.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 14:00

Yamaha Ténéré 700 project leader: “Μια Adventure έκδοση είναι πιθανή”

Σε συνέντευξή του ο υπεύθυνος της νέας μεσαίας adventure της Yamaha αποκαλύπτει πως ίσως δεν έχει τελειώσει εδώ η εξέλιξή της.

Είναι μια από τις μοτοσυκλέτες που έκανε αίσθηση από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο Τ7, ενώ όταν μας ξανασυστήθηκε ως Ténéré 700, μοντέλο παραγωγής πια, προκάλεσε ευχάριστα με τη ανταγωνιστικότατη τιμή της.

Ο λόγος για τη μεσαία on-off μοτοσυκλέτα της Yamaha που βασίζεται στον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα του ΜΤ-07 και για την οποία ο project leader της, Takushiro Shiraishi, ανακρίθηκε ευγενικά από το Ιταλικό περιοδικό Motociclismo.

Εκεί λοιπόν ο Ιάπωνας αφήνει κάποιες πληροφορίες να διαρρεύσουν, ενίοτε ευθέως, άλλοτε εμμέσως. Το σημαντικότερο σημείο αφορά στο ενδεχόμενο η Yamaha να κάνει ό,τι και τόσοι και τόσοι άλλοι κατασκευαστές, δηλαδή να βγάλει μια έκδοση αντίστοιχη με τις Adventure των BMW GS ή τις S και R των αντίστοιχων KTM Adventure, δηλαδή μια Ténéré 700 με μεγαλύτερο ρεζερβουάρ και ψηλότερες αναρτήσεις.

“Το έχουμε λάβει υπ’ όψη. Κάποιοι από τους μηχανικούς μας, τους υπεύθυνους εξέλιξης και στο τμήμα μάρκετινγκ πιστεύουν πως υπάρχει αγορά για μια τέτοια μοτοσυκλέτα. Αν μετά την κυκλοφορία του Ténéré αρχίσουμε να λαμβάνουμε αρκετά τέτοια αιτήματα, τότε σίγουρα θα το εξετάσουμε,” εξήγησε ο Shiraishi.BW3 FEPCK 00 00 EXPLORER PACK T700 Studio 002 TabletΣτη σημερινή της μορφή, η μοτοσυκλέτα διαθέτει διαδρομές ανάρτησης 210 mm μπροστά και 200 πίσω, όχι και ό,τι πιο “καθαρόαιμο” κυκλοφορεί εκεί έξω. Για τη Yamaha αυτά τα νούμερα προέκυψαν μέσα από επιλογές και δεσμεύσεις.

“Είναι ένα θέμα του να βρεις ισορροπία ανάμεσα στην ικανότητα εκτός δρόμου και το ύψος σέλας. Αν το κάναμε πολύ ψηλό, αυτό θα ίσχυε και για τη σέλα. Με αυτές τις τιμές εγγυόμαστε καλή συμπεριφορά των αναρτήσεων εκτός δρόμου και ένα λογικό ύψος σέλας.

“Ο βασικός λόγος είναι πιθανότατα ο σχεδιασμός του κινητήρα, ο οποίος είναι σημαντικός καθώς επηρεάζει τη θέση του φιλτροκουτιού και την απόσταση από το έδαφος. Οι μηχανικοί μας έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και το αποτέλεσμα είναι 240 mm απόσταση από το έδαφος και 875 mm ύψος σέλας.”

Στις ερωτήσεις των Ιταλών συναδέλφων ο κύριος Shiraishi πρακτικά περιγράφει πώς κρατήθηκε η τιμή τόσο χαμηλά.

Εξηγεί για παράδειγμα πως το πιρούνι των 43 mm είναι το ακριβότερο εξάρτημα της μοτοσυκλέτας και πως επιλέχθηκε από πιο χοντρά (και πιο ακριβά) πιρούνια καθώς εξυπηρετεί τους τεθέντες στόχους για ακαμψία και συμπεριφορά.

Στο ίδιο πνεύμα η μοτοσυκλέτα δε διαθέτει φαντεζί έγχρωμες TFT οθόνες, δεν έχει traction control, το υποπλαίσιο είναι κολλημένο και όχι βιδωτό στο πλαίσιο, ενώ δεν υπάρχουν καν χειρολαβές συνεπιβάτη. Κάποια από αυτά τα κομμάτια μπορεί κανείς να τα προσθέσει ως έξτρα (λ.χ. σχάρα με χειρολαβές), αν τα χρειάζεται, ενώ το υποπλαίσιο και το traction ο Ιάπωνας θα ήθελε να υπάρχουν εξαρχής στη μοτοσυκλέτα. Ειδικά για το αφαιρούμενο υποπλαίσιο, δηλώνει πως είναι κάτι που θα επανεξεταστεί στο κοντινό μέλλον.

Στη συνέχεια επαινεί τη δουλειά που έχει γίνει στην αξιοπιστία της μοτοσυκλέτας και στο πώς αυτή έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη μέσω των εξαντλητικών δοκιμών του εργοστασίου, αλλά και του World Raid – όπου για έναν χρόνο διάσημοι αναβάτες της Yamaha (Peterhansel, van Beveren, Sanders, Bοtturi, Fretigne κ.ά.) του ήπιαν το αίμα σε εκτός δρόμου περιπέτειες χωρίς ποτέ να αντιμετωπίσουν πρόβλημα – για να φτάσει και στο Super Ténéré.

Η μεγάλη adventure μοτοσυκλέτα της Yamaha δεν έχει εξελιχθεί εδώ και αρκετά χρόνια, δείχνοντας πλέον πιο αργή και βαριά από τον ανταγωνισμό της. Υπάρχει πλάνο στην Ιαπωνία γι’ αυτήν;

“Μια μεγάλη enduro με τα χαρακτηριστικά του Ténéré 700 θα δούλευε καλά στην αγορά, αν και δεν ξέρω πόσες θα μπορούσαμε να πουλήσουμε. Αν το 700 αποδειχθεί πετυχημένο, όπως πιστεύω, η πιθανότητα να φτιάξει η Yamaha μια μεγάλη μοτοσυκλέτα εστιασμένη στο μικρό βάρος και την εκτός δρόμου χρήση θα είναι σαφώς πιο ισχυρή.”

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Takushiro Shiraishi στο Motociclismo

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon