.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 16:25

Suzuki – Ετοιμάζεται το νέο GSX-R 1000 με εκπλήξεις στο VVT σύστημα

Τρία χρόνια για τον κόσμο των συνεχώς εξελισσόμενων superbike, είναι πολλά, και τόσο είναι μέχρι στιγμής το διάστημα που έχει περάσει από το λανσάρισμα του τελευταίου μοντέλου GSX-R 1000.

Υπήρχαν ήδη αποδείξεις για το ότι η Suzuki βρίσκεται σε διαδικασία βελτίωσης του τετρακύλινδρου σε σειρά κινητήρα εδώ και ένα χρόνο, με σχέδια να εμφανίζουν ένα πιο “σοφιστικέ” σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων.

Το 2017, η Suzuki ήταν η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε superbike παραγωγής με σύστημα μεταβλητού χρονισμού, βασισμένο αποκλειστικά σε μηχανική λειτουργία.  Επρόκειτο για μια απλή αλλά πολύ έξυπνη σε υλοποίηση εφαρμογή, εμπνευσμένη από τον κόσμο των MotoGP, που επενεργούσε μόνο στον εκκεντροφόρο που οδηγούσε τις βαλβίδες εισαγωγής.

Στις μέρες μας, με τις Euro 5  να είναι ήδη σε ισχύ, το VVT στους κινητήρες πολύ υψηλής απόδοσης, πέραν των όποιων θετικών προσφέρει στην απόδοση, διευκολύνει αρκετά και το έργο των μηχανικών, στην προσπάθεια τους να συμμορφωθούν με τις αυστηρές προδιαγραφές ρύπων.  

Το όλο θέμα έχει να κάνει με τον overlapping των βαλβίδων και τις ποσότητες άκαυτου μίγματος που περνάει στην εξαγωγή. Ένας πολύστροφος κινητήρας, τυπικά χρειάζεται μηδενικό ή ελάχιστο overlapping στην χαμηλή περιοχή λειτουργίας του, και μεγάλες τιμές overlapping ψηλά.

 Χωρίς VVT, δεν μπορεί να επιτευχθεί μεταβολή στον χρονισμό των βαλβίδων και το overlapping είναι σταθερό.

Το VVT της Suzuki, όντας μηχανικό, θέτει επίσης περιορισμούς, μιας και το βήμα της μεταβολής στον χρονισμό του εκκεντροφόρου της εισαγωγής μεταβάλλεται γραμμικά και αναλογικά με τις στροφές του κινητήρα.

Στον νέο κινητήρα που εξελίσσει η Suzuki λοιπόν, θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα VVT, υδραυλικής ενεργοποίησης, το οποίο θα επενεργεί και στους δύο εκκεντροφόρους, εισαγωγής και εξαγωγής.

Με αυτό τον τρόπο η Suzuki θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει ανεξάρτητα από τις στροφές και μη-γραμμικά τον χρονισμό των βαλβίδων, προσδίδοντας στον κινητήρα ακριβώς τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί.

Στα τελευταία σχέδια που κατέθεσε η Suzuki για το σύστημα αυτό, φαίνεται επίσης ότι η υδραυλική μονάδα ελέγχου των εκκεντροφόρων είναι πολύ μικρή σε μέγεθος, με τις σωληνώσεις που μεταφέρουν το λάδι σε αυτή, να είναι όλες εσωτερικές.

Σε ότι αφορά στην παρουσίαση της νέας έκδοσης, αυτή δεν αναμένεται σύντομα, μιας και η τρέχουσα έκδοση, αν και Euro 4 προδιαγραφών, έχει το ελεύθερο να πωλείται στις αγορές, μέχρι τα τέλη του έτους.   


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon