Bajaj

test bajaj pulsar ns125 kinisi 4

Οικονομία σε δύο τροχούς

Tου Κώστα Γαμβρούλη 
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος 

Βάλτε τα σπαθιά στα θηκάρια τους, ρίξτε τους παλμούς, αποβάλετε την αδρεναλίνη. Το Bajaj NS 125 δεν είναι ένα μοντέλο που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της μοτοσυκλετιστικής κοινότητας, δεν πρόκειται να αφιερωθούν πηχυαίοι τίτλοι, ούτε να του αποδοθούν υπερθετικά επίθετα. Είναι μια μοτοσυκλέτα που προέρχεται από την μεγαλύτερη αγορά του κόσμου και αριστεύει σε ένα πολύ σημαντικό παράγοντα, σε αυτόν της οικονομίας.

Ως μοντέλο που έχει ένα σαφή χρηστικό και “budget” προσανατολισμό, θα περίμενε κανείς πως η Bajaj, δεν θα έκανε την παραμικρή επένδυση στην σχεδίαση και στα “λούσα’. Και όμως, το NS125 παρουσιάζει –τηρουμένων των αναλογιών- δυναμικές γραμμές, είναι προσεγμένο και έχει και για highlight εξοπλιστικό στοιχείο τους φωτιζόμενους διακόπτες στα grip. Σε σχέση με το μέσο δείγμα της κατηγορίας των commuter, συμπεριλαμβανομένων και των Ιαπωνικών, δεν έχει κάτι να ζηλέψει. Αυτό ισχύει και για την ποιότητα κατασκευής, η οποία είναι αρκετά καλή, σε ότι αφορά στην βαφή και στα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.

test bajaj pulsar ns125 statika 15

Όσο και να το ψάξεις, δεν θα βρεις κάτι που να μαρτυρά προχειρότητα στην κατασκευή και “όπως-όπως” κατασκευαστική φιλοσοφία για να ολοκληρωθεί το μηχανάκι. Την εβδομάδα που το είχα στην κατοχή μου, το οδήγησα με δύσκολες καιρικές συνθήκες και με τέρμα γκάζι σε περιαστικές διαδρομές. Τίποτε δεν έτριξε, συντόνισε ή χαλάρωσε και δεν παρατηρήθηκε καμία διακύμανση ή αλλαγή στην απόδοση. Το μοντέλο αυτό, είναι φτιαγμένο για να αντέχει στα… βασανιστήρια που το υποβάλλουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες Ινδοί αναβάτες. Αν κάτι δεν πήγαινε καλά θα είχε μαθευτεί. Αντέχει λοιπόν, αυτό είναι σίγουρο.
Η σέλα βρίσκεται χαμηλά και είναι σχετικά στενή, πράγμα που σημαίνει ότι στο Pulsar ΝS125, θα μπορέσουν να βολευτούν και βραχύσωμοι αναβάτες χωρίς φόβο, αφού τα πόδια φθάνουν εύκολα στο έδαφος. Όχι ότι έχουν να διαχειριστούν κανένα σπουδαίο βάρος βέβαια, τα 122 κιλά της μοτοσυκλέτας είναι λίγα και τα αισθάνεσαι λίγα, είτε στατικά, είτε σε κίνηση. Η sportive εμφάνιση του μοντέλου δεν θα πρέπει να δημιουργήσει καμία ανησυχία σχετικά με την θέση οδήγησης, η οποία τοποθετεί τον κορμό σε όρθια θέση, χωρίς να φορτίζονται τα χέρια με βάρος, αφού και το τιμόνι είναι τοποθετημένο σε ψηλή θέση.

test bajaj pulsar ns125 statika 11

Ο αναβάτης έχει για θέα έναν πίνακα οργάνων, με αρκετά sport σχεδίαση (η απομίμηση carbon προσθέτει πόντους) ο οποίος αποτελείται από αναλογικό στροφόμετρο και μια ψηφιακή LCD οθόνη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την πολύ χρήσιμη στάθμη καυσίμου. Οι καθρέπτες είναι όμορφα σχεδιασμένοι αλλά η θέση τους, όσο και αν τους ρυθμίσει κανείς έχει ως αποτέλεσμα να δείχνουν και κάτι από… ώμους στο οπτικό πεδίο. Τέλος, διακόπτες και χειριστήρια δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα σε ότι αφορά στην εργονομία και στην λειτουργικότητα τους. Τώρα σε ότι αφορά στον συνεπιβάτη, αυτός έχει στην διάθεση του ένα μεγάλο και ξεχωριστό τμήμα σέλας, χειρολαβές και μαρσπιέ σε χαμηλή σχετικά θέση, επενδεδυμένα με χοντρό λάστιχο.

Το Pulsar NS125, όπως είναι αναμενόμενο, φέρει απλά και δοκιμασμένα περιφερειακά, χωρίς ανούσιες κορώνες που θα είχαν ως αποτέλεσμα αύξηση το κόστους του. Είπαμε, οικονομία και απλότητα οι στόχοι. Ξεκινώντας από μπροστά, συναντάμε συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 130 χλστ., το οποίο καταλήγει σε 17άρα ζάντα με ελαστικό 2,75 Χ 17 και μονό δισκόφρενο 240 χλστ. με διπίστονη δαγκάνα. 

test bajaj pulsar ns125 statika 1

Πίσω έχουμε δύο μονά αμορτισέρ με δοχείου αζώτου, 17άρα επίσης ζάντα με ελαστικό 100/90-17 και ταμπούρο με τύμπανο 130 χλστ., το οποίο είναι συνδυασμένο μηχανικά, με το μπροστινό φρένο. Τον ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ των δύο αυτών τμημάτων, αναλαμβάνει ένα ατσάλινο πλαίσιο. Ο κινητήρας είναι τετράχρονος, αερόψυκτος, μονοκύλινδρος και φέρει δύο μπουζί τοποθετημένα διαμετρικά αντίθετα και υπό γωνία στην τεραβάλβιδη κεφαλή του. Η τροφοδοσία του γίνεται μέσω ψεκασμού και η απόδοση του είναι 15 ίπποι στις 8.500 σ.α.λ. και 1,1 kg-m στις 7.500 σ.α.λ.

Η εκκίνηση γίνεται μέσω μίζας και το NS125 Pulsar ξεκινά άμεσα και κρατά ένα σταθερό ρελαντί. Συμπλέκτης πανάλαφρος και η πρώτη σχέση κουμπώνει πολύ θετικά και με μικρή διαδρομή στο πεντατάχυτο κιβώτιο, το οποίο παρουσιάσε πολύ καλή λειτουργία. Το Pulsar NS125 είναι μια στενή και πολύ ελαφριά μοτοσυκλέτα, δεν προκάλεσε έκπληξη λοιπόν το ότι αποδείχθηκε άμεσα πολύ ικανή στο αστικό πεδίο. Το τιμόνι της κόβει αρκετά και οι αλλαγές κατεύθυνσης γίνονται πανεύκολα, οπότε είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει κυκλοφοριακή συνθήκης στην οποία θα τα βρείτε σκούρα. 


test bajaj pulsar ns125 kinisi 7

Ο κινητήρας έχει απλωμένη την ισχύ του και συνδυασμό με την καλή κλιμάκωση του κιβωτίου , ουσιαστικά δεν ξεμένεις από δύναμη ποτέ, όσο κινείσαι εντός αστικών ορίων. Στα θετικά καταγράφεται επίσης και η ελαστικότητα του μοτέρ. Σε ανοιχτές διαδρομές και επιμένοντας στο γκάζι, η μοτοσυκλέτα έδειξε 110 και κάτι χιλιόμετρα ως ένδειξη, παραμένοντας σταθερή και χωρίς να εμπνέει σε καμία περίπτωση ανησυχία. Τα 100 χλμ./ώρα, είναι μια ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί εύκολα παντού και να διατηρηθεί για αρκετή ώρα. Βέβαια το Pulsar NS125, δεν προσφέρει κάποιου είδους κάλυψη αλλά δεν πλασάρεται και ως τουριστική μοτοσυκλέτα. Να τα λέμε αυτά. Σημασία έχει πως σε λεωφόρους, περιαστικές διαδρομές ή ακόμη και κοντινές αποδράσεις, η μοτοσυκλέτα δεν αισθάνεται “έξω από τα νερά της”.

test bajaj pulsar ns125 kinisi 6

Oι αναρτήσεις και το πλαίσιο κάνουν καλά την δουλειά τους, για τα δεδομένα χρήσης του μοντέλου, που απέχει φυσικά πολύ από το sport. Το Pulsar NS125 θα στρίψει μια χαρά, όσο δεν ζητά κανείς από αυτό, πράγματα ασύμβατα με τον χαρακτήρα του. Αν υπάρχει ένα σημείο που υπάρχει θεματάκι, αυτό είναι τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, που ενώ δεν τα λες και κακά, σίγουρα η αλλαγή τους σε κάποιο επώνυμο set, θα επιφέρει σημαντική βελτίωση και στην συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Η λειτουργία των φρένων έχει ενδιαφέρον, αφού εκ πρώτης σου δίνει την εντύπωση ότι έχει έλλειψη σε ισχύ.

test bajaj pulsar ns125 kinisi 13

Σίγουρα απαιτείται αρκετή πίεση στην μανέτα για να αποδώσει τα μέγιστα αλλά μέχρι αυτό το σημείο η απόκριση του φρένου είναι πολύ γραμμική και μόλις το συνηθίσεις, η συμπεριφορά του αποδεικνύεται τελικά προτέρημα, αφού πολύ δύσκολα θα οδηγήσει σε ανεξέλεγξτες καταστάσεις. Σίγουρα πάντως, παίζει ρόλο και το ότι τα φρένα είναι συνδυασμένα. Μια πολύ σημαντική παράμετρος, είναι φυσικά η κατανάλωση και σε αυτό το πεδίο η μοτοσυκλέτα αριστεύει, καίγοντας σταθερά κάτω από τα 3 λίτρα / 100 χιλιόμετρα.

test bajaj pulsar ns125 statikia 17 1

Το Bajaj Pulsar NS125, κοστίζει 1.980 ευρώ, λιγότερο δηλαδή από μερικά παπιά και αρκετά λιγότερο από πολλά scooter αντίστοιχου κυβισμού. Με αυτή την τιμή και δεδομένου του ότι πρόκειται για μοτοσυκλέτα, ήμουν πρόθυμος να κάνω στα στραβά μάτια σε πολλά σημεία και δεχτώ κάποιες παραχωρήσεις αλλά η επιτυχία του συγκεκριμένου μοντέλου, είναι ακριβώς το ότι δεν χρειάστηκε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο! Το Pulsar NS125 της Bajaj είναι καλοφτιαγμένο και η οδήγηση του δεν επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Χωρίς κανένα “ναι μεν αλλά” λοιπόν, αξίζει τα χρήματα του αδιαμφισβήτητα και αποτελεί μια από τις ευκαιρίες της αγοράς.

Κατασκευαστής Bajaj
Μοντέλο Pulsar NS125
Αντιπρόσωπος KTM SEE 
Τιμή 1.980 euro 
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος , τετράχρονος, αερόψυκτος, 1ΕΕΚ, τετραβάλβιδος 
Χωρητικότητα (cc) 124,4
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 58 x 58,6 
Ιπποδύναμη 15 Hp /  8.500 rpm
Ροπή 1,1 Kg-m / 7.500 rpm
Τροφοδοσία Fuel injection 
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα 
Σχέσεις 5-σχέσεις 
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο 
Μήκος (mm) 1.995
Πλάτος (mm) 765
Ύψος  (mm) 1.045
Μεταξόνιο (mm) 1.340
Ύψος σέλας (mm) 810
Απόσταση εδάφους  (mm) 170
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ / ρεζέρβας (lt) 8
Βάρος (kg) 122
Αναρτήσεις
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 130mm 
Πίσω Δύο αμορτισέρ με δοχεία αζώτου 
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 2.75 X 17"
Πίσω 100/90-17"
Φρένα
Μπροστά Μονός δίσκος διαμέτρου 240 mm
Πίσω Ταμπούρο 140 mm CBS
test_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_2.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_1.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_13.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_14.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_6.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_12.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_5.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_9.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_8.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_11.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_10.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_4.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_7.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_kinisi_3.jpg
test_bajaj_pulsar_ns125_statika_6.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_15.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_4.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_16.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_5.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_9.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_7.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_1.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_3.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_14.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_2.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_8.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_12.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_11.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_13.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statika_10.jpgtest_bajaj_pulsar_ns125_statikia_17_1.jpg

Σύγκριση γερμανικής και ελληνικής αγοράς μοτοσυκλέτας 2018

Χαοτική διαφορά μεγέθους, ταξινομήσεων και κυβικών

Ταξινομήσεις 2018 - Top-3 μοντέλων ανά εταιρεία

Τα 3 πιο δημοφιλή μοντέλα (scooter, παπιά, μοτοσυκλέτες ή ATV) κάθε φίρμας της ελληνικής…

Νέα κόσμου

google maps

Google – Πιλοτικές δοκιμές για εμφάνιση καμερών τροχαίας στο Google Maps

Οι χρήστες θα προειδοποιούνται με εικονίδια αλλά και φωνητικά

ΗΠΑ – “Καθαρίζουν” τις μοτοσυκλετιστικές συμμορίες

Στο στόχαστρο οι περιβόητοι “Μongols”, απαγορεύτηκε το έμβλημα τους

Υπερελαφρύ concept “τροχόσπιτο” με πιθανή μοτοσυκλετιστική χρήση

Καρπός της συνεργασίας BMW Designworks και της North Face

H Suzuki πατεντάρει νέο σύστημα μεταβλητών βαλβίδων

Αυτή τη φορά επιλέγει μια διάταξη με πίεση λαδιού

Αναζητούνται μάρτυρες θανατηφόρου τροχαίου

Συνέβη στις 2 Ιανουαρίου στη συμβολή Συγγρού-Καλλιρρόης

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

TARGET 125

Keeway – Νέες τιμές για το 2019

Αλλαγές σε 5 μοντέλα

Benelli Tornado Naked T 125 – Νέα τιμή

Ένας μικρός Ανεμοστρόβιλος στην Ελλάδα

Husqvarna - Νέες τιμές Svartpilen 401 & Vitpilen 401

Επίσημο Δελτίο Τύπου - Spread the rumor!

Νέoς τιμοκατάλογος Suzuki

Εν αναμονή των εκδόσεων Katana

Kawasaki – Νέος τιμοκατάλογος 2019

Με όλα τα νέα μοντέλα

Vespa – Νέος τιμοκατάλογος 2019

Με όλα τα νέα μοντέλα του 2019, συμπεριλαμβανομένης και της Elettrica

Νέα αγώνων

rally dakar 2019 benavides sunderland 3

"Είστε κλέφτες!" Βαριές κατηγορίες σε K. Benavides & Sunderland από τη διοργάνωση του Dakar

H διοργάνωση αποκαλύπτει τους λόγους πίσω από τις εξοντωτικές ποινές των 2 αναβατών

Rossi – “Eίναι πολύ σημαντικό να φοβάσαι λίγο…”

Δηλώσεις με μεγάλο ενδιαφέρον σε ραδιοφωνικό σταθμό

Pata Yamaha WorldSBK YZF-R1 2019 - Video

Bike Porn... δείτε το βίντεο, αναμείνατε στο site για φωτογραφίες

Rally Dakar 2019: Adrien Van Beveren - Έσπασε ο κινητήρας της Yamaha του!

Ορθάνοιχτο πλέον το πεδίο για ΚΤΜ & Husqvarna

Ο Valentino Rossi στο Dakar 2020!

Ο Nasser Al-Attiyah επιβεβαιώνει τις φήμες

Νέα αγοράς Αναβάτη

motodirect ekptoseis 800

Motodirect Winter Sale

Επιλεγμένα προϊόντα σε τιμές έως -50%

Μπότες τουρισμού IXS Tour Classic-ST

Προσιτή ποιότητα

Χειμερινά γάντια IXS Buran WP

Ό,τι πρέπει για τα κρύα!

Μπουφάν Alpinestars Volcano Drystar

Για οδήγηση παντός καιρού

Κράνος κλειστού τύπου Bell Srt

Ποιοτική πρόταση με υπογραφή

Αδιάβροχο jacket IXS Classic Urban-ST

Μοντέρνο και καθημερινό

Enduro jacket Nordcode Pindos

Μοντέρνα και διακριτική σχεδίαση

Νέο ηλεκτρικό scooter NIU U-Series

Μοντέρνο και έξυπνο

Κράνος CMS GTV Strada

Λύση η προσιτή από την Μοτοδυναμική

Kawasaki Versys winter sales

Διαλέξτε ανάμεσα σε έκπτωση ή δώρα

Κράνος Shark Ridill

Καθημερινός σύντροφος

Αγώνες

Toby Price

Ο Toby Price νικητής του Dakar 2019 - 2ο δικό του, 18ο συνεχόμενο για την ΚΤΜ

ΚΤΜ οι πρώτες 3 μοτοσυκλέτες, ακολουθούμενες από 2 Husqvarna - Top-5 για το KTM Group!

Rally Dakar 2019: 9η μέρα, Pisco - Pisco

Νίκη Michael Metge και Sherco, έπεται η μητέρα των μαχών μεταξύ KTM-Husqvarna

Rally Dakar 2019: 8η μέρα, San Juan de Marcona - Pisco

Εγκατάλειψη Brabec, ηρωικός Price - Η ΚΤΜ δείχνει τα δόντια της

Rally Dakar 2019: 7η μέρα, San Juan de Marcona - San Juan de Marcona

Πρωτιά Sunderland & KTM, Brabec και Honda έτοιμοι για την έκπληξη!