.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 12:29

R.I.P. Bill Simpson - Πρωτοπόρος του τεχνικού ρουχισμού, και των κρανών Simpson

Ο E.J. «Bill» Simpson (14 Μαρτίου 1940 - 16 Δεκεμβρίου, 2019) ήταν ένας Αμερικανός οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, που έγινε γνωστός για τα πρωτοποριακά προϊόντα προστασίας αγωνιζομένων αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας, και ειδικότερα στους φαν της μοτοσυκλέτας για τα πασίγνωστα κράνη Simpson.

Ο Simpson ξεκίνησε την καριέρα του στους αγώνες αυτοκινήτου από το drag racing και την SCCA Formula racing, για να συνεχίσει στο USAC Championship Car series. Αγωνίστηκε από το 1968 έως το 1977, σε 52 αγώνες. Το 1974 είχε τερματίσει 13ος στον αγώνα Indianapolis 500.

Το 1958, ο 18χρονος Simpson είχε σπάσει και τα 2 χέρια σε ένα ατύχημα αγώνα deag racing. Όπως είπε αργότερα ο ίδιος: «μέχρι τότε ήμουν σαν τους περισσότερους αγωνιζόμενους. Η μοναδική στιγμή που σκεφτόμουν την ασφάλεια ήταν μετά από ένα ατύχημα. Όμως αυτή τη φορά είχα χτυπήσει αρκετά, ώστε να το σκεφτώ περισσότερο.»

Με το τέλος της καριέρας του, ο Simpson ξεκίνησε τις δοκιμές ενός αλεξίπτωτου, σχεδιασμένου ειδικά για αγώνες drag racing, ενώ κατέληξε ακόμα και… στη φυλακή, μετά από μια αποτυχημένη δοκιμή του αλεξίπτωτου σε δημόσιο δρόμο!

Παρόλα αυτά, ο Simpson ίδρυσε την εταιρεία «Simpson Drag Chutes», και ξεκίνησε να εφοδιάζει με το αλεξίπτωτο του, τους αγωνιζόμενους drag racing.

Στη συνέχεια, δούλεψε με ανθρώπους της NASA, και χρησιμοποιώντας το υλικό Nomex της διαστημικής εταιρείας των Η.Π.Α. δημιούργησε και εξέλιξε την πυρίμαχη στολή ασφαλείας για αγωνιζομένους, ενώ έκανε ο ίδιος το πειραματόζωο για να αποδείξει την λειτουργικότητα της, βάζοντας φωτιά στον εαυτό του περισσότερες από μια φορά, ενώ φορούσε τη στολή!

Ο Simpson δεν σταμάτησε εκεί, καταφέρνοντας να βάλει την υπογραφή του σε περισσότερα από 200 προϊόντα ασφαλείας για μηχανοκίνητους αγώνες.

Μετά τον θάνατο του Dale Earnhardt το 2001, η εταιρεία του Αμερικανού εφευρέτη, Simpson Performance Products βρέθηκε μπλεγμένη σε μια δικαστική διαμάχη με τη NASCAR, η οποία είχε εν μέρει ρίξει το φταίξιμο του θανάτου του Earnhardt στη ζώνη ασφαλείας του Simpson. Τελικά η υπόθεση έληξε εξωδικαστικά, με τη NASCAR να καταβάλλει μεγάλο ποσό αποζημίωσης στην εταιρεία του Simpson.

Αυτή ήταν όμως η αφορμή που ο Bill Simpson άφησε την Simpson Performance Products, για να ξεκινήσει ένα χρόνο μετά, το 2002, μια δεύτερη εταιρεία προϊόντων ασφαλείας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, υπό το όνομα Impact! Racing, με κράνη, στολές, μποτάκια και γάντια, και πολλά ακόμη προϊόντα τεχνικού εξοπλισμού.

Το 2010, ο Bill Simpson πούλησε την Impact! Racing, και αποσύρθηκε από την αγορά.

Σημειώστε πως το 2003 είχε εισαχθεί στο Motorsports Hall of Fame των Η.Π.Α., στην κατηγορία «at large», ενώ είχε γράψει το βιβλίο «Racing Safely, Living Dangerously», και τη συνέχεια του «Through the Fire».

Στις 13/12/2019, σε ηλικία 79 χρόνων, ο Bill Simpson έπαθε οξύ έμφραγμα από το οποίο απεβίωσε τη Δευτέρα 16/12/2019.

Θα τον θυμόμαστε για τα εξαιρετικού design κράνη ασφαλείας του, κράνη τα οποία φόρεσαν διάσημοι αγωνιζόμενοι, προσωπικότητες και απλοί αναβάτες και οδηγοί, ανάμεσα τους και ο μυστηριώδης «The Stig» του TOP GEAR.

Επίσης θα τον μνημονεύουμε γιατί χάρη στο ανήσυχο πνεύμα του και τα προϊόντα που εξέλιξε, έσωσε πολλούς αγωνιζόμενους και καθημερινούς ανθρώπους από τον θάνατο και από σοβαρούς τραυματισμούς.

R.I.P. Bill Simpson.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 12:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon