.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 14:49

Kawasaki – Άμεσος ή συμβατικός ψεκασμός; Και τα δύο συν υπερτροφοδότηση!

Μετά την Honda, που παρουσίασε σχέδια του κινητήρα της Africa Twin, με άμεσο ψεκασμό, σειρά έχει η Kawasaki να τοποθετηθεί επί του θέματος. Οι “πράσινοι”, επέλεξαν να  συνδυάζουν και τα δύο συστήματα ψεκασμού από το να αρκεστούν μόνο σε ένα, με την εφαρμογή της ιδέας τους, να αφορά και υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες!   

Τι είναι όμως ο άμεσος ψεκασμός; Σε ένα συμβατικό σύστημα τροφοδοσίας, το μπεκ του ψεκασμού εκχέει καύσιμο στο ρεύμα του αέρα που οδεύει προς τον θάλαμο καύσης. Ο αέρας αναμιγνύεται με το εκνέφωμα της βενζίνης και εισέρχεται στον θάλαμο καύσης ως μίγμα.

Στον άμεσο ψεκασμό το μπεκ “στοχεύει” μέσα στον θάλαμο καύσης, με την ανάμιξη βενζίνης και αέρα να γίνεται εντός αυτού του χώρου. Το μεγάλο πλεονέκτημα του άμεσου ψεκασμού, είναι η μείωση των ρύπων, με το μπεκ να ψεκάζει καύσιμο αφού η βαλβίδα εξαγωγής έχει κλείσει, ώστε να μην μεταφέρεται άκαυτο μίγμα στην εξαγωγή. Γενικά, ο χρονισμός της έκχυσης καυσίμου είναι πολύ πιο ακριβής σε σχέση με τον συμβατικό ψεκασμό.

Ωστόσο ο χρόνος για την ανάμιξη βενζίνης και αέρα είναι πολύ μικρός και για αυτό απαιτείται μια αντλία βενζίνης μεγάλης πίεσης και ένα μπεκ που δημιουργεί εκνέφωμα βενζίνης πολύ μικρών σωματιδιών.

H Kawasaki, σε πρόσφατα σχέδια που κατέθεσε, συνδύασε και τα δύο συστήματα ψεκασμού, εφαρμόζοντας δυο μπεκ στην εισαγωγή, ένα συμβατικό και ένα άμεσο.
Η λογική πίσω από αυτή την εφαρμογή, είναι η εναλλαγή της ποσόστωσης συμμετοχής των δύο μπεκ στην τροφοδοσία του κινητήρα, αναλόγως των στροφών λειτουργία και των χαρτών ψεκασμού.

Η Kawasaki, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σύστημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ατμοσφαιρικούς, όσο και σε υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες, συνδυάζοντας τα θετικά χαρακτηριστικά και των δύο ειδών ψεκασμού.

Πηγή: More Bikes 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon