σχεδόν χωρίς καν να το αντιληφθείς, για αυτό υπάρχει και η αντίστοιχη ένδειξη στο ψηφιακό όργανο.

honda nc750x dct bikeitgr 3

Όταν η Honda αποφάσισε να βγάλει στην αγορά το DCT είχε στο μυαλό της την ευκολία των αναβατών αλλά δεν ήθελε οι αντίστοιχες μοτοσυκλέτες της να οδηγούνται από ένα μόνο είδος αναβατών. Έτσι για όσους θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της μοτοσυκλέτας τους υπάρχει και η λειτουργία «Μ» δηλαδή manual όπου ο αναβάτης αλλάζει χειροκίνητα τις ταχύτητες από δύο μπουτόν στο αριστερό γκριπ.

Βέβαια και εδώ τα ηλεκτρονικά επεμβαίνουν όποτε χρειάζεται, εάν για παράδειγμα φτάσεις στο φανάρι και έχεις ξεχαστεί να κατεβάσεις ταχύτητα. Για τους sport τύπους υπάρχει η λειτουργία «S», και μάλιστα με τρεις επιλογές, όπου οι αλλαγές γίνονται σε πιο ψηλές στροφές.

Αυτό το πρόγραμμα επιλέγεις κάποιες φορές όταν θέλεις να κινηθείς λίγο γρήγορα και στις στροφές θέλεις ο πίσω τροχός να έχει τάση από την αλυσίδα. Εκεί είναι ίσως το μελανό σημείο του DCT, για κάποιον που έχει μάθει να κάνει ασυναίσθητα ένα κατέβασμα πριν τη στροφή, καθώς θα έχει την αίσθηση ότι το NC ανοίγει την τροχιά του. Φυσικά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, απλά δεν του δίνει την εμπιστοσύνη μιας αντίστοιχης μοτοσυκλέτας με μηχανικό κιβώτιο.

Και είναι κρίμα για το NC 750 X καθώς ένα από τα ατού του είναι η ευκολία στο πλάγιασμα στην είσοδο της στροφής ή στην αλλαγή κατεύθυνσης που έχει εξαιτίας των κεκλιμένων κυλίνδρων προς τα εμπρός αλλά και τη συνολική κατανομή των μαζών. Το DCT ταιριάζει απόλυτα σε αναβάτες που θέλουν ένα μέσο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευχρηστία και το συγκεκριμένο μοντέλο της Honda είναι μια από τις πιο ιδανικές επιλογές.

honda nc750x dct bikeitgr 8

Όσοι οδηγούν με απαλό γκάζι μέσα στην πόλη θα πάρουν το 100% των δυνατοτήτων του NC 750 X, που συνοδεύεται και από μία πολύ μικρή κατανάλωση. Το ίδιο θα συμβεί και με όσους το οδηγήσουν με τον ίδιο τρόπο στους στενούς γεμάτους στροφές επαρχιακούς δρόμους της χώρας μας. Μάλιστα όσο πιο ευγενικός είσαι με το γκάζι τόσο περισσότερος χαλαρωτικός θα είναι ο τρόπος που θα αποδίδει η δικύλινδρη μοτοσυκλέτα.

Χωρίς να ακούγεται κανένας μηχανικός θόρυβος από τον κινητήρα, η εξάτμιση ίσα-ίσα να σιγομουρμουρίζει, και οι κραδασμοί παρόντες (αλλά ποτέ να μην γίνονται ενοχλητικοί) λες και οδηγάς V2. Και όλα αυτά με τις στροφές μόλις να ξεπερνούν το ρελαντί καθώς ο υπό-τετράγωνος κινητήρας έχει σχεδιαστεί να αποδίδει πολύ χαμηλά. Για αυτό και οι πολύ μακριές σχέσεις, που τον κάνουν να δείχνει πιο αδύναμος από ότι είναι. Ειδικά στον αυτοκινητόδρομο όταν για κάποιο λόγο θελήσεις να επιταχύνεις γρήγορα ενώ ήδη κινείσαι με 120 χλμ/ώρα, το NC θα αρχίσει να ανεβάζει χιλιόμετρα σχετικά ράθυμα έως την τελική ταχύτητα κοντά στα 180. Δηλαδή σαν ένα δίτροχο Honda Jazz.

honda nc750x dct bikeitgr 20

Η οδήγηση στο κέντρο της Αθήνας το καλοκαίρι είναι πολλές φορές μαρτύριο ακόμα και για όσους κινούνται με δίτροχα. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το μπετόν και την άσφαλτο, που πυρώνουν από τον δυνατό ήλιο, μαζί και με την… παιδεία των ελλήνων οδηγών αποτελεί ένα καλό πεδίο δοκιμής για να κρίνεις πόσο εύχρηστη είναι μια μοτοσυκλέτα.

Στις παραπάνω συνθήκες το NC 750 X τα καταφέρνει θαυμάσια αφού το κιβώτιο αναλαμβάνει να επιλέγει τη σωστή σχέση που χρειάζεσαι ανά πάσα στιγμή, οπότε εσύ επικεντρώνεσαι μόνο στο γκάζι -που λόγω των χαρακτηριστικών του κινητήρα είναι απόλυτα ομαλό και γραμμικό χαμηλά- και βέβαια στα φρένα για να αποφεύγεις τις όποιες επικίνδυνες αντιδράσεις των οδηγών των αυτοκινήτων.

Το καλά ζυγισμένο βάρος βοηθά να ελίσσεσαι ανάμεσα στην κίνηση, ενώ η χαλαρή λειτουργία του κινητήρα σε ωθεί και εσένα σε αντίστοιχους ρυθμούς. Έτσι δεν είναι άκυροι όσοι αποκαλούν το NC 750 X ένα "μεγάλο παπί".

honda nc750x dct bikeitgr 1

Μέσα στην εβδομάδα δοκιμής της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας πέρα από την οδήγηση στο κέντρο της πρωτεύουσας βρήκαμε το χρόνο και για μια μικρή απόδραση. Έτσι είχα την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο νησί των ανέμων, τη Μύκονο, για ένα χαλαρό τριήμερο και το NC αποδείχτηκε ότι είναι ιδανικό για αυτό τον σκοπό.

Από τους χαλαρούς ρυθμούς που μπορείς να απολαύσεις τη βόλτα σε ένα κυκλαδίτικο νησί, έως και τη δυνατότητα κίνησης εκτός δρόμου ανακαλύπτοντας την άγνωστη Μύκονο (σχετικό κομμάτι θα διαβάσετε σύντομα σε τεύχος του CityRider).

Ακόμα και ο αποθηκευτικός χώρος στη θέση του ρεζερβουάρ ήταν ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μοτοσυκλέτα καθώς πετάς μέσα πορτοφόλια, κινητά, μαγιό και πετσέτα, ενώ όταν φτάνεις στην παραλία ντύνεσαι… λουόμενος και απλά βάζεις το κράνος μέσα. Έτσι δεν χρειάζεται να κυκλοφορείς με το κράνος σε μια παραλία που οι άλλοι κρατούν ένα freddo ή ένα κοκτέιλ στο χέρι.

honda nc750x dct bikeitgr 13

Όπως προαναφέραμε στον πρόλογο μια "αυθεντική" μοτοσυκλέτα Honda είναι συντηρητική, με κορυφαία τεχνολογία, εύκολη, φιλική, χωρίς πολύ γκάζι αλλά συνοδεύεται σχεδόν πάντα και με μια υψηλή τιμή πώλησης.

Τα 9.550 € που στοιχίζει το NC 750 X DCT σίγουρα είναι υψηλότερη με μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού που υπερτερούν σε επιδόσεις αλλά καμία από αυτές δεν έχει DCT.

Για αυτή τους τη μοναδικότητα τα μοντέλα της Honda με το συγκεκριμένο κιβώτιο παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις των φαν της φίρμας-και όχι μόνο.

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο NC750X
Αντιπρόσωπος ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ
Τιμή 9.550
Εγγύση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, δικύλινδρος εν σειρά, SOHC
Χωρητικότητα 745cm3
Διάμετρος x διαδρομή 77 x 80mm
Συμπίεση 10.7: 1
Τροφοδοσία PGM-FI electronic fuel injection με σώματα ψεκασμού 36mm
Ανάφλεξη Ψηφιακή 
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία 12V/11AH
Συμπλέκτης Υδραυλικός, DCT - Dual Clutch Transmission
Μετάδοση 6 σχέσεων (DCT- αυτόματο)
Πρωτεύουσα 1.921
Σχέσεις ταχυτήτων
1 2.81
2 1.89
3 1.45
4 1.2
5 1.03
6 0.84
Δευτερεύουσα σχέση 2.294
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
Πλαίσιο Ατσάλινο από σωλήνες κυκλικής διατομής
Τύπος Τύπου διαμάντι
Μήκος  (mm) 2.210
Πλάτος  (mm) 830
Ύψος  (mm) 1285
Μεταξόνιο (mm) 1.540
Γωνία κάστερ 27°
Ίχνος  (mm) 110
Πλήρης στροφή 3m
Ύψος σέλας  (mm) 830
Απόσταση εδάφους  (mm) 165
Βάρος  (kg) 229
Ρεζερβουάρ  (lt) 14.1
Αναρτήσεις
Μπροστά Συμβατικό ηλεσκοπικό πιρούνι, διάμετρος 41mm, διαδρομή 153.5
Πίσω Μονό αμορτισέρ με μοχλισμό, διαδρομή 150mm
Τροχοί
Μπροστά Χυτοί αλουμινίου 17x3,5
Πίσω Χυτοί αλουμινίου 17x4,5
Ελαστικα
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 160/60-17
Φρένα
Μπροστά Δίσκος με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS
Επιδόσεις εργοστασίου
Ιπποδύναμη (hp / rpm) 54,8 / 6.250
Ροπή (kgm / rpm) 6,9 / 4.750

honda-nc750x-dct-bikeitgr-10.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-8.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-12.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-16.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-14.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-19.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-9.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-17.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-18.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-21.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-15.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-11.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-6.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-7.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-20.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-5.jpg

honda-nc750x-dct-bikeitgr-35.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-26.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-22.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-36.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-29.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-31.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-34.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-28.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-33.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-32.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-23.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-24.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-25.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-30.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-27.jpg

honda-nc750x-dct-bikeitgr-1.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-3.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-4.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-2.jpghonda-nc750x-dct-bikeitgr-13.jpg

Νέα κόσμου

Ο Fourquez28 έχει ταλέντο

Και γράφει καλά και στην κάμερα

Νέο ρεκόρ πωλήσεων σε δημοπρασία του οίκου Bonhams

Δημοπρατήθηκαν μοτοσυκλέτες αξίας 3.8+ εκατομμυρίων ευρώ!

KTM OFF ROAD DAYS 2018 - Στην Ξάνθη, σε οικογενειακό περιβάλλον

30 Test-Rides από τις KTM SOUTHEAST EUROPE & ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Test Ride Öhlins Off-Road για αγωνιζόμενους ΜΧ και Enduro

Στις 24-25 Νοεμβρίου 2018, στη Χαλκίδα

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

akrapovic

Γνήσια αξεσουάρ Yamaha TMax

Κινηθείτε στην πόλη και βελτιώστε τη ζωή σας

Σάκος ουράς GIVI UT805 Ultima-T 35 λίτρα

Με εσωτερική αδιάβροχη τσάντα

Kit καθαρισμού αλυσίδας από την KettenMax

Εύκολη και γρήγορη συντήρηση

Βάση στήριξης Kappa STTR40K Universal

Συμβατή με μπάρες διαμέτρου 8-30 χλστ.

Νέα αγώνων

small EMX250 START I SAT MOTOCROSS GP 18 NED 2018

Αλλαγές στο Ευρωπαϊκό ΜΧ ανακοινώνει η FIM Europe

Στόχος η προστασία και ανάδειξη νέων ταλέντων

Valentino Rossi – “Δεν μου αρέσουν τα ηλεκτρικά…”

O “γιατρός” καταθέτει την γνώμη του για την MotoE κατηγορία

Hellas Rally Raid 2019 – Έρχεται στην Κεντρική Ελλάδα

Αυτή είναι η διοργάνωση του 2019

AMOTOE – Διερευνά ενδεχόμενη κατηγορία MX Γυναικών

Καλεί σε Εκδήλωση Ενδιαφέροντος - Πρόθεση Συμμετοχής

TEST - Aprilia SX 125 2018

"Μπαμπά θα μου το πάρεις; Σε παρακαλώ μπαμπά! Το θέλωωω!"

Αγώνες

holcombe

EnduroGP 2018, 8ος αγώνας, Rüdersdorf (Γερμανία)

Θρίαμβος Holcombe, δράμα Salvini

WorldSBK 2018, 12ος αγώνας, San Juan (Αργεντινή)

Και το πρωτάθλημα Κατασκευαστών στην Kawasaki

Motocross των Εθνών 2018, Redbud (Η.Π.Α.)

Γαλλικός θρίαμβος επί Αμερικανικού εδάφους

MotoGP 2018, 15oς αγώνας, Buriram (Ταϊλάνδη)

Marc Marquez και πάσα αρχή παυσάτω

Νέα αγοράς Αναβάτη

154159 Africa Twin Adventure Sports

Πέτσας Honda Days – Άτοκα χρηματοδοτικά πακέτα

Επωφεληθείτε ως το τέλος Οκτωβρίου

Φθινοπωρινή προσφορά Suzuki με όφελος έως και €1,500

Απόκτησε σήμερα τη Suzuki σου και επωφελήσου έως και 30 Νοεμβρίου 2018!

Vespa Elettrica – Αυτή είναι η τιμή της

Η online φόρμα προπαραγγελιών άνοιξε, όχι όμως για την Ελλάδα

Μποτάκια Αδιάβροχα Eleveit Freeride 1.7

Μοντέρνο στιλ για κάθε μέρα

Εγγραφή στο NEWSLETTER

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα από τον χώρο της μοτοσυκλέτας!