Ducati

ZAMP4117

Τo σωστό Multistrada

Του Aviad Avrahami

Φωτό: Ducati

Το Multistrada 950 αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία για τη Ducati. Παρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια και ήδη του αναλογεί περίπου το 40% των συνολικών πωλήσεων Multistrada – μετρώντας περίπου 5,000 κομμάτια ετησίως, μιλάμε για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό νούμερο.

Αυτό δε θα πρέπει να συνιστά έκπληξη, καθώς πολλοί αναβάτες που ενδιαφέρονται για τις πολλές αξίες του Multistrada βρίσκουν το 1260 υπερβολικό. Είναι μεγάλο, είναι πανίσχυρο, είναι ακριβό και αυτά μπορούν να αποτρέψουν αρκετούς πελάτες. Δε χρειάζονται όλοι 160 άλογα.

Ducati Multistrada 950 S Static 00

Γενικά η σύγχρονη οικογένεια Multistrada, παρούσα από το 2010, είναι πολύ σημαντική για τη Ducati. Δεν είναι μόνο οι εξαιρετικές πωλήσεις της που το 2018 έφτασαν στις 12,000, αναλογώντας στο 22.3% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, αλλά είναι και η εικόνα.

Το μοντέλο αυτό είναι το ιδανικότερο παράδειγμα για την ικανότητα της Ducati να φτιάχνει υψηλής ποιότητας, άνετες μοτοσυκλέτες πολλαπλών χρήσεων που να απευθύνονται σε ευρύ κοινό και όχι μόνο σκληροπυρηνικούς σπορ αναβάτες.

Η οικογένεια Multistrada μετρούσε ως τώρα πέντε μέλη: τα 1260 και 1260S με τις εκδόσεις Pikes Peak και Enduro, καθώς και το 950. Το τελευταίο χρησιμοποιεί το πλαίσιο και τα πλαστικά του 1260 με τον όχι και τόσο απειλητικό κινητήρα των 113 ίππων και ένα βασικό πακέτο ηλεκτρονικών.

Τώρα, για να διευρύνει την οικογένεια αυτή η Ducati παίρνει το 950 και του προσθέτει τα προηγμένα ηλεκτρονικά του 1260S, στοχεύοντας σε ένα νέο κοινό που επιζητεί το μικρό Multistrada αλλά και όλες τις πολυτέλειες και ανέσεις του μεγάλου μοντέλου, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών αναρτήσεων Skyhook.

Έτσι, προς τιμή της παρουσίασης του 950S, η Ιταλική εταιρεία προχώρησε σε ένα συνολικό facelift της οικογένειας, και για το βασικό 950 δηλαδή. Το σχέδιο άλλαξε λίγο, με πλαϊνά πλαστικά κατευθείαν από το 1260, με αποτέλεσμα να ελαφρύνει το σύνολο κατά περίπου μισό κιλό, χρησιμοποιώντας και μια επανασχεδιασμένη, λεπτότερη εξάτμιση.

Ducati Multistrada 950 S Touring Static 13

Τι άλλο άλλαξε; Έχουμε συνδυασμένα φρένα, ABS με τρεις επιλογές ρύθμισης, ακτινική τρόμπα μπροστινού φρένου, νέο υδραυλικό συμπλέκτη και νέο, μισό κιλό ελαφρύτερο, ψαλίδι. Η αδρανειακή μονάδα ελέγχου (IMU) φορτώθηκε με νέες; αρμοδιότητες, όπως η αυτόματη ακύρωση των φλας.

Ο κινητήρας παραμένει όπως τον γνωρίζαμε από πριν: ο L-Twin των 937 cc παράγει 113 hp στις 9,000 rpm και 9.8 kg.m στις 7,750 rpm, όμως το πιο σημαντικό είναι πως το 80% της ροπής είναι διαθέσιμο ήδη από τις 3,500 rpm, κάτι που μεταφράζεται σε έναν ελαστικό και αποδοτικό κινητήρα.

Εκτός της εμφανισιακά ανανέωσης, το 950S αποκτά όλα τα ηλεκτρονικά του 1260S. Αυτά περιλαμβάνουν προβολείς LED που φωτίζουν στο εσωτερικό της στροφής, αλλά και η οθόνη TFT 5 ιντσών με το νέο Ducati HMI interface, καθώς και ένας quick shifter δύο δρόμων (ανέβασμα-κατέβασμα σχέσης) και cruise control.

Επιπλέον – και αυτό μάλλον είναι το πιο σημαντικό στοιχείο – το 950S αποκτά τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις Skyhook, οι οποίες ρυθμίζονται κατευθείαν από το τιμόνι και προσαρμόζονται στις συνθήκες του δρόμου. Το σύστημα επιτρέπει το ρύθμιση της προφόρτισης σύμφωνα με το βάρος του αναβάτη, συνεπιβάτη και τυχόν άλλου φορτίου, προσφέροντας πέντε θέσεις σε κάθε πρόγραμμα. Επιπλέον, η ανάρτηση αλληλεπιδρά με τη διαχείριση του κινητήρα και της μοτοσυκλέτας, και προσαρμόζεται αναλόγως κάθε φορά που επιλέγεται ένα συγκεκριμένο riding mode (sports, rain, enduro). Όταν η Ducati μιλούσε για “τέσσερις μοτοσυκλέτες σε μία”, η δήλωσή της ήταν πέρα για πέρα πραγματική.

Ducati Multistrada 950 S Static 23

Οι Ιταλοί προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή προσαρμογή στα γούστα του αναβάτη για όλες τις δυνατές ρυθμίσεις, οπότε μετρώντας όλες τις επιλογές σε όλα τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα, φτάνουμε στον εντυπωσιακό αριθμό των 400 διαφορετικών συνδυασμών. Δεν είναι πραγματικά απαραίτητος ένας τόσο μεγάλος αριθμών επιλογών, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλό να ξέρεις πως μπορείς να ρυθμίσεις τη μοτοσυκλέτα σου με απόλυτη ακρίβεια όπως τη θες.

Η οθόνη TFT μπορεί να συνδεθεί και με το έξυπνο τηλέφωνό σας, με ένα επιπλέον κόστος. Με την εφαρμογή της Ducati μπορεί κανείς να φτιάξει διαφορετικά set-up, να τα αποθηκεύσει στη μνήμη της και να τα επιλέγει κατά βούληση.

Ένα ακόμη σημαντικό νέο για το Multistrada αφορά στις ζάντες του. Το στάνταρ 950 εξακολουθεί να φορά χυτές ζάντες, αλλά η έκδοση S μπορεί να παραγγελθεί είτε με χυτές ή με ακτινωτές ζάντες.

Ας θυμηθούμε τι γράφαμε για το Multistrada 950: ο κινητήρα των 113 ίππων είναι υπερ-αρκετός για τη μοτοσυκλέτα και επαρκώς γρήγορος. Δεν είναι τόσο υπερβολικός και απειλητικός όσο αυτός του 1260, αλλά παραμένει ισχυρός και επιταχύνει το 950 πολύ γρήγορα, με μια τελική ταχύτητα που ξεπερνά εύκολα τα 200 km/h.

Ένα θέμα ύψιστης σημασίας όταν μιλάμε για Ducati, είναι πως παράγει όλη την απαραίτητη τραχύτητα του V2 (ή L2, για να ακριβολογούμε), παραμένοντας ωστόσο απαλός και ευχάριστος στην οδήγηση, χωρίς να τρομάζει τον αναβάτη. Προσθέστε τώρα σε αυτό και την υπέροχη ροπή που αποδίδεται από τόσο χαμηλά και έχει ένα μοτέρ πραγματικό διαμάντι, έναν από τους καλύτερους κινητήρες της Ducati και πολύ ταιριαστό με τα δεδομένα του Multistrada.

ZAMP3717

Αν ο κινητήρας εδώ είναι πιο ήπιος από αυτόν του 1260, η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα δεν είναι. Απεναντίας, τα πλαστικά του 950 είναι πανομοιότυπα με του 1260, κάτι που σημαίνει προσεγμένη εργονομία και υψηλά επίπεδα άνεσης. Κατά τη μέρα της παγκόσμιας παρουσίασης του μοντέλου οδηγήσαμε περισσότερα από 320 χιλιόμετρα σε υπέροχους στριφτερούς δρόμους στην Ισπανική περιοχή της Valencia και η σέλα του αποδείχθηκε απίστευτα άνετη στον χρόνο. Το φαρδύ τιμόνι είναι εξίσου άνετο και η αεροδυναμική προστασία είναι πολύ καλή, ενώ η ζελατίνα ρυθμίζεται με το ένα χέρι μεταξύ προκαθορισμένων θέσεων ύψους.

Αφού είδαμε λοιπόν πως η άνεση, η εργονομία και ο κινητήρας που ήδη γνωρίζουμε από το απλό 950 χαρακτηρίζουν και το νέο μοντέλο, η πρόσθετη αξία της έκδοσης S έρχεται από πολλές πηγές. Δεν είναι μόνο η οθόνη TFT, το ΗΜΙ interface και το quick shifter, αλλά πρωτίστως οι ημι-ενεργές αναρτήσεις Skyhook που προσαρμόζονται στον δρόμο για να βρίσκουν πάντα τη μέγιστη πρόσφυση και σταθερότητα.

Ducati Multistrada 950 S Static 28

Έχουμε ξαναγράψει και στο παρελθόν πως το 950 διαθέτει εξαιρετικές αναρτήσεις και δυναμική συμπεριφορά, ακριβώς εξαιτίας του μικρότερου κινητήρα και βάρους, αλλά εδώ οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις απλά διευρύνουν το πεδίο χρήσης επιτρέποντας στον αναβάτη να τις προσαρμόζει για σπορ και σφικτή οδήγηση ή να τις αλλάζει για μαλακή και ευχάριστη τουριστική χρήση, απορροφώντας γλυκά τις ανωμαλίες του δρόμου. Είμαστε σίγουροι πως πολλοί θα βρουν αυτό το σύστημα χρήσιμο, δικαιολογώντας τη διαφορά τιμής ανάμεσα στα 950 και 950S.

Ούτως ή άλλως, με τις διαστάσεις, τον κινητήρα, την υψηλή άνεση και τα άριστα δυναμικά του χαρακτηριστικά, το 950S είναι το αγαπημένο μας Multistrada. Είναι τόσο εύκολο στην οδήγηση και τόσο φιλικό προς τον αναβάτη χωρίς να χάνει το χαρακτηριστικό DNA της Ducati, δηλαδή την υψηλή απόδοση και τον συναρπαστικό χαρακτήρα. Όταν όλα αυτά συναντιούνται σε μια μοτοσυκλέτα, το αποτέλεσμα δε μπορεί παρά να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, το λατρέψαμε!

Το Multistrada 950S είναι ένα υβρίδιο τόσο ενδιαφέρον, όσο και σημαντικό. Παίρνει την ήδη πετυχημένη πλατφόρμα του 950 και την εμπλουτίζει με το πλήρες ηλεκτρονικό πακέτο του 1260S για να διευρύνει το πεδίο χρήσης του και την άνεσή του. Μιλάμε για ένα εξαιρετικό σύστημα ηλεκτρονικών αναρτήσεων, το quick shifter, την οθόνη TFT, αλλά και τη διεπαφή HMI που ελέγχει τα πάντα στη μοτοσυκλέτα.

0 JR0679

Εν τέλει το 950S αντανακλά ιδανικά τις πηγαίες αξίες της Ducati: έχει το ιδιαίτερο στυλ της οικογένειας Multistrada, υψηλή απόδοση και μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικής εξειδίκευσης.

Είμαστε βέβαιοι πως αρκετοί αναβάτες θα επιλέξουν το 950S γιατί επιθυμούν τα πλεονεκτήματά του σε δυναμική συμπεριφορά σε συνδυασμό με τον φιλικό του κινητήρα και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα του μεγάλου αδελφού 1260S. Κατά τη γνώμη μας το νέο μοντέλο θα μεγαλώσει τη δεξαμενή αναβατών των Multistrada και υπό αυτή την έννοια είναι μια πραγματικά μεγάλη μοτοσυκλέτα.

Ducati Multistrada 950S

Τιμή (€)

17,200 (Red) – 17,300 (Glossy Grey) – 18,000 (Red + Ακτινωτές ζάντες)

Εγγύηση

2 χρόνια

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος

4Τ, V2, 2ΕΕΚ, 8Β

Χωρητικότητα (cc)

937

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

94 x 67.5

Ισχύς (hp/rpm)

113 / 9,000

Ροπή (kg.m/rpm)

9.8 / 7,750

Σχέση συμπίεσης

12.6:1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch, σώματα 53 mm

Συμπλέκτης

Πολύδισκος, υδραυλικός, slipper

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα, quick shifter

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα

Μεταξόνιο (mm)

1594

Ίχνος (mm)

106

Γωνία κάστερ (ο)

25

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μήκος (mm)

Δ.Α.

Πλάτος (mm)

Δ.Α.

Ύψος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

840 (820 – 860 με προαιρετικά αξεσουάρ)

Βάρος (kg)

207 (κενό) / 230 (πλήρες) – 235 για την έκδοση με ακτινωτές ζάντες

Ρεζερβουάρ (l)

20

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι 48 mm, ημι-ενεργό σύστημα DSS (Skyhook)

Διαδρομή (mm)

170

Πίσω

Ένα αμορτισέρ, ημι-ενεργό σύστημα DSS (Skyhook)

Διαδρομή (mm)

170

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες Brembo 4 εμβόλων, Bosch cornering ΑBS

Πίσω

Δίσκος 265, δαγκάνα Brembo 2 εμβόλων, Bosch cornering ΑBS

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

120/70-19

Πίσω

170/60-17

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ducati Skyhook Suspension (DSS), Ducati quick shifter up/down (DQS), Bosch cornering ABS, Ducati traction control (DTC), riding modes, power modes, Ducati cornering lights (DCL), vehicle hold control (VHC), cruise control, φωτιζόμενοι διακόπτες τιμονιού, οθόνη TFT 5 ιντσών, LED προβολέας, αυτόματη ακύρωση φλας

Ducati_Multistrada_950_S_Static_11.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_00.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_21.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_02.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_05.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_23.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_22.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_20.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_15.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_17.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_13.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_14.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_18.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_19.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_12.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_01.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_24.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_09.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_16.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_25.jpg

Ducati_Multistrada_950_S_Touring_Static_05.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_34.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_30.jpgDucati_Multistrada_950_S_Touring_Static_12.jpgDucati_Multistrada_950_S_Touring_Static_13.jpgDucati_Multistrada_950_S_Touring_Static_17.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_31.jpgDucati_Multistrada_950_S_Touring_Static_04.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_27.jpgDucati_Multistrada_950_S_Touring_Static_06.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_26.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_29.jpgDucati_Multistrada_950_S_Touring_Static_09.jpgDucati_Multistrada_950_S_Static_28.jpgDucati_Multistrada_950_S_Touring_Static_11.jpgDucati_Multistrada_950_S_Touring_Static_08.jpg

_TIN4672.jpg0_JR0784.jpg0_JR0678.jpg_TIN4822.jpg0_JR0676.jpg_TIN4821.jpg0_JR0906.jpg0_JR0679.jpg_TIN4668.jpg0_JR0788.jpg0_JR0902.jpg0_JR0462.jpg0_JR0904.jpg_TIN5080.jpg0_JR0899.jpg_TIN4673.jpg0_JR0786.jpg_TIN4402.jpg0_JR0460.jpg_TIN5082.jpg

AR4I1337.jpgAR4I1750.jpgZAMP3717.jpg0_JR0907.jpgAR4I1335.jpg1_JR2017.jpgAR4I1448.jpg1_JR2009.jpgAR4I1446.jpgAR4I1336.jpgAR4I1338.jpg1_JR2012.jpgAR4I1580.jpgAR4I1679.jpgAR4I1447.jpgAR4I1676.jpgZAMP3718.jpg1_JR2015.jpgAR4I1239.jpgAR4I1240.jpg

ZAMP3872.jpgZAMP4185.jpgZAMP4116.jpgZAMP4117.jpgZAMP3873.jpgZAMP4118.jpgZAMP3728.jpgZAMP4188.jpgZAMP3874.jpgZAMP4187.jpgZAMP4264.jpgZAMP4262.jpgZAMP4189.jpgZAMP4263.jpgZAMP3719.jpg

Ρεπορτάζ - Naxos Adventure Rally 2019

Ήλιος, βουνό, θάλασσα και η... μηχανή μου!

Νέα κόσμου

ViewonthewaytoDarjeelingbymotorbike RoyalEnfieldHimalayanABS2018

H Noraly πούλησε τα πάντα και γυρνά τον κόσμο με ένα Royal Enfield Himalayan

16,000 χιλιόμετρα και 7 χώρες αργότερα, είναι μόλις στην αρχή

Δημοπρασία αγωνιστικού Yamaha YZF-R7 του Jean-Philippe Ruggia!

Σπάνιο παράδειγμα του πολυπόθητου μοντέλου, σε αγωνιστική έκδοση

Triumph: The Ultimate Ride

Το Test Ride Event της χρονιάς έρχεται στο Λαύριο την Κυριακή 21 Απριλίου!

H Harley-Davidson παρουσιάζει το Harley On Tour 2019

23 μοντέλα 2019 σε περιμένουν για test ride

Ducati Athens - Season Opening 2019

Δες, δοκίμασε, αγόρασε και κέρδισε ταξίδι σε αγώνα MotoGP

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

2019 04 15 10.34.54

Νέο συνθετικό λιπαντικό IPONE R4000 RS, από τη Moto Petsas

Κορυφαία απόδοση και προστασία

Η πιο ισχυρή Vespa με την πιο δυνατή προσφορά

Μέχρι 30/6, όλη η γκάμα Vespa GTS 300 HPE με όφελος έως 410 ευρώ

KTM 250 EXC TPI MY19 - Σε δελεαστική προσφορά!

Για περιορισμένο αριθμό μοτοσυκλετών

Κάνε τώρα δικιά σου μία ολοκαίνουρια Sportster και επωφελήσου έως και €1,500

Μοναδικές προσφορές από την Harley-Davidson για λίγες μόνο μέρες

Benelli - Πασχαλινή προσφορά σε TRK502 & TRK502X!

Για περιορισμένο αριθμό μοτοσυκλετών

Piaggio – Νέες τιμές για τα Beverly, με όφελος έως και 620 ευρώ!

Εκπληκτικές προσφορές με ισχύ μέχρι 30/06/2019

Λουκέτα και πέταλα ABUS και LUMA με έκπτωση 20%

Προσιτή ασφάλεια στην Wheelcity

Νέα αγώνων

Π.Π. ΜΧ - Βαριά τιμωρία για τον Νίκου Λυρίου

Ελέγχεται και ο "αντίδικος" Γιάννης Τουρατζίδης

Hellas Rally 2019 - Το επίσημο Trailer - Video

Στο Καρπενήσι, στις 18-26 Μαίου

Π.Π. ΜΧ 2019 - Άσχημο επεισόδιο με Κουζή & τιμωρία του από την ΑΜΟΤΟΕ

Βαριές κουβέντες και τσακωμοί που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

MiniGP - Τελετή Απονομών 2018

Ο ΑΡΗΣ μας προσκαλεί στις 17.4.2019 στην Π. Πεντέλη

Νέα αγοράς Αναβάτη

Σετ περιποίησης κράνους Ipone

Ολοκληρωμένη φροντίδα εντός και εκτός

Καθαριστικός αφρός Muc Off Snow Foam 1Lt

Ουδέτρερο ph & πλούσιο άρωμα μούρου!

Μποτάκι Forma Swift Dry δέρμα

Αδιάβροχο και μοδάτο

Κράνος Bell Qualifier Integrity

Εντυπωσιακό και ιδιαίτερα προσιτό

Μπουφάν Nordcode Square

Ελαφρύ και απαραίτητο

Κράνος κλειστού τύπου Caberg Drift Evo Integra

Σπορ κράνος για τους απαιτητικούς

KTM - Συλλογή PowerWear Offroad 2020

Ντυθείτε πορτοκαλί απ’ την κορυφή ως τα νύχια - και μετά λασπωθείτε

Δερμάτινα μποτάκια Forma Swift Dry

Casual για κάθε μέρα

Στο Paddock 512 για αγορά & test ride Bajaj μοτοσυκλετών

Όλα τα μοντέλα της Bajaj άμεσα διαθέσιμα

Νέο κράνος Caberg Drift Evo

Ανασχεδιασμένο και καλύτερο

Χαλάκι Öhlins Racing

Για τους αγώνες, το συνεργείο, το κατάστημα

Γνήσια ανταλλακτικά Husqvarna & Husaberg στo Paddock 512

Η μόνη κάθετη μονάδα Husqvarna στην Αθήνα

Αγώνες

450 tomac win

AMA SX 2019, 15ος αγώνας, Denver (Η.Π.Α.)

Η Kawasaki τα σκούπισε όλα. Ξανά.

WorldSBK 2019, 4ος αγώνας, Assen (Ολλανδία)

Όριο στροφών ε; Σκασίλα μου!

MotoGP 2019, 3ος αγώνας, Circuit of the Americas (Η.Π.Α.)

Ο Rins έσπασε το ρόδι κερδίζοντας τον Rossi!