Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 17:25

Η Κομισιόν εγκαλεί την Ελλάδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Κατηγορούμαστε πως δεν λαμβάνουμε μέτρα, δεν μετράμε αξιόπιστα και δεν ενημερώνουμε το κοινό.

Η αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα αφορά στη συμμόρφωσή μας με την κοινοτική οδηγία 2008/50/ΕΚ σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Σύμφωνα με αυτήν θα έπρεπε να έχουμε υποβάλλει ένα εθνικό πρόγραμμα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως την 1η Απριλίου 2019. Προφανώς αυτό δεν στάλθηκε ποτέ, εξ ου και η τελευταία αυτή εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση η Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιήσει στοιχεία για τα σημεία όπου ο πληθυσμός ενδέχεται να εκτίθεται στις υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου, ούτε ενημερώνει το κοινό με ακριβή στοιχεία ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως οφείλει.

Ως αιτία εκτιμάται πως είναι η ανεπάρκεια των σημείων δειγματοληψίας και συχνά η λανθασμένη τοποθεσία τους – κοινώς μετράμε σε λάθος μέρη και με λάθος τρόπο, κατά την Κομισιόν.

Αυτό, παρότι η ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου στην Αθήνα εμφανίζεται να είναι σταθερά πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο από το 2010! Με βάση τα προηγούμενα, ακούγεται δικαιολογημένη η άποψη πως δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για να μειωθεί η συγκέντρωση του επικίνδυνου αυτού ρύπου στη δεκαετία αυτή.

Η αιτιολογημένη γνώμη αποτελεί το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που θα μπορούσε εν δυνάμει να οδηγήσει σε μια καταδίκη για παράβαση της κοινοτικής οδηγίας. Σε πρώτη φάση η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ακριβή παρακολούθηση και καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την οδηγία 2008/50/ΕΚ.

Παράλληλα, ανάλογες προειδοποιήσεις στάλθηκαν και σε Ρουμανία και Μάλτα, οι οποίες μιμήθηκαν την Ελλάδα στο να αγνοήσουν τις προθεσμίες της εν λόγω κοινοτικής οδηγίας.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 18:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube