.
Κατηγορία Ευρώπη
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 14:59

Ταξιδιωτικό - Russia / Volga Route, μέρος 5ο - Στην ρωσική Αρκτική

Στην Μόσχα παρέμεινα δυο μέρες, τις οποίες «σπατάλησα» για να την γνωρίσω. Στα μάτια μου, η ρώσικη πρωτεύουσα ήταν μια τεράστιων διαστάσεων megacity που χαρακτηριζόταν από υπέροχες εναλλαγές αρχιτεκτονικών ρυθμών, στοιχείο που πρόσδιδε στην πόλη έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτίρια του 18ου-19ου αιώνα «συμβίωναν» με λειτουργικά κτίρια του 20 ου αιώνα (κατά το πλείστον της σοβιετικής εποχής) και πολύτιμα ιστορικά μνημεία του 15 ου αιώνα γειτνίαζαν με χριστιανικούς ναούς, που ύψωναν κατακόρυφα στον ουρανό τους παραδοσιακούς κρεμμυδόσχημους τρούλους τους.

Κι αφού πραγματοποίησα την επιβεβλημένη επίσκεψη στο Κρεμλίνο, εκεί όπου κτυπά η καρδιά της Μόσχας, είχε έρθει πια η ώρα να αποφασίσω για την μετέπειτα πορεία μου στην Ρωσία. Με δεδομένο πως τα σύνορα των Βαλτικών χωρών ήταν κλειστά και η εισοδός μου στην Λευκορωσία δεν ήταν δυνατή, η συνοριακή διαφυγή μου από την Ρωσία ήταν εφικτή μόνο μέσω Φιλανδίας ή Νορβηγίας. 
Και τότε, το ταξιδιωτικά «διεστραμμένο» μυαλό μου κατέληξε στο εξής παράλογο πλάνο: Moscow–Murmansk–Nordkapp (2.645 χλμ.)! Στην Murmansk, άλλωστε,
πάντα ήθελα να πάω – τώρα ήταν μια καλή ευκαιρία. Κι από την Murmansk, το Nordkapp απείχε μόλις 755 χλμ. Ένα τσιγάρο δρόμος. 
MURMANSK_2_1_Αντιγραφή.jpg
Και επειδή η τρέλα δεν πάει στα βούνα, μοτοσυκλέτα και αναβάτης ξεκινήσαμε να πάμε στην ρώσικη Αρκτική. Μετά από 2 μέρες πορείας με κατεύθυνση τον μακρινό ρωσικό βορρά, η πράσινη BMW F 850 GS ένωσε χιλιομετρικά την Μόσχα με την Murmansk (1.890 χλμ.), προσεγγίζοντας τις ακτές του Αρκτικού Ωκεανού – καθοδόν είχα «πατήσει» και την νοητή γραμμή του Αρκτικού Κύκλου.
 
Ο σύντροφος Όλαφ που συνάντησα στα περίχωρα της Murmansk με φιλοξένησε και επωμίστηκε χρέη ξεναγού. Κτισμένη στις εκβολές του ποταμού Τουλόμα (μόλις 12χλμ. από τον Αρκτικό Ωκεανό) η Murmansk ιδρύθηκε το 1915 (στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) και είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ρώσικης Αρκτικής με 307.000 κατοίκους.
MURMANSK_Αντιγραφή.jpg
Από την γνωριμία μου με την Murmansk, δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα –μάλλον απογοητεύτηκα! Αρχιτεκτονικά ήταν η πιο «σοβιετική» πόλη που είχα γνωρίσει στην διάρκεια του “VOLGA ROUTE”. Αδιάφορα τα αξιόθεατα που είχε να επιδείξει η πόλη-λιμάνι του Αρκτικού Ωκεανού, με εξαίρεση το πραγματικά εντυπωσιακό –σε μέγεθος και υποβλητικότητα– γιγάντιο άγαλμα Alyosha Monument, που βίγλιζε την Murmansk. Τα σύνορα της Νορβηγίας (Kirkenes) με περίμεναν περίπου 225 χλμ. δυτικά της Murmansk. Ειχε έρθει πια η ώρα να αποχαιρετήσω την Ρωσία.
 
Λίγα χιλιόμετρα πριν τα σύνορα, φρόντισα να γεμίσω το τεπόζιτο της μοτοσυκλέτας με φθηνό καύσιμο (0,80 ευρώ/λτ) και τις αποσκευές της με όσα συσκευασμένα τρόφιμα χωρούσαν.
Η φθήνια τρώει τον παρά!
 
KAI ΠΑΛΙ ΣΤΟ NORDKAPP
Στα σύνορα Ρωσίας–Νορβηγίας ήμουν ο μοναδικός «πελάτης», αφού δεν υπήρχε κανείς άλλος ταξιδιώτης! Έτσι, σε λιγότερο από 20 λεπτά της ώρας ολοκλήρωσα τις συνοριακές διαδικασίες από την ρώσικη πλευρά και πέρασα κατόπιν στη Νορβηγία. Απλά και γρήγορα. Η εμβληματική υδρόγειος σφαίρα του Nordkapp απείχε μόλις 530 χλμ. από την συνοριακή γραμμή.
 
Υπολόγιζα να την αντικρίσω αργά το ίδιο απογεύμα, όπως και τελικά έγινε χάρη στις ιδανικές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν. Η πράσινη καταιγιστική φύση που με συνόδευε στην ρώσικη πλευρά συνέχισε να με συντροφεύει και στη νορβηγική πλευρά. Αφού οδήγησα για αρκετά χιλιόμετρα πάνω σε μια πανεμορφη διαδρομή δίπλα στον ποταμό Karasjohka (μεγάλη προσοχή ήθελαν εδώ οι συμπαθητικοί τάρανδοι), συνέχισα κατόπιν να πορεύομαι κατά μήκος της νορβηγικής ακτογραμμής του, ενώ το νησί του Βορείου Ακρωτηρίου με υποδέχτηκε με το πρώτο φως του δειλινού.
NORDKAPP_1_Αντιγραφή.jpg
Παρεμπιπτόντως, το ακρωτήριο Nordkapp βρίσκεται στο νησί Mageroya, τ’ οποίο συνδέεται με την ηπειρωτική Νορβηγία, χάρη σ’ ένα υποθαλάσσιο τούνελ μήκους 6,8χλμ. Κι αφού έγινε ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα στην πρωτεύουσα του νησιού Honningsvag, ξεκίνησα για τα τελευταία 30 χιλιόμετρα του ευρωπαικού βορρά. Ήταν η τρίτη φορά στα τελευταία 4 χρόνια που προσέγγιζα την βόρεια εσχατιά της Ευρώπης και αντίκριζα την υδρόγειο σφαίρα του Nordkapp: το 2018 είχα έρθει με τον γιό μου Γιώργο (στη σέλα μιας HONDA AFRICA TWIN CRF 1000) και το 2021 μ’ ένα scooter SYM HD 300! Την επόμενη φορά, με βλέπω με ηλεκτρικό πατίνι.
 
Εδώ, στην άκρη του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, ο απόλυτος ταξιδιωτικός προορισμός Nordkapp με «κέρασε» απλόχερα –για ακόμα μια φορά– σπάνιες παραστάσεις και δυνατά συναισθήματα. Κι ενώ ο πορτοκαλί ήλιος «έγειρε» να κοιμηθεί στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό γύρω στις 22.00, εγώ παρέμεινα επι ποδός μέχρι αργά τα μεσάνυχτα γιατί ήθελα να ζήσω την μοναδικότητα που προσφέρει αυτός ο ονειρικός προορισμός.
NORDKAPP_3_Αντιγραφή.jpg
Και την επομένη, με την πυξίδα να δείχνει τον ευρωπαικό Νότο, η πράσινη BMW F 850 GS ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής, με πρώτη στάση στον Αρκτικό Κύκλο του Rovaniemi (Φιλανδία).
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 19:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon