.
Κατηγορία Συγκριτικά
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 14:40

Συγκριτικό επί χάρτου – Daytona Velos R125i vs Honda Supra X vs Honda Super Cub vs SYM VF185

 

Τέσσερα νέα παπιά για το 2019

 

Συνήθως στα διεθνή Ευρωπαϊκά σαλόνια τα παπιά λάμπουν διά της απουσίας τους. Ακόμη κι αν είναι εκεί, ως επί το πλείστον κρύβονται στη σκιά των μοτοσυκλετών και σκούτερ που απασχολούν τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη.

Κάπου στη γηραιά ήπειρο των Euro 4, ωστόσο, βρίσκεται μια μικρή γωνιά που εξακολουθεί να αντιστέκεται διατηρώντας τα παπιά ψηλά στις αγοραστικές της προτιμήσεις, η Ελλάδα.

Το 2018 ήταν μια σημαδιακή χρονιά για τα αγαπημένα μας παπάκια, καθώς η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές Euro 4 σήμανε το τέλος για κάμποσα μοντέλα που στο πρόσφατο παρελθόν πούλησαν σα ζεστό ψωμάκι, αλλά μοιραία βρέθηκαν στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής αγοράς όταν οι κατασκευαστές τους δεν είχαν πια λόγο να τα αναβαθμίσουν ώστε να μπορούν να πουληθούν σε μια ήπειρο όπου μόνο μια μικρή γωνιά της τα αγοράζει. Εύλογα προτίμησαν να τα κρατήσουν ως είχαν για τις αγορές της Ασίας, όπου οι πωλήσεις τους μετρούν σε δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες, την ώρα που το απόλυτο best seller παπί της Ελλάδας – Daytona DY125RS – έχει πουλήσει 1,623 κομμάτια στο 10μηνο.

Ευτυχώς μέσα στο 2018 είχαμε μια σημαντική νέα άφιξη, καθώς η Yamaha επέμεινε και έφερε αναβαθμισμένο το Crypton S και φυσικά ο κόσμος ανταποκρίθηκε άμεσα, αγοράζοντας πάνω από 700 κομμάτια μέσα σε ελάχιστους μήνες από τον Αύγουστο που πρακτικά ήρθε στην αγορά μας.

Αυτό είναι ένα σαφές δείγμα πως η Ελληνική αγορά κρατά μια θέση στην καρδιά της για το παπί και γι’ αυτό τέσσερα νέα μοντέλα αναμένονται διακαώς το 2019.

Οι μονομάχοι

Η Daytona παρουσιάζει το νέο της μοντέλο, Velos R125i, μια σχετικά προσιτή πρόταση που υιοθετεί τη βασική τεχνολογία των παπιών και τη συνδυάζει με μερικές εκσυγχρονιστικές πινελιές, όπως η θύρα USB στην ποδιά για φόρτιση συσκευών.

daytona velos r125 4

Παράλληλα, η Honda αντεπιτίθεται με δύο νέα μοντέλα για το πάνω ράφι. Το GTR 150 πρωτοπαράχθηκε το 2016 στο Βιετνάμ ως Winner 150, ενώ είναι γνωστό και ως Supra X, όπως πιθανότατα θα λέγεται όταν έρθει στα μέρη μας μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019. Εδώ δεν έχουμε το τυπικό απλό, φτηνό παπάκι, μα ένα μοντέλο που διεκδικεί τον τίτλο του superbike των παπιών.

honda gtr150 4

Δίπλα του, για το 2019 περιμένουμε και το Super Cub C125, έναν φόρο τιμής στο «πρωτόπαπο» του 1958. Αν και η σύγχρονη εκδοχή του βασίζεται σε μάλλον συμβατική τεχνολογία, θα παραχθεί ως συλλεκτικό μοντέλο σε περιορισμένη παραγωγή και λογικά δε θα κοστίζει καθόλου φτηνά (για παπί).

honda supercub c125 1

Τέλος, η SYM αναμένεται να φέρει στην Ελληνική αγορά το VF 185 (VF3i στις Ασιατικές αγορές), ένα θηρίο για τα δεδομένα των παπιών με τον μεγαλύτερο κινητήρα στην αγορά και φυσικά την ανάλογη ιπποδύναμη, μαζί με κάμποσο εξοπλισμό. Σαφώς το περιμένουμε εναγωνίως, όπως και να μάθουμε και τη λιανική του τιμή.

sym vf3i 4

Ας πάμε τώρα να επιχειρήσουμε μια συγκριτική ακτινογραφία διά των αριθμών για τα τέσσερα νέα παπιά του 2019.

Γκάζια

Εδώ τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Το μέγεθος μετράει και απολύτως λογικά κι αναμενόμενα ο μεγαλύτερος κινητήρας της κατηγορίας βγάζει και τα περισσότερα άλογα – τουλάχιστον ονομαστικά.

Το SYM VF 185 ανεβάζει το παιχνίδι σε επίπεδα μοτοσυκλέτας, με σχεδόν 18 άλογα, χειροκίνητο συμπλέκτη και εξατάχυτο κιβώτιο. Όλα αυτά για τελική ταχύτητα που θα φτάνει στα 155 km/h, κατά τη SYM!

sym vf3i 6

Το μόνο άλλο μοντέλο στην κατηγορία που μπορεί να το κοιτάξει στα μάτια είναι φυσικά το έτερο «κτηνάκι», το Honda Supra X που μετρά 150 cc, επίσης με εξατάχυτο κιβώτιο με χειροκίνητο συμπλέκτη.

Είναι το μόνο στην κατηγορία του με 2 εκκεντροφόρους στην κεφαλή και αποδίδει 15 ίππους, ψηλότερα από κάθε άλλον αντίπαλο (9,000 σ.α.λ.).

Όσο για τα Super Cub και Velos R, αυτά κινούνται στην πεπατημένη των παπιών με ημιαυτόματα τετρατάχυτα κιβώτια και τυπική απόδοση για την κατηγορία τους.

Εξοπλισμός και Ικανότητες

Όσο κι αν είναι δύσκολο να μιλάμε για μοντέλα που δεν έχουμε καβαλήσει, είναι μάλλον δεδομένο πως έχουμε μπροστά μιας ένα ετερόκλητο πλήθος παπιών που κανονικά δε θα συγκρίνονταν απευθείας μεταξύ τους.

Δηλαδή, με ποια λογική να συγκρίνει κανείς το Velos R με το VF 185; Τα μόνα κοινά τους είναι μάλλον το ατσάλινο underbone πλαίσιο και ο κοινός εισαγωγέας στην Ελλάδα (Γκοργκόλης ΑΕ). Από κει και πέρα το χάος.

Έχουμε λοιπόν μια θεωρητική σύγκριση τριών ταχυτήτων.

daytona velos r125 1

Στην πρώτη συναντάμε το Daytona Velos R125i, την αναβάθμιση του δημοφιλέστερου παπιού της Ελληνικής αγοράς για το 2018 που μας έρχεται με τιμή αρκετά κάτω από τα δύο χιλιάρικα, διανθισμένο με παραδοσιακή τεχνολογία και απόδοση.

Από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά περιμένουμε ένα παπί με γνώριμη απόδοση και αίσθηση, το οποίο ωστόσο προσθέτει το κάτι παραπάνω στα τεχνικά του χαρακτηριστικά: διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο μπροστινό δισκόφρενο της κατηγορίας του με 276 mm και διπίστονη δαγκάνα ενώ, ως οφείλει, εξοπλίζεται και με συνδυασμένη πέδηση CBS.

Για κερασάκι προσθέτουμε δύο ανοικτούς αποθηκευτικούς χώρους με θύρα USB, καθώς και LED φλας πίσω.

honda supercub c125 6

Αμέσως μετά θα βάζαμε το Honda Super Cub C125, το οποίο από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών δεν απομακρύνεται και πολύ από το Daytona. Μάλιστα η ύπαρξη ταμπούρου πίσω και μονοπίστονης δαγκάνας μπροστά το κάνει να δείχνει κάπως πιο φτωχό, αν και μάλλον επαρκεί και με το παραπάνω για τα 9.5 άλογά του.

Από την άλλη η ύπαρξη Smart Key, τα LED φώτα παντού και το μονοκάναλο ABS (μόνο μπροστά) προσθέτουν πόντους στο παπί-ρέπλικα της Honda, αν και το βασικότερο στοιχείο που καθορίζει την τιμή του, άρα και το φέρνει στην ξεχωριστή «δεύτερη ταχύτητα» αυτής της σύγκρισης, είναι ο συλλεκτικός του χαρακτήρας – και η «συλλεκτική» τιμή που θα το συνοδεύει, η οποία φημολογείται πως θα πλησιάζει τα 4,000 ευρώ.

Στην τρίτη ταχύτητα, δηλαδή στο πάνω-πάνω ράφι, συναντάμε τα δύο άλλα νέα μοντέλα του 2019 – αν και στην ουσία το Honda Supra X δεν είναι ακριβώς καινούργιο υπό την έννοια πως στις Ασιατικές αγορές έχει ήδη δύο χρόνια εμπειρίας. Είναι ωστόσο νέο στην Ελλάδα και οσαύτως το αντιμετωπίζουμε.

honda gtr150 7

Έχουμε λοιπόν δύο αθλητικά παπιά με μεγαλύτερους κινητήρες απ’ ότι είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια τώρα που η κατηγορία «ταβάνιαζε» στα 135 cc, απόδοση σαφώς άνω του συνηθισμένου, αλλά και τον ανάλογο εξοπλισμό.

Έτσι έχουμε αμφότερα τα Honda Supra X και SYM VF185 να μας έρχονται με κανονικό κιβώτιο 6 σχέσεων και μοτοσυκλετιστικό χειροκίνητο συμπλέκτη. Μάλλον εδώ ξεχνάμε την κλασική (και ουδόλως προτεινόμενη) οδήγηση με ένα χέρι, αλλά αυτά έχουν οι επιδόσεις.

Οι οποίες μετρούν κοντά 18 άλογα για το SYM και 15 για το Honda. Το βάρος και των δύο σκαρφαλώνει πάνω από τα 120 κιλά και ο εξοπλισμός τους πλέον περιλαμβάνει μονά αμορτισέρ πίσω, για ακόμη πιο συνεπή σπορ συμπεριφορά.

sym vf3i 1

Ξεχωρίζουμε ωστόσο το παπί της SYM για το μεγάλο του ρεζερβουάρ καυσίμου που στα 7 λίτρα σχεδόν διπλασιάζει τις χωρητικότητες των άλλων και υπόσχεται τεράστια αυτονομία.

Θα πρέπει εδώ να συμπληρώσουμε πως τα τεχνικά χαρακτηριστικά και των δύο αυτών κορυφαίων μοντέλων προέρχονται από ασιατικές ιστοσελίδες, καθώς προς το παρόν δεν έχουμε τα επίσημα στοιχεία των μοντέλων που θα πουληθούν στην Ελλάδα στις αρχές του 2019. Αυτό σημαίνει πως η προσαρμογή στις Euro 4 δεν αποκλείεται να επιφέρει μικροαλλαγές στα τεχνικά τους, για τις οποίες δε γνωρίζουμε κάτι ακόμη.

Επίσης, είναι δεδομένο πως βάσει Euro 4, ως δίκυκλα άνω των 125 cc, θα έχουν υποχρεωτικά ABS, κάτι που δεν έχουν στη μορφή που πωλούνται στις Ασιατικές αγορές για τις οποίες αρχικά σχεδιάστηκαν. Αυτές οι τελευταίες ρυθμίσεις και προσαρμογές, μαζί με τις λιανικές τους τιμές στην Ελληνική αγορά, θα βαρύνουν στην τελική τους αξιολόγηση.

honda supercub c125 5

Η ουσία βέβαια είναι πως τίποτε δε μπορεί να μας εξηγήσει καλύτερα το ποιόν του κάθε μοντέλου από μια πλήρη οδηγική δοκιμή. Ραντεβού λοιπόν ως τα τεστ τους, μόλις με το καλό φτάσουν στην Ελλάδα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μοντέλο

Daytona Velos R125i

Honda Supra-X (GTR 150)

Honda Super Cub C125

SYM VF 185

Εισαγωγέας

Γκοργκόλης Α.Ε.

Αφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ

Αφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ

Γκοργκόλης Α.Ε.

Χωρητικότητα (cc)

125

149

125

183

Κινητήρας

4T, 1K, 2B, 1EEK, A/Ψ

4T, 1K, 4B, 2EEK, Y/Ψ

4T, 1K, 2B, 1EEK, A/Ψ

4Τ, 1Κ, 4Β, 1ΕΕΚ, Υ/Ψ

Ισχύς (hp/rpm)

8.5 / 8,000

15 / 9,000

9.5 / 7,500

17.7 / 8,500

Μετάδοση

Ημιαυτόματος συμπλέκτης, 4 σχέσεις

Υγρός πολύδισκος συμπλέκτης, 6 σχέσεις

Ημιαυτόματος συμπλέκτης, 4 σχέσεις

Υγρός πολύδισκος συμπλέκτης, 6 σχέσεις

Τροχοί

       

Εμπρός

2.50 x 17

90/80-17

70/90-17

90/80-17

Πίσω

2.75 x 17

120/70-17

80/90-17

120/70-17

Αναρτήσεις

       

Εμπρός

Τηλεσκοπικό πιρούνι

Τηλεσκοπικό πιρούνι

Τηλεσκοπικό πιρούνι

Τηλεσκοπικό πιρούνι

Πίσω

Δύο αμορτισέρ

Ένα αμορτισέρ

Δύο αμορτισέρ

Ένα αμορτισέρ

Φρένα

       

Εμπρός

Δίσκος 276 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, CBS

Δίσκος, δαγκάνα 1 εμβόλου

Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS

Δίσκος 250 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων

Πίσω

Δίσκος 190 mm, CBS

Δίσκος

Ταμπούρο 130 mm

Δίσκος 200 mm

Ρεζερβουάρ (l)

3.8

4.5

3.7

7

Βάρος (kg)

106

122

109

124

Εξοπλισμός

Μίζα, μανιβέλα, LED φλας πίσω, δύο ανοικτοί αποθηκευτικοί χώροι στην ποδιά με θύρα USB για φόρτιση συσκευών

Μίζα, μανιβέλα, LED προβολέας εμπρός,  στροφόμετρο, οθόνη LCD με ενδείξεις ταχύτητας, σχέσης κιβωτίου, στάθμης καυσίμου, ολικού και μερικού χιλιομετρητή

Μίζα, Smart Key, LED φώτα, ταχύμετρο, οθόνη LCD με ενδείξεις σχέσης κιβωτίου, στάθμης καυσίμου, ολικού και μερικού χιλιομετρητή

Μίζα, LED φώτα, στροφόμετρο, οθόνη LCD με ενδείξεις ταχύτητας, σχέσης κιβωτίου, στάθμης καυσίμου, ολικού και μερικού χιλιομετρητή

Τιμή (€)

1,795

Αναμένεται

3,990

2,695

Φωτογραφίες 1

Φωτογραφίες 2

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 22:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Συγκριτικό επί χάρτου – Honda GTR150 vs SYM VF185 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon