.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 13:37

Λέσχη μοτοσυκλετιστών στις ΗΠΑ συνεργάζεται στην εξέλιξη αυτόνομων αυτοκινήτων

Αυτόνομα αυτοκίνητα, η τελευταία λέξη της μόδας που βρέθηκε στους δρόμους πριν καλά-καλά μελετηθεί και εξελιχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η ανίχνευση των μοτοσυκλετών στον δρόμο εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα για τα αυτόνομα οχήματα και η εξέλιξη των συστημάτων αυτών έχει ακόμη πολύ δρόμο να καλύψει.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μοτοσυκλετιστές χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα που απλά δεν τους εντόπισαν να κινούνται πιο γρήγορα και ανάμεσα στα αυτοκίνητα και η αιτία είναι απλή: τα συστήματα ανίχνευσης των αυτόνομων οχημάτων στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δε λαμβάνουν υπόψη μοτοσυκλέτες που κινούνται μεταξύ λωρίδων – αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε “διήθηση”.

Υπάρχει βέβαια ένα θέμα με τη νομιμότητα της διήθησης, καθώς στην Ελλάδα αυτή συμβαίνει με την ανοχή των Αρχών, αλλά νομικώς ο μοτοσυκλετιστής είναι ξεκρέμαστος σε περίπτωση ατυχήματος καθώς αυτή η πρακτική δεν προβλέπεται από τον Κ.Ο.Κ. Στις ΗΠΑ η διήθηση είναι νόμιμη μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και εντός κάποιων ορίων ταχύτητας, όπως λ.χ. στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

Εκεί λοιπόν η λέσχη Iron Order Motorcycle Club συνεργάζεται με την εταιρεία αυτόνομων αυτοκινήτων Aurora για να εξελιχθεί ένα software που να αναγνωρίζει τις μοτοσυκλέτες ακόμη κι αν αυτές έρχονται από πίσω, με ταχύτητα και μεταξύ των κανονικών λωρίδων.

Η Λέσχη διέθεσε επτά μέλη της με μοτοσυκλέτες Harley-Davidson, KTM και Yamaha, για να λάβουν μέρος στις μελέτες της Aurora ώστε να εξασφαλιστεί πως τα αυτοκίνητά της θα αναγνωρίζουν τους μοτοσυκλετιστές ακόμη κι αν δεν κινούνται όπως ακριβώς και τα τετράτροχα.

Η τεχνολογική εξέλιξη συνεχίζεται και είναι σαφές πως βρισκόμαστε ακόμη στα πολύ πρώιμα στάδια αυτόνομης οδήγησης, ωστόσο υπάρχουν ήδη μοντέλα που κυκλοφορούν νόμιμα στους δρόμους (Tesla, Chevy Bolt κ.ά.), έτσι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ατυχήματα έχουν αναφερθεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από τις ΗΠΑ ως την Αυστραλία, αλλά και στην Ευρώπη, ενώ έχει απασχολήσει και στο κορυφαίο θεσμικό επίπεδο τη FEMA που καλεί σε εντατικοποίηση των σχετικών ερευνών.

Δείτε, για παράδειγμα, παρακάτω ένα βίντεο που ανέβασε ένας οδηγός Tesla στο San Fransisco, επιδεικνύοντας την ουσιαστική ανικανότητα του Autopilot να αντιληφθεί ότι μια μοτοσυκλέτα έρχεται από πίσω και ετοιμάζεται να περάσει ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Τις περισσότερες φορές την αντιλαμβάνεται μόνο αφότου έχει περάσει, ενώ ενίοτε τη βλέπει ως ένα αλλόκοτα κινούμενο αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το αυτόνομο όχημα θα μπορούσε κανονικότατα να αποφασίσει να αλλάξει λωρίδα αγνοώντας την επερχόμενη μοτοσυκλέτα, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 13:45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon