.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 11:58

BMW Motorrad – Πατέντα για αντικλεπτικό σύστημα στον άξονα μετάδοσης

Μια σειρά από σχέδια κατοχύρωσε η BMW Motorrad, στα οποία και απεικονίζονται δυο παραλλαγές ενός αντικλεπτικό σύστηματος που εφαρμόζει στον άξονα της τελικής μετάδοσης.

Στα σχέδια αυτά, βλέπουμε μια μοτοσυκλέτα η οποία θα μπορούσε να είναι το αναμενόμενο R18 Cruiser, ωστόσο υπάρχει και ένα δεύτερο σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί μελλοντικά, σε οποιοδήποτε μοντέλο της εταιρείας φέρει άξονα (Paralever) στην τελική μετάδοση.

Η πρώτη ιδέα είναι απλή, στην έξοδο του άξονα από το κιβώτιο ταχυτήτων, έχει εφαρμοστεί ένας δακτύλιος με οπές. Όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, στις οπές αυτές, εισέρχεται με ηλεκτρονηχανικό τρόπο ένας πείρος, μπλοκάροντας έτσι την περιστροφή του άξονα. Η μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να κυλίσει λοιπόν, αφού ουσιαστικά ο πίσω τροχός δεν περιστρέφεται.

r18 lock system

Η δεύτερη ιδέα είναι παρόμοια, μόνο που εφαρμόζεται εσωτερικά στο κιβώτιο, στον άξονα της τελικής μετάδοσης και πάλι. Αυτή την φορά έχουμε ένα μηχανισμό παρεμφερή με αυτόν της καστάνιας, όπου ένας ηλεκτρομηχανικά ενεργοποιούμενος πείρος, σπρώχνει μια ασφάλεια  σε ένα γρανάζι με “τετράγωνα” δόντια, επιτυγχάνοντας και σε αυτή την περίοτωση, την ακινητοποίηση του πίσω τροχού.

2nd lock system

Αμφότερες οι ιδέες είναι έξυπνες και σχετικά απλές, αποτελώντας ένας πρόσθετο αντικλεπτικό μέτρο στο κλείδωμα του τιμονιού. Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να μην σκεφτεί τι θα γινόταν αν ο μηχανισμός ενεργοποιούταν κατά λάθος ή από βλάβη εν κινήσει, αλλά είναι σίγουρο ότι η BMW Motorrad, θα έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου.

Πηγή: Bike Social 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon