.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 17:00

Pierce Arrow Four 1911 – Τιμή-ρεκόρ για υπεραιωνόβια μοτοσυκλέτα με την αυθεντική της βαφή

Αυτή η Pierce είναι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο, όλα πάνω της είναι γνήσια και η γυαλιστερή βαφή της απείραχτη εδώ και 109 χρόνια!

Συνήθως όταν μιλάμε για μοτοσυκλέτες που έπιασαν τιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία το μυαλό πάει σε Brough-Superior SS100, Vincent Black Shadow, σε μοναδικές παλιές αγωνιστικές ή σε πρώην αγαπημένες διάσημων ηθοποιών. Ενίοτε ωστόσο εμφανίζονται κάποιες μοτοσυκλέτες που, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστές ή δημοφιλείς, η αξία τους ακολουθεί τη σπανιότητά τους, όπως αυτή εδώ η Pierce.

Η εικονιζόμενη μοτοσυκλέτα είναι η πρώτη αμερικανική τετρακύλινδρη, δημιούργημα του ανήσυχου μυαλού του Percy Pierce. Ο πατέρας του, George, είχε ιδρύσει τη GN Pierce Company στις ΗΠΑ ήδη από τη δεκαετία του 1890 κατασκευάζοντας διάφορα πράγματα, από ψυγεία ως ποδήλατα και, από το 1900, αυτοκίνητα. Όταν ο υιός ανέλαβε τα ηνία της το 1907, αποφάσισε πως εκτός από τετράτροχα ήθελε και μοτοσυκλέτες.
Ταξίδεψε στην Ευρώπη το 1908 και το μυαλό του μαγεύτηκε από τις τετρακύλινδρες της βελγικής FN που τότε συμμετείχαν στο Isle of Man TT. Ο Pierce αγόρασε μια FN Four και την έφερε στις ΗΠΑ για να τη μελετήσει με τους μηχανικούς του.

pierce 5

Εκεί χρησιμοποίησε το βελγικό σχέδιο ως βάση για να φτιάξει τον δικό του τετρακύλινδρο κινητήρα, ανεβάζοντας τη χωρητικότητα από τα 412 cc της FN στα 696 cc, εξελίσσοντας σημαντικά την τεχνολογία οδήγησης των βαλβίδων της FN και σχεδιάζοντας ένα εντελώς διαφορετικό, δικής του έμπνευσης πλαίσιο.

Η μοτοσυκλέτα βγήκε στην αμερικανική αγορά το 1909 και παρέμεινε σε παραγωγή ως το 1914, ωστόσο ήταν ιδιαίτερα ακριβή για την εποχή της (325-400 δολάρια ΗΠΑ κόστιζε τότε) και οι φήμες ήθελαν το κόστος κατασκευής της να υπερβαίνει την τιμή πώλησης. Πρέπει να υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτό το σενάριο, καθώς στα 5 χρόνια που παράχθηκε βγήκαν από το εργοστάσιο της Pierce μόνο 500 κομμάτια και λίγο αργότερα η εταιρεία χρεωκόπησε.

Παρόλα αυτά η Pierce Arrow Four έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη αμερικανική τετρακύλινδρη, μια μοτοσυκλέτα τεχνολογικά προχωρημένη για την εποχή της που διαφημιζόταν ως “vibrationless” (χωρίς κραδασμούς) και απευθυνόταν σε ένα πελατολόγιο με αρκετά βαθιές τσέπες. Η ικανότητά της να πιάνει 100 km/h την έχριζε και ως ένα από τα πιο γρήγορα δίκυκλα της εποχής.

Από εκείνα τα 500 κομμάτια που παράχθηκαν – αρχικά με κιβώτιο μιας σχέσης δίχως συμπλέκτη και από το 2010 με μετάδοση δύο ταχυτήτων και συμπλέκτη – ελάχιστα επιβιώνουν ως σήμερα και οι εμφανίσεις τους σε δημοπρασίες είναι σπανιότατες.

pierce 2

Μια τέτοια έγινε στις αρχές Ιουλίου 2020 στη δημοπρασία του οίκου Mecum στις ΗΠΑ, με ένα μοντέλο του 1911 που ξεχώριζε από την συνοδευτική περιγραφή “unrestored”. Η εν λόγω μοτοσυκλέτα διαθέτει ακόμη την αυθεντική της βαφή, η οποία ομολογουμένως δείχνει σαν καινούργια παρά τα 109 χρόνια που πέρασαν από τότε που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής της Pierce.

Πέραν αυτού, και μηχανολογικά παραμένει απολύτως αυθεντική, με όλα τα γνήσια εξαρτήματα όπως αγοράστηκε καινούργια, γεγονός που τη χρίζει ως το καλύτερα διατηρημένο παράδειγμα μιας ούτως ή άλλως περιορισμένης παραγωγής.

Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί η μοτοσυκλέτα έγινε ανάρπαστη από τους συλλέκτες που βρέθηκαν στο Wiskonsin (με φυσική ή ηλεκτρονική παρουσία) και οι οποίοι ανέβασαν την τελική τιμή πώλησης της Pierce Arrow Four στα 225,500 δολάρια ΗΠΑ – περίπου €192,200 με ισοτιμία 28/7/2020.

Σαφώς και δεν είναι ένα ρεκόρ για μοτοσυκλέτες, καθώς έχουν σημειωθεί αρκετά ψηλότερες τιμές στο παρελθόν, είναι ωστόσο ένα απόλυτο ρεκόρ για μοτοσυκλέτα της Pierce, ανεβάζοντας την επίδοση αρκετά πιο πάνω από τα €164,000 που είχε πιάσει ένα αναπαλαιωμένο μοντέλο του 1913 σε σουηδική δημοπρασία πριν μερικά χρόνια.

Κι αν αυτό είναι όντως το εργοστασιακό της φινίρισμα, αυτή η Pierce Arrow Four όχι απλά τα αξίζει, αλλά αποδεικνύει περίτρανα την υψηλότατη ποιότητα της δουλειάς του Percy Pierce.

Πηγή: Mecum Auctions

pierce 7

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 17:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon