.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 16:09

Θάνατος διανομέα στα χέρια αστυνομικών ξεσηκώνει ξανά το Παρίσι

Η Γαλλία απειλείται με νέα κοινωνική ανάφλεξη μετά τον θάνατο διανομέα από ασφυξία σε ένα συμβάν που θύμισε τρομακτικά τον χαμό του George Floyd στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο 42χρονος πατέρας πέντε παιδιών και διανομέας στο επάγγελμα, Cédric Chouviat, οδηγούσε το σκούτερ του όταν τον σταμάτησε ένα περιπολικό επειδή κοιτούσε το κινητό του ενώ οδηγούσε και γιατί η πινακίδα κυκλοφορίας του ήταν βρώμικη.

Κάτω από άγνωστες συνθήκες, ο Chouviat βρέθηκε λίγη ώρα αργότερα ακινητοποιημένος από τους αστυνομικούς στο έδαφος σε μια λαβή που θύμιζε πολύ το γόνατο στον σβέρκο που κόστισε τη ζωή του George Floyd στις ΗΠΑ και φούντωσε τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.

Κατά τραγική ομοιότητα, ο λευκός Γάλλος αντιμετώπισε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, δήλωσε πως δεν μπορεί να αναπνεύσει τουλάχιστον 7 φορές στα 22 δευτερόλεπτα που φέρεται να ήταν πακτωμένος στο έδαφος και τελικά έπεσε σε κώμα λίγο αργότερα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και εξέπνευσε δύο μέρες μετά.

Η ιατροδικαστική γνωμάτευση καταλογίζει ως αιτία θανάτου ασφυξία και σπασμένο λάρυγγα.

Ο άδικος χαμός του ξεσήκωσε πολλές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στη Γαλλία, όπου υπάρχει μεγάλη μερίδα Γάλλων Αφρικανικής και Αραβικής καταγωγής που θεωρούν ότι δέχονται ανισομερώς την αστυνομική βία και προκατάληψη, αλλά αυτό που τώρα μπορεί να οδηγήσει στην ανάφλεξη εκ νέου είναι η δίκη των εμπλεκόμενων αστυνομικών και, κυρίως, τα αρκετά βίντεο που εμφανίστηκαν ως πειστήρια.

Κάποια από αυτά τραβήχτηκαν από παρευρισκόμενους, άλλα από τους ίδιους τους αστυνομικούς, μα η ουσία είναι πως η επαναφορά του ζητήματος μέσα στο παγκόσμιο κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ – στη Γαλλία έχουν ήδη γίνει βίαιες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού – μπορεί εύκολα να οδηγήσει εκ νέου σε ανάφλεξη.

Πηγή: Le Monde, BBC

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon