.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 15:25

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γέφυρα Σερβίων – Ουρές χιλιομέτρων

Η γέφυρα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου έχει υποστεί φθορές και η αστυνομία επέβαλε περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία για την ασφάλεια των διερχομένων.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως η γέφυρα αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα ασφαλείας και αυτοψίες από ειδικούς μηχανικούς εντόπισαν “κατακόρυφες μετακινήσεις σε κάποιους από τους προβόλους της γέφυρας που είναι ορατές ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού” (πηγή).

Με κίνδυνο ακόμη και κατάρρευσης τμήματος του οδοστρώματος της γέφυρας, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ξεκινήσει ήδη να εξετάζουν τα μέτρα εκείνα που θα λύσουν το πρόβλημα, ωστόσο ως τότε θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχόμενων.

Το πρόβλημα μάλιστα γίνεται ακόμη σημαντικότερο με δεδομένο πως από τη γέφυρα αυτή διέρχονται καθημερινά πολλά φορτηγά που μεταφέρουν κάρβουνο στην κοντινή μονάδα της ΔΕΗ στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα ο φόρτος της να είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Από τις 15 Ιανουαρίου 2020, λοιπόν, η Αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης έχει αναλάβει να θέσει σε εφαρμογή μια δέσμη περιοριστικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη γέφυρα, οι οποίες περιλαμβάνουν ανώτατο όριο ταχύτητας στο κατάστρωμά της τα 40 km/h, απαγόρευση διέλευσης για φορτηγά άνω των 50 τόνων και περιορισμό σε οχήματα βάρους από 3.5 ως 50 τόνους, καθώς δεν επιτρέπεται να βρίσκεται πάνω στη γέφυρα παραπάνω από ένα.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα τηρούνται αυτή τη στιγμή με την παρουσία περιπολικών στις άκρες της γέφυρας που ρυθμίζουν την κυκλοφορία και φροντίζουν για την τήρηση των παραπάνω βασικών κανόνων. Θα διαρκέσουν ως τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών για να οριστεί το νέο όριο ταχύτητας, οι περιορισμοί διελεύσεων και να τοποθετηθεί και η σχετική σήμανση.

Ως τότε, από την πρώτη μέρα εφαρμογής τους έχει δημιουργηθεί ουρά αυτοκινήτων που κατά περιόδους φτάνει ως και τα 2 χιλιόμετρα σε μήκος!

Όπως αντιλαμβανόμαστε, η επισκευή της γέφυρας θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο. Μάλιστα έχει ενδιαφέρον πως κατασκευάστηκε με βάση τα ίδια σχέδια με τη γέφυρα που κατέρρευσε τον Αύγουστο 2018 στη Γένοβα (του Ιταλού καθηγητή Μοράντι, ο οποίος μνημονεύεται και στους σχεδιαστές της Ελληνικής γέφυρας), γεγονός που οπωσδήποτε θα πείσει και τους πιο δύσπιστους για τον πραγματικό κίνδυνο που προκύπτει αν το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί. Με βάση την εμπειρία της Ιταλικής καταστροφής και της τεχνικής γνώσης που αυτή προσέφερε, η αντιμετώπιση της φθοράς που παρατηρήθηκε στη γέφυρα Σερβίων γίνεται προληπτικά ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα.

Η γέφυρα Σερβίων είναι μια από τις μακρύτερες της χώρας μας με μήκος 1,372 μέτρα. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1976 και διασχίζει κάθετα την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, η οποία δημιουργήθηκε με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα. Συνδέει την Κοζάνη με τη Λάρισα και εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό κυρίως φορτηγών αυτοκινήτων που τροφοδοτούν τις παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 15:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon