.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 16:13

Dakar 2020 – Πολλές οι αντιδράσεις για το εγχειρίδιο “σωστής ένδυσης και συμπεριφοράς” στην Σαουδική Αραβία!

Από τον Απρίλιο, όταν και ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο περίφημος Rally αγώνας θα διεξαχθεί στα εδάφη της Σαουδικής Αραβίας, υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις, με μια μερίδα συμμετεχόντων να εκφράζουν την άποψη ότι το Dakar, δεν έχει θέση σε μια χώρα, η οποία είναι υπόλογη απέναντι στην Διεθνή Αμνηστία και στο Συμβούλιο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του OHE.

Τώρα, με λιγότερο από ένα μήνα να απομένει για την εκκίνηση του αγώνα, η διοργάνωση μοίρασε στους συμμετέχοντες ένα εγχειρίδιο, κάτι σαν πρακτικό οδηγό, μέσα το οποίο μεταξύ άλλων, υπάρχουν και αναφορές σχετικά με το τι απαγορεύεται και ποιες συμπεριφορές θα έπρεπε να αποφεύγονται, κατά την παραμονή τους στην Σαουδική Αραβία. 

Όπως ήταν φυσικό και επόμενο, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις και όχι αδίκως. Στον δεκασέλιδο οδηγό, υπάρχουν παράγραφοί που επισημαίνουν τα εξής:

-Απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωση χοιρινού κρέατος και οινοπνευματωδών ποτών.

-Τα βιβλία, τα περιοδικά και το οπτικοακουστικό υλικό που θα φέρει κάποιος μαζί του, θα πρέπει να συμμορφώνεται με την τοπικά ήθη και έθιμα και τους νόμους της Σαουδικής Αραβίας. Προφανώς, εννοούν το πορνογραφικό υλικό, αν και δεν ξεκαθαρίζεται απόλυτα αυτό.

-Απαγορεύεται η χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, ενώ υπάρχει και μια λίστα με τα “μπλοκαρισμένα” site, στα οποία δεν μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση

Η παράγραφος που προκάλεσε τις πιο πολλές αντιδράσεις πάντως ήταν αυτή που αφορά τους ενδυματολογικούς κανόνες:

-Αναφέρεται ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες, θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση εφαρμοστών ρούχων, ενώ ειδικά για τις γυναίκες, επιβάλλεται η κάλυψη των ώμων και των γονάτων τους όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο και κοινή θέα. Στο εγχειρίδιο προτείνεται οι γυναίκες να φοράνε σε αυτές τις περιπτώσεις την Abaya, μια μακριά κελεμπία με κάλυμμα στο κεφάλι.

Ο οδηγός ορθά αναφέρει ότι στην έρημο το βράδυ κάνει πολύ κρύο και οι συμμετέχοντες (αναβάτες, μηχανικοί και υποστηρικτικό προσωπικό) θα πρέπει να μεριμνήσουν για αυτό, φέρνοντας μαζί τους ζεστά ρούχα. Και ενώ για τους άντρες αναφέρεται ξεκάθαρα το μακρύ, ζεστό παντελόνι ως λύση, για τις γυναίκες, συνεχίζει να προτείνεται η Abaya.

Προφανώς η Laia Sanz αλλά και αναβάτριες όπως οι Mirjam Pol, Sara García και Fernanda Kanno, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλες, δυσκολίες πέραν αυτές του αγώνα…

Αναμένουμε για επίσημη και συσπειρωμένη αντίδραση των αναβατών, μετά από όλο αυτό.


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon