.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 17:28

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας – Ζητά επειγόντως προστασία πεζών και ποδηλατών

Το 29% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ε.Ε. το 2018 αφορούσε αυτές τις δύο πιο ευάλωτες κατηγορίες χρηστών των δρόμων.

Από το 2010 ως και το 2018 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχασαν τη ζωή τους 51,300 πεζοί και 19,450 ποδηλάτες, σύμφωνα με έρευνα του European Transport Safety Council (ETSC).

Παρά την πληθώρα μέτρων που λαμβάνονται κάθε χρόνο και τις διαρκείς καμπάνιες που τρέχουν για την οδική ασφάλεια, τα αποτελέσματά τους αντικατοπτρίζονται κυρίως στις στατιστικές των τροχαίων με οχήματα, όπου σε αυτήν την περίοδο (2010-2018) σημειώθηκε μια κατά μέσο όρο μείωση 3.1% σε απώλειες ζωών κάθε χρόνο.

Δυστυχώς, για τους πεζούς και τους ποδηλάτες ο αντίστοιχος ρυθμός μείωσης των θανάτων σε τροχαία ήταν μόνο 0.4% ανά έτος, δηλαδή σχεδόν 8 φορές μικρότερος.

Αυτό σαφέστατα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ποδηλάτων που χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση για αστικές μεταφορές, μα δεν παύει να αποτελεί μια κηλίδα στις στατιστικές των ατυχημάτων και, κατά συνέπεια, μια ένδειξη αποτυχίας στις πολιτικές οδικής ασφάλειας.

Το 99% των θανάτων πεζών και το 83% των θανάτων ποδηλατών συνέβησαν μετά από σύγκρουση με μηχανοκίνητα οχήματα, ενώ προφανώς ο αντίστροφος κίνδυνος (των υπολοίπων από πεζούς και ποδηλάτες) είναι σχεδόν μηδενικός.

Επίσης, η έρευνα έδειξε πως σχεδόν τα μισά θύματα εκ των ποδηλατών και πεζών ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών, κυρίως γιατί αναρρώνουν πιο δύσκολα από σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά και γιατί συχνά εμφανίζουν ελλιπή προσοχή ή αντίληψη των συνθηκών τριγύρω τους.

Συνεπεία των παραπάνω στατιστικών, το ETSC καλεί σε επείγουσες δράσεις ώστε να προστατευτούν αυτές οι πιο ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. Η βασική του πρόταση είναι να ανέβουν οι πεζοί και οι ποδηλάτες ψηλότερα στην προτεραιότητα που σχεδιασμού των σύγχρονων πόλεων.

Μαζί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει σταδιακά οι κυβερνήσεις να σχεδιάσουν τις πόλεις δίνοντας μεγαλύτερη προτεραιότητα σε αυτές τις κατηγορίες, προστατεύοντάς τους από τα μηχανοκίνητα οχήματα με στοχευμένα μέτρα, όπως αυστηρά όρια ταχύτητας και ασφυκτική αστυνόμευσή τους σε μέρη με πολλούς πεζούς και ποδηλατοδρόμους, καθώς και ανάπτυξη νέων στρατηγικών για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι για όλους.

Τέλος, το ETSC αναδεικνύει ένα ακόμη πρόβλημα: η συλλογή δεδομένων είναι ακόμη ελλιπής, καθώς πολλοί θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί πεζών και ποδηλατών δεν καταγράφονται, με αποτέλεσμα αφενός το πρόβλημα να μην αναδεικνύεται στο πραγματικό του μέγεθος, αφετέρου να μην υπάρχει η σωστή βάση πάνω στην οποία θα γίνει ο μελλοντικός σχεδιασμός.

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon