.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 14:57

H E.E. θέλει κοινή πολιτική μηδενικής ανοχής στο αλκοόλ κατά την οδήγηση

Το Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών της Ε.Ε. ζητά να εξισωθούν προς τα κάτω τα νόμιμα όρια σε όλες τις χώρες.

Στα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC, European Transport Safety Council) υπάρχει ένας αριθμός που ξεχωρίζει και χτυπά πολύ άσχημα στο μάτι: περίπου το 25% των θανάτων από τροχαία σχετίζονται με το αλκοόλ.

Δεδομένου ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο να ρίξει στο μισό τις απώλειες ζωής και τους σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία συμβάντα ως το 2030, εξετάζονται όλα τα μέτρα εκείνα που μπορούν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή.

Το να βρίσκουν τόσο μεγάλα ποσοστά ατυχημάτων που οφείλονται στη χρήση αλκοόλ είναι σαφώς προκλητικό και δείχνει πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Έτσι οι προτάσεις του ETSC για το συγκεκριμένο ζήτημα ξεκινούν από τρία σημεία-κλειδιά.

Πρώτον, εξομοίωση των νομίμων ορίων περιεκτικότητας οινοπνεύματος στο αίμα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και δη στο κατώτατο όριο του 0.2 γραμμαρίων ανά λίτρο αίματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη διασπορά στις επιτρεπτές τιμές από χώρα σε χώρα, με τα όρια να αλλάζουν ακόμη και εντός της ίδιας χώρας, λ.χ. 0.8 στην Αγγλία και Ουαλία, 0.5 στη Σκωτία.

Δεύτερον, την επέκταση υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών alcohol interlock και στα επαγγελματικά οχήματα. Προς το παρόν η Ε.Ε. έχει ήδη ψηφίσει πως κάθε καινούργιο Ι.Χ. αυτοκίνητο από το 2022 θα πρέπει να έχει μια τέτοια συσκευή, η οποία πρακτικά δεν επιτρέπει την εκκίνηση του κινητήρα αν ο οδηγός μετρηθεί πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Τρίτον, εντονότερη αστυνόμευση με περισσότερους ελέγχους και αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες.

“Σχεδόν 70 χρόνια μετά τις πρώτες επιστημονικές αποδείξεις που συνδέουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και τα τροχαία δυστυχήματα, μας είναι αδύνατον να δεχτούμε πως ακόμη χιλιάδες οικογένειες διαλύονται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. εξαιτίας του φαινομένου αυτού,” εξήγησε η Ellen Townsend εκ μέρους του ETSC.

“Το 2020 θέλουμε να δούμε την Ε.Ε. και τις χώρες-μέλη να καταλήγουν σε ένα κοινό όραμα που να βάλει τέλος στην οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος μια και καλή, με συνδυασμό μηδενικής ανοχής, διευρυμένης αστυνόμευσης και ευρύτερης χρήσης της τεχνολογίας.”

Τέλος, το ETSC ζητά μια πιο εναρμονισμένη και συνεπή συλλογή δεδομένων για τα τροχαία στην Ε.Ε., καθώς τα ατυχήματα που σε μια χώρα καταλογίζονται στην κατανάλωση αλκοόλ από τον οδηγό μπορεί σε μιαν άλλη να μην καταγράφονται με την ίδια αιτιολογία αν εκεί το νόμιμο όριο είναι υψηλότερο.

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 15:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon