.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 13:20

Brembo – Εξελίσσει ηλεκτρονικά ελεγχόμενα φρένα και εξερευνά νέες “ποιότητες” στα υδραυλικά

Mια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στο Motociclismo έδωσε ο πρόεδρος της brembo, Alberto Bombassei, αναλύοντας και παρουσιάζοντας το παρόν και το μέλλον της εταιρείας, μέσα σε μια αγορά η οποία αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς.

Έχοντας μια περίοπτη θέση στις δυτικές αγορές, η δημιουργία της BYBRE (By Brembo) αποτέλεσε μια κίνηση για διείσδυση στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ινδίας, της Κίνας και της ΝΑ Ασίας.

Το 50% των μοτοσυκλετών που πωλούνται στην Ινδία λοιπόν, έχουν φρένα της BYBRE, ενώ ο Νο1 πελάτης της brembo παγκοσμίως, είναι –δια μέσου της BYBRE, η Royal Enfield!

Σε ότι αφορά στην τεχνολογία και στην εξέλιξη, η brembo έχει ήδη δύο συστήματα πέδησης τα οποία ελέγχονται και λειτουργούν με ηλεκτρονικό τρόπο. Στο ένα εξ αυτών, ένα μια ηλεκτρομηχανική διάταξη ασκεί πίεση απευθείας στα τακάκια, ενώ στο άλλο, η διάταξη είναι ηλεκτοϋδραυλική, με μια αντλία να ελέγχει την πίεση στο κύκλωμα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα ηλεκτροκίνητο μέλλον, εστιάζεται στα συστήματα ανάκτησης της ενέργειας κατά την πέδηση και εκεί είναι που έχει εστιάσει η εταιρεία, απασχολώντας πολύ μεγάλα τμήματα έρευνας και εξέλιξης στο κεφάλαιο αυτό.

Ακόμη δεν είναι κάτι έτοιμο σε ότι αφορά στις μοτοσυκλέτες, αλλά όταν παραστεί η ανάγκη για κάτι τέτοιο, τότε θα μπορέσει άμεσα να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σύστημα, αφού η τεχνογνωσία υπάρχει.

Ξέχωρα όμως από τα νέα και καινοτόμα συστήματα η brembo παραμένει πιστή στα “συμβατικά” συστήματα πέδησης, παραμένοντας μια από τις ηγέτιδες, αν όχι η ηγέτιδα, στον τομέα αυτό. Όπως αναφέρει ο Bombassei, η εξέλιξη πλέον δεν αφορά στην απολυτή ισχύ, καθώς τα επίπεδα της έχουν ήδη φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά στην διαχείριση αυτής, με το βάρος να δίνεται φυσικά στην αίσθηση.

Επίσης, υπάρχει εξέλιξη και σε ότι αφορά… στους ρύπους των φρένων, δηλαδή στα σωματίδια που εκλύονται στο περιβάλλον ως παράγωγα από την τριβή μεταξύ των δίσκων και των τακακιών. Η brembo αναφέρει ότι σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα, όπου οι δισκόπλακες είναι πιο ρυπογόνες, στις μοτοσυκλέτες είναι τα τακάκια που δημιουργούν το πρόβλημα και όχι τόσο οι δίσκοι. Σε κάθε περίπτωση, έχουν λάβει τα μέτρα τους με νέα κράματα και ειδικές επεξεργασίες, ώστε να μετριαστεί το φαινόμενο.

Τέλος, ο στρατηγικός σχεδιασμός της brembo για το μέλλον, έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να ευνοούνται οι συνεργασίες και να υπάρχει ευελιξία και άμεση προσαρμογή στις εκάστοτε τεχνολογικές και αγοραστικές απαιτήσεις. Όπως αναφέρει ο Bombassei, όλα εξελίσσονται και αλλάζουν με αστραπιαίους ρυθμούς πλέον, ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις, μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτά.       

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon