.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 12:59

Η Γερμανία μόλις κατέβασε το όριο κατοχής διπλώματος δικύκλου στα 15 έτη

Δίπλωμα πενηνταριού από τα 16 και Α1 με δίπλωμα αυτοκινήτου είναι τα νέα μέτρα που ξεσήκωσαν αντιδράσεις.

Το 2013 η Γερμανία ξεκίνησε πιλοτικά σε μερικές επαρχίες της ανατολικής χώρας να επιτρέπει στους 15χρονους την πρόσβαση σε δίπλωμα οδήγησης μοτοποδηλάτου (κατηγορία ΑΜ). Η λογική αφορούσε τις συγκεκριμένες περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που είναι αρκετά αραιοκατοικημένες και η δημόσια συγκοινωνία δεν τις καλύπτει επαρκώς.

Το μέτρο απέδωσε καρπούς, κατά πως φαίνεται, χωρίς να επιβαρύνει τους στατιστικούς δείκτες με αύξηση στα τροχαία ατυχήματα, οπότε τώρα η βουλή της χώρας, Bundestag, ψήφισε την εφαρμογή του σε όλη τη χώρα πλέον, ως νόμο του Κράτους.

Από τα 15 έτη θα μπορεί κανείς να βγάλει δίπλωμα για 50άρι μοτοποδήλατο ή ό,τι θεωρείται νομικά ισοδύναμο, λ.χ. ηλεκτρικά δίκυκλα με ανώτατη τελική 45 km/h.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς τα στοιχεία της Γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας αποκαλύπτουν πως το 2018 ένας στους πέντε θανάτους από τροχαίο ατύχημα αφορούσε μοτοσυκλετιστή, παρότι ο στόλος των κυκλοφορούντων μοτοσυκλετών είναι αναλογικά πολύ μικρότερος από αυτόν των αυτοκινήτων.

Η κυβέρνηση έχει δώσει το ελεύθερο στις τοπικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τον νόμο κατά την κρίση τους, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως δεν αποκλείεται οι αντιδράσεις του κόσμου να εμποδίσουν κάποιες επαρχίες απ’ το να εξασκήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Παράλληλα, στον ίδιο νόμο εισήχθη και μια άλλη αμφιλεγόμενη διάταξη, κατά την οποία ένας κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου (κατηγορία Β, ως 3.5 τόνους) μπορεί να βγάλει δίπλωμα μοτοσυκλέτας Α1 (ως 15 hp και 125 cc) εφόσον είναι άνω των 25 ετών και έχει δίπλωμα αυτοκινήτου για τουλάχιστον 5 χρόνια. Αν πληρεί τις προϋποθέσεις, τότε θα πρέπει να κάνει ένα θεωρητικό και έξι πρακτικά μαθήματα και παίρνει το δίπλωμα Α1 άνευ εξετάσεων.

Στη Γερμανία, όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, η πρόσβαση στο δίπλωμα Α1 ξεκινά από τα 16 έτη.

Σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία για παράδειγμα, οι κάτοχοι διπλωμάτων αυτοκινήτου έχουν πρόσβαση σε δίπλωμα μοτοποδηλάτου χωρίς εξετάσεις, ενώ η τάση αυτό να επεκταθεί ως την Α1 είναι ευρέως διαδεδομένη, όπως βλέπουμε και από το παράδειγμα της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 13:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon