.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 16:39

Έρχονται νέες αυστηρότερες προδιαγραφές για τα κράνη μοτοσυκλέτας

Με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών θεσπίζονται νέες προδιαγραφές για τα κράνη μοτοσυκλέτας με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις της τεχνολογίας.

Ένα από τα παραδοσιακά αυτοκόλλητα που θα βρούμε σε κάθε κράνος που πωλείται νόμιμα στην Ελλάδα αναγράφει την υποχρεωτική συμμόρφωσή του με τις προδιαγραφές ECE 22.05, οι οποίες καθορίζουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες δοκιμών ώστε κάθε κράνος να θεωρείται αποδεδειγμένα ασφαλές για πώληση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η συγκεκριμένη προδιαγραφή βρίσκεται σε ισχύ σχεδόν 20 χρόνια, μα τώρα πρόκειται να αλλάξει μετά από σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που καταλήγει στον κανονισμό 22.06 και καθορίζει “τις κοινές προϋποθέσεις για την έγκριση προστατευτικών κρανών και των ζελατίνων τους για αναβάτες και συνεπιβάτες μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων”.

Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν αφορούν κυρίως στις διαδικασίες δοκιμών των κρανών, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν αλλάξει αρκετά το τοπίο της αγοράς. Ο λόγος γίνεται για την ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς των flip-up κρανών, καθώς και τη διευρυνόμενη αγορά πρόσθετων αξεσουάρ για κράνη, όπως συστήματα ενδοεπικοινωνίας, κάμερες, ηχοσυστήματα κ.ο.κ.

Οι διατάξεις που αλλάζουν έχουν ως εξής:

Κράνη modular/flip-up

Τα ανοιγόμενα κράνη, είτε με κινητό ή με αφαιρούμενο τμήμα στο μπροστινό κάτω μέρος τους, θα πρέπει να δοκιμάζονται τόσο με όσο και χωρίς το εν λόγω κινούμενο κομμάτι στη θέση του, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του αναβάτη σε κάθε περίπτωση. Εφόσον τα κράνη αυτά δεν προστατεύουν την περιοχή του σαγονιού, θα πρέπει να το δηλώνουν με ειδικό αυτοκόλλητο.

Πτυσσόμενες φιμέ ζελατίνες

Στα κράνη που διαθέτουν μόνιμα τοποθετημένη φιμέ ζελατίνα ή μάσκα στο εσωτερικό τους, η λειτουργία αυτής θα πρέπει να μην επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη βασική ζελατίνα του κράνους και θα πρέπει να μπορεί να μετακινηθεί ανεξάρτητα. Η δοκιμή αυτών των κρανών θα γίνεται με τη σκούρα ζελατίνα σε ανάπτυξη.

Ανακλαστικά αυτοκόλλητα

Αναλόγως με τις εθνικές νομοθεσίες, κάθε κράνος θα πρέπει να διαθέτει ανακλαστικές επιφάνειες στο εξωτερικό του. Τα υλικά αυτά θα πρέπει να συνοδεύουν το κράνος στην αγορά του, με αναλυτικές οδηγίες για την τοποθέτησή τους από τον αναβάτη.

Αξεσουάρ

Κάθε κράνος που συνοδεύεται από επιπλέον εξαρτήματα θα πρέπει να δοκιμάζεται για να διαπιστωθεί πως αυτά δεν επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην ασφάλειά του. Οι δοκιμές του κράνους θα γίνονται τόσο με όσο και χωρίς τα εξαρτήματα αυτά, με ιδιαίτερη έμφαση στο πώς επηρεάζουν την απορρόφηση ενέργειας σε ενδεχόμενη κρούση, σε τυχόν αιχμηρές γωνίες που δημιουργούν, καθώς και την επίδρασή τους στο οπτικό πεδίο. Η τροποποίηση του κράνους από τον αναβάτη δεν επιτρέπεται και τα όποια αξεσουάρ τοποθετηθούν εκ των υστέρων θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του κράνους.

Δοκιμές πρόσκρουσης ζελατίνας σε υψηλές ταχύτητες

Για να επιβεβαιωθεί πως η ζελατίνα του κράνους δεν θρυμματίζεται σε ενδεχόμενο πρόσκρουσης με αντικείμενο, η διαδικασία δοκιμής τους θα περιλαμβάνει κρούση με μεταλλική μπάλα σε ταχύτητα 60 m/s, δηλαδή 216 km/h. Η ζελατίνα θα πρέπει να μη θρυμματιστεί ή παραμορφωθεί και η βάση στήριξής της να μην σπάσει σε δύο ή περισσότερα κομμάτια ή εν γένει να εξακολουθεί να συγκρατεί τη ζελατίνα στη θέση της.

Κρανιοεγκεφαλικός τραυματισμός λόγω περιστροφής

Θα πρέπει να υιοθετηθεί μια μέθοδος δοκιμασίας που να λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο τραυματισμού στο κεφάλι από τη γωνιακή επιτάχυνση, δηλαδή την τάση που ασκείται από το κράνος στο κρανίο όταν κατά τη σύγκρουση το κράνος περιστραφεί. Η δοκιμασία θα πρέπει να περιλαμβάνει την πτώση του υπό διάφορες γωνίες πάνω σε ένα ακίνητο σκληρό εμπόδιο.

Οι παραπάνω αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης των κρανών υπερψηφίστηκαν τον περασμένο μήνα (Ιούνιος 2020) από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ και σε τρία χρόνια από την ψήφισή τους θα καταστούν υποχρεωτικές για τους κατασκευαστές κρανών.

Αυτό ωστόσο προϋποθέτει πως στο μεταξύ τουλάχιστον μια χώρα της Ε.Ε. θα τις υιοθετήσει. Ως έχει σήμερα η νομοθεσία, ο κανονισμός των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι δεσμευτικός για τις χώρες, όμως από τη στιγμή που μια χώρα στην Ευρώπη θα τις ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία, τότε αυτή θα γίνει υποχρεωτική για όλη την αγορά της Ε.Ε.

Ως τότε ο ισχύων κανονισμός ECE 22.05 παραμένει σε ισχύ, ενώ όταν αλλάξει θα αντικατασταθεί από τον ECE 22.06.

Δείτε αναλυτικά τις τεχνικές οδηγίες όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 16:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon