.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 16:05

Honda: Πατέντα για ανάρτηση που προβλέπει το έδαφος μπροστά της

Πώς θα σας φαινόταν μια ηλεκτρονική ανάρτηση που να προβλέπει το έδαφος που θα συναντήσει κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα; Η Honda φαίνεται πως το δουλεύει το θέμα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Οι αποκαλύψεις που μας έρχονται μέσω πατεντών συχνά αφορούν τεχνολογίες υπό εξέλιξη που δεν είναι πάντα απαραίτητο πως θα βρουν τον δρόμο τους για τις μοτοσυκλέτες μας. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως κάθε καινοτομία έχει προηγουμένως πατενταριστεί από τα εργοστάσια, οπότε είναι δεδομένο πως κάποιες από τις ιδέες που κατά καιρούς συναντάμε έχουν βρει εμπορική εφαρμογή - όσο τρελές ή ανέφικτες κι αν έμοιαζαν την εποχή που αποτελούσαν απλά ιδέες.

Το σημερινό αντικείμενο που αφορά σε μια πρόσφατη πατέντα της Honda έχει να κάνει με την επόμενη μέρα μιας ήδη διαδεδομένης τεχνολογίας, αυτής των ηλεκτρονικών αναρτήσεων.

Με τα σημερινά δεδομένα αυτές οι αναρτήσεις απλά διαβάζουν και συλλέγουν τα δεδομένα λειτουργίας τους, ο εγκέφαλος τα επεξεργάζεται και τα μεταφράζει σε τιμές υδραυλικών αποσβέσεων. Απλή και ήδη καλά εφαρμοσμένη τεχνολογία, που πλέον αποκτά μια νέα διάσταση.

Η πατέντα της Honda αφορά στην τοποθέτηση ενός αισθητήρα επιτάχυνσης μέσα στο κέντρο του τροχού. Αυτός συγκεντρώνει δεδομένα για την κίνηση του τροχού (ταλάντωση γύρω από ένα σταθερά ορισμένο σημείο, ταχύτητας κίνησης ως προς αυτό) και βάσει αυτών ο εγκέφαλος που ελέγχει τη λειτουργία της ανάρτησης αναγνωρίζει το είδος του εδάφους και προβλέπει τι θα συναντήσει στο επόμενο εκατοστό.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια τεχνολογία που επαφίεται αποκλειστικά στο λογισμικό (software) του εγκεφάλου, αφού όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα υπάρχουν ήδη στις μοτοσυκλέτες που πωλούνται στην αγορά. Το παιχνίδι παίζεται πρωτίστως στο πώς η ανάρτηση ρυθμίζεται όχι βάσει του εδάφους που μόλις πάτησε, αλλά για το έδαφος που έχει ακριβώς μπροστά της.

Η δε εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, υπονοεί πως αυτή η ανάρτηση δε θα αλληλεπιδρά μόνο βάσει των δεδομένων που μεταδίδει ο αισθητήρας, αλλά θα μαθαίνει όσο περισσότερο χρησιμοποιείται, βελτιώνοντας την ακρίβεια των προβλέψεών της με την πάροδο του χρόνου.

Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία; Ίσως, αλλά πάλι πόσες και πόσες τεχνολογικές ανακαλύψεις φάνταζαν επιστημονική φαντασία πριν μετατραπούν σε λειτουργικά εξαρτήματα;

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon