Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 17:07

Εξαιρούνται οι μοτοσυκλέτες από την απαγόρευση κινητήρων εσωτερικής καύσης στην Αγγλία

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η επίσπευση της απαγόρευσης το 2035, αλλά στη συνέχεια διευκρινίστηκε πως αυτό δεν αφορά στα δίκυκλα.

Το 2018 η Αγγλία ανακοίνωσε πως από το 2040 θα απαγορεύσει την πώληση νέων οχημάτων ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ), ανοίγοντας μια υποχρεωτική πόρτα σε ένα μέλλον αμιγώς ηλεκτροκίνητο, με σταδιακή απόσυρση των παλιών τεχνολογιών που θα πάψουν να ανανεώνονται με νέα μοντέλα.

Ωστόσο πριν μερικές μέρες η Αγγλική κυβέρνηση επέσπευσε αυτό το χρονικό όριο κατά 5 χρόνια, δηλαδή μετέφερε την έναρξη της απαγόρευσης το 2035, μετά από γνωμοδοτήσεις της επιστημονικής κοινότητας πως το 2040 θα είναι αργά για να προλάβουν τους στόχους που είχαν τεθεί για μηδενικές εκπομπές ρύπων το 2050.

Τώρα το Αγγλικό υπουργείο Μεταφορών έσπευσε να διευκρινίσει πως οι εξαγγελίες αυτές δεν αφορούν στα δίκυκλα, αλλά μόνο στα αυτοκίνητα. Έτσι η μοτοσυκλέτα στην Αγγλία θα συνεχίσει (για μερικά ακόμη χρόνια μετά το 2035 τουλάχιστον) να πωλείται με βενζινοκινητήρες, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Η εξήγηση της εξαίρεσης αυτής πατά στην κοινή λογική: “Η αγορά των μοτοσυκλετών μηδενικών ρύπων βρίσκεται σε προγενέστερο στάδιο εξέλιξης από αυτή των αυτοκινήτων και μικρών φορτηγών,” αναφέρει η ανακοίνωση.

Αντικατοπτρίζει δηλαδή αυτό που ήδη γνωρίζουμε, πως δηλαδή υπάρχουν ήδη υπάρχουν πολλές επιλογές για ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα και πιθανότατα στα επόμενα 15 χρόνια αυτές θα πολλαπλασιαστούν, ωστόσο στις μοτοσυκλέτες ακόμη οι επιλογές είναι λίγες, δύσχρηστες και πανάκριβες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα έρθει και η ώρα των δικύκλων να ενταχθούν στην απαγόρευση, αλλά προφανώς αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει τη λογική της αγοράς και τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών.

Στα συν της μοτοσυκλέτας στέκονται ένας σκασμός από έρευνες που αποδεικνύουν πως μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτοκινήτων να έδινε τη θέση του δίκυκλα θα είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη κυκλοφοριακή ανακούφιση, με έμμεσες ωφέλειες σε εκπομπές ρύπων, αλλά και άμεσα κέρδη σε εκπεμπόμενα καυσαέρια.

Στο μεταξύ η Αγγλική κυβέρνηση τονίζει πως θα συνεχίσει να πριμοδοτεί την αγορά ηλεκτρικών ή υβριδικών ΙΧ οχημάτων. Αυτή τη στιγμή προσφέρει έκπτωση 20% στην αγορά ηλεκτρικών μοτοσυκλετών ή σκούτερ, με ανώτατο όριο τις 1,500 λίρες.

Παράλληλα, δεν αλλάζουν οι ισχύουσες απαγορεύσεις, όπως η είσοδος στην Ultra Low Emissions Zone (Ζώνη Χαμηλότατων Εκπομπών) του κεντρικού Λονδίνου που τέθηκε σε ισχύ το 2019 και κρατά εκτός αυτής όλα τα δίκυκλα που ικανοποιούν προδιαγραφές κατώτερες των Euro 3.

 

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 17:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT