.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 13:39

ΕΛ.ΑΣ. - Οι ταμπλέτες της παραμένουν χρόνια αχρησιμοποίητες στη σκόνη

Το πέρασμα της Αστυνομίας στην ηλεκτρονική εποχή που (ξανά) ανακοινώθηκε δεν είναι νέο, καθώς φαίνεται πως στην πρότερή του απόπειρα εφαρμογής είχε αποτύχει.

Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου μεταφέραμε την είδηση πως επίκειται αυστηροποίηση των προστίμων που προβλέπει ο ΚΟΚ και η είδηση συνοδευόταν από μια ακόμη πληροφορία, σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί που εκτελούν τροχονομικούς ελέγχους θα εφοδιαστούν με ταμπλέτες (tablets) για να βεβαιώνουν ηλεκτρονικά τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, να αποθηκεύονται αυτομάτως σε βάσεις δεδομένων και να αποστέλλονται απευθείας στην εφορία.

Μόνο που αυτή η είδηση δεν ακούστηκε και τόσο φρέσκια, σίγουρα την είχαμε ξανακούσει κάπου. Με λίγο ψάξιμο εύκολα ανακαλύπτει κανείς πως οι παρόμοιες κινήσεις είχαν γίνει και παλιότερα, όταν και φέρεται να παραγγέλθηκε μεγάλος όγκος ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Τι συνέβη και ουδέποτε αυτός χρησιμοποιήθηκε;

Στο Διαδίκτυο βρίσκει κανείς απίθανες πληροφορίες. Όπως αυτή που μεταδίδει η Κρητική εφημερίδα Πατρίς (Απρίλιος 2018) με τίτλο “Πότε θα βγάλει η ΕΛ.ΑΣ. τα tablet από τη ζελατίνα;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε κάθε αστυνομικό τμήμα της Κρήτης δόθηκαν δύο με τρεις τέτοιες συσκευές, οι οποίες μάλιστα περιγράφονται ως πολύ καλές και με υψηλό κόστος αγοράς. Παρόλα αυτά παραμένουν αχρησιμοποίητες και με τη ζελατίνα τους, αφού καμιά διαταγή δεν ήρθε ποτέ για τη χρήση τους, ενώ και η εκπαίδευση των αστυνομικών σε αυτές περιορίστηκε στους διοικητές και υποδιοικητές των τμημάτων μόνο.

Αυτό ωστόσο δεν είναι καν τόσο προκλητικό όσο αυτά που αποκαλύπτει με φρεσκότατο ρεπορτάζ η ιστοσελίδα astynomiko.gr πριν μερικές μόλις μέρες, στις 15 Ιανουαρίου 2020, με αποκλειστικές φωτογραφίες μάλιστα.

Εκεί λοιπόν διαβάζουμε πως πριν δύο χρόνια έγινε διαγωνισμός του Δημοσίου για την προμήθεια ταμπλετών συγκεκριμένα για την Τροχαία, με στόχο να εγκαταλειφθούν οι χάρτινες κλήσεις και στη θέση τους να έρθουν οι ηλεκτρονικές βεβαιώσεις με άμεση διασύνδεση με τις βάσεις δεδομένων της Αστυνομίας και την Εφορία. Ό,τι ακριβώς δηλαδή προβλέπει το “νέο” πλάνο του υπουργείου Μεταφορών.

Οι συσκευές αποκτήθηκαν, αλλά λίγο καιρό μετά την αγορά η προμηθεύτρια εταιρεία έκλεισε. Όσο για τις συσκευές, όταν δοκιμάστηκαν επί τω έργω προέκυψαν προβλήματα με τη σύνδεσή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε αχρηστία.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να κοσμούν σκονισμένες τα ράφια των αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών πους τις παρέλαβαν.

Μάλιστα το συγκεκριμένο ρεπορτάζ απευθύνθηκε στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών που επιβεβαίωσε την ιστορία με τις τεχνικές δυσλειτουργίες και προσέθεσε και λίγο ακόμη αλατάκι στις πληγές, αποκαλύπτοντας πως οι ταμπλέτες δεν ήταν συνδεδεμένες με καμιά υπηρεσία, ούτε τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, ούτε καν με την Τροχαία!

Το πιο εξωφρενικό είναι πως ο αντιπρόεδρος της Ένωσης στο ρεπορτάζ αυτό μιλά για ταμπλέτες που δε βρίσκουν δίκτυο και για τεράστιους εκτυπωτές που χρειάζονται δύο άτομα να τους κουβαλήσουν για να εκτυπώσουν την κλήση! Δηλαδή, έτσι νοείται το “πέρασμα στην ηλεκτρονική εποχή” και η “κατάργηση των χάρτινων κλήσεων”;

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 13:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon