Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 17:18

Honda – Σχέδια για “HUD” προβολή πληροφοριών στην ζελατίνα της μοτοσυκλέτας

Ενώ οι μοτοσυκλέτες ενσωματώνουν όλο και περισσότερη τεχνολογία πάνω τους, ανακύπτουν και διάφορα προβλήματα, στα οποία κανείς δεν είχε δώσει σημασία.  Ένα από αυτά, είναι… χωροταξικής φύσεως και αφορά στην προβολή των αμέτρητων πλέον πληροφοριών στον εγγενώς περιορισμένο, σε ότι αφορά στην έκταση του, πίνακα οργάνων.

Ακόμα και οι σύγχρονες, μεγάλης επιφανείας TFT οθόνες, αδυνατούν να προβάλουν όλες τις πληροφορίες και έτσι οδηγούμαστε σε πολύπλοκα menu και προσθήκη εξτρά χειριστηρίων για την περιήγηση σε αυτά.

Πλοήγηση,  διασυνδεσιμότητα και νέα συστήματα ασφαλείας που θα πληροφορούν για την εγγύτητα άλλων οχημάτων, απαιτούν επίσης χώρο προβολής, οπότε τα πράγματα αναμένονται να γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, πολύ σύντομα.

Η Honda λοιπόν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, όπως δείχνουν τελευταία σχέδια που κατέθεσε προς κατοχύρωση. Σε αυτά βλέπουμε ένα σύστημα Head Up Dipslay, να προβάλει πληροφορίες σε έναν μεγάλο, ελεύθερο και “ανεκμετάλλευτο” χώρο ο οποίος βρίσκεται στο οπτικό πεδίο του οδηγού, την ζελατίνα δηλαδή.

Honda HUD 5

Πέραν του ότι η διαθέσιμη επιφάνεια είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωρέσουν αρκετές πληροφορίες, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του είδους προβολής, το οποίο εξελίχθηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα μαχητικά αεροσκάφη, είναι ότι το βλέμμα του οδηγού παραμένει εκεί που πρέπει, δηλαδή στον δρόμο, χωρίς να αποσπάται, κοιτώντας πιο χαμηλά, στον πίνακα οργάνων.  

Στα σχέδια της Honda, φαίνεται μια πολύγωνη δομή στην θέση που θα βρισκόταν κανονικά ο πίνακας οργάνων, η οποία αποτελεί και τον προτζέκτορα του συστήματος HUD. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα απουσιάζουν συμπληρωματικές οθόνες στην “παραδοσιακή” θέση που γνωρίζουμε, στις οποίες μπορεί να προβάλλονται δευτερεύουσας σημασίας πληροφορίες.

Honda HUD 7

Το BikeSocial, από το οποίο προέρχεται η είδηση, κάνει λόγο επίσης και για επαφική λειτουργία της ζελατίνας. Ο αναβάτης υποτίθεται ότι θα μπορεί να περιηγείται στα menυ με swap και tοuch κινήσεις των δακτύλων, ακόμα και αν φορά χοντρά γάντια. Σε ότι αφορά σε αυτή την πληροφορία είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί, καθώς από την μία δεν αποδεικνύεται πουθενά στα συγκεκριμένα σχέδια και από την άλλη, το σενάριο του να αφήνει κανείς το ένα χέρι από το τιμόνι, για να ασχολείται με την επαφική οθόνη ενώ οδηγά, σίγουρα εγείρει θέματα σχετικά με την ασφάλεια.

Δεν αποκλείουμε την επαφική δυνατότητα χειρισμού αλλά μάλλον αυτή θα αποτελεί συμπληρωματική λειτουργία, όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη και όχι όταν αυτή κινείται.

*Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, είναι ψηφιακά επεξεργασμένη και απεικονίζει ένα υποθετικό σενάριο για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει στην πραγματικότητα , το HUD της Honda.

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 17:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT