.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 17:07

H UM Motorcycles σε προβλήματα, κρέμασε την αντιπροσωπεία της στην Ινδία

Μεγάλες φουρτούνες μυρίζουν για την Αμερικανική εταιρεία που μοντάρει μικρά Κινέζικα δίκυκλα.

Η συνταγή είναι απλή, γνωστή και χιλιοπαιγμένη. Παίρνουμε ένα απλό και φτηνό μονοκύλινδρο από την αχανή Κινέζικη αγορά, στήνουμε πάνω του μικρές μοτοσυκλέτες με βασικά περιφερειακά (συνήθως επίσης από Κίνα) και απλά ασχολούμαστε με την εμφάνιση και την προώθησή τους σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Όλα ωραία ως εδώ, είναι μια τακτική που ταΐζει δεκάδες εταιρείες και στην Ευρώπη και ενίοτε φέρνει όμορφα αποτελέσματα και αξιόλογες μοτοσυκλέτες.

Η UM Motorcycles στήριξε τη λογική της στο να παράγει διαφόρων ειδών μοτοσυκλετάκια, κάποια εκ των οποίων είναι μάλιστα αντίγραφα Harley-Davidson, προφανώς για να προσελκύσει νεανικό κοινό στις ΗΠΑ.

Πριν μερικά χρόνια ανακοίνωσε τη συνεργασία της με Ινδικές επιχειρήσεις και σύντομα στήθηκε η εκεί αντιπροσωπεία, UM Lohia. Και μετά άρχισαν τα προβλήματα.

Αρχικά προέκυψε μέγα θέμα με τη γκάμα του 2016, η οποία στάλθηκε στην Ινδία καλύπτοντας της Ινδικές προδιαγραφές BS III (Bharat Stage III), ωστόσο λίγους μήνες αργότερα (Απρίλιος 2017) η χώρα πέρασε στις BS IV.

Αίφνης οι Ινδοί συνεργάτες της UM ανακάλυψαν πως το στοκ που είχαν αποκτήσει ήταν εκτός προδιαγραφών και δε μπορούσε να πουληθεί νόμιμα. Η UM αντικατέστησε τις αποθηκευμένες μοτοσυκλέτες τους με νέα μοντέλα προδιαγραφών BS IV, αλλά μάλλον κάτι δεν είχε γίνει σωστά στην όλη διαδικασία, διότι ξαφνικά οι νέες μοτοσυκλέτες άρχισαν να βγάζουν συνεχώς βλάβες ενόσω ήταν ακόμη πολύ καινούργιες και, φυσικά, εντός εγγύησης.

Commando Hero2
UM Renegade Commando 200 / 223 / 280 cc (2019)

Αυτό το γεγονός δεν αντιμετωπίστηκε σωστά, καθώς η αντίδραση των Αμερικανών ήταν να σταματήσουν να στέλνουν ανταλλακτικά και μοτοσυκλέτες και ξαφνικά οι συνεργάτες της UM στην Ινδία δεν έβρισκαν κανέναν να συνεννοηθούν για το πρόβλημα.

Στο μεταξύ η χώρα πέρασε στις προδιαγραφές BS V και από φέτος στις BS VI, οι οποίες είναι εφάμιλλες με τις Euro 5 και φέρνουν την Ινδική παραγωγή στο ίδιο επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών με την Ευρώπη, κάτι που σαφώς εξυπηρετεί τις εξαγωγές της χώρας προς Δυσμάς.

Στο μεταξύ το θέμα της UM γιγαντώθηκε στην Ινδία, καθώς οι περίπου 80 συνεργάτες της αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεωκοπίας, 2,500 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, ενώ το κοινό που αγόρασε περίπου 10,000 μοτοσυκλέτες της στα χρόνια αυτά δε βρίσκει ανταλλακτικά και φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο να τις πουλήσει.

Αυτή τη στιγμή η UM Motorcycles έχει σταματήσει την παραγωγή της και ανακοίνωσε πως ετοιμάζει τη γκάμα της σύμφωνα με τις τρέχουσες προδιαγραφές BS VI, θα τους τοποθετήσει ABS και ετοιμάζεται λέει να παρουσιάσει δύο νέα Adventure μοντέλα - τα οποία λογικά θα συναντήσουμε στην EICMA όπου η UM έχει τακτική παρουσία.

Ωστόσο το ερώτημα είναι το εξής: από όσους συνεργάτες της έχουν καταφέρει να επιβιώσουν ως τώρα, πόσοι εμπιστεύονται τους Αμερικανούς πως θα τηρήσουν τον λόγο τους και τα νέα μοντέλα θα είναι στην ώρα και στο ύψος τους;

Μάλλον όχι και πολλοί, αφού το θέμα της UM έφτασε στην Ομοσπονδία Εμπόρων Αυτοκινήτων της Ινδίας (κάτι σαν τον δικό μας ΣΕΑΑ), η οποία ως κρατικό σώμα έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της μητρικής εταιρείας, ώστε να προστατεύσει τους ξεκρέμαστους συνεργάτες της στη χώρα.

Αναμένονται εξελίξεις.

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon