.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 16:56

Kawasaki: Πατεντάρει σύστημα hub center μπροστινού

Ποιος θα στοιχημάτιζε πως η εξαγορά της Bimota δεν έχει καμιά σχέση;

Αν μη τι άλλο, η Kawasaki εσχάτως δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να πάρει ρίσκα και να διαφοροποιηθεί. Ο λόγος φυσικά για τη σειρά των υπερτροφοδοτούμενων Η2 έφτασαν ανάμεσά μας το 2014, ξεσήκωσαν ντόρο και έχουν εξελιχθεί σε ολόκληρη οικογένεια, μα ακόμη δεν έχουν βρει ανταγωνιστές (ή μιμητές, όπως προτιμάτε).

Κι εκεί που ψάχναμε να δούμε ποιος θα φέρει στην αγορά τον επόμενο υπερσυμπιεστή ή τούρμπο, να που η Kawasaki ρίχνει νέα βόμβα, αυτή τη φορά με την εξαγορά της Bimota. Όλοι σκεφτήκαμε κάποια στιγμή πως έρχονται οι Kawasaki hub center μπροστινό, μόνο που η αρχή έγινε ανάποδα και να η Bimota Tesi με το υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ των Η2!

Υπό αυτό το πρίσμα, η εμφάνιση των σχεδίων της νέας πατέντας που κατέθεσε η Kawasaki στην Ιαπωνία μοιάζει να βάζει τα πράγματα στη σειρά τους. Ναι, είναι μια μοτοσυκλέτα με αυτό το εναλλακτικό μπροστινό – μόνο που αυτό δεν μοιάζει με το σχέδιο της Bimota! Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα εκ νου σε μια σειρά.

Τα σχέδια που βλέπουμε σήμερα εδώ δείχνουν ένα διαφορετικό σχέδιο από αυτή που η Bimota δουλεύει εδώ και δεκαετίες. Γι' αρχή αυτό εδώ το νέο σχέδιο είναι μονόμπρατσο.

Κατά τα φαινόμενα διατηρεί όλα τα οφέλη που θεωρητικά παρέχει μια τέτοια διάταξη: διαχωρισμός στριψίματος και ανάρτησης. Ο τροχός στρίβει αλλά δεν απαιτεί και από την ανάρτηση να περιστραφεί μαζί του, επιτρέποντάς της να διαχειρίζεται μόνο τις δυνάμεις για τις οποίες σχεδιάστηκε.

Όφελος επίσης θα έχει και στο φρενάρισμα, καθώς εδώ οι δυνάμεις πέδησης περνούν ευθεία στο πλαίσιο μέσω του μπροστινού ψαλιδιού, αντί να συμπιέζουν την ανάρτηση, όπως γίνεται σε όλα τα τηλεσκοπικά πιρούνια.

Στο σχέδιο αυτό φαίνεται να υπάρχουν λιγότερες αρθρώσεις συγκριτικά με το στήσιμο της Bimota, άρα απλούστερο και με λιγότερες απαιτήσεις συντήρησης σύστημα.

kawasaki hub steer patent 5 recent
Αυτή είναι η προηγούμενη πατέντα για ανάλογο μπροστινό από την Kawasaki, κατατεθειμένη στις ΗΠΑ το 1998 και με ημερομηνία λήξης 14 Φεβρουαρίου 2020!

Μετά από μια σύντομη έρευνα θυμηθήκαμε πως η Kawasaki φλερτάρει με τέτοια συστήματα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αυτή δεν είναι η πρώτη αίτηση πατέντας που έχει καταθέσει με hub center μπροστινό και μάλιστα συναντήσαμε τουλάχιστον άλλες δύο διακριτές περιπτώσεις σε διαφορετικές εποχές που πρότειναν αρκετά διαφορετικά σχέδια.

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι πως η προηγούμενη πατέντα της είχε κατατεθεί στις ΗΠΑ το 1998, εγκρίθηκε το 2000 και η ισχύς της έληξε … σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2020! Σύμπτωση; Μπορεί, πώς να ξέρει κανείς.

Η ύπαρξη μιας πατέντας δε σημαίνει απαραιτήτως και κάτι βαρύγδουπο ή μεγαλεπίβολο. Οι δημιουργοί της μπορεί απλά να θέλουν να “καβατζώσουν” ένα σχέδιο που εμπνεύστηκαν (και να κλείσουν την αντίστοιχη πόρτα στον ανταγωνισμό), δίχως να είναι ώρα του να βγει στην παραγωγή και με την πάροδο του χρόνου αυτό να καθίσταται ανέφικτο, ανούσιο ή απλά ξεπερασμένο.

Αυτή τη φορά όμως έχει μπλέξει στη μέση και η Bimota, μια εταιρεία που στη συλλογική συνείδηση του παγκόσμιου μοτοσυκλετιστή έχει ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με τη hub center τεχνολογία και, ξέρετε τι λένε: σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.

Με λίγη φαντασία λοιπόν, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί μια Bimota με ένα νέο μπροστινό σύστημα βασισμένο στο σχέδιο της Kawasaki; Φυσικά, γιατί όχι;

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 17:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon