.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 12:13

Κινούμαι Ηλεκτρικά – Ανοίγει η πλατφόρμα επιδότησης

Στις 24 Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δοθούν οι επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, μέσω του οποίου θα επιδοτηθεί η αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων.

Κατά την παρουσίαση ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα και τους βασικούς του στόχους:

“H ηλεκτροκίνηση δεν είναι πλέον εξαγγελία, αλλά νόμος του κράτους με αριθμό 4710/2020. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Πέμπτη που μας πέρασε [σ.σ. 23/7] και σήμερα περνάμε από την ψήφιση του νόμου, στην εφαρμογή του, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Παράλληλα με την επεξεργασία των νομοθετικών ρυθμίσεων προχωρούσαμε τους περασμένους μήνες τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πλατφόρμας πάνω στην οποία θα «τρέξει» το πρόγραμμα. Η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως μετά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου και πιο συγκεκριμένα στις 24 Αυγούστου.”

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τη διετία 2020-2021 ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ οι υπολογισμοί της κυβέρνησης προβλέπουν πως ως το τέλος του 2021 μπορούν να επιδοτηθούν περί τα 15,000 αυτοκίνητα (ΙΧ και ταξί) και 12,500 δίκυκλα (μοτοσυκλέτες, σκούτερ και ποδήλατα).

Στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι ένα στα τρία οχήματα που θα αγοράζεται το 2030 να είναι ηλεκτρικό και στο ΥΠΕΚΑ ελπίζουν πως αυτό μπορεί να έχει επιτευχθεί νωρίτερα στη χώρα μας.

Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης πως η χρηματοδότηση της Ηλεκτροκίνησης δεν θα μείνει εκεί, καθώς υπάρχει η πρόβλεψη για περαιτέρω επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και τα επόμενα χρόνια μετά το 2021.

Η νέα πλατφόρμα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://kinoumeilektrika.ypen.gr/ και, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα είναι στον αέρα στις 3 Αυγούστου. (Εμείς πάντως επισκεφτήκαμε ήδη την ιστοσελίδα και κάναμε εγγραφή σήμερα, 30/7.)

Μέχρι τις 7 Αυγούστου θα έχει δημοσιευτεί και το ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη δυνατότητας παραγγελίας ή αγοράς ηλεκτρικού οχήματος. Η πλατφόρμα ωστόσο θα ενεργοποιηθεί πλήρως στις 24 Αυγούστου, όταν και πλέον οι ενδιαφέρομενοι θα αιτούνται κανονικά τη συμμετοχή τους στη δράση αυτή, δηλαδή, να παραγγείλει ένα από τα επιλέξιμα οχήματα, να δώσει προκαταβολή και να το αγοράσει.

Από τις 3 Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία και το σχετικό help desk, μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να θέτουν ερωτήσεις τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email). Οι σχετικές τηλεφωνικές γραμμές είναι οι 2131513640, 2131513643, 2131513797, 2131513124, 2131513139, ενώ το αντίστοιχο email είναι το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

IMG 2033
Αριστερά η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δεξιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης

Για τα φυσικά πρόσωπα το οικολογικό μπόνους, δηλαδή η επιδότηση, αφορά στις παρακάτω περιπτώσεις:

- Για αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος Λιανικής Τιμής Προ Φόρων έως €30.000, η επιδότηση αναλογεί στο 20% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις €6,000

- Για την αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος Λιανικής Τιμής Προ Φόρων από €30,001 έως και €50,000 η επιδότηση διαμορφώνεται στο 15% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις €6,000

- Για την αγορά δικύκλου ή τρικύκλου το οικολογικό bonus αναλογεί στο 20% της αξίας με μέγιστο ποσό τα €800

- Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου τέλος, δίνεται ποσοστό 40% επί της αξίας και με μέγιστο ποσό τα €800

Ακόμη προβλέπεται επιδότηση €500 για αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή, ενώ δίνεται προαιρετικά και η δυνατότητα απόσυρσης παλαιού οχήματος που έχει ταξινομηθεί στην Ελλάδα από την 1/1/2013 και πίσω, ενώ βρίσκεται στην ιδιοκτησία του αιτούντος τουλάχιστον από την 1/1/2020.

Επιπλέον, πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ μπορούν να λάβουν €1,000 παραπάνω ως επιδότηση.

Η διαδικασία υπόσχεται να είναι απλή και περιγράφεται ως εξής:

Ο ωφελούμενος θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο taxisnet, θα βρίσκει προσυμπληρωμένα τα στοιχεία του, θα επιλέγει την κατηγορία οχήματος, το μοντέλο κα την αξία, θα δηλώνει εάν επιθυμεί οικιακό φορτιστή (μόνο φυσικά πρόσωπα), απόσυρση και εάν υπάγεται στις ειδικές κατηγορίες (μόνον φυσικά πρόσωπα και ΕΔΧ ΤΑΞΙ) και στην συνέχεια θα επισυνάπτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε να υποβάλει οριστικά την αίτηση.

Η αποδοχή της θα γίνεται σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών, ο ωφελούμενος θα ενημερώνεται άμεσα με ηλεκτρονικό μήνυμα και στην συνέχεια εφόσον αγοράσει ή μισθώσει το όχημα για το οποίο επιδοτείται έχει την δυνατότητα υποβολής του αιτήματος καταβολής του οικολογικού bonus.

Δίνεται η δυνατότητα και ενός ενδιάμεσου σταδίου, αυτού του αιτήματος τροποποίησης, στην περίπτωση που ο ωφελούμενος μεταξύ της αρχικής υποβολής και του αιτήματος πληρωμής αποφασίσει να αγοράσει ή μισθώσει διαφορετικό όχημα (της ίδιας όμως κατηγορίας) από αυτό που αρχικά είχε δηλώσει.

Έτσι για παράδειγμα εάν κάποιος αρχικά είχε επιλέξει να επιδοτηθεί για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μάρκας Χ έχει την δυνατότητα να τροποποιήσει το αίτημα μου μόνον εφόσον επιλέξει να επιδοτηθεί για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μάρκας Υ, ομοίως για δίκυκλο ή ποδήλατο.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα αναρτηθούν άμεσα στην ιστοσελίδα της δράσης και θα περιέχονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί.

Δεν γίνονται δεκτά και δεν είναι επιλέξιμα μεταχειρισμένα οχήματα, οχήματα που προέρχονται από μετατροπή (ακόμα και αν είναι καινούρια) και οχήματα που δεν ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες ή ξεπερνούν (για αυτοκίνητα) την Λιανική Τιμή Προ Φόρων των €50,000.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon