Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 10:14

Ινδός αστυνομικός δίνει κλήση για κράνος στον εαυτό του

Χρειάστηκε πάντως λίγη πειθώ για να το πάρει απόφαση.

Στην Ινδία από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 έχει τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος Κ.Ο.Κ., ή Motor Vehicle Act όπως αποδίδεται στα Αγγλικά από τον Ινδικό Τύπο, με πολύ αυστηρότερες ποινές και πρόστιμα (ως δεκαπλάσια σε επικίνδυνες περιπτώσεις) για τους παραβάτες.

Όπως συμβαίνει παγκοσμίως σε ανάλογες περιπτώσεις, τον πρώτο καιρό των νέων μέτρων οι αρχές είναι ιδιαίτερα δραστήριες και αυστηρές, ώστε να περάσει το μήνυμα πως δεν είναι απλά τηλεοπτική εξαγγελία αλλά κάτι που θα εφαρμοστεί και θα μείνει.

Ένας αστυνομικός επιθεωρητής στην επαρχία Uttar Pradesh έστησε το μπλόκο του στο χωριό Kiwada και σύντομα έπιασε τον πρώτο παραβάτη, έναν χωριανό που φιλοδωρήθηκε με πρόστιμο Rs 5,000 (περίπου €64 με ισοτιμία 9/10) για μη χρήση κράνους. Το πρόβλημα είναι πως ο ίδιος ο αστυνομικός είχε πάει εκεί με δίκυκλο και ... δε φορούσε κράνος.

Τη συνέχεια τη φαντάζεστε: πλήθος οργισμένων χωρικών (με τα κινητά να καταγράφουν) τον περικυκλώνουν και τον υποχρεώνουν να κόψει μια ίδια κλήση στον εαυτό του. Ο αστυνομικός το έκανε και το περιστατικό έληξε εκεί.

Χωρίς τίτλο

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι ίδιες ποινές για όργανα της τάξης και κάθε λογής κυβερνητικό στέλεχος διπλασιάζονται, ώστε να εξασφαλιστεί πως θα δίνουν το καλό παράδειγμα.

Τα δε δεινά του δεν τελειώνουν εκεί, αφού το βίντεο του συμβάντος είναι πλέον διαθέσιμο εκεί έξω για να το δουν όλοι, όπως οι αναγνώστες του Bikeit, στην άλλη άκρη του πλανήτη. Δείτε το στο τέλος της είδησης αυτής.

Διαβάζουμε συχνά στον Ινδικό Τύπο πως οι αντιδράσεις του κοινού σε όλη την χώρα δεν είναι ομογενώς φιλόξενες στα νέα μέτρα και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί αντιδράσεις που ενίοτε φλερτάρουν ή υιοθετούν ευθέως τη βία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως η όποια απειλή βίας δεν ήρθε για να αντιπαρατεθεί στον Νόμο, αλλά να επιβάλλει την ίση εφαρμογή του σε όλους.

Όσο για τον αυστηρότερο ΚΟΚ, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η πολλή ελευθερία στους χειριστές τιμονιών δυστυχώς οδηγεί σε κάποιες πολύ επικίνδυνες συμπεριφορές (όχι μόνο στην Ινδία βέβαια) που θέτουν ζωές σε κίνδυνο. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η απόφαση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Διά του λόγου το αληθές πάντως, ήδη η Τροχαία της Bangalore ανακοινώνει πως τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου σημειώθηκαν 30% λιγότερες βεβαιωμένες παραβάσεις και 21% αύξηση εισπράξεων από πρόστιμα, συγκρίνοντας Αύγουστο με Σεπτέμβριο 2019.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 10:23

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube