.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 17:28

Η Continental παρουσιάζει την τρισδιάστατη οθόνη οργάνων

Η νέα οθόνη HMC Genesis GV80 είναι προάγγελος των μαγικών που ετοιμάζουν οι Γερμανοί για το κοντινό μέλλον.

Μπορεί για τους περισσότερους η Continental να είναι πρωτίστως γνωστή για τα ελαστικά της, ωστόσο αυτή είναι μόνο μια συνιστώσα μιας ευρύτερης παραγωγής που συμπεριλαμβάνει και ηλεκτρονικά συστήματα, όπως ABS – για να αναφέρουμε ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της, που χρησιμοποιείται από αρκετούς κατασκευαστές μοτοσυκλετών ως αρχική τοποθέτηση (ΟΕΜ).

Τα τελευταία χρόνια η Continental έχει παρουσιάσει μια σειρά προηγμένων τεχνολογικών προτάσεων που μοιάζουν περισσότερο να αφορούν στο κοντινό μέλλον παρά στο σήμερα. Κάποιες όμως από αυτές θα είναι διαθέσιμες πολύ σύντομα. Όπως η κονσόλα οργάνων GV80.

Στο δελτίο Τύπου που την παρουσιάζει αναφέρεται εξ αρχής ως “οθόνη μαζικής παραγωγής” και εντάσσεται στη σειρά HMC Genesis. Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι φυσικά η τρισδιάστατη απεικόνιση, βασισμένη στην αυτοστερεοσκοπική τεχνολογία (που δηλαδή δεν χρειάζεται ειδικά γυαλιά ή άλλη συσκευή για τα μάτια για να αντιληφθεί την τρισδιάστατη προβολή).

Η οθόνη προβάλλει δύο ελαφρώς διαφορετικές απεικονίσεις, η καθεμία εστιασμένη στο κάθε μάτι του οδηγού, έτσι δημιουργείται η τρισδιάστατη αίσθηση. Η μαγεία όμως είναι αλλού.

Μια κρυφή κάμερα μέσα στα όργανα στοχεύει διαρκώς στο πρόσωπο του οδηγού και με τον τρόπο αυτόν ρυθμίζει την προβολή ανάλογα με τη θέση του ώστε οι δύο διαφορετικές εικόνες να έρχονται πάντα με τη σωστή προοπτική στα μάτια.

Η ύπαρξη της κάμερας επέτρεψε στην Continental να προσθέσει άλλο ένα εντυπωσιακό κολπάκι: Attention Detection. Μέσω κατάλληλου προγράμματος (software), η κάμερα μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς το πρόσωπο και να διαγνώνει σημάδια κούρασης ή έλλειψης προσοχής.

Για την Continental το νόημα αυτής της οθόνης δεν είναι να γεμίσει με πληροφορίες, αλλά μάλλον το αντίθετο. Μια προβολή μόνο των απαραίτητων στοιχείων σε τρισδιάστατη απεικόνιση, καθαρή, λειτουργική και σχεδιασμένη να μην κρατά τα μάτια του οδηγού για πολλή ώρα μακριά από τον δρόμο.

Continental PP IAA19 AD Display Cockpit Manual Mode

Στην πράξη βέβαια αυτή η γενιά οθονών είναι απλά ένα ενδιάμεσο στάδιο για τον υπέρτατο στόχο της Continental, το Cross Domain Hub (εικονίζεται ακριβώς πάνω).

Αυτό θα είναι ο 3D πίνακας οργάνων αφής του μέλλοντος, θα εκτείνεται απ’ άκρη σ’ άκρη του ταμπλό του αυτοκινήτου και δεν θα χωρίζεται σε κομμάτια, αλλά τα αντικείμενα που προβάλλονται πάνω του θα μπορούν να να διαταχθούν όπως βολεύει τον καθένα. Σε αυτό η τρισδιάστατη τεχνολογία του εξελίσσεται ήδη σε συγεργασία με την Αμερικανική εταιρεία Leia Inc. στα πλαίσια του προγράμματος 3D Lightfield και κάποια μέρη αυτού έχουν χρησιμοποιηθεί και στην οθόνη παραγωγής που μόλις παρουσιάστηκε.

Αλλά αυτά θα έρθουν, όχι αύριο, μα μεθαύριο. Ως τότε, η νέα γενιά που προτείνει σήμερα η Continental είναι έτοιμη για παραγωγή και δεν βλέπουμε απολύτως κανέναν λόγο γιατί να μην στηρίξει απίθανες εφαρμογές για μοτοσυκλέτα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 17:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon