.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 17:10

Honda V4 superbike - Το πλάνο αναβίωσης του RVF είναι ακόμη ζωντανό!

Αποτελεί μια από τις διαχρονικότερες επίμονες φήμες, αλλά τώρα η παρουσίαση του νέου CBR1000RR-R έφερε μια πρώτη επίσημη επιβεβαίωση.

Η Honda έχει συνδέσει το όνομά της με τους τετρακύλινδρους σε σειρά κινητήρες και μοτοσυκλέτες το όνομα των οποίων αρχίζει από CB, ωστόσο στο παρελθόν της έχουν υπάρξει ένδοξοι V4.

Δε μιλάμε απαραιτήτως για τον τρέχοντα κινητήρα των MotoGP, αλλά πάμε μια νοητή βόλτα μια τριανταριά χρόνια πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν τα θρυλικά RVF RC30 και RC45 αποτελούσαν το όπλο επιλογής της Honda για το WorldSBK.

Με αφορμή τον τίτλο του John Kocinski το 1997 με το RVF750R RC45 - την τελευταία φορά που η Honda πήρε τον τίτλο Κατασκευαστών στο WorldSBK (!) - η μοτοσυκλέτα αυτή έχει αναχθεί σε θρύλο και δεν είναι λίγοι οι φίλοι της που τη θεωρούν ως μια εκ των κορυφαίων αγωνιστικών superbikes όλων των εποχών.

Η επανεμφάνιση των μεγάλων V της Honda στο MotoGP αναθέρμανε τις φημολογίες και αυτές έγιναν σχεδόν ανεξέλεγκτες όταν ο V5 του RC211V έγινε V4 στο RC213V. Ο συνδυασμός V4 και RC ήταν απλά πολύ μεγάλος πειρασμός για να αντισταθεί κανείς. Μόνο που η μοτοσυκλέτα ουδέποτε εμφανίστηκε - και τα VFR 800 και 1200 δεν έχουν την παραμικρή σχέση με ο,τιδήποτε το αγωνιστικό.

Το 2017 η κατάσταση ξαναφούντωσε χάρη σε μια σειρά από πατέντες για μια σπορ V4 που κατέθεσε η Honda, πάνω στα οποία το Ιαπωνικό περιοδικό Young Machine κυκλοφόρησε μια ψηφιακή απεικόνιση του πώς τη φαντάζονται (πάντα βασισμένοι σε "εσωτερική" πληροφόρηση), άρχισαν να μιλούν για RVF1000 και WorldSBK ως το 2020 και το θέμα εξαπλώθηκε στα διεθνή ΜΜΕ ως φωτιά σε ξερόχορτα.

99ff43352e90241d3826478bfa43d6412

(Οι φωτογραφίες προέρχονται από το εν λόγω περιοδικό και αποτελούν προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας)

Φτάσαμε αισίως λοιπόν στη γκάμα του 2020 και V4 superbike ακόμη δεν υπάρχει. Είναι όλα καπνός ή υπάρχει κάπου έστω και μια μικρή φλόγα; Την απάντηση έδωσε έμμεσα ο project leader της νέας Fireblade, Yuzuru Ishikawa, σε αποκλειστική του συνέντευξη.

Σε αυτήν ο Ιάπωνας μηχανικός αποκαλύπτει πως η Honda έπαιξε σοβαρά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τον V4 του RC213V-S σε μια μοτοσυκλέτα που θα αντικαθιστούσε το CBR στο WorldSBK. Δεν έγινε μεν, αλλά η πολιτική έκδοση του αγωνιστικού MotoGP εξετάστηκε αρκετά πριν απορριφθεί για έναν νέο τετρακύλινδρο σε σειρά, όπως εν τέλει έγινε.

Ο κύριος Ishikawa επί της ουσίας παραδέχτηκε πως το σχέδιο RVF1000 υπάρχει, αλλά ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν ή πότε αυτό θα πάρει το πράσινο φως για να προχωρήσει στην παραγωγή.

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή φαντάζει πολύ δύσκολο. Η σπορ κατηγορία δεν έχει πια τα νούμερα του παρελθόντος στην αγορά και αυτό δεν αποτελεί καλή βάση για να εξελίξεις δύο πλατφόρμες supersport μοντέλων. Όσο για το ενδεχόμενο απλά να τροποποιήσει κανείς το μοτέρ του "πολιτικού" RCV-S για αυτή τη χρήση, αυτό κρίνεται μάλλον ανέφικτο καθώς πρόκειται για έναν κινητήρα που είναι πανάκριβος και ο οποίος πρακτικά ευνουχίστηκε για να μπορέσει να στριμωχτεί σε μια έκδοση δρόμου.

Το να στήσεις πάνω του μια αγωνιστική WorldSBK θα σήμαινε και μια ανάλογα δυσβάσταχτη τιμή, οπότε θα είχε σαφώς περισσότερο νόημα να φτιάξουν από την αρχή έναν νέο V4 γι' αυτή τη δουλειά, παρά να προσπαθήσουν να τροποποιήσουν το πρωτότυπο MotoGP.

Παρόλα αυτά, επειδή μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στον πλανήτη, ας μην ξεγράφουμε ακόμη τίποτε. Όσο το σχέδιο V4 παραμένει στο πίσω μέρος του μυαλού των Ιαπώνων, οι πιθανότητες είναι εκεί. Απλά χρειάζεται να προκύψει η κατάλληλη συναστρία.

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 17:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon