.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 12:00

BMW - Εξελίσσει κινούμενα αεροδυναμικά βοηθήματα

Τα αεροδυναμικά «φτεράκια» του MotoGP έχουν ανοίξει καινούργιους δρόμους στο design των Superbike παραγωγής, με το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ να είναι τα κινούμενα (adaptive) αεροδυναμικά βοηθήματα, ένα σήριαλ στο οποίο δείχνει να ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει και η BMW.

Οι πρώτες φήμες για κινούμενα αεροδυναμικά βοηθήματα αφορούσαν στο Honda Fireblade του2020, όμως ενώ η Honda είχε δημοσιεύσει πατέντες για την εξέλιξη τους, τελικά ούτε το CBR1000RR-R ούτε η έκδοση SP τα είχαν στη μορφή παραγωγής τους.

Τώρα, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν αντίστοιχες πατέντες αυτή τη φορά από τη BMW Motorrad.

Και μπορεί το σωτήριο έτος 2020 το MotoGP να έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά στο μέγεθος και στη θέση των αεροδυναμικών φτερών / προεκτάσεων, και να απαγορεύει τα κινούμενα αεροδυναμικά μέρη, όμως στο WordlSBK οι κανονισμοί είναι σαφώς πιο χαλαροί (επιτρέπονται και τα κινούμενα μέρη) και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, κάτι που κάνει τις εταιρείες να βλέπουν στις Superbike παραγωγής πεδίον δόξας λαμπρό.

Η ιδέα της BMW για τα κινούμενα αεροδυναμικά μέρη έχει ως εξής: «φτεράκια» τόσο εμπρός όσο και πίσω, που θα βρίσκονται όμως πάνω στις… αναρτήσεις (συγκεκριμένα πάνω στο πιρούνι και στο ψαλίδι), και όχι στο φέρινγκ, και θα κινούνται σε διάφορες κατευθύνσεις, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά της παραγόμενης κάθετης δύναμης του αέρα (downforce) και της αεροδυναμικής αντίστασης τους.

Η εφαρμογή των «φτερών» σε εξαρτήματα μη-αναρτώμενου βάρους της μοτοσυκλέτας σημαίνει πως οι τροχοί θα δέχονται άμεσα περισσότερη δύναμη προς τα κάτω από τον αέρα, ενώ κάτι τέτοιο είχε δοκιμαστεί παλαιότερα και στα αυτοκίνητα της F1.

Το design του συστήματος της BMW δείχνει μηχανισμούς ενεργοποίησης για κάθε φτερό, που θα ελέγχονται όλοι από μια κεντρική υπολογιστική μονάδα. Έτσι τα κινούμενα αεροδυναμικά «φτεράκια» θα μπορούν να αλλάζουν γωνία, αναλόγως την ταχύτητα, την επιτάχυνση, την κλίση της μοτοσυκλέτας, κλπ..

Μια ακόμα πατέντα δείχνει έναν ακόμα μηχανισμό ενεργοποίησης που θα επεκτείνει τα φτερά, πιθανώς για ακόμα μεγαλύτερη αντίσταση.

Τώρα βρισκόμαστε σε αναμονή, να δούμε αν τελικά αυτά τα περίφημα κινούμενα αεροδυναμικά βοηθήματα περάσουν κάποια στιγμή και στην παραγωγή, από τους μεγάλους κατασκευαστές Superbikes.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon