.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 15:16

Έρευνα ανατρέπει αυτά που θεωρούνται ως βασικές αιτίες για την πρόκληση ατυχημάτων και σοβαρών τραυματισμών με μοτοσυκλέτα

Οι υψηλές ταχύτητες και η περιορισμένη ορατότητα θεωρούνταν ανέκαθεν ως δύο από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων στα δίτροχα, με την υψηλή ταχύτητα επίσης, να σχετίζεται με ευθέως ανάλογο τρόπο, στην σοβαρότητα των τραυματισμών.

Σε έρευνα όμως, με την υποστήριξη της FIM μεταξύ άλλων, όπου εξετάστηκαν αναλυτικά τα στοιχεία 1578 περιπτώσεων ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα απ ΄όλο τον κόσμο, είχαμε ανατροπή των “παγιωμένων” αυτών αντιλήψεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που προσφάτως δόθηκε στην δημοσιότητα το 60% των περιπτώσεων ατυχημάτων που εξετάστηκαν, συνέβη ημέρα, με συνθήκες ηλιοφάνειας και πολύ καλή ορατότητα.

orer


Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε, είναι ότι δεν φάνηκε κάποιος αναλογικό συσχετισμός στην σοβαρότητα των τραυματισμών και στην ταχύτητα.

Για την ακρίβεια, οι περισσότερες μέρες νοσηλείας σε νοσοκομείο, καταγράφηκαν για αναβάτες που είχαν ατύχημα με μοτοσυκλέτα σε ταχύτητες μεταξύ 50 και 100 χλμ./ώρα, ενώ για ατυχημάτα που συνέβησαν με πολύ υψηλότερες ταχύτητες, μέχρι και 160 χλμ./ώρα, οι ημέρες νοσηλείας ήταν πολύ λιγότερες.

ersp

Φυσικά η ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα απλοϊκής ανάγνωσης.

Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται να υπερβαίνει κανείς τα όρια ταχύτητας προκειμένου να... αποφύγει τους σοβαρούς τραυματισμούς.

Αυτό που μας αποκαλύπτει η συγκεκριμένη έρευνα, είναι ότι το σενάριο εξέλιξης ενός ατυχήματος είναι χαοτικό και δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ ταχύτητας και σοβαρότητας τραυματισμών. Υπό μια άλλη οπτική μάλιστα, ερμηνεύεται και ως εξής: ότι ακόμα σε χαμηλές σχετικά ταχύτητες, οι τραυματισμοί είναι σοβαροί και δεν θα πρέπει κανείς να καθησυχάζεται ή να αφαιρείται πιστεύοντας ότι δεν κινδυνεύει.

Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon