.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 14:23

Δεν έμαθαν τίποτε από το Sturgis Rally – Δεκάδες χιλιάδες σε νέα μάζωξη χωρίς κανένα μέτρο προστασίας

Το 14ο ετήσιο Lake of the Ozarks Bikefest συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι προφανώς δεν πτοήθηκαν από τα τρομακτικά νούμερα στα απόνερα του Sturgis Rally.

Τον Αύγουστο διοργανώθηκε το ετήσιο Sturgis Rally στη Βόρεια Ντακότα, μια από τις μεγαλύτερες και πιο φημισμένες μοτοσυκλετιστικές συγκεντρώσεις των ΗΠΑ. Υπό τον φόβο εξάπλωσης του covid-19 η συμμετοχή του κόσμου ήταν μειωμένη, παρόλα αυτά πάνω από 460,000 άνθρωποι έδωσαν το παρόν και απόλαυσαν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα χωρίς την παραμικρή προφύλαξη (μάσκες, αποστάσεις).

Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από 250,000 νέα κρούσματα (266,000+ κατά πιο πρόσφατες αναλύσεις) σε τουλάχιστον 8 πολιτείες της χώρας ιχνηλατούνται πίσω στο Sturgis, ουσιαστικά περιγράφοντας αυτό που οι επιδημιολόγοι θα αποκαλούσαν ως εκδήλωση “υπερδιάδοσης” (super spreader event). Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως αυτή η εκδήλωση ενοχοποιείται για το 19% των συνολικών νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ για τον μήνα Αύγουστο!

Με την ανοχή των ομοσπονδιακών και τοπικών αρχών ωστόσο, όχι απλώς δεν άνοιξε ρουθούνι στη χώρα που έχει ήδη ξεπεράσει το τραγικό ορόσημο των 200,000 επιβεβαιωμένων θανάτων εξαιτίας του covid-19, αλλά φαίνεται πως αντίστοιχες εκδηλώσεις συνεχίζουν απτόητες.

Το πενθήμερο 16-20 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε στην πολιτεία του Μισούρι το 14ο Lake of the Ozarks Bikefest, μια εκδήλωση με τη στήριξη της Harley-Davidson σαφώς μικρότερης εμβέλειας από το Sturgis Rally, αλλά όπου και πάλι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες μοτοσυκλετιστές από όλη τη χώρα σε μια πολύ μικρή πόλη.

Σε όλην την πολιτεία δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα μέτρα προστασίας από τον covid-19, παρότι μόλις το περασμένο Σάββατο ανακοίνωνε 1,387 νέα κρούσματα. Ο δε δήμαρχος της πόλης Lake Ozark όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, Gerry Murawski, αρκέστηκε να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων με το ανεκδιήγητα τραγελαφικό “απλά έτσι είναι οι μοτοσυκλετιστές”

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των επιστημονικών φορέων, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με (οικονομική) επιτυχία, δίχως κανένα μέτρο προστασίας από τους επισκέπτες και πλέον οι ειδικοί περιμένουν να εκτιμήσουν την επίδρασή του στη διασπορά του κορωνοϊού, τονίζοντας πως η ιχνηλάτηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολη όταν έρχεται οδικώς κόσμος από όλη τη χώρα και πρέπει μετά να ανιχνευτούν όλες οι αλληλεπιδράσεις του καθώς επιστρέφει.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη, αυτή που απλά μας βολεύει, όπως την εξέφρασε ο 51χρονος συμμετέχων στη συγκέντρωση Dan Ousley: “ειλικρινά, πιστεύω πως το όλο θέμα με τον covid-19 είναι λίγο παραφουσκωμένο. Γίναμε πρωτοσέλιδο επειδή μαζεύτηκε πολύς κόσμος, αλλά το μόνο που θέλουμε είναι να ζήσουμε τη ζωή μας”.

Πάλι καλά που εδώ είχαμε τη στοιχειώδη σωφροσύνη να μη διοργανώσουμε φέτος πανελλήνια συγκέντρωση μοτοσυκλετιστών.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 14:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon