.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 17:25

Η Κομισιόν εγκαλεί την Ελλάδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Κατηγορούμαστε πως δεν λαμβάνουμε μέτρα, δεν μετράμε αξιόπιστα και δεν ενημερώνουμε το κοινό.

Η αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα αφορά στη συμμόρφωσή μας με την κοινοτική οδηγία 2008/50/ΕΚ σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Σύμφωνα με αυτήν θα έπρεπε να έχουμε υποβάλλει ένα εθνικό πρόγραμμα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως την 1η Απριλίου 2019. Προφανώς αυτό δεν στάλθηκε ποτέ, εξ ου και η τελευταία αυτή εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση η Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιήσει στοιχεία για τα σημεία όπου ο πληθυσμός ενδέχεται να εκτίθεται στις υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου, ούτε ενημερώνει το κοινό με ακριβή στοιχεία ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως οφείλει.

Ως αιτία εκτιμάται πως είναι η ανεπάρκεια των σημείων δειγματοληψίας και συχνά η λανθασμένη τοποθεσία τους – κοινώς μετράμε σε λάθος μέρη και με λάθος τρόπο, κατά την Κομισιόν.

Αυτό, παρότι η ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου στην Αθήνα εμφανίζεται να είναι σταθερά πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο από το 2010! Με βάση τα προηγούμενα, ακούγεται δικαιολογημένη η άποψη πως δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για να μειωθεί η συγκέντρωση του επικίνδυνου αυτού ρύπου στη δεκαετία αυτή.

Η αιτιολογημένη γνώμη αποτελεί το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που θα μπορούσε εν δυνάμει να οδηγήσει σε μια καταδίκη για παράβαση της κοινοτικής οδηγίας. Σε πρώτη φάση η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ακριβή παρακολούθηση και καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την οδηγία 2008/50/ΕΚ.

Παράλληλα, ανάλογες προειδοποιήσεις στάλθηκαν και σε Ρουμανία και Μάλτα, οι οποίες μιμήθηκαν την Ελλάδα στο να αγνοήσουν τις προθεσμίες της εν λόγω κοινοτικής οδηγίας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 18:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon