.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 16:30

Εκπαιδευτές οδήγησης: Αλλάξτε τον Κ.Ο.Κ., όχι μωρά συνεπιβάτες σε δίκυκλα

Με πρόσφατη δημοσίευσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης (ΠΣΕΟ) ζητά να τροποποιηθεί ο Κ.Ο.Κ. ώστε να καλυφθεί ένα κρίσιμο κενό.

Ως έχει στη σημερινή του μορφή, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) αναφέρει την εξής γενική διάταξη: Απαγορεύεται η μεταφορά επιβατών με οδικά οχήματα κατά τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργείται κίνδυνος.

Στη συνέχεια αναφέρονται κάποιες πιο συγκεκριμένες διατάξεις που διέπουν τη μεταφορά επιβατών σε αυτοκίνητα και δίκυκλα.

Απαγορεύονται:

α) Η μεταφορά επιβατών περισσοτέρων των αναγραφομένων στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

β) Η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού, από παιδιά ηλικίας μικρότερης των δώδεκα (12) ετών, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκρότησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους, ως και από περισσότερα πρόσωπα από όσα επιτρέπεται στη θέση αυτή.

γ) Η μεταφορά ανηλίκων έως πέντε (5) ετών με μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο, εφόσον δε συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.


Ο οδηγός μηχανοκίνητου οχήματος και μοτοποδηλάτου επιβάλλεται να μεριμνά για την ασφάλεια των συνεπιβατών του, και ειδικότερα να ελέγχει αν φορούν τις ζώνες ασφαλείας και το προστατευτικό κράνος κατά τη μεταφορά τους.

Όπως τονίζει ο ΠΣΕΟ, πρακτικά αυτό που μας λέει ο ισχύων ΚΟΚ είναι πως δεν υπάρχει κανένα προβλήμα να μεταφέρουμε παιδάκια, ως και βρέφη, με τη μοτοσυκλέτα, εφόσον φορούν κράνος και “συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης”.

Η παράγραφος (γ) που αφορά στη μοτοσυκλέτα δηλαδή νομιμοποιεί τη μεταφορά παιδιών κάτω των 5 ετών υπό κάποιες γενικόλογες προϋποθέσεις.

Ναι, το κράνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιονδήποτε. Τώρα, το τι εννοεί ο νομοθέτης για τα “συστήματα συγκράτησης” δεν είναι ακριβώς σαφές. Πιθανότατα (εικάζουμε) μιλά για τα πρόσθετα μαρσπιέ-ιμάντες που τοποθετούνται στη σέλα για όσους (συνήθως παιδιά) δε φτάνουν να πατήσουν στα μαρσπιέ της μοτοσυκλέτας. Είναι όμως ασφαλή αυτά; Είναι εγκεκριμένα; Και αυτό νομιμοποιεί τη μεταφορά ενός παιδιού 5 ετών και μιας μέρας, δηλαδή πρακτικά ενός μωρού;

Η πρόταση του ΠΣΕΟ είναι να μην επιτρέπεται μεταφορά παιδιών κάτω των 10 ετών και σε αυτήν την περίπτωση το ανώτατο όριο ταχύτητας να μην υπερβαίνει τα 40 km/h. Παράλληλα, το παιδί θα πρέπει να φορά προστατευτικό εξοπλισμό αποκλειστικά σχεδιασμένο για την ηλικία του και θα πρέπει να έχει εξοικειωθεί με κάποιες βασικές αρχές της συμπεριφοράς και των χειρισμών της μοτοσυκλέτας.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του προέδρου του ΠΣΕΟ, κ. Άρη Ζωγράφου, στην εφημερίδα Έθνος.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 16:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon