Honda

honda cb300r 2018 bikeit 34

Στιλ, διασκέδαση & γυμνή ουσία

TEST - Honda CB300R

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Είναι στιλάτο, είναι εντυπωσιακό, είναι ντιζαινάτο. Το Neo Sports Cafe CB300R συνδυάζει την εντυπωσιακή εμφάνιση με κορυφαία περιφερειακά, χαμηλό βάρος και χρηστικά στοιχεία που το κάνουν να αριστεύει αστικά, αλλά και fun οδηγικά χαρακτηριστικά. Θα ικανοποιήσει τόσο τους νέους αναβάτες που θέλουν μια ποιοτική Α2 πρόταση, όσο και τους περισσότερο έμπειρους, που θέλουν έναν καθημερινό σύντροφο στην πόλη και στα πέριξ αυτής.

honda cb300r 2018 bikeit 20

Όμορφο design, στα πρότυπα τω αδελφών μοτοσυκλετών της σειράς, του CB125R και του CB1000R, με μια πολύ κοντή ουρά, που δίνει bonus points στην αισθητική, όμως από την άλλη δεν βοηθάει τον αναβάτη να παραμείνει ιδιαίτερα στεγνός σε δυνατή βροχή.

honda cb300r 2018 bikeit 5

Το Neo-Sports look της μοτοσυκλέτας είναι πραγματικά ξεχωριστό, αν και αρκετά τμήματα του CB300R που μοιάζουν μεταλλικά, είναι στη πραγματικότητα πλαστικά, όπως το ρεζερβουάρ, τα πλαϊνά προστατευτικά του ψυγείου, και το στεφάνι του προβολέα.

honda cb300r 2018 bikeit 2

Το τελικό είναι χοντρό, αλλά όμορφο, ωραίος και αρκούντως μπάσος ο ήχος που βγάζει.

honda cb300r 2018 bikeit 1

Στιβαρά δείχνουν -και είναι- το πιρούνι αλλά και το ψαλίδι. Το τελευταίο μάλιστα, σε gull-arm εμφάνιση πραγματικά εντυπωσιάζει, όπως εντυπωσιάζει και το ανάποδο πιρούνι, η ακτινική δαγκάνα μπροστά και οι δίσκοι-μαργαρίτες μπρος-πίσω.

honda cb300r 2018 bikeit 7

Πολύ όμορφος είναι ο στρογγυλός προβολέας με το LED στεφάνι στην περιφέρεια του, σήμα κατατεθέν της νέας Sports Cafe οικογένειας. LED είναι τα φώτα τόσο εμπρός όσο και πίσω (Full LED).

Τα φλας που φοράει το 300 τα έχουμε δει και σε άλλα σύγχρονα μοντέλα της Honda, με τα μπροστινά να παραμένουν συνεχώς ανοιχτά -πορτοκαλί- για να σας βλέπουν καλύτερα οι άλλοι οδηγοί, ενώ όταν θελήσετε να τα χρησιμοποιήσετε επανέρχονται σε κλασική λειτουργία.

honda cb300r 2018 bikeit 14

Στο μάτι χτυπάει με τη καλή έννοια και το ψηλά τοποθετημένο με risers, fatbar τιμόνι, και η απλή αλλά όμορφη τιμονόπλακα.

Δυστυχώς οι μανέτες φρένου και συμπλέκτη δεν ρυθμίζονται, γεγονός που αφαιρεί πόντους από την κατά τα άλλα καλή ποιότητα κατασκευής, την εμφάνιση και τη ευχρηστία.

2018 honda CB300R eicma 20

Η οθόνη των οργάνων είναι μεν ψηφιακή, αλλά όχι TFT, απλώς LCD, ενώ έχει πολλές ενδείξεις, όμως εκείνες αλλάζουν με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή από κουμπιά πάνω στα όργανα, και όχι από κάποιο joystick ή κουμπί στο αριστερό γκριπ.

honda cb300r 2018 bikeit 12

Οι διακόπτες είναι από τη σύγχρονη σειρά της Honda, εργονομικοί, αλλά και λιτοί. Ταυτόχρονα η διάταξη είναι κλασική Honda, δηλαδή η κόρνα βρίσκεται εκεί που στις μοτοσυκλέτες των άλλων κατασκευαστών βρίσκονται τα φλας, και το αντίθετο, με συνέπεια μέχρι να συνηθίσεις την αλλαγή να κορνάρεις κάθε φορά που θέλεις να βγάλεις φλας. Έχουμε και σινιάλο, δεν έχουμε όμως αλάρμ.

Το πλαίσιο μπορεί να μην εντυπωσιάζει με την εμφάνιση του, κάνει όμως όπως θα δούμε αργότερα, πολύ καλή δουλειά στο να τιθασεύει τις δυνάμεις που ασκούνται στη μοτοσυκλέτα, χαρίζοντας στιβαρότητα και ευελιξία.

honda cb300r 2018 bikeit 11

Η σέλα είναι αρκετά χαμηλή, με τον υποφαινόμενο (ύψος 1.70) να πατάει κάτω εύκολα όλο το πέλμα του ενός ποδιού, αλλά όχι και τα δύο, καθώς η σέλα είναι και κάπως φαρδιά -άνετη- με συνέπεια να ανοίγει τα πόδια του αναβάτη.

Η σέλα του συνεπιβάτη είναι ψηλά τοποθετημένη, ενώ οι χειρολαβές του βρίσκονται κάτω από την ουρά.

Τρομερό είναι το κόψιμο του τιμονιού (ακτίνα στροφής μόλις 2,3 μέτρα), σε βαθμό που κάνει τις επιτόπιες στροφές αλλά και γενικά τους αστικούς ελιγμούς παιχνιδάκι! Κι αν βάλεις στην εξίσωση και το χαμηλότατο βάρος της μοτοσυκλέτας, στα 143 γεμάτα κιλά, καταλαβαίνει κανείς για τι… παπί μιλάμε!

Άψογος αποδεικνύεται ο ψεκασμός της μοτοσυκλέτας, άψογο και το Ride-by-wire. Τρομερά γραμμική η απόδοση του κινητήρα, θα βοηθήσει τους αναβάτες σε όλες τις συνθήκες, από τη βόλτα, που γίνεται δίχως κομπιάσματα και τινάγματα, έως την sport οδήγηση, που έχεις πάντα κορυφαία απόκριση και ακριβώς το γκάζι που θέλεις.

honda cb300r 2018 bikeit 31

Στην πόλη το CB300R αποδεικνύεται καταπληκτικό, καθώς είναι ελαφρύ, μανιτζέβελο, χώνεται παντού, κάνει υποδειγματικές σφήνες, μανούβρες και ελιγμούς, δίχως να απαιτεί την παραμικρή προσπάθεια από τον αναβάτη του.

Μνεία αξίζει να δώσουμε και στην ελαστικότητα του κινητήρα, καθώς ο αναβάτης μπορεί να κινείται με τη μοτοσυκλέτα σχεδόν κρεμασμένη, δίχως σκορτσαρίσματα, και με καλό άρπαγμα όποτε ανοίξεις το γκάζι, ενώ η κλιμάκωση του κιβωτίου αγγίζει την τελειότητα, και σε σβέλτες επιταχύνσεις, κάθε αλλαγή γίνεται στο απολύτως ιδανικό σημείο! Ούτε dragster να σχεδίαζε η Honda...

Η κατανάλωση καυσίμου είναι ελάχιστη καβάλα στο CB300R, με το όργανο να δείχνει μέση κατανάλωση 4 λίτρα, αλλά με την πραγματικότητα να είναι ακόμα καλύτερη. Συγκεκριμένα μετά μετρήσαμε πραγματική μέση κατανάλωση 3.8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, και αυτό με σβέλτη οδήγηση παντού και με αρκετά χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου στο καθημερινό μενού! Αυτό μεταφράζεται σε αυτονομία 263 χιλιομέτρων, αυτονομία που μεγαλώνει αν οδηγείτε πιο οικονομικά από εμάς -κάτι όχι ιδιαίτερα δύσκολο.

honda cb300r 2018 bikeit 3

Ο κινητήρας αποδίδει 28,43 hp στον πίσω τροχό, όπως μετρήσαμε στο δυναμόμετρο, ενώ στο ίδιο δυναμόμετρο είχαμε δει 31,85 hp από το BMW G 310 R, και 41,64 hp από το 390 Duke της ΚΤΜ. Σύμφωνοι, το Duke διαθέτει σχεδόν 100 κυβικά περισσότερα (373 αντί για 286), όμως η τιμή του CB είναι ψηλότερη από του αντιπάλου του, κατά 300 ευρώ. Δύσκολες λοιπόν οι συγκρίσεις.

Αν δεν υπήρχε τέτοιος ανταγωνισμός, ο κινητήρας του CB300R θα έσκιζε σε όλους τους τομείς, πλην των αυτοκινητόδρομων, όπου το γρανάζωμα του δείχνει εξαιρετικά κοντό, καθώς μετά τα 105-115 χλμ/ώρα ψάχνεις να βρεις επόμενη ταχύτητα, για να ανακαλύψεις πως έχεις ήδη βάλει 6η.

Ψηλά όμως έχουμε και αρκετούς υψίσυχνους κραδασμούς, που εμφανίζονται σε ρεζερβουάρ και τιμόνι.

Αντίθετα, ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός πως ο κινητήρας του CB300R δεν βγάζει ιδιαίτερη ζέστη, και δεν θα ενοχλήσει τον αναβάτη τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου.

Η σέλα είναι καλή, σφιχτή σε αίσθηση, όπως σφιχτές και sport είναι και οι αναρτήσεις.

honda cb300r 2018 bikeit 10

Το CB300R δεν έχει μοχλικό στο πίσω αμορτισέρ -όπως και ο ανταγωνισμός- μια πιο οικονομική λύση που όμως αδυνατεί να ακολουθήσει πιστά το ποικιλόμορφο τερέν των ελληνικών δρόμων με τα διαδοχικά σαμάρια και λακκούβες.

Τα ελαστικά της Dunlop είναι σχετικά σκληρά για την κακή ελληνική άσφαλτο, με το πίσω να γλιστράει αρκετά κατά τη δοκιμή μας.

honda cb300r 2018 bikeit 6

Το μπροστινό φρένο πιθανώς να είχε πρόβλημα στη μοτοσυκλέτα δοκιμής μας, καθώς δεν είχε αίσθηση, έπιανε τμηματικά, και έπρεπε να “στραγγαλίζω” τη μανέτα για να φρενάρω πραγματικά δυνατά. Συνάδελφος που είχε οδηγήσει το CB300R στην παρουσίαση μου ανέφερε πως δεν είχε επισημάνει ανάλογο πρόβλημα εκεί, όμως επειδή εγώ το βίωσα στο τεστ πρέπει να το αναφέρω, καθότι δεν μπορώ να ξέρω αν επρόκειτο για πρόβλημα συντήρησης, αυτό που ξέρω είναι αυτό που είδα.

Το πίσω φρένο είναι καλό, όπως καλή είναι και η δράση του ABS, το οποίο ΔΕΝ βγαίνει εκτός λειτουργίας. H IMU δεν παρέχει Cornering ABS στο 300άρι CB, απλώς βελτιστοποιεί τη κατανομή ισχύος πέδησης στους δυο τροχούς κατά το έντονο φρενάρισμα.

Μοναδικός είναι ο συνδυασμός ευελιξίας και σταθερότητας, καθώς το CB300R τα έχει και τα δυο στον υπερθετικό βαθμό! Ευέλικτο σε όλες τις ταχύτητες, αλλά και βράχος στην τελική του.

honda cb300r 2018 bikeit 37

Η τελική ταχύτητα του CB300R βρίσκεται στα αξιοπρεπή 160χλμ/ώρα -ένδειξη κοντέρ- ενώ σε κατηφόρα είδα μέχρι και 171 χλμ/ώρα. Σημειώστε πως στα 165 περίπου η μοτοσυκλέτα ξεκινάει να μπαίνει στα κόκκινα με 6η.

honda cb300r 2018 bikeit 43

Όσον αφορά στη σούζα, ένα παράγοντα ου ενδιαφέρει ελάχιστους ίσως, το CB300R παραδόξως κάνει εκπληκτικές σούζες με 1η και 2α, ενώ εύκολα θα ξύσει την πινακίδα του, που είναι χαμηλά τοποθετημένη.

Η μοτοσυκλέτα σου βγάζει sport και παιχνιδιάρικη αίσθηση, αν και δεν μπορείς να κάνεις endo ή πλαγιολισθήσεις με κατεβάσματα -καθώς το ABS όπως είπαμε δεν απενεργοποιείται. Μπορείς όμως να κάνεις πλαγιολισθήσεις με το γκάζι σε γλιστερή άσφαλτο.

honda cb300r 2018 bikeit 26

Στις στροφές το CB300R αισθάνεται σαν το ψάρι στο νερό, και θα μπορέσετε παρέα να εξερευνήσετε διαδρομές και όρια, σβέλτα, διασκεδαστικά και με ασφάλεια -πολύ καλή η πληροφόρηση και από τα δύο άκρα της μοτοσυκλέτας.

Τα όρια θα έρθουν από τα σκληρά ελαστικά πρώτης τοποθέτησης σε κακή άσφαλτο. Σε μέτρια και καλή άσφαλτο όμως κρατάνε πολύ καλά.

honda cb300r 2018 bikeit 25

To CB300R είναι μια καλή μοτοσυκλέτα συνολικά, με εντυπωσιακή εμφάνιση, fun χαρακτήρα και άριστα οδηγικά χαρακτηριστικά για τις σύγχρονες αστικές ζούγκλες.

Ευέλικτο, σταθερό, ελαφρύ, εύκολο… το καβαλάς και το συμπαθείς με την πρώτη κιόλας βόλτα.

Καταναλώνει ελάχιστα, διασκεδάζει τον αναβάτη σε στροφές ή με σούζες, και χτυπάει στο μάτι όπου κι αν το αφήσεις.

Το αγκάθι είναι η τιμή της μοτοσυκλέτας, καθώς με 5.990 ευρώ περιμέναμε περισσότερα όσον αφορά στον εξοπλισμό και τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας.

Αν καταφέρεις και ξεπεράσεις τον σκόπελο της τιμής, το CB300R είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις για αναβάτες που προέρχονται από την κατηγορία Α1 και αναζητούν την πρώτη “μεγάλη” τους μοτοσυκλέτα, αλλά και ένας πραγματικά αξιολάτρευτος σύντροφος σε αστικές και περιαστικές αναζητήσεις.

Κινητήρας Υγρόψυκτος 4-χρονος 1κύλινδρος
Κυβισμός 286 κ.εκ.
Μέγιστη Ισχύς 31 Hp (23,1 kW) / 8.500 σ.α.λ.
Μέγιστη Ροπή 2,8 Kgm / 7.500 σ.α.λ.
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, υδραυλικός
Ταχύτητες 6
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός PGM-FI
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
Εκκίνηση Μίζα
Βάρος 143 kg*
Φρένα Ε: Μονός πλευστός δίσκος Nissin χωρίς κέντρο 296χιλ με ακτινική 4πίστονη δαγκάνα & ABS 2 καναλιών με Μονάδα Μέτρησης Αδράνειας IMU
Π: Μονός δίσκος 220 χιλ με μονοπίστονη δαγκάνα
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ) 2.012 x 802 x 1.052 χιλ
Μεταξόνιο 1352 χιλ.
Γωνία κάστερ 24 μοίρες
Ύψος σέλας 799 χιλ.
Απόσταση από το έδαφος 151 χιλ.
Βάρος γεμάτη 143 κιλά
Ρεζερβουάρ 10 λίτρα
Ανάρτηση Ε: Τηλεσκοπικό, ανεστραμμένο πιρούνι 41mm με διαδρομή 130mm 
Π: Μονό αμορτισέρ, με διαδρομή 107mm
Ελαστικά Ε: 110/70R17M/C 54H
Π: 150/60R17M/C 66H
  *Βάρος γεμάτης μοτοσυκλέτας (καύσιμα, λιπαντικά, υγρά φρένων)

Δείτε παρακάτω το βίντεο από την δυναμομέτρηση της μοτοσυκλέτας, στο δυναμόμετρο του PowerHouse Engineering.

honda-cb300r-2018-bikeit-41.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-46.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-38.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-24.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-42.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-30.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-44.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-37.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-28.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-43.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-34.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-26.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-40.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-27.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-19.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-31.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-25.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-39.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-35.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-47.jpg

honda-cb300r-2018-bikeit-7.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-1.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-12.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-20.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-16.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-6.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-8.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-21.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-4.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-13.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-45.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-10.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-14.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-22.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-9.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-11.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-3.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-5.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-2.jpghonda-cb300r-2018-bikeit-15.jpg

Νέα κόσμου

Meteo & Αnytime – Δείτε τον καιρό στο οδικό δίκτυο της χώρας

Μια νέα υπηρεσία για τα καιρικά φαινόμενα που θα συναντήσετε καθ’ οδόν

Volvo – Αυτόματη ακινητοποίηση σε περίπτωση απερίσκεπτης οδήγησης!

Ένα σύστημα ασφαλείας για τις ευπαθείς ομάδες

Jason Momoa: Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Harley-Davidson - Video

O Kal Drogo / Aquaman έχει μεγάλη τρέλα με τις μοτοσυκλέτες και φαίνεται

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

IPONE προϊόντα περιποίησης μοτό στη Moto Petsas

Κιτ ομορφιάς για την καλή σου

Benelli TRK251: Ήρθε στην Ελλάδα, μάθαμε την τιμή του

Και ακούμε για πρώτη φορά τον ήχο του

Ducati Multistrada 950 - Για 2 ημέρες ακόμη με έκπτωση 1.700€!

Ισχύει μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2019

Λιπαντικό κινητήρα Ipone Red Bull Stroke 4 Racing

100% Συνθετικό για αγωνιστική χρήση

Καθαριστικό μοτοσυκλέτας Ipone Moto Wash

Κατάλληλο για όλες τις επιφάνειες

Bridgestone Battlax AdventureCross Scrambler AX41S

Με έκπτωση έως 25% στην Wheelcity

Νέα αγώνων

gasgas endurogp 800

H GasGas παρουσιάζει την ομάδα της για το EnduroGP

Με τρεις έμπειρους αναβάτες στη μάχη του τίτλου

BMW Motorrad Race Trophy: Αγωνίζεσαι με BMW και επιβραβεύεσαι

Το πρόγραμμα τρέχει για 6η συνεχή χρονιά

H FIM ανακοινώνει ηλεκτρικό Παγκόσμιο Κύπελλο Enduro

Νέος θεσμός, ξεκινά από το καλοκαίρι του 2019

TEST - Vespa Elettrica 2019

Η νέα τάση της μόδας είναι... υψηλή

Νέα αγοράς Αναβάτη

hebo winter climate gantia

Γάντια Hebo Winter Climate

Softshell και παντός καιρού

Δερμάτινα μποτάκια Forma Swift Dry

Casual για κάθε μέρα

Ηλεκτρικό scooter NIU M+ σε προσιτή τιμή

Από την ελληνική αντιπροσωπεία MUVUS

Ελαφριά γάντια Fovos Neoprene

Ελαφριά γάντια για τα δύσκολα

Κάλτσες off road Forma FORX430

Ποιότητα και εκτός δρόμου

Νέο κράνος Caberg Drift Evo

Ανασχεδιασμένο και καλύτερο

KTM παιδικό Neck Brace GPX Carbon, σε προσφορά

Προστασία με υπογραφή

Μπουφάν Nordcode Metropolis II

Σε casual στιλ για την καθημερινότητά σας

Αδιάβροχο σετ Nordcap σε προσιτή τιμή

Στο κατάστημα της Wheelcity

Κράνος κλειστού τύπου Pilot Snake

Με εντυπωσιακά γραφικά

Μοναδικές παροχές για service Piaggio και Vespa στο Moto Petsas

Εγγυημένη φροντίδα, δίκυκλο αντικατάστασης και πολλά άλλα

Χειμερινά γάντια μοτοσυκλέτας στην Wheelcity

Ποικιλία για κάθε πορτοφόλι

Αγώνες

mx1 touratzidis

Π.Π. ΜΧ 2019, 2ος αγώνας, Άργος

Θρίαμβος Yamaha με Τουρατζίδη και Ανδρέου

AMA SX 2019, 11ος αγώνας, Indianapolis (ΗΠΑ)

Γέμισε το βάθρο ΚΤΜ, αμφίρροπη η μάχη του τίτλου

WorldSBK 2019, 2ος αγώνας, Buriram (Ταϊλάνδη)

Ο Rea βρήκε τον δάσκαλό του και αυτός λέγεται Bautista

Έντονος συναγωνισμός με τα νέα ελαστικά της Michelin στον αγώνα του Κατάρ

Ο εναρκτήριος αγώνας MotoGP 2019 όπως τον έζησε η Michelin